Ч

Чому США є винятковою та величною державою? Пояснює історик

Сполучені Штати Америки — найбільш економічно розвинута країна з найширшою культурною експансією, яка концентрує найбільше знань і технологій на своїй географічній та інтелектуальній території. Це дає США змогу чи не вперше в історії об’єднувати довкола себе масштабні коаліції та впливати на події за тисячі миль від власних кордонів, чого в таких масштабах не вдається, мабуть, жодній іншій країні.

Статтю про це у своєму блозі історик Брет Деверьо написав з нагоди святкування Дня незалежності США на початку липня. ТЕКСТИ вирішили, що її переказ буде актуальним незалежно від дати, зважаючи на те, якою великою є допомога й підтримка цієї країни у війні з Росією та як сильно наш ворог прагне зрівнятися зі США інформаційно й політично.

Тож чому, на суб’єктивну думку автора, США є винятковою або навіть величною країною?

Велика та впливова економіка

По-перше, США є водночас найбільшою багатою країною (тобто найбільшою країною з високим доходом) і найбагатшою великою країною (тобто має найвищий дохід на душу населення за паритетом купівельної спроможності, ніж будь-яка країна з великою чисельністю населення чи територією), до того ж і зараз, і в будь-який інший час в історії. Так, у США наявна велика нерівність між багатими й бідними. Проте також — надзвичайно високий середній дохід дорослого населення: США займають друге місце в ОЕСР після лише крихітного Люксембургу.

Одна з причин такого ВВП — дуже висока продуктивність робітників у США (приблизно така сама, як і в Німеччині), а також надзвичайна успішність американських компаній. Серед найбільших компаній світу за доходами США належать чотири в першій десятці (разом з першим і третім місцями), вісім у першій двадцятці та 23 з 50 лідерів, легко випереджаючи Китай. До того ж США мають багато "надлишкового" виробництва, яке можна скерувати на експорт.

Отже, Америка домінує у світовій економіці так, як жодна інша країна ні зараз, ані раніше. Британська імперія в час свого розквіту є найближчим прикладом за рівнем впливу, але вона існувала в мережі "великих держав", а Сполучені Штати мають щонайбільше одну аналогічну економіку в Китаї.

newyork.jpg

Фінансовий центр світу — Нью-Йорк. Фото: Інвестопедія

Долар США залишається найбільш використовуваною міжнародною та резервною валютою у світі — це приблизно 60% світових валютних резервів, які фактично не змінилися від часу розпаду Радянського Союзу. І через пряму доларизацію, офіційну прив’язку чи фактичну валютну прив’язку долар слугує валютою або валютним замінником більшої кількості країн, ніж будь-яка інша валюта. Оскільки у Штатах розташовано найбільший фінансовий центр у світі (Нью-Йорк), а їхні найближчі союзники мають два наступні за значенням (Лондон і Токіо), то ця країна може функціонально встановлювати правила глобальної економіки.

Виняткова концентрація знань і технологій

По-друге, Сполучені Штати є найбільш технологічно розвиненою країною, яка будь-коли існувала. Жодна інша не досягає таких успіхів у такій кількості галузей чи показників щодо технологій і генерування нових знань.

Населення США становить лише 4,25% населення світу, але близько половини найкращих дослідницьких університетів працюють саме тут. Вісім з десяти найкращих університетів світу — американські; 13 з 20-ти — найкращі; 23 з найкращих 50-ти; 38 — зі ста. Це винятково. І потік найкращих академічних талантів спрямовано до Сполучених Штатів, а не від.

Таке саме домінування наявне й у технологічній економіці. За підрахунками Forbes, із десяти найбільших технологічних компаній у світі сім — американські; 13 з 20-ти найкращих. Такий рівень домінування теж надзвичайний.

