П

Політичні партії бояться закликати людей вакцинуватися. Аналіз партійних фейсбук-сторінок

Зниклий заклик Зеленського

Минулого тижня виник скандал через те, що Володимир Зеленський видалив допис із закликом до вакцинації. На сторінці президента в Instagram було опубліковано допис із цитатою його недавнього інтерв’ю: «Сьогодні єдина альтернатива тотальному локдауну — вакцинація». Через деякий час пост зник.

За однією з версій, його видалили після набігу «антиваксерів» у коментарях. Однак представники президента пізніше пояснили проєкту «MediaSapiens», що з соцмереж видалили не допис про необхідність вакцинації проти коронавірусної хвороби, а постанонс інтерв'ю Зеленського на телеканалі ICTV, під час якого він сказав, що єдиною альтернативою запровадженню локдауну є вакцинація.

Хай там як, але після видалення обурилися вже прихильники вакцинації. Зокрема, лікар і телеведучий Євген Комаровський записав відеозвернення, в якому закликав українців вакцинуватися та розкритикував президента за видалення посту. За словами Комаровського, коли він викладає допис про вакцинацію, від нього відписується від 2 до 5 тисяч осіб.

anti-vaxers.png

Дописи до посту Зеленського із закликом вакцинуватися, що був пізніше видалений

Ми вирішили проаналізувати офіційні Facebook-сторінки парламентських фракцій та порахувати, скільки разів на кожній з них лунали заклики вакцинуватися. Ми переглянули всі пости з 1 жовтня цього року, коли вже увиразнилося різке зростання захворюваності та летальних випадків і слабке бажання українців вакцинуватися. Кожна парламентська партія генерує десятки й сотні повідомлень. Вони про що завгодно, але не про те, від чого зараз залежить життя українців.

stat.png

Графік зі сторінки https://covid19.rnbo.gov.ua/

Тихі партійні голоси

З усіх парламентських фракцій в позитивному ключі про вакцинацію пишуть лише «Слуга народу», «Голос» та «Європейська солідарність». І якщо від проросійських сил ми й не очікували побачити закликів вакцинуватися (хоча в самій Росії триває агресивна кампанія про необхідність щеплень проти Covid-19), то «Батьківщина», наприклад, теж уникає цієї теми. Юлія Тимошенко та її однопартійці більше зайняті опалювальним сезоном та «тарифним геноцидом» (між іншим, це також одна з улюблених тем російської дезінформації в Україні). Олігархічні фракції «Довіра» та «За майбутнє» про вакцинацію не згадують взагалі.

Сторінка «Європейської солідарності» обмежилася перепостом повідомлення зі сторінки Вікторії Сюмар і закликала вакцинуватися.

Партія «Голос» у своїх постах докладніше розписувала, чому потрібна вакцинація: це і «найкраще, що ви можете зробити не тільки для свого здоров'я, а й для відновлення економіки», і «єдиний спосіб вийти з пандемії та повернутися до нормального життя». По суті, це єдина партія, що пропагувала вакцинацію у жовтні на прикладі своїх перших осіб — Кіри Рудик та Ярослава Железняка.

На сторінці президентської партії про необхідність вакцинації говорили міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко (тричі) та Леся Забуранна і Михайло Радуцький (по одному разу). До того ж усі ці повідомлення почалися лише з 22 жовтня. Досить дивно бачити таку низьку кількість закликів вакцинуватися з боку президентської партії. За цілий місяць із кількох сотень постів ми знайшли лише п'ять.

1.png

Нижче скріншоти тих одиничних повідомлень, в яких політики закликали вакцинуватися. Політики — це ті люди, до яких прислухаються і яких чують інші. І що популярніший політик, то вагоміший його голос. Як бачимо, всі топполітики спасували перед навалою агресивної неосвіченості й побоялися взяти на себе роль лідера та закликати своїх прихильників зробити щеплення, захистивши своє життя, життя своїх близьких. Самі політики, мабуть, вважають, що вчинили мудро, промовчавши й таким чином уберігши себе від хвилі ненависті. Але справжній лідер не боїться гавкоту, він робить те, що потрібно.

Голос колаж.png

Слуга народу колаж.png

ЄС 2021-10-13 Сюмар вакцинація.png

євросолідарність партії слуга народу голос політика вакцинація

Знак гривні
Знак гривні