З

Зеленський – «слабак», в Україні «паніка». Моніторинг дезінформації №113

  • Росія знову і знову шукає виправдання своїй агресії
  • Зеленський не зміг впоратися зі своїм політичним опонентом
  • Зброя, яку передають Україні, – «застаріла»
  • Жаліються, що судді були лояльнішими до Порошенка, ніж до Медведчука
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 17 — 23 січня 2022 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори намагалися переконати, що «в Україні паніка», але водночас стверджують, що Росія «не буде нападати» на Україну. Як завжди, пропагандисти у всьому звинувачують США і «продвижение войск НАТО к российским границам». Також вони фантазували про те, що США прийняли російські вимоги «нагибать» Україну та виконувати російське бачення Мінських протоколів.

Чимало уваги присвятили також поверненню в країну Петра Порошенка. Дезінформатори нагадали, що у «Порошенко и Зеленского одни хозяева – коллективный Запад». А також вкотре спрогнозували «новый Майдан» через протести прихильників попереднього президента.

Вторгнення Росії, якого так хочуть у США 

Тема можливого вторгнення Росії в Україну залишається серед найпопулярніших тем нашого моніторингу. Російські сайти відверто радіють тому, що «украинцы продолжают паниковать» та роблять все, щоб цю паніку посилювати. При цьому не забувають звинувачувати в нагнітанні паніки українські урядові структури: «Минобороны Украины сеет панику по поводу “вторжения”, а МИД в панических атаках обвиняет Россию».

«ЗЕ-команда таки допускает пресловутое “вторжение”, но при этом не приветствует панику, при которой две категории граждан Украины рискуют затоптать в давке друг друга. Одни, когда будут массово бежать навстречу российским войскам с цветами, хлебом и солью, а вторые — когда будут убегать, сверкая пятками, “за поребрик”»

Російські дезінформатори продовжують наголошувати, що Росія нападати не збирається: «Если в словосочетании “Российское вторжение на Украину” слово “Украина” заменить словом “Марс” или “Луна”, его формальное содержание изменится, но отношение к актуальной политике останется неизменным “Российского вторжения на Украину” нет».

Вони звинувачують Вашингтон, який таким чином нібито «пытается оправдать свою экспансию и продвижение войск НАТО к российским границам». Та не забувають додати й агресивної риторики про військову могутність Росії або емоційні міркування на кшталт «Тупиковость идеи “оставьте вариться хохлов в их собственном соку” становится очевидной, ведь этот “сок” — основа для кровавого соуса, приготовленного именно для России»

Крім цього, до текстів дезінформаторів повернулась тема Мінських домовленостей. Одні російські сайти пишуть, що все, що відбувається сьогодні навколо України – це «истерика, раскрученная Западом, чтобы прикрыть линию Киева на саботаж “Минска-2”», інші – фантазують, що «США согласились на все условия Кремля и сейчас жёстко нагибают Киев на выполнение „Минска‟. Все визиты американских чиновников на Украину — именно про это, а не про то, про что все думают».

«США давно готовы признать российский приоритет не только в Донбассе, но и на Украине, а в последнее время и в Восточной Европе, лишь бы только суметь сохранить за собой доминирование в Европе Западной».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Епідемія мінування» в Україні та Криму

В Україні триває хвиля фейкових мінувань закладів освіти, станцій метро та урядових обʼєктів. За свідченнями українських посадовців, більшість повідомлень про мінування надходить з Росії та Білорусі. Телефонують за допомогою IP-телефонії, що ускладнює ідентифікацію зловмисників і місця, звідки зроблений дзвінок. Проте російські сайти майже не висвітлюють справжні українські події.

Адже в Криму так само останнім часом масово поступають погрози про мінування шкіл та університетів – і саме вони в центрі уваги російських медіа. Деякі з цих сайтів обмежуються цитатами Аксьонова, що погрози «поступили из-за границы», інші очікувано звинувачують Україну: «отправляя сообщения о «минировании», украинские спецслужбы наблюдают за действиями российских силовиков, медиков, МЧС».

Зеленський – «слабак», Порошенко «поджигает» Україну, скоро «новый Майдан» 

Гучне повернення Петра Порошенка в Україну стало однією з топподій минулого тижня. Прихильники п’ятого президента приїхали зустріти його в аеропорту та влаштовували масові акції на його підтримку під час судових засідань. Повернення Порошенка та судовий процес проти нього також викликало велику активність дезінформаційних сайтів. Російські маніпулятивні сайти та українські клікбейт-сміттярки порівнювали  Порошенка та Зеленського й писали, що між ними немає жодної різниці: 

«Зеленский во всем продолжает политику пятого президента Порошенко в сдаче национальных интересов и суверенитета…У Порошенко и Зеленского одни хозяева – коллективный Запад, за одолженные средства которого содержался режим пятого президента, а теперь – нынешний»

Процес над Порошенком називали «клоунадой» та кпили із Зеленського, який так і «не смог стать сильным лидером». Анонімні телеграм-канали писали про «слабость команды президента» та підкидали “інсайди” з Банкової: ««терпилой», хотели выставить «Пороха», но Порошенко понял весь расклад и красиво нагнул всю Зе-команду. Показав Зеленского трусом». Водночас російські державні медіа радо транслювали яскраві картинки з-під зали судових засідань та вкотре пророкували Україні «новый Майдан».

