Я

Яких руйнувань може завдати ядерний удар по українських містах і як діяти

Росіяни щосили намагаються втримати окуповані території та не хочуть іти з України. Саме тому очільник РФ Владімір Путін знову взявся шантажувати весь світ застосуванням ядерної зброї. “Ми використаємо всі наявні засоби, щоб захистити свою територіальну цілісність. І це не блеф” – погрожує Путін.

ТЕКСТИ не мають наміру копирсатися в потьмарених мізках Путіна, щоб спробувати зрозуміти, блефує він чи ні. На жаль, ми оцінюємо ризик ядерного удару по Україні як високий.

Важко сказати, коли це станеться і який вид зброї застосують. Найімовірніше, це буде так звана тактична ядерна зброя (найменший тактичний ядерний боєприпас має потужність менш ніж 1 кілотонна, тобто його вибух еквівалентний підриву 1000 т вибухового тротилу. Потужність найбільших з них може досягати 100 кілотонн, – пояснює українська служба BBC). Росіяни здатні розміщати тактичні ядерні боєголовки на ракети, якими вже обстрілюють Україну. Ми бачили, що вони можуть атакувати і військові, й цивільні об’єкти для залякування та примусу капітулювати.

За нашими оцінками, удар по Україні можливий після передбачуваного провалу РФ із мобілізацією. Коли ЗСУ знову розгромлять новосформовані з’єднання, Путін може витягнути свій, як він вважає, найсильніший козир – ядерний удар.

Запобігти цьому здатен тільки страх перед ударом у відповідь зі сторони США. І тут важливо, чим зараз Вашингтон залякуватиме Москву, щоб віднадити російське керівництво від їхнього багато разів озвученого бажання застосувати ядерку. Страх від удару США має бути більшим за страх розвалу Росії та втрати влади. Адже в разі програшу Росії в українській війні влада Путіна опиняється під загрозою, а Росія ймовірно, переходить до стадії розвалу.

Та попередня історія війни показала, що спроби Вашингтона зупинити ескалацію з боку Росії не були успішними. Це додає песимізму.

Ядерні вибухи надзвичайно руйнівні, але людський досвід вчить, що вижити можна навіть поруч з епіцентром, особливо якщо діяти правильно й підготовлено.

Саме так було з японцем Цутому Ямаґуті, який спочатку пережив бомбардування Хіросіми, а через кілька днів вижив і в Нагасакі. Цутому Ямаґуті отримав чимало травм від вибухів, але все ж таки зберіг відносно добре здоров’я та прожив до 93 років.

Що відбувається під час ядерного вибуху?

Найбільшу небезпеку під час ядерного вибуху становить не радіація, а теплове випромінювання (жар) та ударна хвиля. Одразу після вибуху в його епіцентрі утворюється вогняна куля, яка починає поширюватися навколо. Її радіус залежатиме від потужності ядерного боєприпасу, від того, на якій висоті розірвалася бомба, а також від особливостей рельєфу. Діаметр вогняної кулі може коливатися від кількох сотень метрів до кількох кілометрів. Якщо не перебувати в укритті, то вижити в межах поширення вогняної кулі неможливо. Усе, що перебуватиме в цій зоні ураження, по суті, випарується.

Вибух утворить засліплювальний спалах світла та потужну хвилю жару, які миттєво ширитимуться далі від епіцентру. Діаметр цих зон може сягнути понад 10 км, але, знову ж таки, залежатиме від потужності вибуху та способу підриву ядерного боєприпасу. Спалах світла й жар спричинять пожежі довкола та призведуть до серйозних опіків.

За кількадесят секунд після того від епіцентру вибуху почне поширюватися ударна хвиля, яка просто змітатиме все на своєму шляху. Ураження виникатимуть і від самої хвилі, й від уламків зруйнованих споруд, грудок землі та каміння. Після вибуху підійметься характерний “ядерний гриб”, на землю почне випадати радіоактивний осад, в радіусі багатьох кілометрів вируватимуть пожежі. Ударна хвиля покотиться далі, й небезпеку становитимуть вибиті вікна й уламки скла.

