Н

Новий цифровий світ. Ми продаємо NFT-обкладинку з дата-артом. Пояснюємо, що це і як працюють такі аукціони

Ми вирішили долучитися до світу цифрового мистецтва своїм доробком: NFT з віртуальною обкладинкою. TEXTY.org.ua – онлайн-видання, що не має обкладинки, але чому б нам її не зробити у цьому дивовижному цифровому світі?


На віртуальну обкладинку ми помістили дата-арт із фрагментом найкрасивішого проєкту «Текстів» – про річки України. Але він інтерактивний, річка наче тече. Сам малюнок з'явився в результаті нашого дослідження супутникових знімків меандрів річки Десна (подивитися можна тут). Зауважимо, що наш лот The illusion of change є унікальним і ніде не презентувався і не розміщувався, окрім як у вигляді NFT-токена.
Це експеримент, і ми описуємо у цій статті наші блукання в лабіринті аукціонів.

ОНОВЛЕННЯ

3 грудня, 13.50. Аукціон врешті стартував!

Щоб взяти участь, заходьте сюди

На фінальному етапі ми зіткнулися з проблемою, що для свого найпершого лота (ми вперше це робимо зі «свіжим» акаунтом) потрібно мати мінімальний баланс на криптогаманці у 0.05 ETH. (З цієї суми далі знімаються комісії за виставлення лота).
Щоб поповнити гаманець, потрібно пройти ідентифікацію в системі платежів MoonPay, з якою працює OpenSea. Оскільки й в цій системі ми новенькі, довелося пройти стартову ідентифікацію, що охоплює:
- завантаження документа фізособи (закордонний паспорт або водійське посвідчення),
- підтвердження адреси проживання (також документом),
- сканування QR-коду власним смартфоном і селфі обличчя.

Якщо всі кроки зроблені правильно, то верифікація відбувається протягом 5-7 хв. У нас вона тривала понад добу, оскільки пройти всі етапи з першої спроби не вдалося, навіть система ідентифікації увімкнулася для нас не одразу.

2 грудня, 21:30. Наш об'єкт досі не затвердили.
Хоча у повідомленні від майданчика написано, що перевірка може тривати від кількох хвилин до кількох годин. Можливо, через те, що ми виставляємо свою роботу вперше. У «питаннях, які найчастіше ставлять» аукціону, написано, що затвердження робіт новачків може тривати довше.
1 грудня. Триває верифікація.
Ми не можемо на це впливати, але теоретично вона має закінчитися протягом декількох годин. Аукціон має тривати рівно сім діб.

Наш лот: The illusion of change – відео у форматі .mp4 Щоб побачити як виглядає оригінал потрібно зайти на аукціон за лінком вище.
Наш лот: The illusion of change – відео у форматі .mp4 Щоб побачити як виглядає оригінал потрібно зайти на аукціон за лінком вище.

Що таке NFT-токен?

«NON-FUNGIBLE TOKEN» (NFT) — це особливий тип криптовалюти, запис у блокчейні. По суті, це право власності на певну одиницю контенту у цифровому світі. Причому цим контентом може бути як картина відомого художника у цифровому форматі, так і будь-яке фото, відео, мем чи навіть твіт. Ну або обкладинка, як у нашому разі. Наприклад, співзасновник Twitter Джек Дорсі продав за $2,9 млн свій перший твіт, написаний у 2006-му. А «Телебачення Торонто» свій мем у 2021 році – за $2,5 тис.

Навіщо люди купують NFT?

Щоб володіти та насолоджуватися відчуттям власності. Це таке собі сучасне «цифрове колекціонерство» у світі «цифрового мистецтва».

Як воно – продавати NFT?

Ми вирішили поділитися з вами власним досвідом у цій справі. Отже, розповідаємо: крок за кроком.

Обираємо платформу

Для створення NFT-об’єкту потрібно мати електронний криптогаманець. Ми вирішили піти на найбільш популярний в Україні міжнародний маркетплейс Open Sea (його запропонував хтось із колег).

Платформа OpenSea одразу ж пропонує зареєструватися на одному з п’яти сервісів, де продають NFT-токени.

Вибираємо перший в списку: MetaMask. Він дозволяє встановити плагін просто у ваш браузер і надалі авторизуватися через нього.

Обираємо валюту

При створенні гаманця потрібно обрати крипто-валюту (найпопулярніша з неї це Біткоін). Ми обрали Ethereum, оскільки Open Sea працює саме з нею.

Окрім пароля, треба обрати собі ключ відновлення – це фраза з 12 слів, не зв’язаних між собою змістовно, яку потрібно запам’ятати або записати.

Створюємо лот

Далі повертаємося до створення об’єкту на платформі OpenSea. На початку навіть не потрібно поповнювати гаманець. Процес створення лоту максимально простий. Завантажити медіафайл, задати назву, опис – кілька галочок, і об'єкт створений.

Виставляємо на аукціон

Для цього потрібно обрати формат участі (аукціон чи фіксована ціна лоту) і встановити обмежувачі типу максимальної чи мінімальної ціни. Аукціон також може бути двох різних типів.

Тут ми зіткнулися з проблемою: наш лот (відео у форматі .mp4) не відтворювався автоматично на всіх браузерах, як мав би. У деяких браузерах взагалі не відтворювався, лише на Google Chrome все добре працювало. Ми вирішили, що це критична проблема, оскільки автоматичне відтворення є основною фішкою лоту. Більшість популярних нестатичних лотів на OpenSea мають автоматичне відтворення при перегляді в каталозі.

Спробуємо інший маркетплейс

Як експеримент ми спробували розмістити той самий файл на іншому маркетплейсі – Rarible. За відгуками та загальнодоступними описами, він є більш сфокусованим на індивідуальних артроботах, і загальний інформаційний потік менший.

Авторизація на цьому майданчику також доступна через плагін MetaMask. Тут наш лот бачився ідеально, автоматично відтворювався на всіх основних браузерах. Система створення лоту дещо відрізняється від OpenSea, але загалом подібна. Наприклад, там потрібно одразу обрати розмір роялті, які автор буде отримувати від подальших перепродажів лоту, якщо таке буде. Можна обрати від 0 до 50%. Система рекомендує 10. На OpenSea це не обов'язкова опція.

…І повертаємось до попереднього

Ми скасували аукціон на Rarible за дві години до запланованого старту, бо вирішили, що цей маркетплейс надто «нудний»: активно продаються лоти лише кількох великих авторів. Також тут загалом аукціони не є особливо популярними. Більшість публічних лотів продаються, як у виставковій залі – є витвір, написано, що продається, і все. Навіть не на всіх є ціна. Така собі онлайн-галерея.

До цього етапу ми не заплатили жодного газа (одиниця оплати в блокчейні) чи навіть цента: ані на OpenSea, ані на Rarible. Наш криптогаманець поки що порожній, і ніде системи не вимагали оплати.

Прочитавши відгуки про можливі проблеми з відтворенням відео на Open Sea, ми конвертували наш файл з іншим відеокодеком. Таким чином проблема з відтворенням на основних браузерах була розв'язана. Отже, ми повернулися до початково обраного майданчика для аукціону.

Плануємо аукціон

Наш лот має назву The illusion of change. Початкова ціна – 0.1 ETH (курс на 1 грудня 1ETH = 4751 USD).
Аукціон стартує в середу, 1 грудня, у другій половині дня. Долучайтеся тут

Отримані кошти після сплати всіх комісій і можливих податків (які саме і чи потрібно їх платити, ми з'ясуємо далі) ми витратимо на 4-х місячну стипендію для інтерна з журналістики даних, котрий стажуватиметься в нас у редакції. Деталі про стажування напишемо після завершення аукціону.

Стартуємо

На останньому етапі перед стартом аукціону все ж потрібно сплатити gas fee, тобто комісію. Для цього мінімальний баланс у гаманці має бути 0.05 ETH. Але комісія може бути й більшою, залежно від стартової ціни вашого лоту. Можна розмітити безкоштовно і продавати за фіксовану ціну. Щоб зробити заявку на аукціон нам потрібно було заплатити приблизно 300 доларів, якщо ми ставиом стартову ціну 470 доларів (0.1ETH). Якщо, наприклад, стартова 950 доларів, то тоді потрібно вкласти приблизно 400-420. Так дорого, бо ми вперше виставляємо свої роботи на цьому аукціоні, платежі за інші мають бути дешевшими. Перевіримо, якщо продамо цю роботу.

Отже, потрібно поповнити гаманець. Це можна зробити двома способами – купити Етеріум на біржі або ж поповнити з банківського карткового рахунку за поточним курсом до долара.


Власне, цей курс постійно скаче, оновлюється раз на 5-10 секунд, і ці зміни можуть бути суттєві.

криптовалюта мистецтво аукціон інтернет токен nft майбутє

Знак гривні
Знак гривні