Цікаво, що Сєрґєй Наришкін, очільник Служби зовнішньої розвідки РФ, розкритикував кампанію проти Порошенка та сказав, що дії Зеленського «не поднимают репутации нынешнему киевскому режиму». В цих словах витончене знущання над Зеленським, бо нинішні звинувачення Порошенку перегукуються з російською дезою періоду його президентства, коли вони вливали у вуха українців тези про «торгівлю на крові» та «війна вигідна олігархам».

Захід передає Україні «оружейное старье»

На тлі російської загрози західні союзники розпочали передання оборонних озброєнь для України. Високопосадовці РФ всіляко обурювались підтримкою Заходу та погрожували «ростом напряженности» в регіоні. Водночас російські дезінформатори спробували закинути в інформпростір тези про те, що постачання зброї Україні є неефективним та безглуздим. 

«Если США и Великобритания хотят поставить Украине это оружие, то они берут на себя гарантии того, что оно не появится в других местах. Я бы на их месте такую ответственность брать не стал, учитывая уровень коррупции в ВСУ и желание отдельных ее представителей заработать денег. Эти ПЗРК могут перепродать радикальным исламистам, которые в дальнейшем их используют против гражданской авиации», – заявляли псевдоексперти російських маніпулятивних ЗМІ. Передачу озброєнь із країн Балтії називали «оружейным старьем», а також насміхались над переданням гостродефіцитних 152-міліметрових снарядів із Чехії. 

Від себе ми можемо нагадати, що саме російські гібридні війська збили пасажирський літак MH-17 влітку 2014 року. 

Росія «легітимізує» захоплений Крим сирійським диктатором

Минулого тижня окупаційна влада Криму прийняла делегацію сирійського диктаторського режиму Башара Асада. Цій події було присвячено чимало уваги в державних російських медіа. Її намагаються використати як підтвердження легітимного перебування півострова у складі РФ. Окупанти підписали із сирійцями низку договорів та домовилися про співпрацю. 

«Порты Крыма готовы стать главными южными морскими воротами России в рамках развития торгово-экономических отношений с Сирией», заявили росіяни, а сирійці відповіли, що готові «активнее развивать межпарламентское сотрудничество между республиками, особенно в условиях, когда некоторые недружественные страны пытаются нам в этом препятствовать, выдвигая экономические санкции».

Також писали: 

Медведчуківські експерти образилися, що Порошенка відпустили, а Медведчука ні, про що активно писали в кишенькових маніпулятивних виданнях: «Для Медведчука судья принимал решение 30 минут, а для Порошенко – два дня». А санкції США проти депутатів ОПЗЖ Тараса Козака та Олега Волошина ці видання перетворювали на підтвердження того, хто справжній «противник внешнего управления Украиной».

І українські, і російські сайти всіх типів написали про те, що російська Комуністична партія внесла в Держдуму РФ проєкт про визнання так званих Л/ДНР. Щоправда, і українські, і російські сайти однаково доходили висновку, що цей проєкт навряд чи буде підтриманий Держдумою. От тільки російські сайти в своїх текстах з погрозами через невиконання Україною Мінських домовленостей думку раптово змінювали: «американское упрямство в потакании нежеланию киевского режима выполнять “Минские соглашения” развязывает нам руки в вопросе признания ЛДНР».

Крім цього, російські пропагандисти писали, що НАТО насправді хоче окупувати Україну, Росія намагається «защитить Донбасс от военной авантюры Зеленского, на которую его толкает Альянс», а «единственное, что до сих пор сдерживает руководство Украины от наступления, это – страх перед решимостью России ответить ассиметрично, несмотря на все угрозы НАТО».

Поширювали заяву білоруського диктатора Лукашенка про загрози Білорусі з боку України. "Украина прододжает сосредотачивать подразделения Нацгвардии из националистов-радикалов, это похлеще натовских военнослужащих, и это в непосредственной близости к нашей стране", – сказав він, коментуючи спеціальну прикордонну операцію «Полісся». Нагадаємо, що прикордонна служба України запровадила інтенсивні заходи безпеки 24 листопада 2021 року, після того як Білорусь почала розпалювати міграційну кризу на своїх кордонах із ЄС. 

Висновки

Дезінформатори продовжили писати про можливе вторгнення. Вони стверджували, що в Україні «паніка», але Росія «не збирається» нападати. Всю вину за загострення вони перекладали на США (чиїх солдатів немає в Україні), а не на Росію (яка зібрала понад стотисячну армію на українському кордоні). В руслі цієї теми також згадували про «мінування» різних об’єктів в Україні.

Повернення Петра Порошенка до України дезінформатори називали клоунадою. Писали, що Порошенко та Зеленський — однакові, та транслювали картинку протестів з-під суду («новый Майдан»).

Щодо постачання зброї Україні від закордонних партнерів висували дві тези. Перша про те, що ця зброя не потрібна та не ефективна («оружейное старье»). Друга – що ЗСУ «корумпированые» і «эти ПЗРК могут перепродать радикальным исламистам, которые в дальнейшем их используют против гражданской авиации».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16282матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні