П

Пресконференція Зеленського, протистояння з Ахметовим та військова напруга. Моніторинг дезінформації №107

  • Виступ Зеленського в Раді.
  • Роздуми про «війну» Зеленського з Ахметовим.
  • Фейки про постачання ЗСУ.
  • Україну продовжують зображати агресором.
  • Розмірковування про санкції для «Північного потоку-2».
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 22 — 28 листопада 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Ключовим джерелом для новин минулого тижня стала пресконференція Зеленського. Дезінформатори багато обговорювали його «війну» з Ахметовим і продовжували зображати його авторитарним лідером і навіть «другим Лукашенком». А також цитували звинувачення Зеленського про «потерю» Криму та окремих районів на Сході України, що лунали на адресу попередньої влади.

Оскільки військове загострення нікуди не зникло, однією з цілей дезінформаторів цього тижня були українські військові. Пропагандисти поширювали анонімні відео з соцмереж, де демонструють проблеми з постачанням ЗСУ, та супроводжували їх клікбейтними заголовками.

Пресконференція Зеленського

Пресконференція Зеленського стала центральним інфоприводом минулого тижня. Медіа багато цитували як самого Зеленського, так і всіх експертів, які вирішили висловитися щодо цього, надавши сайтам-сміттяркам тези, що ця конференція – «отчаянная попытка переключить внимание людей от кризиса в стране», а сам Зеленський – «карманный президент и кукла в руках Коломойского». Головним підсумком пресконференції назвали те, що «Зеленский психологически полностью разрушился».

Російські видання, що пишуть про Україну, називали Зеленського «вторым Лукашенко» («потому что он проводит зачистку, использует силовиков, жёсткая вертикаль власти, продолжение узурпации власти») і поєднували свої розмірковування про пресконференцію з тезами про зовнішнє управління Україною. Вони описували, як «соросята продолжают кампанию по выковыриванию Ермака из Офиса президента», перетворювали Зеленського на маріонетку («Зеленскому, судя по его действиям, украинцев тоже не жалко — кураторы научили его относиться к согражданам, как к расходному материалу, и в этом залог его власти») та просто цитували анонімних дописувачів з соціальних мереж під заголовками на кшталт «“Это — агония”. Сеть гудит, впечатлённая ничтожеством Зеленского».

А от російські мейнстримні сайти зі всієї пресконференції найбільше вподобали тезу, що «Президент Украины Владимир Зеленский заявил, что бывший украинский лидер Пётр Порошенко "потерял Донбасс", а бывший секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Александр Турчинов — Крым».

Тут важливо пам'ятати, що російська дезінформація завжди долучається до обговорення резонансних подій і намагається нав'язати висновок, що будь-яка українська влада веде українців до зубожіння і катастрофи, а країна немає жодних перспектив. Що більший резонанс має подія, то активніше російська деза включається в її обговорення. В контексті цього моніторинга цікаво, що російська деза дуже мало писала про таку гучну тему, як спецоперація по затримці вагнерівців.

«Агент Кремля» Ахметов проти «агента Бени» Зеленського

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, вподобали тезу про «війну» між Зеленським та Ахметовим. Вони слідом за сайтом, який є дзеркалом «Страна.ua» (оригінал заблокований рішенням РНБО), цитували анонімне джерело «в близком окружении крупнейшего украинского бизнесмена» про причини конфлікту: «Конфликт между ними начался после попытки Зеленского получить контроль над телеканалами Ахметова». Та описували, як незабаром «Ахметов начнет мощную международную кампанию с целью показать угрозу наступления авторитаризма в Украине из-за действий Зеленского». Тобто прив'язували до Ахметова свої тези про Зеленського-диктатора. При цьому використовували свій улюблений прийом писати про майбутнє, а такі розмірковування не потребують жодних доказів, бо події ще не сталося.

А от тезу про вплив Росії з метою державного перевороту в Україні висміювали та показували пальцем на США: «По мнению аналитиков, реальный переворот на Украине возможен лишь в том случае, если его будет спонсировать США или, по крайней мере, не будут ему активно мешать».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Каша с опарышами» для ЗСУ

Сайти-смітярки, що поширюють російську пропаганду, минулого тижня вирішили попрацювати на дискредитацію Збройних сил України. Вони активно поширювали 14-ти секундне відео, на якому начебто знята «каша с опарышами», яку видали на обід військовослужбовцям однієї з бригад ЗСУ. Жодна деталь відео не дає змоги перевірити достовірність відео, а його джерелом є анонімні «соцсети».

Дезінформатори поширювали відео, використовуючи надміру емоційні заголовки («Шокирующий обед военных: чем кормят в ВСУ»), а також додавали до нього неперевірені та маніпулятивні коментарі: «С такими проблемами бойцы украинской армии сталкиваются регулярно. Военные делятся кадрами еды, которую им предлагают. Неоднократно в тарелках находили инородные предметы и насекомых. Иногда еда сама по себе не соответствует пищевым нормам».

Нагадуємо, що зараз в українській армії триває реформа харчування, що передбачає новий формат роботи з постачальниками та оновлене меню. Окрім цього, будь-який військовослужбовець, що має пропозиції чи скарги щодо харчового та речового забезпечення, може звернутися на спеціальну «гарячу лінію» ЗСУ за телефонами: 0 800 500 539 або 095 911 05 69.

РФ продовжує звинувачувати Україну у зриві «мирного процесу»

Минулого тижня вище військово-політичне керівництво Росії на чолі з Владіміром Путіним за допомогою державних російських ЗМІ активно просувало наратив «наступу України на Донбасі». Російські високопосадовці «констатируют публичный выход Украины» з Мінських домовленостей, звинувачують нас в обстрілах мирного населення та застосуванні забороненої зброї. До поширення цих тез долучається особисто сам президент РФ та проговорює їх під час своїх контактів із європейськими лідерами. Аналогічні заяви звучать і від представника РФ у Тристоронній контактній групі Боріса Ґризлова: «Украинская власть своими действиями перешла все разумные границы, продолжая обстрелы мирных жителей и объектов инфраструктуры Донбасса и одновременно бравируя в прессе применением запрещенных Минскими соглашениями и соглашением о перемирии боевых БПЛА».

Повідомлення офіційних медіа країни-агресора підкріплюються маніпулятивними матеріалами на пропагандистських та дезінформаторських сайтах нижчого ґатунку. Автори цих публікацій вкотре закликають «принудить к миру» нашу державу: «Если США искренне заботятся об Украине, они посмотрят в глаза своим украинским коллегам и передадут им жесткий сигнал: как более слабая сторона в этом споре, ваш единственный жизнеспособный вариант – перестать тормозить выполнение Минских соглашений-2 и к перейти к дипломатическому урегулированию. Нет смысла больше держаться. США не будут вступать в войну с ядерной Россией от имени Киева».

Захід веде Україну «на убой»

США та колективний Захід нацьковують Україну на Росію. Саме таким є сьогодення за версією російських пропагандистів та дезінформаторів. Росія агресивно сприймає будь-які політичні заяви на підтримку України, а особливо їй дошкуляє надання Заходом Україні ресурсів та військового обладнання. Російська пропаганда називає це «спецоперацией США по принуждению Украины к войне». Дезінформатори не втомлюються проводити паралелі із ситуацією напередодні російського вторгнення до Грузії у 2008-му та залякують Україну «судьбой Афганистана».

Газові інтриги у Вашингтоні

Цього тижня ми помітили несподіваний наратив у темі газу: «Администрация Байдена незаметно лоббирует исключение санкций против газопровода «Северный поток-2». Йдеться про провалене голосування за оборонний бюджет у Сенаті США. Окремі сенатори закликали голосувати за правку, що включає до бюджету санкції проти «Північного потоку-2». В одній з публікацій дезінформатори вдаються до конспірології і стверджують, що між американським і німецьким урядом є таємна домовленість.

Начебто німецька сторона виконала свою частину, вони «провели «Зелёных» на ключевые посты в новом правительстве». Далі автори називають «Зелёных» — «филиалом Демократической партии США». Ми можемо тільки нагадати, що США і Німеччина —демократичні держави. В них виборці обирають політичні партії, й ніхто нікого не може «провести» проти їхньої волі. Інше «пояснення» дезінформаторів «внешне “лояльной” политики» США щодо Німеччини — бажання тиснути на європейців, щоб отримати «выгодную сделку на поставку своего газа в Европу» або «заставить Евросоюз ввести совместные санкции против третьей страны».

Енергетична криза в Україні

Українські клікбейтні видання продовжують експлуатувати тему енергетичної та економічної криз в Україні. Водночас насаджують російську тезу про зовнішнє управління Україною: «Новый кредитный транш МВФ — завуалированная подачка Запада за отработку Киевом очередного витка антироссийской истерии».

Дезінформатори поширювали заяви депутатів фракції ОПЗЖ про те, що влада приховує «риски веерных отключений электроэнергии», і писали про «убийственно высокие для промышленности». Єдиний вихід для України (щоб «врятувати» промисловість) — «прямой контракт на поставку газа». У темі дефіциту вугілля російські сайти переконують, що Росія не блокувала транзит палива з Казахстану.

Також писали:

Українські сайти-сміттярки продовжували передруковувати незмінні тези про репресії проти Медведчука та за кожної нагоди цитували емоційних депутатів від ОПЗЖ: «По словам Кивы, в ближайшее время "озверевший от голода, нищеты и холода народ будет рвать эту власть на куски"».

Поширювали заяви ексдепутата ВРУ Олега Ляшка про введення воєнного стану в Україні.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, знову багато уваги приділяли Разумкову. Стверджували, що «Дмитрий Разумков сегодня ― это Владимир Зеленский вчера», та називали його «Владимир второй».

Висновки

Пишучи про пресконференцію Зеленського, дезінформатори наголошували, що Зеленський намагається відвернути увагу від криз, а також поводиться як «диктатор». Одночасно вони побачили у ній ознаки «зовнішнього управління». Не залишили поза увагою також конфлікт президента з Рінатом Ахметовим. Пропагандисти приписували Зеленському бажання отримати контроль над каналами олігарха. Нагадаємо, що такі самі звинувачення звучали щодо Порошенка під час його конфлікту з Ігорем Коломойським.

Також цього тижня дезінформатори намагалися дискредитувати ЗСУ емоційними маніпуляціями та сенсаційними відео з соцмереж. А Україну, як і раніше, називають агресивною стороною та звинувачують в обстрілах мирного населення. А також вкотре однозначно діагностують, що Захід покине Україну і її чекає доля «Афганистана».

Іншою помітною темою цього тижня була енергетика. Україні все ще пророкують відключення електроенергії. А США звинувачують в інтригах з санкціями щодо «Північного потоку-2».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 14752 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні