В

Вихід з Лисичанська, наші успіхи на Херсонщині та спалені бази окупантів. Фронтовий огляд 27 червня — 4 липня. Карти

Харківський напрямок

На Харківському напрямку лінія фронту впродовж тижня не змінилася. Російська армія намагалася штурмувати наші позиції на кількох напрямках та обстрілювала Харків й околиці зі ствольної та реактивної артилерії.

Балаклійський напрямок

На балаклійському напрямку лінія фронту також не змінилась, окупанти намагалися штурмувати українські позиції зі сторони Савинців. Також біля Савинців, Левківки, Іванівки зафіксовано масштабні пожежі.

Слов’янський напрямок

На Слов’янському напрямку окупанти впродовж тижня зменшили тиск і кількість спроб штурмувати українські позиції. Насамперед це пов’язано з активним руйнуванням логістики російської армії, через що відбуваються постійні перегрупування та спроби накопичити достатню кількість сил для штурму. Проте російська армія й далі намагається штурмувати, а також здійснює артилерійські обстріли.

На картах ми бачимо масові пожежі на всій ділянці між Ізюмом і Святогірськом. Це може свідчити про активну роботу української артилерії та контрбатарейну боротьбу, коли наші намагаються знищити російських артилеристів.

Лисичанський напрямок

Українські війська залишили Лисичанськ і навколишні населені пункти — і так уникнули оточення доволі великої групи військ.

Наразі лінія фронту проходить на відрізку між Спірним на півдні та Григорівкою на півночі. Ці території перебувають на височині, що робить їх доволі зручними для оборони, до того ж наступний хребет розташовано на захід від Сіверська — між Слов’янськом і Бахмутом. Тому потенційно можливим є відведення сил оборони України на цей рубіж у майбутньому.

Уся територія навколо Лисичанська фактично палає від артилерійських ударів і ближніх боїв.

Відхід українських військ з Лисичанська почався ще кілька тижнів тому. Місто обороняли обмежені частини, які прикривали основний відступ, — тому він був організованим. ЗСУ також завдали істотних втрат окупантам і водночас урятували життя наших бійців і військову техніку.

Також упродовж останніх двох тижнів неодноразово з’являлась інформація про вибухи у штабах, на базах і складах окупантів, особливо на схід від Донецька — саме ці бази відповідальні за постачання Попаснянського угрупування окупантів, яке здійснює наступальну операцію в околицях Лисичанська.

Бахмутський напрямок

На Бахмутському напрямку окупанти впродовж тижня намагалися штурмувати українські позиції в напрямку Покровського, Клинового, Семигір’я та Доломітного. Лінію фронту тут більш-менш стабілізовано. Єдині успіхи окупантів — те, що їм вдалося закріпитися на трасі Бахмут — Світлодарськ та використовувати її як оборонний рубіж.

Маріупольський напрямок

На південь від Донецька наші успішно, але обмежено контратакують у напрямку Петрівки та Благодатного, а також на Рівнопіллі під Великою Новосілкою. Детальної інформації про цей напрямок немає.

Запорізький напрямок

На запорізькому напрямку Сили оборони України здійснюють наступальні операції в напрямку Оріхів — Пологи та на південь від Щербаків — у цьому районі зафіксовано найбільші пожежі.

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку тривають активні бойові дії між Киселівкою та Клапаєю. На цьому напрямку активні пожежі зафіксовано по всій лінії фронту, що може свідчити про активну роботу артилерії.

Також за неофіційною інформацією Сили оборони України звільнили Правдине й наразі відбивають спроби окупантів відновити над ним контроль. Сильні пожежі впродовж тижня було зафіксовано біля Чорнобаївки та Томиної балки — там орієнтовно проходять лінії оборони окупантів.

Тут Сили оборони України мають успіхи, але офіційної інформації про цей напрямок у зведеннях генерального штабу мало.

Криворізький напрямок

На півночі Херсонської області Сили оборони України впродовж тижня звільнили окуповане село Іванівка, зараз тривають бої за Архангельське. Щоб утримати український наступ, росіяни передислокували в цей район додаткову зведену батальйонно-тактичну групу.

Також активні пожежі на окупованих територіях зафіксовано біля Снігурівки й Давидового Броду, що може свідчити про активні артилерійські обстріли позицій і сил окупантів.


Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відтворює позицію авторів і не обов’язково відтворює позицію Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського Союзу.

війна огляд хід війни росія карта

Знак гривні
Знак гривні