Д

Де ЄС братиме гроші на відбудову України та чому німці бояться розмов про зброю — чеський експерт

Конспект виступу чеського експерта Давіда Стуліка, старшого аналітика дослідницького центру "Європейські цінності", перед слухачами навчальної програми, яку організував аналітичний центр AMO, Прага

Біженці й російська деза

Коли біженці почали їхати в ЄС, російські дезінформатори через телеграм-канали взялася поширювати чутки, що допомогу надаватимуть лише два тижні. Це була скоординована кампанія, бо ми бачили скопійовані повідомлення в різних телеграм-каналах. І вона була дієвою та спричинила наплив людей до центрів реєстрації біженців. Утворилися величезні черги, траплялися навіть бійки. У Чехії при МВС працює Центр протидії дезінформації, якому вдалося збити цю хвилю, частково через повідомлення у ЗМІ, частково через пости в цих самих каналах.

Але російська дезінформація в Чехії не зупиняється й шукає інших обхідних шляхів. Пропагувати Путіна й Росію зараз є безумством, тому вони намагаються грати на суперечностях у суспільстві (це відбувалося в Україні після 2014 року — ТЕКСТИ). Наприклад, пишуть, що ви ж бачите, як багато українських чоловіків у Чехії, вони не хочуть воювати, втікають, не все так однозначно. Для протидії тут випустили роз'яснення у формі коміксів, які пояснюють, які категорії чоловіків в Україні мають право виїжджати за кордон.

Ще до початку війни ми відстежували соцмережі, у яких росіяни поширювали дезу. Робили це також за допомогою українських волонтерів. Їхня дезінформація не для нас несподіванкою.

Російський наратив зараз звучить так: чеські політики мають дбати про свій народ. Утримувати біженців — це дорого, а передавати Україні зброю не варто, вона й нам потрібна.

Переломний момент у ставленні чеського суспільства й політиків до Росії відбувся, коли стало відомо, що росіяни підірвали чеські склади з боєприпасами. Після цього за їхню діяльність серйозніше взялися правоохоронні органи. Так ще до початку широкомасштабного вторгнення було викрито мережу, яка вербувала чехів на війну проти України. Це робили члени Чехословацької спілки офіцерів, а фінансами в цій схемі завідував православний священник, який контактував з посольством РФ.

Енергоносії та ціни

Ціни дійсно зростають, зокрема й через агресію Росії проти України. Так, до війни літр бензину коштував 29 крон (у обмінниках у Празі за 1 євро дають 24 крони), а зараз 48 крон.

Уряд очікує, що восени ціни на енергоносії виростуть, електроенергія може стати вдвічі дорожчою.

Уже зараз пенсіонерам важко заплатити так звані авансові платежі за газ. У Чехії людям улітку приходять квитанції з ціною на газ, який вони споживатимуть узимку. І якщо торік такий авансовий платіж був 300 крон, то зараз 1000.

Але згідно з нашими опитуваннями, 70% чехів готові платити більше, бо вони переконані, що це прийнятна ціна за те, щоб на них не падали ракети. На решті 30% гратимуть наші партії фашистського типу. Але демократична влада має досить сильну підтримку суспільства, навіть коли ціни зростають.

Ще до початку великої війни Росія накручувала ціну на газ — наприклад, орендувала європейські газосховища, заплативши вищу ціну, ніж конкуренти, і тримала їх порожніми. Також ціни зростають через дотації, які виплачували європейські уряди через пандемію, — вони спричинили інфляцію. Нині в усьому цьому зростанні цін Росія звинувачує Україну.

Я давно поставив собі сонячні батареї та опалення на дровах, але зараз черга на встановлення аналогічного чи іншого обладнання десь із рік.

До всіх цих проблем з газом додався ще й вибух на газовому терміналі в Техасі, з якого йшов великий потік скрапленого газу (LNG) з США до Європи.

Земан

Наш президент Мілош Земан — опортуніст, він діє лише так, як вимагають обставини. Зараз немає жодного резону захищати Путіна й Росію, тому він кардинально змінив свою позицію. Але в його оточенні залишаються російські агенти.

У ЄС грошей немає

Після ковіду бюджети європейських країн і самого ЄС порожні. Тому гроші, які Єврокомісія хоче направити для відбудови України, на 80% планує позичити. Південні країни зацікавлені в таких позичках і великих витратах, адже вони теж багато напозичалися і якщо євро знецінюватиметься, то вони віддаватимуть менше.

Німці категорично проти. У них історична боязнь інфляції та помірні витрати, які гарантують твердість валюти. Це для них святе.

Гроші, які ЄС хоче направити для відбудови України, на 80% планує позичити

На ЄС чекає складна розмова про гроші, бо на витрати, пов'язані з ковідом, європейці позичили близько 700 млрд євро. А тут ще й відновлення України.

Якщо війна України й Росії не закінчиться швидко, то на ЄС чекає велика політична та економічна кризи.

І коли дивишся на всі проблеми, виникає диявольська думка: “Чи варто утримувати ЄС штучно, чи, можливо, краще шукати нові формати союзів”. Диявольська, бо ЄС має безліч плюсів.

У Німеччині зміни настроїв

У Німеччині колосальна зміна настроїв, істеблішмент і суспільство зрозуміли, хто зараз фашисти. Активісти з України часто їздять до Німеччини й виступають з емоційними промовами. Це не працює, німці раціональні й готові слухати аргументи, до того ж вони на них впливають. У Німеччині сильні пацифістські настрої, про шкоду зброї говорили 70 років у школі, тому німці просто бояться говорити про зброю.

Активісти з України часто їздять до Німеччини й виступають з емоційними промовами. Це не працює

Через зброю для України може навіть розвалитися чинна урядова коаліція. Зелені — за. Соціал-демократи — традиційно пацифісти і за співпрацю з Росією. Причина в тому, що Німеччина має потужну хімічну промисловість, яка залежить від ціни на газ. У цій індустрії 400 тис. робочих місць. Соціал-демократам дуже важко виступати за рішення, які погіршать добробут робітників. Росія пропонує їм дешевий енергоресурс. Промислове лобі теж не хоче втрачати такої переваги. Якщо ціни на газ зростатимуть, як зараз, прості німці втрачатимуть роботу, і це теж варто розуміти.

Але повторюся, німецькі політики адекватно оцінюють ситуацію, проте щоб вони дозріли до правильних рішень, потрібен час. Зараз змінився навіть дискурс відповідальності перед Росією за Другу світову. Дедалі більше заяв, публікацій і розмов про збитки, завдані Україні й Білорусі, та про внесок інших національностей, не тільки росіян.

Сусіди України

До балтійських країн ЄС завжди ставився, як до істеричок, які бояться Росії. Зараз кажуть: ну так, ви були праві, але брати це до уваги не поспішають. До Польщі ставляться, як до поганих хлопців. У них проблеми з правосуддям і демократією. Варшава має поганий імідж у ЄС і серед великих країн. Коли Польщу штурмували біженці через Білорусь, ЄС відмовився збирати спеціальний саміт з цього приводу.

Але добре, що розбилася зв'язка Польща — Угорщина. Вони виступали разом, бо мали спільні проблеми з ЄС і питання щодо демократії. Але оскільки для Варшави питання Росії принципове, то їхні шляхи розійшлися. Зараз настав ренесанс у польсько-чеських відносинах, що базується на допомозі Україні. Чехам легше відстоювати інтереси України, адже ми не сусіди, нас не можна звинувачувати в історичній заангажованості.

Угорці гарно заробляють на дружбі з Росією, вони мають дуже дешевий російський газ і виторгували перехідний період, щоб користуватися дешевою російською нафтою.

На них тисне їхня історія та втрачені території, вони живуть в уявленнях, що всі на них нападають і ліберальний Захід зазіхає на їхній уклад життя.

Треті країни

Поки ЄС купує дорогу нафту й газ, на Росії заробляє Індія, яка купує нафту з величезною знижкою. Ми пробуємо пояснити, що українці — це колонізована Росією нація, тому варто виявити солідарність.

Потужну кампанію Росія започаткувала й у Африці щодо звинувачення України в можливій продовольчій кризі.

Зеленський

Багато людей у Чехії купили подушки з Зеленським, ним неймовірно захоплюються. Коли я намагався на одній дискусії пояснити нашим депутатам, що в Україні влада закрила три опозиційні канали, то дехто з них сказав, що я працюю на Путіна та підриваю підтримку України. Але про такі речі потрібно говорити, щоб потім не було гіркого розчарування, яке Росія неодмінно використає.

Чеське суспільство

У перші дні війни, коли біженці масово приїхали в Чехію, уряд спрацював добре, щоб їх прийняти. Але більшість ініціатив виходили з середовища громадянського суспільства, а уряд їх вдало реалізовував.

Добре спрацювало МВС: як тільки поїхали біженці, на вокзалах з'явилися люди в жовтих жилетках, які пропонували оформити всі необхідні документи за 500 євро, але все офіційне оформлення було безплатним. Поліція це швидко припинила.

Чеський медіабізнес вирішив підтримати українських колег, які приїхали до Праги, наші медіа скинулися та створили радіостанцію, на якій почали працювати українці для українців. Там уже нещодавно з'явилася реклама. Можливо, цей проєкт навіть стане самоокупним.

1.jpg

Давід Стулік добре знає Україну й багато робить, щоб допомогти нашій країні

чехія німеччина єс аналіз

Знак гривні
Знак гривні