С

Союз Росії та Китаю проти “диявольської демократії Заходу” й розкол в українських органах влади. Моніторинг росЗМІ за 1–7 серпня

Минулого тижня російські медіа, озброївшись звітом Amnesty International, звинувачували Україну в "неправильному способі" ведення війни, переконували, що Київ планує влаштувати техногенну катастрофу, та розповідали, що США провокує конфлікт на Балканах. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

апапп.png

Україна планує влаштувати техногенну катастрофу

Новин про війну та бойові дії в російському інфопросторі стає дедалі менше. Відсутність успіхів своєї армії росЗМІ намагаються "перекрити" новинами про обстріли Донецька, міркуваннями про те, як під впливом Заходу "Киев саботирует переговорный процесс", і тезами про бажання українських військових спричинити техногенну катастрофу в Україні, пошкодивши енергоблоки Запорізької АЕС.

"С каждым днем артудары наносятся все ближе к энергоблокам, что несет непосредственную угрозу жизни сотен тысяч мирных граждан на территории Украины, а также стран Европы и Азии".

Російські пропагандисти цитували занепокоєння з боку МАГАТЕ щодо ситуації на АЕС, проте виривали слова з контексту, доходячи висновку, що "Руководство МАГАТЭ осознает реальный риск ядерной катастрофы, который создают киевские нацисты для всего мира". Водночас забували цитувати засудження гендиректором МАГАТЕ насильницьких дій, які російські загарбники вчиняють щодо персоналу ЗАЕС, або те, що в приміщенні ЗАЕС окупанти розмістили військову техніку, про що повідомляв український Енергоатом.

А для ще більшого посилення злочинного образу "українських нацистів" російська пропаганда використала скандальний звіт Amnesty International (той самий, де AI наголосила, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення, коли створюють бази й розташовують озброєння у школах і лікарнях).

"На неделе случилось небывалое. Amnesty International обидела бусинок: в свежем отчете этой международной правозащитной организации указали, что ВСУ размещают военные объекты в жилых районах, больницах и школах и, тем самым, не только нарушают законы войны, но и подвергают опасности мирное население”.

"Вот уж чего никто не ожидал, а Украина в первую очередь. Теперь они всю Amnesty International занесут на сайт «Миротворец»".

А водночас робили все для дискредитації постачання зброї Україні: "бросили на войну всё вооружение, которое было у ВСУ, потеряли его и теперь бросают поставляемую западными партнерами военную помощь, за которую Украина никогда уже не сможет рассчитаться. Да она и не будет ни за что рассчитываться".

У всьому винні США

Росія намагається перекласти відповідальність за проблеми у світі на США та колективний Захід. Особливо якщо йдеться про воєнні конфлікти та політичні кризи: "Везде, где сейчас горячие точки — это почерк американцев".

Ми вже неодноразово писали у своїх моніторингах, що Кремль за допомогою пропагандистів артикулює власну невинність у війні проти України. Лінія поведінки тривала й минулого тижня: "все это происходит с подачи США, которые опять пытаются разыграть свой классический сценарий по разжиганию братоубийственной войны между соседними народами", "Запад «подарил» миру инквизицию, гильотину, «опиумные» войны, геноцид целых народов, фашизм, концлагеря и атомную бомбу — финишное оружие человечества. А теперь вот вверг в кровавый исторический водоворот Украину", "НАТО делают все, чтобы помешать завершению специальной военной операции России на Украине путем политических договоренностей", "на самом деле США и Евросоюз намерены воевать с РФ «до последнего украинца», им абсолютно безразлична судьба Украины как самостоятельного субъекта международных отношений".

У новинах РФ США — імперія зла, яка "приступает к излюбленной игре под названием «хаос». Однако сами США не намерены вводить в конфликты свои войска. Они ударяют слабыми государствами по более сильным, чтобы первые уничтожить, а вторые истощить. Яркие примеры — Россия и Украина, Израиль и Палестина, и даже Китай, спровоцированный визитом Пелоси на Тайвань".

Вашингтон прив’язали навіть до загострення ситуації на кордоні Сербія — Косово: "Власти Косово планировали запретить с 1 августа сербские паспорта у жителей Митровицы, территории граничащей с Сербией. За три дня до кризиса госсекретарь США Энтони Блинкен встречался с лидерами непризнанной республики. Некоторые эксперты считают, что именно на той встрече были даны последние указания", спікер російського МЗС Марія Захарова заявила про порушення прав сербів США та ЄС: "Призываем Приштину и стоящих за ней США и ЕС к прекращению провокаций и к соблюдению прав сербов в Косово".

Заради розбудови образу зовнішнього ворога росЗМІ минулого тижня навіть "пожертвували" популярністю Путіна – минулого тижня він вперше (!) від початку війни за кількістю згадок спустився з першого місця на третє. Поступившись навіть Зеленському (який з кінця лютого посідає незмінне друге місце в нашому Топ-10)

топ.png

Росія перемагає на всіх фронтах і звільняє НАТО від ілюзій

Тези про святість Росії не завжди підходять під іншу версію подій, у якій говорять про сильну Росію, яка повертає своє після "сдачи Горбачёвым внешнеполитических и военно-стратегических позиций нашей страны (России — ред.) Западу". А МЗС Росії закликає Вашингтон "признать новую геополитическую реальность, в которой уже нет места для американской гегемонии".

