Р

Росія знову погрожує ядерними катастрофами. Моніторинг росЗМІ за 8–14 серпня

Події навколо Запорізької АЕС минулого тижня були однією з центральних тем російської пропаганди. Також росіяни скаржилися на дерусифікацію України, нападали на країни Балтії й нахвалювали узбецькі холодильники. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Ядерний шантаж триває

Окупаційні війська РФ створили нечувано небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС – найбільшій АЕС у Європі. Спочатку опишемо стан справ, який видно з перспективи в Києві: працівники АЕС повідомляють про постійне перебування на території станції збройної техніки та боєприпасів. Також вони скаржаться на втому, погрози й тортури від російських військових. На станції пошкоджено низку важливих інфраструктурних об’єктів. За словами працівників АЕС, ці пошкодження виникли внаслідок прицільних обстрілів російської артилерії, які коригували працівники Росатому. Метою обстрілів є створити безвихідну ситуацію, за якої заляканий персонал станції буде змушеним перепідключити її до російської енергосистеми. Це надійно забезпечить агресорів електроенергією та уможливить довгу окупацію українського Півдня. Росія фактично займається ядерним тероризмом — тримає в заручниках не лише персонал станції, а й увесь світ, адже в разі виникнення ядерної катастрофи її наслідки будуть відчутними далеко за межами окупованих частин Запорізької області.

Російські інформаційні війська розгорнули широку дезінформаційно-пропагандистську кампанію, що має на меті перекласти на Україну всю відповідальність за майбутню небезпеку. Для цього вони вдаються до вже звичних, проте не менш тривожних кліше про "нацистских артилерристов", "грязную бомбу" та "чудовищные провокации" від "националистических группировок".

Російські пропагандисти прямо озвучують терористичні вимоги, спрямовані до західних партнерів України: "Москва просит от партнеров Киева повлиять на власти Украины и заставить прекратить обстрел атомной электростанции". Водночас росіяни відкидають ідею створити демілітаризовану зону навколо станції та стверджують, що вони захищають її від "ядерной катастрофы".

Традиційно не обійшлося й без добірної конспірології з боку маргінальних російських видань: "В случае [ядерной] катастрофы огромные территории окажутся зараженными и непригодными для проживания – то есть наказ Запада о сдаче России только выжженной земли будет выполнен на данном направлении легко и быстро. … ВС РФ будут вынуждены не наступать, а проводить грандиозную спасательную операцию под обстрелами нацистов".

Країни Балтії – рупор русофобії

Минулого тижня багато діставалося країнам Балтії, які охрестили “рупором русофобии”. Причина чергового загострення – дискусії в балтійських країнах щодо закриття кордонів з державою-агресором та визнання її спонсором тероризму: “Решение Эстонии закрыть границы для россиян с шенгенскими визами, выданными республикой, является признаком слабоумия”, “признание РФ в Латвии спонсором терроризма Решение Сейма (парламента) Латвии объявить Россию страной — спонсором терроризма является очередной пропагандистской пустышкой”.

Російська пропаганда висуває взаємозаперечувальні версії щодо натхненників такої політики — країн Балтики. В одних заявах це США: "Показательно и то, что Латвия нынешним актом еще раз показала, кто именно для нее является реальным хозяином, и это не Брюссель, в праве которого, в отличие от США, статуса "государство спонсор терроризма" нет. А это именно США, где русофобское лобби на Капитолии запустило процедуру принятия соответствующего акта даже вопреки желанию Госдепа", а в інших – ЄС: ”Что касается непосредственно Прибалтики, то это «цепной пес» Европейского союза и западного мира. Люди, когда принимают какую-то религию или вступают в секту, становятся неофитами”.

Зрештою суперечності не мають вирішального значення, адже в них спільний “головний меседж”: країни Балтії – маріонетки.

Як відплату в РФ заявили, що таке рішення “приведет к окончательному сворачиваю и так небогатых теперь связей между РФ и Латвией”, а деякі гарячі голови погрожують цим країнам: “Латвия и ее соседи должны поплатиться за признание России «спонсором терроризма»“.

Зеленський заробляє на пенсію

Російські новинарі вигадують нові аргументи для дискредитації України та згадують свої старі фейки. Минулого тижня актуалізовували старі страшилки про зняття мораторію на продаж землі та переконували, що “распродажа украинских сельскохозяйственных земель существенному международному бизнесу обернётся полным разорением множества фермерских хозяйств, а также тотальным обнищанием их владельцев”, “Можно сказать, что это закрепощение Украины, поскольку тем людям, которые работают на этой территории, эта земля больше принадлежать не будет”.

Також в об’єктиві пропагандистів опинилися рішення української влади щодо приватизації, яке вже подають як “попытку Зеленского заработать на безбедную пенсию”. “Массовая приватизация, которая ждет Украину, завершится продажей страны Западу, а прибыль разделит глава государства Владимир Зеленский и его команда”.

"Приватизацию затевают, скорее всего, в контексте того, что рано или поздно российская армия займет территорию Украины, которая с 2014 года находится под контролем националистов. Тогда в собственность, которая находится на этой территории, уже можно будет вписаться нашим заокеанским “партнерам”, которые скажут: “А это наше, извините”. Тогда у них появится вполне легитимный повод для изъятия наших активов, которые они сейчас у себя заморозили".

Страшилки про українську приватизацію Росія поширює давно. У нашому попередньому доборі з моніторингу російської дези ви можете насолодитися переглядом дуже смішних заголовків на цю тему — клікайте тут.

