З

Захід зраджує Україні з Росією. Моніторинг дезінформації №101

  • Україна здійснює інформаційну атаку на ОРДЛО
  • Нуланд та США зрадили Україні заради Росії
  • Путін залякує ЄС та Україну енергетичною катастрофою
  • Цитати зі статті Медведєва про Україну-васала
  • Україна краде у Росії «казачьи традиции»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 11 — 17 жовтня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Разом із поверненням та посиленням теми коронавірусу, до російських текстів повернулись і старі пропагандистські тези. Ледве не єдина “новинка” – визнання російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, трагічної ситуації через швидке зростання захворюваності на ковід в ОРДЛО. Яке вони супроводжували звинуваченнями в бік України, що нібито перебільшує масштаби катастрофи. 

Також пропагандисти відчутно посилили наратив про розчарування західних партнерів в Україні. Цього разу основними їхніми аргументами став візит Вікторії Нуланд до Москви та відсутність якихось гучних заяв з боку американської сторони після нього.

Не обійшли увагою й святкування Дня захисників та захисниць України, поєднавши його з класичними лякалками про українських неонацистів та розповідаючи, як Україна краде у Росії «казачьи традиции». 

Коронавірус 

Поширення штаму "Дельта" Україною та Донбасом продовжує знаходити свій відбиток у текстах дезінформаторів. Українські сайти-сміттярки відновили медведчуківську тезу про виробництво української вакцини (маючи на увазі російську): «Если бы украинские власти приняли бы договоренности (...) Виктора Медведчука относительно передачи технологий производства вакцины от коронавируса, то Украина производила бы собственный препарат уже, а не планировала сделать это в 2022 году». Та не забували емоційно накрутити своїх читачів (як на сайтах, так і своїх телеграм-каналах): «В Украине ситуация с коронавирусом резко несется в пропасть».

Російські сайти, що пишуть про Україну, визнають критичну ситуацію із захворюваністю в ОРДЛО («Минздрав ДНР назвал ситуацию с коронавирусом крайне напряжённой») та звинувачують «украинских ИПсО-шников» у нагнітанні паніки. 

«Ребята, пора усвоить. У нас кроме прямой войны с Украиной ещё идёт война информационная, поэтому довольно странно, что когда по жилым кварталам городов летят украинские снаряды, мы точно знаем от кого прилетел “привет”. Но вот когда к нам прилетают снаряды информационные, мы словно с огромной радостью принимаем на себя удары и расшатываем ситуацию «укропам» на радость. Нужно понимать в каком мире мы сейчас живём и хоть немного фильтровать информацию».

Тим часом російські мейнстримні сайти висміюють заяву Ляшка про те, як російська пропаганда в Україні впливає на низький рівень вакцинації від коронавірусу: «“Всё можно свалить на Россию!” — Киев винит РФ в низких темпах вакцинации». Одночасно цитуючи реакції з соцмереж, де невідомі транслюють більшість тих фейків та маніпуляцій, які, власне, і розганяє російська пропаганда для поширення антивакцинаторських настроїв (серед них: «просто нет доверия к минздраву», «некачественные вакцины, которые приводят к тромбозу»). До того ж дезінформатори просто змішували всі свої маніпуляції та фейки докупи: «А воровство на ИВЛ, на кислороде?.. А испытания на украинцах индийской и американских вакцин? А «Пфайзер» без холодильника? Враги не нужны с такой властью». Про основні аргументи тих, хто не бажає вакцинуватись, та їхнє спростування можете прочитати в нашому матеріалі.

«Дьявол в юбке» Нуланд зрадила Україну

Вікторія Нуланд, заступниця державного секретаря США, минулого тижня побувала з кількаденним візитом у Москві. Американська дипломатка провела низку зустрічей із представниками російського МЗС, під час яких обговорювали нормалізацію роботи посольств обох країн. Також Нуланд зустрілася з Дмітрієм Козаком – російським високопосадовцем, що відповідає за агресивну політику Кремля в Україні. Американська сторона не робила жодних гучних заяв після візиту заступниці держсекретаря США, але зазначила, що він був «корисним» і «продуктивним». Натомість російська пропаганда поширювала дуже багато різної (дез)інформації, що стосувалася візиту Нуланд. Основною метою цього шквалу повідомлень було створення інформаційної картинки, в якій союзники вкотре зрадили Україну та поїхали про щось домовлятися у Кремлі.

«Виктория Нуланд вернула Украину «на крючок», – писали дезінформатори, маючи на увазі, що Україну змусять якнайшвидше надати автономію ОРДЛО. Водночас Нуланд називали «Воландом американской политики» та «американским дипломатическим дьяволом», а основною метою її візиту вбачали «сохранить градус конфронтации, но при этом и не довести ситуацию до точки кипения».