IMG_1642.jpg

Доставлення вакцини Moderna в Україну. Фото: UNICEF

Ось приклад: пандемія COVID-19 спричинила раптове драматичне випробування медичних і біотехнологічних можливостей кожної країни світу майже водночас з розробленням вакцин. Найефективнішою вакциною, яку отримали в результаті таких зусиль, стала Moderna, яку розробили у США за абсолютно новою технологією (вакцини з використанням мРНК). Схожа з нею щодо ефективності та швидкості розроблення була вакцина Pfizer-BioNTech, також з використанням мРНК, яка стала спільною роботою США (Pfizer) і Німеччини (BioNTech). Третю вакцину — Johnson & Johnson (або Janssen) розробила голландська лабораторія бельгійської дочірньої компанії американської фірми (Johnson and Johnson), тобто вона представляє інше спільне підприємство ЄС і США.

Тотальна експансія культури

По-третє, попри неоднорідність населення Сполучених Штатів, американська культура є самобутньою. США, безперечно, найбільш індивідуалістична країна у світі, яка вирізняється навіть порівняно з іншими англомовними країнами. США також залишаються фактично самотньою серед країн з високим рівнем доходу, яка також є дуже релігійною, — і з погляду того, що релігія важлива, і з погляду фактичного дотримання релігійних обрядів (наприклад, щоденної молитви).

Культура та культурні продукти США поширені так, як жодна інша культура ніколи не була насправді поширеною. Англійська мова — найуживаніша у світі (разом з носіями її як другої мови, вони становлять більшість англомовних), хоча, звичайно, це наслідок не лише американського впливу, а й спадщини британської могутності. Водночас це створило шлях для приголомшливого поширення американської культури. Серед найкасовіших фільмів у світі американські виробничі компанії відповідальні за 29 з 30-ти найпопулярніших. Навіть якщо взяти лише "міжнародну" (тобто неамериканську) касу, то за статистикою, перша десятка досі повністю за американськими фільмами.

Річ не в тім, що інші країни не знімають хороших фільмів (вони це роблять) або що ці фільми не мають успіху на місцевому рівні (вони часто мають), а в тому, що кіноіндустрія США — єдина зі значною присутністю на кожному медіаринку, де це не заборонено урядами.

Політична та військова могутність

Сполучені Штати сьогодні — наймогутніша країна, яка будь-коли існувала, за всіма показниками. Хоча дипломатичне середовище та середовище безпеки, перед якими постають Сполучені Штати, стає дедалі складнішим, позиція, яку США займають сьогодні, є такою, яку ніколи не займала жодна інша країна.

Загальновідомо, що в Сполучених Штатах досі найпотужніша армія у світі. Хоча американська перевага у військовій силі, можливо, зменшилася від 1990-х років, величезні військові витрати США й далі купують незрівнянно велику кількість зброї. Сполучені Штати експлуатують половину наявних у світі авіаносців, 11 з 11-ти найкращих за базовою бойовою потужністю. США мають найбільші у світі повітряні сили (ВПС США) та другі за величиною військово-морські сили (ВМС США). Хоча американська військова техніка не завжди найкраща, арсенали США належать до вищого рівня майже в кожному класі, а часті військові інтервенції встановили постійну історію високої ефективності вояків збройних сил США.

3456px-200125-N-LH674-1073_USS_Theodore_Roosevelt_(CVN-71).jpg

Авіаносець "Теодор Рузвельт". Фото: Вікіпедія

До того ж такі порівняння, які роблять підрахунок танків або солдатів, часто недооцінюють розриву в можливостях, особливо коли йдеться про проєкцію потужності. Для того, щоб діяти в Малі та ширшому Сахелі (приблизно 2000 миль від Парижа), Франція потребувала матеріально-технічного забезпечення та авіаційної підтримки США. Російська логістика не змогла впоратися з подорожжю до Києва (близько 450 миль від Москви).

Водночас Сполучені Штати здійснювали великі воєнні операції в Кувейті (1991, 6500 миль від Вашингтона, округ Колумбія), Іраку (2003-2017, приблизно така сама відстань) та Афганістані (2001-2021, приблизно 6900 миль). Жодна інша країна не спроможна на проєкцію глобальної влади в такому самому масштабі, принаймні нині.

Але груба військова сила ("жорстка сила") — не єдиний вид влади. На щастя для Сполучених Штатів, вони також лідирують і в усіх інших видах влади. Країна очолює найбільшу групу союзників у мирний час в історії людства. Сполучені Штати, по суті, створили мережу взаємопов’язаних альянсів з собою в центрі. Лише на НАТО припадає проста більшість світових військових витрат у світі, навіть не беручи до уваги інших договірних союзників Сполучених Штатів, таких як Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія та, принаймні умовно, більшість країн Південної Америки.

З десяти найбільших економік світу США мають домовленості про взаємну оборону з сімома (окрім самих себе, тому вісім із десяти перебувають на одній стороні), а ще одна (Індія) є "основним партнером у сфері оборони". Країни, чиї інтереси суперечать Сполученим Штатам, можуть конкурувати з американськими інтересами на місцевому рівні, але їхні спроби створити будь-який цілісний антиамериканський блок поза символічним голосуванням в ООН є малоуспішними.

Ця дипломатична "м’яка" сила водночас дала США змогу консолідувати величезну кількість інституційної влади. ООН, звісно, має свою штаб-квартиру в Нью-Йорку, а Сполучені Штати та її близькі союзники Франція й Велика Британія разом становлять просту більшість постійних членів Ради Безпеки ООН.

Світовий банк має штаб-квартиру у Вашингтоні, округ Колумбія, а США — найбільшу частку голосів в управлінні (за ними йдуть союзники США Японія, Німеччина, Франція та Великобританія). Штабквартира МВФ також розташована в окрузі Колумбія, і кожен із його перших заступників директора-розпорядника був американцем, без винятків (Стенлі Фішер мав подвійне громадянство), а посада директора-розпорядника змінюється. Хоча Світова організація торгівлі умовно нейтральніша, інтереси Сполучених Штатів і їхніх близьких союзників знову домінують.

Nancy_Pelosi_at_Taipei_Songshan_Airport.jpg

Візит спікерки Ненсі Пелосі на Тайвань — ще одне демонстрування всеохопності інтересів США у світі. Фото: Твіттер Пелосі

Результатом є міжнародна система, де Сполучені Штати можуть без оголошення війни або запровадження блокади, тобто "не напружуючись", організувати велику коаліцію країн, щоб, приміром, виключити 11-ту за величиною економіку світу зі світових фінансових ринків і змусити цю країну оголосити дефолт лише за чотири місяці (йдеться про Росію – ред.). У схожий спосіб Сполучені Штати витратили останні 15 років, наочно демонструючи владу, яку вони можуть застосувати над економікою Ірану (13-те місце за розміром ВВП), завдаючи їй шкоди майже завиграшки.

Результатом усього цього є дивна ситуація, коли провідна сухопутна сила світу також є провідною у світі морською силою, яка водночас є провідною у світі дипломатичною силою, яка також є провідною світовою економічною силою, закріпившись на високих позиціях більшості міжнародних інституцій світу.

Безпрецедентне домінування

Ми бачили, як регіональні гегемони минулого так само домінували у своїх місцевих околицях (Римська імперія, династія Хань, Персія Ахеменідів тощо) і їм бракувало рівних на місцевому рівні. Але Сполучені Штати — перша та єдина країна, яка зробила це в глобальному масштабі. І в цьому в неї немає справжніх конкурентів у будь-якому місці.

Зараз можна стверджувати, що країни не мають прагнути такої величі, що такий вид розбудови влади — застарілий спосіб мислення. І це справедливий аргумент! Але також здається беззаперечним те, що це визначення величі, яке ґрунтується на здатності країни демонструвати різні форми влади за кордоном, є, безумовно, найпоширенішим визначенням величі. І само по собі зрозуміло, що Сполучені Штати — виняткові як єдиний глобальний гегемон.

Індивідуальна свобода, експансивна влада (військова й культурна), технологічний розвиток та економічне зростання зрештою перебувають у Сполучених Штатах у пріоритеті над громадською безпекою, домашніми послугами чи егалітарними освітніми або економічними результатами.

Питання полягає не в тому, чи є США аж такою великою країною, а в тому, чи буде ці багатства, технології, вплив і владу направлено на якусь гідну мету й проти історичної поведінки інших великих держав. Це питання, на яке справді можуть відповісти лише американці.

політика глобалізація сша економіка

Знак гривні
Знак гривні