1

10 червонокнижних видів, що опинилися в зоні бойових дій

Ми зібрали дані про 10 видів рідкісних тварин, рослин і грибів українського степу, яких занесено до Червоної книги та які зараз страждають від бойових дій. Супутники зафіксували понад 3 тис. пожеж у радіусі 1 км навколо місць перебувань рідкісних степових видів. Такі пожежі часто є індикаторами боїв.

Війна в степу

Дикий український степ і до війни перебував на межі зникнення. Ще якихось 200 років тому понад 40% території сучасної України вкривало безкрає ковилове море, помережане острівцями давніх могил і курганів. Навесні степ вибухав різнобарв'ям квітів: тюльпанів, півоній, горицвіту. Улітку його толочили стада сайгаків і диких коней тарпанів, де-не-де ставав навшпиньки обережний ховрашок.

Усього цього в Україні майже не залишилося. Степове біорізноманіття розорали та знищили за часів СРСР. Недоторкані ділянки степу займають лише кілька відсотків площі країни. Вони збереглися в лічених степових заповідниках, а також на крутих схилах степових балок і верхівках курганів, не придатних для оранки. Великі степові тварини вже давно вимерли, а дрібніші мешканці степу змушені пристосовуватися до співжиття з людиною та боротися за нові для себе екологічні ніші.

Повномасштабне вторгнення Росії завдає українським степам чергового болючого удару. Починаючи від серпня 2022 року, театр воєнних дій російсько-української війни майже повністю зосередився в степовій зоні України.

На карті нижче ми нанесли пожежі, які зафіксував супутник протягом війни і котрі, як правило, співпадають із зоною бойових дій

10 видів, без яких неможливо уявити український степ

Більшість степових видів в Україні потребує охорони. Ми відібрали з Червоної книги України 10 родів і видів рослин, тварин та грибів, які роблять наш степ таким, яким він є, та спробували глянути, як сильно на них вплинула війна. Гортайте візуалізацію нижче, щоб самим оцінити, як сильно постраждали популяції ковили, степових півоній, байбаків та інших рідкісних видів.

Щоб побачити, як війна нищить ареали існування червонокнижних рослин і тварин, гортайте ілюстрації нижче. На кожній карті, яка з'являтиметься, зеленими цятками позначено знахідки степових видів, червоними – пожежі навколо них.

Джерела

Відомості про місце розташування рідкісних видів узято з порталу GBIF (Global Biodiversity Information Facility).

Перелік датасетів, які було використано для цього проєкту:

Дані про пожежі взято з сервісу FIRMS. У візуалізації показано лише ті термальні аномалії, що відбувалися в радіусі 1 км навколо місця розташування кожного з рідкісних видів, про який йдеться.

війна datavis інфографіка степ екологія природа України

Знак гривні
Знак гривні