У власних новинах Росія вже святкує перемогу над Заходом, бо той "оказался колоссом на глиняных ногах, чем и объясняется удивительная картина того, как патриотический порыв пытаются построить при полном идейном вакууме".

Новинарі росЗМІ хвалять своє керівництво, яке не дало змоги втягнути себе в "Третю світову": "Россию усиленно подталкивают именно к подобному сценарию, но благоразумие руководства нашей страны пока еще является основным препятствием для начала полномасштабной мировой войны", хоча й запевняють населення Росії, що Москва здатна знищити будь-якого ворога: "в принципе, при другом стечении обстоятельств мы могли вполне обоснованно нанести удары по тем территориям, с которых на Украину поставляется оружие, боеприпасы и поступают наемники", однак цього не роблять, оскільки РФ має успіхи в Україні "цели специальной военной операции четко определены, и за последние пять месяцев Москва не отклонилась от них не на градус, как бы этого кому ни хотелось", "на Украине дело идёт к концу (пусть, возможно, и не близкому, но точно неприятному для американцев)".

Російські дезінформатори так намагаються переконати населення у своїй перемозі, що вже відкрито погрожують країнам НАТО та планують "операції" щодо їх звільнення "от иллюзии, когда-либо победить Россию и подмять ее под себя".

Про розколи серед українців

"На Украине власть сейчас напоминает банку с пауками, где каждый жрет другого", – новинарі у РФ плодять повідомлення про розкол серед українців, українських еліт і спецслужб.

Минулого тижня активно тиражували новину про розкол між центральною владою та місцевою. Головна причина — фінансова: "Средства, поступавшие в виде помощи из-за пределов Украины, распределялись сначала центральной властью, а затем и ВГА, в обход мэров. Все это заметно обострило и без того не лучшие отношения муниципалитетов с центром". Заради справедливості варто додати, що натхненником новин про можливий розкол між міськими головами й центральними органами влади булапублікація у The Washington Post, і не дивно, що ця новина стала популярною в російському інформаційному просторі.

Інша популярна новина про розкол — уже російська: "В Службе безопасности Украины (СБУ) случился раскол: образовались лагеря тех, кто сбежал с освобождённых Россией территорий, и тех, кто особо ратует за «чистоту рядов», обвиняя коллег в переходе на сторону РФ", "растет напряженность и подозрительность. Старые кадры теряют доверие и позиции в силовом блоке. Наибольшие нарекания старшему поколению вменяют в небрежном отношении к гостайне, халатности в сохранности служебных документов и большие огрехи в агентурной работе".

Варто додати, що "новини" про розкол в українській владі серед військових та в істеблішменті неодноразово потрапляти до нашого звіту-моніторингу. Найпопулярнішими були повідомлення про розкол між Зеленським і Залужним. Ще під час епідемії COVID-19 теж писали про розколи між київською владою та регіональними елітами (один з прикладів тут у розділі Феодальний марш в Україні). Це й не дивно, адже множити різні розколи та протистояння в Україні — одне з завдань російської пропаганди.

Також писали:

Запевняли, що між Росією та Китаєм створюють спільний фронт "в борьбе с «дьявольской демократией» Запада" та повідомляли, що "Пекин рассчитывает вместе с Россией содействовать прогрессу развивающихся стран", і в "обозримой перспективе это может найти свое выражение в синхронизации усилий обеих держав по освобождению своих захваченных Западом исконных исторических территории".

Вихваляли міць китайської армії, яка нібито не дала змоги активізувати тайванську кризу: "Продемонстрирована вчера Пекином военная мощь стала одним из решающих факторов в отказе Вашингтона от дальнейшей эскалации в отношении Тайваня". Хоча від себе додамо, що демонстративні кроки КНР таки не перешкодили Ненсі Пелосі здійснити візит до Тайваню.

Брехали, що "Вашингтон сделал все возможное, чтобы вымарать из памяти японцев тему нанесения Соединенными Штатами ядерного удара по их стране" та підтримали бажання союзника Росії — КНДР мати власну ядерну зброю через США: "Создается впечатление, что Вашингтон делает все, чтобы убедить Пхеньян в необходимости обладания ядерным оружием для защиты своего суверенитета".

На тлі новин про отримання в Росії американською баскетболісткою Бріттні Грайнер надзвичайно жорсткого терміну ув’язнення "за контрабанду и хранение наркотиков" писали, що "иностранные спортсмены привносят в наш (російський — ред.) чемпионат новый уровень мастерства, с ними же приходят и многие пороки"

Опублікували фейк, що сучасна українська мова — це вигадка різних спецслужб різних епох: "искусственно создали большевики, отчасти австро-венгерские спецслужбы поработали и нынешние американские, канадские, и эти политтехнологи создали искусственный, современный украинский нерусский язык".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 22 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, aif.ru, life.ru, slovodel.com, news-front.info, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, donbasstoday.ru, sevastopol.su, politobzor.net, naspravdi.info, antifashist.com, kafanews.com, anna-news.info, lugansk1.info, c-inform.info, dnr-pravda.ru, dni.ru, rusdnepr.ru, 3652.ru, comitet.su, odnarodyna.org, vsednr.ru, time-news.net, xvesti.ru, sobytiya.info, doneck-news.com, meridian.in.ua, dnr24.com

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні