В

Відступ із Золотого та сплеск пожеж у тилу ворога. Огляд подій на фронті впродовж тижня 22-27 червня (карти)

Виведення українських військ із Сєвєродонецька, уникнення оточення в Гірському та Золотому й пожежі в російських тилах. Як минув тиждень на фронті — читайте в нашому огляді.

Харківський напрямок

На Харківському напрямку росіяни впродовж тижня й далі активно обстрілювали саме місто та його околиці. Український гарнізон у Рубіжному, згідно з наявною інформацією, тримається та зберігає плацдарм для потенційних контрнаступів на Вовчанськ, через який проходять російські шляхи постачання.

Також окупанти намагалися контратакувати ЗСУ, щоб не допустити українського наступу в сторону державного кордону.

Балаклійський напрямок

На Балаклійському напрямку лінія зіткнення не мала істотних змін.

Упродовж кількох днів тривала пожежа на Шебелинському газопереробному заводі біля Андріївки, також зафіксовано масштабні пожежі на окупованих територіях у лісовому масиві між Балаклією та Савинцями.

Слов’янський напрямок

На Слов’янському напрямку російські війська намагалися протиснути українську оборону на широкому фронті: від Вірнопілля на заході до Бородичного на сході.

Окупанти намагалися також штурмувати українські позиції “в лоб" і використовувати обхідні маневри, зокрема обійти між Курулькою та Краснопіллям та завдати удару відразу на Іванівку й Адамівку.

Усі атаки було відбито, російська армія не просунулася в сторону Слов’янська.

Водночас зафіксовано значні пожежі в тилах і на лініях постачання російської армії. Зокрема пожежі в лісовому масиві між Співаківкою, Іванівкою та Ізюмом, масштабні пожежі біля Осколу.

Також упродовж тижня у ЗМІ з’являлась інформація про успішні знищення російських складів, баз і штабів різних рівнів. Це може свідчити про те, що з появою на лінії фронту систем залпового вогню HIMARS Сили оборони України почали використовувати не тільки їх, а й вільніше застосовують старі ракетні системи "Точка-У", які хоч і наявні, але в невеликій кількості.

Знищення найближчих оперативних складів і командних пунктів, які перебувають на відстані до 50 км від лінії фронту, істотно підриватиме боєздатність російської армії, зокрема її наступальний потенціал.

Лиманське угруповання російських військ упродовж тижня не здійснювало активних бойових дій.

Лисичанський напрямок

Українські військові залишили Сєвєродонецьк і населені пункти на південь від Лисичанська: Гірське, Золоте й околиці.

Хоч би що стверджувала російська пропаганда, українським військовим вдалося вивести гарнізон: і з Сєвєродонецька, і з Гірського та Золотого разом з технікою. Наші війська зазнали втрат, однак не таких істотних, як стверджує Росія.

Наразі лінія фронту на південь від Лисичанська вирівнялася й проходить уздовж траси Бахмут — Лисичанськ, яка є зручним рубежем для оборони.

Російські війська тиснуть уздовж усієї лінії фронту на південь від Лисичанська, намагаючись узяти місто в оточення, — фактично рухаються у сторону Сіверська.

Територію між трасою Бахмут — Лисичанськ і Сіверським Донцем (відстань між ними близько 18-20 км) прострілює російська артилерія.

Водночас ми спостерігаємо великі пожежі на окупованих територіях — три великі кластери: біля Бобрового, між Гаврилівкою та Олександрівкою, між Кремінною та Рубіжним. Нагадаємо, що пожежі, як правило, виникають на місці артилерійських обстрілів.

Бахмутський напрямок

На Бахмутському напрямку російські війська намагаються просуватися до міста та досягають часткових успіхів. Зокрема вони закріпилися на трасі Світлодарськ — Бахмут на ділянці між Ротами та Вершиною.

Упродовж тижня російські війська здійснювали атаки на широкому фронті, щоб виявити слабкі місця в лініях української оборони.

Зі сторони Миронівки, Відродження та Світлодарська намагаються витиснути українських захисників з Доломітного та Новолуганського.

Волноваський напрямок

На волноваському напрямку тривають активні бойові дії. На початку тижня російські війська здійснювали спроби штурмувати позиції Сил оборони України, наприкінці тижня українські захисники пішли в контрнаступ. Наразі бойові дії точаться на дузі Євгенівка — Благодатне.

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку тривають контратаки Сил оборони України.

Інформації про результати й хід бойових дій із цього регіону мало, але можна зробити висновок, що бої тривають на дузі Тернові Поди — Киселівка — Правидине.

Періодично в мережі з’являється інформація про звільнення певного населеного пункту, але в офіційних джерелах підтверджень не було. Надалі стежитимемо детальніше за ситуацією в цій операційній зоні.

росія війна огляд карта

Знак гривні
Знак гривні