Я

Як Запорізька АЕС отримує живлення з України, і чи можуть окупанти перепідключити її до себе

На початку березня, в перші дні великої війни, Росія захопила Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Теоретично вона може постачати енергію в Крим та на інші окуповані території. Але поки окупантам не вдається використати її потужності, тож вони ховають там військову техніку і влаштовують різні провокації. ЗАЕС потребує електроенергії, щоб не було аварії, і її поставляє Україна.

Мережа ліній електропередач

Восени 2015 року чотири лінії електропередач (ЛЕП), що ведуть з Херсонщини до Криму, підірвали активісти з-поміж колишніх бійців добробатів. Саме Запорізька АЕС була головним джерелом енергії для окупованого Криму, а коли Україна припинила постачати енергію на окуповані території, російській владі довелося будувати нові електростанції в Криму, а згодом прокладати ще одну лінію електропостачання через Керченську протоку.

Чотири лінії електропередач, що йшли до Криму це ЛЕП, — "Мелітополь-Джанкой" (330 кВ), "Каховка-Островська" (330 кВ), "Каховка-Джанкой" (330 кВ) та "Каховка-Титан" (220 кВ). Їх позначено на карті нижче. Після 24 лютого 2022 року росіяни окупували південь Херсонщини та отримали доступ до цих лінії електропередач. Російські енергетики відновили їх, щоб спробувати підключити АЕС до енергомережі Росії. Але за час війни лінії постійно пошкоджують вибухи. Імовірно, це робота українських партизан у російському тилу.

За словами директора компанії “Енергоатом”: “Щоб переключити ЗАЕС на Крим, їй [Росії] потрібно погасити весь південь України – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Після цього вони починають знову підключати області від підстанції в Джанкої, поступово доходять до Каховської, а потім зпочинають живити ЗАЕС”.

Зробити дуже складно, особливо за умов, коли лінії електропередач і підстанції періодично вибухають. ЛЕП, які ведуть на територію півострова, легко зруйнувати, і якщо Крим споживатиме енергію зі станції — там почнуться віялові відключення енергії.

Чому це станеться? Енергії в електромережі не може бути більш чи менше, ніж її споживають користувачі. Якщо росіяни підключать ЗАЕС до Криму, вона задовольнить частину потреб споживачів. Але якщо хтось зруйнує ЛЕПи чи підстанції на шляху між станцією та Кримом — на півострові різко зменшиться напруга в мережі. Споживання стане вищим, ніж виробництво, і енергетикам доведеться вимикати споживачів, щоб знову збалансувати мережу. Вони легко компенсують дефіцит за допомогою ТЕС та постачання з Росії. Але перемикання триватиме якийсь час, а на цей час частина споживачів залишиться без електропостачання.

Віялові відключення шкодять картинці “стабільності в Криму” та розташованим на півострові військовим об'єктам. Тому ми вважаємо, що росіянам краще поки що не чіпати ЗАЕС, водночас вони можуть сподіватися, що вдасться
використати її в майбутньому.

Також ми відправили запит до Укренерго щодо статусу станції, і нам відповіли:

ЗАЕС приєднана до українського енергомережі й завжди була. З нею є оперативно-диспетчерський зв'язок. Бригади Укренерго відновлюють інфраструктуру, яка з'єднує ЗАЕС з енергосистемою, їх обстрілюють, ми знову відновлюємо. Станція зараз не виробляє, а споживає електроенергію на власні потреби”.

Має логічний вигляд і те, що і в окуповані райони Запорізької та Херсонської областей, які під’єднані до української енергосистеми, йде українська електроенергія. Одне з наших анонімних джерел підтвердило цей здогад. Але офіційної інформації про постачання нашої енергії на новоокуповані території немає.

Як же ЗАЕС підключено до України?

Від станції виходять чотири високовольтні лінії електропередач (на карті це темно-сині лінії), щоб експортувати вироблену нею енергію в різні регіони. Одночасно ЗАЕС саме через них отримує енергію для роботи власних систем (охолодження, управління, безпека). Теоретично атомна електростанція може живитися енергією, яку сама й виробляє, — але це дуже небезпечно. Якщо з якоїсь причини напруга в мережі зникне — персонал станції втратить можливість керувати нею.

Основна ланка зв’язку з українською електромережею — це лінія Дніпровська на 750 кВ. Вона проходить від станції над Каховським водосховищем і рухається далі на північ. Саме її зазвичай руйнують під час обстрілів росіяни і згодом лагодять українські енергетики. Паралельно з нею проходить менш потужна ЛЕП Феросплавна 330 кВ. Вона з’єднує Запорізьку теплову енергостанцію (ТЕС) з сусіднім містом — Нікополем. Запорізькі ТЕС та АЕС — сусіди, вони з’єднані між собою. За мирних часів ТЕС могла б постачати енергію на АЕС, але зараз вона не працює через відсутність вугілля.

Окрім цих двох ліній, до АЕС під’єднано ще до трьох високовольтних ЛЕПів — Запорізьку, Каховську та Південнодонбаську. Імовірно, окупанти використовують їх, щоб постачати енергію на окуповані території півдня України. Усі вони перетинають лінію зіткнення, і їхній точний статус невідомий. Але, ймовірно, їх пошкоджено.

енергетика інфографіка запорізька аес електроенергія окупація карта запоріжжя

Знак гривні
Знак гривні