Ми скористалися сервісом NUKEMAP, щоб візуалізувати розмір цих зон у разі гіпотетичного ядерного удару по центру Києва.

Наслідки удару ракетою “Кинжал” із ядерною боєголовкою (орієнтовна потужність вибуху 25 кілотонн). “Кинджал” наша ППО поки що збивати не може.

Радіус вогняної кулі (яскраво-оранжевий колір) у такому разі сягне 290 м, а теплова хвиля (світло-оранжевий колір) пошириться в радіусі 2,11 км. Масові руйнування (червоний колір) відбудуться в радіусі 640 м від епіцентру, а шибки вилітатимуть на відстані майже 3,5 км від місця вибуху (світло-сірий колір). Зона сильного радіаційного забруднення (салатовий колір) пошириться на 1,5 км від місця вибуху. Якщо не перебувати в укритті, то можна зазнати серйозних радіаційних опіків, які, найімовірніше, призведуть до смерті впродовж одного місяця від часу ураження. Більшість будівель також буде серйозно ушкоджено в радіусі 1,3 км від епіцентру вибуху (темно-сірий колір).

Удар стратегічною ядерною ракетою, наприклад, по Львову буде в рази руйнівнішим. Зазначимо, що навіть найбільші песимісти в редакції не вірять у застосування стратегічної ядерної зброї проти України. Серйозних руйнувань може зазнати майже все місто (яскраво-оранжевий, червоний і темно-сірий кольори), а пожежі поширяться далеко за його межі (світло-оранжевий колір).

Наслідки удару стратегічною ядерною ракетою “Тополь” (орієнтовна потужність вибуху 800 кілотонн).

Як діяти в разі ядерної атаки?

Під час ядерного вибуху потрібно діяти максимально швидко. Ваша безпека залежить від кожної частки секунди. Потрібно заздалегідь подбати про укриття, тривожну валізку, запас води й харчів. Радимо скористатися чатботом "Готовий до всього", щоб розробити відповідний план дій.

Найкращий спосіб пережити ядерний удар у місті – підвал із залізобетонним перекриттям. Він добре захистить від радіації та руйнувань. Бажано, щоб ваше укриття мало щонайменше два виходи, один з яких облаштовано так, щоб його не завалило уламками. Там має бути запас їжі й води орієнтовно на тиждень. Сховатися можна і в будь-якому іншому приміщенні, але варто триматися якомога далі від стін і подбати, щоб ззовні потрапляло якнайменше повітря. Основна кількість радіації поширюватиметься з пилом від вибухів, який осідатиме на зовнішніх частинах будівель.

Якщо вибух застав вас на вулиці – в жодному разі не дивіться в його бік. Якщо помітите спалах, негайно падайте на землю обличчям униз. Спробуйте знайти хоч якесь укриття, щоб залишитися в “тіні” від теплової хвилі. Прикрийте голову руками, а краще капюшоном куртки чи верхнім одягом. Захистіть рот і ніс шарфом чи хустиною. Остерігайтесь уламків та спробуйте дістатися найближчого бомбосховища.

Залишайтеся в укритті до того часу, коли покинути уражену зону стане безпечніше. З часом потужність випромінювання слабшає, тож навіть після 24 годин ви зазнаєте меншої дози опромінення, ніж одразу після вибуху.

Подбайте про засоби індивідуального захисту. Захищайте очі й органи дихання за допомогою масок, респіраторів та окулярів. Усіляко запобігайте потраплянню радіоактивного пилу на шкіру й усередину тіла. Якщо перебуваєте в укритті, то за змогою обережно зніміть верхній шар одягу й вимийте всі частини тіла, які були відкритими. Перевдягніться в чисте, якщо можете. Споживайте лише герметично запаковану воду та їжу.

Сподівайтеся тільки на себе. Ядерний удар – це як землетрус, пожежа, торнадо та повінь водночас. Жодна країна світу не в змозі повноцінно підготуватися до такого. Ядерна катастрофа викликає колапс інфраструктури, тож отримати допомогу буде неможливо впродовж днів, якщо не тижнів. Не нехтуйте власною безпекою та спробуйте підготуватися заздалегідь.

росія ескалація російсько-українська війна ядерна зброя

Знак гривні
Знак гривні