П

Повільна вакцинація, російський газ у Молдові та погрози «ликвидацией» України. Моніторинг дезінформації №102

  • Влада не може впоратися з коронавірусом
  • Росія погрожує газовою трубою
  • Візит американського міністра оборони дратує Кремль
  • Розмірковування про «ликвидацию» України
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 18 — 24 жовтня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Минулий місяць псевдоексперти не зраджували звичкам і регулярно писали про Медведчука, хвалили його пропозиції й обіцянки дешевого газу від Росії та запевняли, що всі справи щодо нього — замовні. Після затримання Саакашвілі вони почали писати, що колишній грузинський президент дістав те, що заслужив, і Зеленського чекає така сама доля. Псевдоексперти неабияк активізувалися після відставки Разумкова, стверджували, що без нього монобільшості не буде. Також вони лякали різким збільшенням втрат на лінії фронту після призначення нового головнокомандувача ЗСУ.

Що нового писали дезінформатори?

Дезінформатори відреагували на різке зростання кількості хворих від коронавірусу в Україні, і епідемія знову повернулася в їхній фокус. Вони писали про «декомунізовану» медицину, що не може впоратися з викликами, та переконували, що мало людей вакцинувалося, бо Україна відмовилася від «Спутника». Критику вакцин та вакцинації як такої ми здебільшого помітили в телеграмі.

Іншою великою темою є постачання газу в Європу. Дезінформатори висвітлювали газову атаку на Молдову. Вони спробували знайти корисливі мотиви в рішенні України надати Молдові невеликий обсяг газу для підтримки її газопроводів (щоб газогін працював справно, там має бути хоча б невелика кількість газу).

Ми помітили цілий кластер новин, де повторювалася теза про «ликвидацию» України. Дезінформатори писали, що її знищення буде «корисним» і для Росії, і навіть для жителів України. А також вкотре розмірковували про «поділи» України по Дніпру.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Коронавірус

Українським маніпулятивним виданням минулого тижня до душі прийшлось емоційне відео Комаровського, який описує трагічну ситуацію з коронавірусом в Україні та критикує Зеленського.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували визнавати, що «в Республиках Донбасса ситуация с COVID-19 тревожная» та всіляко намагались від цього відволікти новинами про Україну: «Жесткий локдаун на Украине будет введен в любом случае». І слідом за цим: «Еще один локдаун Украина не потянет».

Дезінформатори радили українським політикам згадати успішний досвід вакцинації населення в СРСР, висміювали «декомунізовану» українську медицину та нагадували про класичні тези з критикою медичної реформи: «здравоохранение имени Ульяны Супрун оказалось целиком и полностью коррумпированным — несмотря на разрекламированные электронные больничные, институт семейных врачей и прочую “телевизионную медицину”».

А в причинах низького рівня вакцинації населення вбачали або зовнішнє управління («Потому что американское посольство заставило их отказаться от использования “Спутника” — несмотря на то, что Украина не смогла создать собственную вакцину. А массовые поставки идеологически благонадежных вакцин начались только в середине текущего года»), або український націоналізм («В обществе господствуют процессы архаизации и клерикализации — потому что производство, образование и наука стремительно деградируют, уступая позиции националистической триаде “армія-віра-мова”»). Зазначимо, що сама Росія постійно ставить нові сумні рекорди з кількості померлих від ковіду.

На відміну від проросійських анонімних телеграм-каналів, російські сайти не поширюють тези антивакцинаторів. А от в Telegram минулого тижня можна було прочитати і про несподівані наслідки для суспільства від тестів на коронавірус («Деформация социального осознания, позволение и возведение в норму доминирующего отношения к себе, согласие быть в роли «жертвы»/подопытного материала, подавление/отключение защитных реакций на подавление личности извне...»), і про необхідність захищати антивакцинаторів («До избиений толпой и истязаний на площадях, как это случалось в Средневековье во время эпидемий, дело еще не дошло. Тем не менее противникам прививок, или, как их называют недоброжелатели, «антиваксерам» на собственной шкуре пришлось испытать, что такое народный гнев вкупе со страхом перед лицом неопределенности. Правда травля эта происходит в основном в интернете, не даром же современную эпоху называют “цифровой”»).

Наступ РФ на газовий ринок Європи

Газова агресія РФ в Європі триває та супроводжується активною дезінформаційно-пропагандистською кампанією з боку державних російських медіа. Дезінформатори голосно супроводжують підготовку до запуску «Північного потоку-2», пишуть, що це от-от станеться, а також запевняють світ у тому, що ЄС з дня на день почне закуповувати російське паливо: «ЕС готовится к экстренной совместной закупке газа у России».

Водночас вони цілеспрямовано атакували Україну, висміюючи заяви Зеленського про те, що в наших сховищах вистачить газу на час зими: «Весь мир трясет от цен на газ, а у нашего клоуна все нормально. Где нормально? У нас даже в наших хранилищах газа не хватит на отопительный сезон. Поэтому детей отправили раньше на каникулы, чтоб в школах не топить, потому что нечем. А у Зеленского все нормально…». Насправді запасів газу в українських газосховищах дійсно достатньо, щоб пережити зиму. Про це читайте докладно у нашій статті.

Також офіційні російські ЗМІ поширювали фейки та неперевірену інформацію про низьку якість газу в українських мережах: «жители страны начали замечать, что "голубое топливо" стало хуже греть, из-за чего плохо закипает вода, а еда в духовках "тлеет". Многие отмечают уменьшение калорийности газа и его плохой запах. Эксперт считает, что понижение калорийности может быть вызвано тем, что топливо плохо очищено».

Особливу увагу російські дезінформаційні сайти вирішили приділити медіа-супроводу газової атаки РФ на Молдову, де саме зараз тривають переговори про укладання нових контрактів на постачання блакитного палива. Звична практика Росії використовувати енергоносії у вигляді геополітичної зброї призвела до надзвичайної ситуації в цій країні, на чолі якої нещодавно постав прогресивний проєвропейський уряд. Україна підставила «газове» плече сусідці та позичила символічний обсяг палива, щоб втримати молдовську газотранспортну систему від руйнування.

Сукупно Україна прокачала до Молдови 16 млн куб. м газу, що становить всього 0,08% від запасів газу в наших сховищах – 18,4 млрд куб. м. Дезінформаційні телеграм-канали не забарились прокоментувати ці події та запустили в інформаційний простір конспірологічну теорію, згідно з якою Україна вирішила безплатно поставити Молдові газ як подяку за повернення судді Чауса: «Украина решила бесплатно поставлять газ Молдове. Оппоненты власти получают ещё одни прекрасный аргумент для уничтожения рейтинга Зеленского. Когда в стране не запущено отопление в сотнях объектов социальной инфраструктуры и не хватает денег на отопление, мы «дарим» одалживаем дефицитный ресурс и ставим себя в ещё большую зависимость от РФ. Они нам Чауса, мы им – газ». Вперше ми виявили це повідомлення на анонімному телеграм-каналі ZeRada1, пов’язаному з каналами, що були викриті СБУ. Згодом ці тези підхопили навіть деякі провідні українські онлайн-видання.

Візит голови Пентагону добряче дошкулив Росії

Міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Київ з офіційним візитом під час дипломатичного турне країнами Чорноморського регіону. Він чітко завірив Україну в військово-політичній підтримці США, засудив окупацію Криму Росією, а також закликав останню зупинити війну на Донбасі та припинити дестабілізацію Чорномор’я. Окрім цього, Ллойд Остін та президент Зеленський обговорили поглиблення співпраці між Україною і НАТО, а заразом і питання енергетичної безпеки нашої держави. Російська дезінформація висловлює бурхливе обурення заявами Остіна та спробувала применшити їхнє значення шляхом «нищівної» псевдоаналітики:

«Не желая переплачивать за украинскую преданность, Вашингтон все еще располагает вместительным загашником пряников сомнительного качества. Один из них — вызывающее иронию у скептиков и реалистов обещание пустить Украину в НАТО.», «Обещал бычка, а дал тычка. […] …грозные слова звучали, действенная помощь была обещана, но от какой-либо конкретики гость уклонился».

«Ликвидация» України та імперіалістські замашки Росії

Коментарі російських політиків, розтиражовані російськими сайтами, вкотре нагадують про токсичний імперіалізм нашого сусіда: «Лучшим средством была бы ликвидация самой Украины как государства. Это было бы лучше не только для России и жителей Донбасса, но для граждан самой Украины, для тех, кто там живет».

Вони звинувачують Україну в бажанні війни з Росією, використовуючи це як обґрунтування свого імперіалізму. А тому вигадують для Путіна місію («Миссия президента РФ Владимира Путина прекратить превращение Украины в анти-Россию»), вихваляються своєю армією («российской армии для того, чтобы поставить Украину на колени и вынудить Киев запросить пощады не надо даже пересекать украино-российскую границу»), спрямовують зовнішню політику в напрямку «Сильные сами берут, что хотят, никого не спрашивая» та шкодують, що в своїй статті Мєдведєв сказав, що Росія буде чекати (а не нападати на Україну): «Восточная Украина хочет присоединиться к России точно так же, как Западная Украина к Европе. Надо дать людям сделать то, что они хотят! Единственное, что неправильно, – что сегодня на Украине жителей, которые ориентируются на Россию, в разы больше, чем проживает в Народных Республиках. И эту несправедливость надо устранить в самое короткое время»

Навіть на мейнстримних російських сайтах публікували тексти під заголовками типу «”Ликвидация” Украины чревата: слишком гремучая смесь», де розмірковували, що «смысла ожидать от Киева исполнения Минских соглашений нет, поскольку украинские власти не обладают субъектностью, и единственный способ установить мир в Донбассе — ликвидация самой Украины как государства».

«Ну, хорошо, «Украина как государство» будет кем-то ликвидировано (само по себе оно не развалится, потому что слишком удобно Западу), а кто эти миллионы людей «ликвидирует»? Они-то ведь в любом случае останутся на Украине или в тех новых государствах, которые в случае «ликвидации» возникнут на её месте! Или кто-то думает, что эти миллионы врагов России и русских (или даже десятки миллионов) нужны самой России? Или эти маргиналы нужны Западу на своей территории? Нет, они для всех будут тяжелейшим грузом, гремучей смесью. Они и сейчас, можно сказать, часть международного террористического войска, а в случае «ликвидации Украины» непосредственно войдут в его ряды».

Також писали:

У своєму бажанні пропіарити Медведчука українські сайти-сміттярки розгорнуто цитують Путіна, який став на його захист та розповів, як «украинцам не дают поднять голову».

Дезінформатори вчергове писали, що «сильные страны Европы, как Германия, Франция, Нидерланды, выступают против членства Украины в ЕС» та критикували Зеленського за підтримку курсу України до вступу в ЄС.

Пишучи про події на окупованих територіях, дезінформатори акцентувалися на затриманні бійцями ЗСУ військовослужбовця російських гібридних військ у Луганській області. Вони стверджували, що в Донецьку зібрався «мітинг» на його підтримку біля штаб-квартири ОБСЄ і заблокував роботу міжнародних спостерігачів.

Жалілися, що в Україні «забороняють» термін «Великая Отечественая Война», писали, що над Зеленським «сгущаются тучи» через офшори, та передбачали президентство Разумкову.

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про нову хвилю епідемії коронавірусу в Україні. Вони звинувачували «внешнее управление» в повільній вакцинації та критикували медичну реформу. В телеграм-каналах поширювалися антивакцинаторські тези. Дезінформатори надавали інформаційну підтримку кампанії з тиску на Молдову під час укладення нового контракту на постачання природного газу з Росії. Водночас вони запевняли, що готові постачати більше газу в Європу — проте Росія все ще не скористалася додатковими транзитними потужностями, які постійно пропонує Україна, і навіть прокачує менше газу, ніж законтрактували в України.

У темі міжнародних відносин дезінформатори насміхалися з надій України про вступ до НАТО. Паралельно вони погрожували Україні «ликвидацией». У світі кривих дзеркал, створеному російською пропагандою, Україна «хоче» напасти на Росію і для цього «прагне» заручитися підтримкою НАТО. А Росія планує «розділити» Україну для її ж «блага».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 18505 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні