З

Золоті суботні вечори. Скільки заробляють київські таксисти перед комендантською годиною

Кожну суботу в календарі таксиста обведено червоним. Це свято. Єдиний день, коли можна не лише заробити кілька сотень гривень, а буквально купатися в розкішних тарифах — 40-60 грн за км.
Щоправда, це свято триває лише дві години — від 21:00 до 23:00. І лише раз на тиждень. Золотих 120 хв до початку комендантської години. Якщо ви не встигли виїхати з центру до закриття метро — готуйтеся! Потрапити додому буде нелегко й дуже дорого.

Субота. За 20 хв — початок комендантської години. Я беру замовлення з Поштової площі на Оболонь. Молода дівчина схвильовано сідає на переднє сидіння, як мені здається, спеціально для того, щоб я бачив усю повноту щирості її подяк.

— Дякую, що приїхали! Ви мій рятівник. Я вже думала, мене ніхто не повезе. Викликала звичайний Убер — водій узяв замовлення, але не приїхав. Пробувала викликати Болт — ніхто не взяв замовлення. І тільки коли спробувала викликати Убер-комфорт, ви відгукнулися! Уже думала брати в оренду велосипед і так їхати додому. Я лише вчора повернулася з Трускавця. Не була в Києві від початку війни й дуже вражена, що тут так строго з комендантською годиною.

Столичні таксисти сьогодні часто нарікають на тарифи. Кажуть, вартість кілометра має дорівнювати вартості літра пального. Мовляв, це світовий досвід. Літр найдешевшого пального (автомобільного газу) нині коштує приблизно 30 грн. Тобто поїздка з центру Києва в якийсь умовний "спальник" за 10 км має коштувати 300 грн. Зазвичай така поїздка обходиться пасажирам у 130-140 грн. Але не в суботу ввечері.

Моїй пасажирці поїздка в 5,5 км обійшлась у 250 грн. 50 грн з’їла комісія Убера, і 200 грн я поклав собі в кишеню. Чудовий заробіток за 6 хв і 46 с моєї роботи. Хіба ні? Ще 2 год тому така поїздка коштувала б дівчині лише 104 грн. А я заробив би 80 грн. Завдяки шаленому попиту тариф зріс у два з половиною рази.

Убер має дивну тактику щодо формування тарифу в пік. Найдешевша категорія їхнього таксі Убер Х зростає в ціні лише в півтора раза. Це максимум. Відповідно для водія брати таке замовлення, коли ринок пропонує подвійні й потрійні тарифи, — дивно. Тож у суботу ввечері викликати Убер Х майже неможливо. Натомість категорія комфорт обмежена на рівні х2,5. І такий тариф уже цікавий для водія. А якщо ще й на довгу відстань…

Замовлення до заміського ресторану. Тут весілля. Але наближення комендантського часу змушує святкову юрбу похапцем роз’їжджатися по домівках. Чоловіки в костюмах вантажать по машинах ящики з недопитим алкоголем, жінки виносять пакети з бутербродами й іншими наїдками зі столів. А наречена в білій сукні бігає від машини до машини та вкотре розціловується з гостями. Мої пасажири їдуть у центр. Це той самий Убер-комфорт з коефіцієнтом х2,5.

16 км з Мінського шосе до центру Києва компанії обійдеться у 524 грн. 410 грн з цієї поїздки — мій заробіток. А тепер уявіть, що вартість поїздки зросла на 335 грн! Зазвичай така подорож коштує лише 186 грн (скрін 2, скрін 2.1).

Найкращі замовлення — в центрі

Щоб ви розуміли, наскільки в цей час Уберу не вистачає водіїв, — сервіс навіть запровадив додатковий бонус за виконання поїздок від 20:00 до 22:00. Це 220 грн щодня за чотири виконані поїздки. А в п’ятницю, суботу й неділю цей бонус підняли аж до 300 грн. Тільки возіть!

У сервісу виклику авто Уклон ситуація з тарифами схожа. Ефір розривається від замовлень. І далеко не всі цікаві водіям. Як відомо, Уклон дає можливість пасажиру і зменшити вартість поїздки, й підкоригувати її в більший бік. Звичайно, трапляється всіляке, і можливо, водій клюне на ваше замовлення навіть зі зменшеним тарифом, але ймовірніше, що все буде навпаки. Вам доведеться тягнути повзунок угору, щоб спокусити водія.

Для своїх драйверів Уклон зручний тим, що дає змогу фільтрувати замовлення за ціною та бажаними районами для поїздки. Я зазвичай намагаюся не виїжджати з центру. Бо тут завжди попит і можливість узяти хороше замовлення. Як вам поїздка з Хрещатика на Січових Стрільців за 300 грн? Це відстань, яку пішки можна здолати за 20 хв. Або просто піднятися з Подолу на тих самих Січових Стрільців за 210 грн?

Зазвичай люди, які їздять центром, на тарифи не скаржаться. Вони впевнені, що зможуть викликати машину, якщо просто піднімуть тариф. Очевидно, гроші для них — не проблема.

Але й у районах міста тарифи — не мед. З Русанівки в центр двом братам виклик таксі обійшовся у 500 грн. Коли ми приїхали на місце, хлопці виявили, що ключі від квартири залишилися на Русанівці. Вони слізно просили мене повернутися на лівий берег, але, на жаль, до комендантської години залишалося зовсім мало часу, тому їхати в протилежний бік від дому мені було не на руку. Я поїхав і залишив хлопців розгублено стояти під домом. На них чекає квест: за 15 хв проїхати 20 км до комендантського часу.

Частина пасажирів за високі тарифи мстить по-своєму. Своє останнє замовлення в бік дому я беру за 10-15 хв до комендантської години. Щоб не порушувати закон, на мій скромний погляд, пасажир має чекати водія на місці посадки. Але пасажиру не накажеш. Днями я прочекав пасажирку 10 хв! На щастя, нам не трапилося дорогою патрулів і жінка, а потім і я потрапили додому без ексцесів. Проте коли викликаєте машину за 10-20 хв до початку комендантського часу, подумайте, будь ласка, про те, що водію потім теж треба дістатися дому. Не затягуйте!

О 22:45 тарифи падають

Коли до початку комендантської години залишається 10-15 хв, тарифи падають. Більшість людей дисципліновані й розраховують свій час так, щоб устигнути додому до 23:00. У будь-який спосіб. Абсолютно звичне явище в суботу — люди, які голосують уздовж доріг. Це означає, що через додатки виклику таксі їм не вдалося викликати машину. Зловити авто з руки — це лотерея. Комусь справді по дорозі, тому вас заберуть за формальну суму, а хтось спеціально шукає легкого способу заробити й водночас не платити комісію умовному уклону.

Тож о 22:50 центр уже порожній. Мінімум машин, значно менше пішоходів. Не виїхати з центру до цього часу для таксиста фіаско. Найжирніші тарифи залишилися в минулому. Але наближення 23:00 має й переваги. Нещодавно віз жінку майже під дім, де живу сам. Але дорогою їй почали дзвонити подруги й наполегливо запрошувати на келих вина. Пасажирка попросила змінити адресу. Для мене це відхилення від маршруту десь на 4 км. Тому я відмовив. Не хотів ризикувати. Час не той. Проте їй дуже кортіло до подруг. Тому вона сказала: “Будь-які гроші! Тільки завезіть!”.

Із суботою зрозуміло — це топ для таксиста. Такі самі непогані вечори п’ятниці й неділі. Хоча тарифи відчутно нижчі за суботні. А ось від понеділка до четверга з викликом таксі проблем виникнути не має. Так, тарифи традиційно зростуть приблизно на годину (від 21:30 до 22:30). Але в цей час абсолютно реально буде викликати навіть той недорогий Убер Х з півторачним тарифом. Трохи дорожче, але цілком доступно.

Мене часто питають, чи реально викликати таксі в комендантську годину. Я — точно пас, таксую вдома на дивані. Так само на відпочинку й сервіси Болт та Убер. А Уклон працює. Це не означає, що за вами гарантовано приїде машина. Але ваше замовлення точно потрапить в ефір замовлень, який бачать водії. Якщо тариф задовільнятиме порушника комендантського часу — він за вами приїде. Але не забувайте: і у водія, й у вас повинен бути спецдозвіл на пересування містом. Якщо його немає, то я десять разів подумав би, перш ніж ризикувати заночувати в якомусь райвідділі поліції. Тим паче, що прецеденти затримання таксистів з липовими довідками вже є. Ви ж не хочете потрапити в новини?

Якщо вам цікава тема таксі й історії з нього — більше на тему пишу на своїй сторінці у фейсбуку — Болт Убер Уклонович

Гарних вам водіїв! І хай ваше таксі завжди знайдеться.

київ таксист війна комендантська година

Знак гривні
Знак гривні