Європі – бунт, росіянам – узбецькі холодильники

Антиросійські санкції не діють – головне гасло, яке циркулює в новинах росЗМІ після 24 лютого 2022 року. Водночас команда дослідників Єльського університету називає санкції проти РФ “катастрофою для російської економіки”. Російські пропагандисти у відповідь намагаються змалювати цілком іншу картинку.

Вони створюють наратив, що Росія витримала й адаптувалася до санкційного тиску, що санкції більше шкодять тим, хто їх запровадив, аніж Росії. Та й узагалі кажуть, що Захід невдовзі почне їх скасовувати: “Санкционная политика Евросоюза в отношении России начинает выдыхаться”, “Аналитики обратили внимание, что между европейскими странами возникает все больше разногласий”, “ЕС никуда не денется и пересмотрит пакеты санкций на предмет их послаблений, а задача России — добиваться выгодных для себя экономических связей с целью развития бизнеса”.

Водночас російські дезінформатори вдаються до погроз і залякувань: "население постепенно приходит в себя и понимает, что санкционная политика приводит к снижению уровня комфорта обычного европейца. Плюс это может стать и угрозой здоровью, если зимой будут перебои с отоплением и электричеством", "Для стран, где проблемам самых бедных классов не уделяется внимания и нет смягчающих мер, санкции — это бомба замедленного действия". Найпохмуріше майбутнє малюють для Німеччини (економічного локомотива ЄС): “антироссийские санкции в итоге ударят по слабозащищенным слоям населения Германии и вызовут социальный протест”.

РосЗМІ заявляють, що Захід не здатен відмовитися від Росії через газ і нафту та нахвалюють економічний геній Владіміра Путіна: “президент России Владимир Путин обвел Байдена вокруг пальца в энергетической войне. Наложив эмбарго на покупку российской нефти, западные страны спровоцировали повышение стоимости ресурса, создав дефицит”.

У своїх прогнозах катастрофи для ЄС російські пропагандисти пророкують навіть війну Туреччини з Грецією: “греко-турецкая вооружённая борьба за Западную Фракию и острова в Эгейском море, которая начнётся только при сильном экономическом ослаблении Европейского союза из-за конфронтации с Россией”.

На тлі таких повідомлень російські псевдоексперти повідомляють, що зростання російської економіки ”ожидается ближе к IV кварталу 2022 года”. Потрібно лише трохи потерпіти, й “большинство проблем, возникших под давлением санкций недружественных государств, будет решено. Кроме того, на российском рынке ожидается появление новых консорциумов с участием вендоров из "дружественных" стран, работа в данном направлении ведется достаточно активно”.

Коментарі представників бізнесу в інтерв’ю російським медіа звучать менш оптимістично. Вони хвилюються, що в Росії невдовзі буде дефіцит побутової техніки й жодний "параллельный импорт" (контрабанда – ред.) їм не допоможе. Наразі росіяни завозять побутову техніку з країн, які РФ вважає дружніми до себе: Білорусі, Вірменії тощо. Але "в ЕАЭС уже нет свободных запасов, которые можно без проблем отправить в РФ" – кажуть російські дистриб'ютори. Російські бізнес-аналітики водночас готують населення до постачань побутової техніки узбецьких, турецьких і китайських брендів: "в перспективе нехватку покроют альтернативные марки, например, из Азии и Турции.В июле стало известно, что российские торговые сети начали бороться с нехваткой отдельных брендов бытовой техники на рынке при помощи производителей из Узбекистана, Турции и Китая. Аналитики предрекают узбекской марке Artel, которая приходит на замену западным брендам, хорошее будущее на российском рынке".

Також писали:

Знову шукали американських найманців в Україні: "Министерство обороны США начало применять на Украине новую тактику набора наёмников — контрактных "помощников" […] американские военные "были рядом с ВСУ" с самого начала боевых действий. […] Впервые Пентагон применил такую тактику именно на Украине: он как бы проводит "аутсорсинг", ищет за деньги спецов, готовых участвовать в масштабных боевых действиях". Першоджерелом цього фейку є французьке ультраправе видання Causer.

Дискредитували українських біженців: "Европейцы узнали настоящую Украину по ее беженцам: хамство, неблагодарность, криминал, вандализм, укронацизм. Вот лицо «незалежной», ее визитная карточка, ее суть".

Обурювалися, що Україна планує активно використовувати англійську мову під час навчального процесу й відмовляється від російської: “Самое интересное, что делается это не по недомыслию, а вполне намеренно, то есть власти отдают себе отчет в том, что делают. Правда, все равно неясно, где именно десятки миллионов украинцев будут учить английский, чтобы потом смотреть сериалы Нетфликс в оригинале”. Запевняють, що Україні не вдасться досягти дерусифікації, оскільки “заставить людей забыть свой родной язык невозможно. Для этого нужна ассимиляторская машина, которой у украинизаторов не было, нет, и никогда не будет. Даже Польше не удалось заставить галичан забыть свой язык – удалось лишь его испортить, засорив полонизмами”.

Слідкуйте за трендами російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 22 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, aif.ru, life.ru, news-front.info, slovodel.com, donbasstoday.ru, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, politobzor.net, antifashist.com, naspravdi.info, kafanews.com, anna-news.info, c-inform.info, dnr-pravda.ru, lugansk1.info, dni.ru, 3652.ru, rusdnepr.ru, nefakt.info, comitet.su, vsednr.ru, odnarodyna.org, time-news.net, xvesti.ru, meridian.in.ua, sobytiya.info, doneck-news.com

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні