О

Огляд подій на фронті впродовж тижня 13-20 червня (карти)

Бої точаться по всьому фронту, але масовані артилерійські удари по позиціях української армії, як і штурм, досі безуспішні.

Харківський напрямок

На Харківському напрямку російська армія здійснює контратаки. Обстріли Харкова зі ствольної артилерії впродовж тижня посилилися. Російська армія намагається штурмувати Рубіжне й Байрак, здійснює наступальні дії в напрямку Руських Тишків, але безуспішно.

Водночас українська армія звільнила населені пункти неподалік Козачої Лопані Шопине (південний схід) і Соснівку (північний захід) .

Росіяни здійснюють артилерійські обстріли українських територій із території своєї держави й намагаються запобігти просування ЗСУ до державного кордону.

Метою російської армії на Харківському напрямку є, найімовірніше, вихід на ближчі рубежі до міста. Це дасть окупантам змогу відвернути увагу частини українських захисників від інших напрямків і сильніше обстрілювати Харків та передмістя, щоб створити напругу. Також росіяни активно атакують Рубіжне й Байрак — ці плацдарми критично важливі для контрнаступу української армії на Вовчанськ.

Балаклійський напрямок

Окупанти обстріляли Шабелинський газопереробний завод в Андріївці. Також біля лінії зіткнення зафіксовано аномальні пожежі.

Слов’янський напрямок

Пожеж, які минулого тижня ілюстрували наступ української армії на Ізюм, цього тижня не зафіксовано. Сили оборони України закріплюються на зайнятих рубежах та обороняють населені пункти Співаківка й Заводи.

Російська армія концентрує свої сили на рубежі Іванівка — Леваківка.

На південний захід від Ізюма українські війська звільнили населений пункт Дмитрівка. Окупанти розгортають широкий фронт від Петропілля до Суглинівк та концентрують у цьому районі свої війська, а також здійснюють атаки від Дібровного на Нову Дмитрівку й Курульку.

На Слов'янському напрямку російська армія здійснює атаки на Долину, Краснопіля, Богородчине й Тетянівку.

Лиманське угруповання окупаційних військ не здійснювало активних штурмових дій, а лише потужні артилерійські обстріли.

Російська армія не полишає намірів захопити Слов’янськ, але наступ ЗСУ з заходу на Ізюм істотно заважає росіянам. Вихід українців на ближчі до Ізюму рубежі та можливе руйнування переправи в Сніжківці ускладнить утримання групи військ на півдні. До того ж російська армія намагається атакувати в напрямках, що розходяться: південь — на Слов’янськ і південний захід — на Барвінкове.

Без виходу на ближчі підступи до Слов'янська здійснити наступ на Сіверськ для російської армії може стати важким завданням.

Сєвєродонецьк

Українська артилерія здійснює масовані обстріли російських військ. Масові пожежі зафіксовано на північний захід від Рубіжного, Краснянки та Кремінної.

У самому Сєвєродонецьку тривають запеклі бої, українська армія утримує територію заводу "Азот", відбуваються постійні обстріли Лисичанська й околиць.

Російська армія намагається штурмувати Метьолкіне, Сиротине, Воронове й Борівське.

На південь від Лисичанська окупанти штурмують Устинівку та Тошківку.

Попаснянський напрямок

Біля Попасної російська армія намагається атакувати в різних напрямках і так значно послаблює власні спроможності.

Відбуваються атаки на Золоте та Гірське — на північний захід від Попасної.

Також окупанти не полишають наміру перерізати трасу Бахмут — Лисичанськ та оточити українських захисників Гірського й Золотого.

У напрямку траси Бахмут — Лисичанськ російська армія атакує населені пункти Білогорівка, Нагірне та Берестове.

На південний захід від Попасної окупанти просунулися до рубежу Роти — Миронівка й закріпилися на ньому, а також окопалися у Відродженні та атакують село Вершина.

У районі Світлодарська — атакують у трьох різних напрямках: Новолуганське, Травневе та Кодему.

Російська армія намагається наступати в різних напрямках, що розходяться. Українські гарнізони в Золотому та Гірському не дають змоги угрупуванню окупаційних військ із Попасної активно наступати на північ.

З півдня російські війська, наймовірніше, планують "ліквідувати” виступ в околицях Світлодарська та вирівняти лінію фронту.

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку впродовж тижня наші війська укріпили плацдарм біля Давидового Броду на півночі.

На півдні просунулися та закріпились на рубежі Степова Долина — Благодатне — Тернові Поди.

Пожежі на території Чорноморського біосферного заповідника на Кінбурнскій косі свідчать про те, що там базується російська артилерія, яка потрапила під український удар.

Також Сили оборони України, найімовірніше, з артилерії обстріляли російську армію в районі Томиної Балки та Знам’янки.

Точилися бої й на північ від Олександрівки.

Російська армія обстріляла нафтоперекачувальну станцію “Снігурівка” біля Кобзарців.

На Херсонському напрямку українські війська вийшли на зручніші для оборони рубежі, що дає змогу в майбутньому здійснити наступ задля звільнення Херсона.

війна карта

Знак гривні
Знак гривні