Деякі російські дезінформаційні медіа не гребували добірною конспірологією з нотками антисемітизму:

«Давайте-ка начнем с того, что, по моим сведениям, госпожа Нуланд, курируя в госдепартаменте украинский сектор работы, никакого пиетета и любви к чему-либо украинскому не испытывала никогда, в отличие от России, к которой она испытывает глубокое уважение. По одной простой причине — националисты любых мастей по природе своей антисемиты и склонны к соответствующим погромам, а в силу своего этнического происхождения госпожа Нуланд, мягко говоря, этого принять и понять, естественно, никак не может. Печеньки-то она, понятно дело, на майдане раздавала, но делала это, я вас уверяю, стиснув зубы, исключительно в силу своего, так сказать, служебного профессионального долга».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Путін залякує ЄС та Україну енергетичною катастрофою

Скорочуючи постачання газу до Європи, Росія супроводжує ці дії хвилею дезінформації та пропаганди в медіа. Зокрема, російські державні видання поширювали гучні та голослівні твердження Путіна про те, що українська газотранспортна система «лопнет» у випадку збільшення обсягів транзиту газу. 

Цитати Путіна підхоплювалися пропагандистськими телеграм-каналами, маніпулятивними сайтами, що пишуть про Україну, та навіть деякими провідними та регіональними українськими онлайн-ЗМІ. На тлі цієї масованої інформаційної атаки російська пропаганда продовжувала залякувати українців холодом, економічними та енергетичними лихами: «Каждый месяц – новый ценник», «Это только начало», «Если транзит прекратится, юг и восток Украины могут остаться без газа»

Стаття Мєдвєдєва. «С вассалами дело иметь бессмысленно» 

Статтю Мєдведєва можна назвати агрегатором українофобських цитат. Вона (як, власне, і нещодавня стаття Путіна) вся складається з основних тез і наративів, які ми вже не перший рік описуємо в моніторингах. Тож очікувано, що цитати з цього тексту розлетілися російськими сайтами. Найбільше до душі дезінформаторам припали емоційні фрази, якими рясніє текст Мєдведєва: Зеленський – це «вывернутый наизнанку человек», характеристика української влади «С такими слабыми людьми контакты непродуктивны. Они в любой момент продадут за пятиалтынный» та постійні згадки зовнішнього управління Україною («С вассалами дело иметь бессмысленно. Дела нужно вести с сюзереном»).

Західна маріонетка Україна та її русофобія 

Найпродуктивніша (з погляду українофобських цитат) тема минулого тижня – розмірковування про залежність України від Заходу, розчарування останнього в Україні та як він підштовхує Україну до війни з Росією. Нижче – найяскравіші з них.

«На деле Украина нужна Штатам, только чтобы мешать России, пытаться разрушить геополитические и газовые планы РФ. За семь лет американцам так и не удалось этого сделать, поэтому сотрудничество с Украиной становится все более нежелательным и раздражающим».

«От «незалежной» откупились, как от раздражающей любовницы, но на большее этой стране рассчитывать не стоит. Украина — одна из многих, кого Штаты и весь западный мир используют в своих целях».

«Да, нам кажется, что государственная русофобия — протухший товар, который пытаются втюхивать соседи России условному Западу. (...) Но ни у Грузии, ни у Украины НЕТ другого товара, им нечего предложить, кроме этого уценённого непотреба».

«Запад может подтолкнуть Украину к войне с Россией, но война продлится недолго, поскольку сам Запад не решится на открытое противостояние с ядерной державой и не поддержит Украину, считают писатели-фантасты».

Святкування 14 жовтня. Україна вітає вбивць і краде козацтво у Росії

Російські сайти, що пишуть про Україну, активно коментували святкування 14 жовтня. До дня захисників і захисниць України публікували новини під заголовками на кшталт «Защитники Украины, я вас не поздравляю. Вы для меня убийцы».  А святкування Дня Українського козацтва використали як привід для звинувачення, що «Украина снова пытается украсть казачьи традиции».

«Украинский национальный миф утверждает, что все украинцы — это потомки запорожских казаков. Ну, на то он и миф. Ведь известно, что настоящие потомки запорожских казаков еще в 1791 году во главе с Захарием Чепигой и Антоном Головатым переселились на Кубань».

Також писали: 

Російські сайти продовжували розкручувати тему розслідування про офшори Зеленського у вигідному для себе напрямку. Вони писали, що, з одного боку, «Коломойский сдаёт Зеленского Вашингтону», а з іншого – «США бросили украинцев на съеденье волкам» (себто нібито припинили допомагати).

Медведчуківські сайти та ручні експерти до класичних тез про політичні репресії опозиції додали нову тезу, яку різні сайти-помийки просували під майже ідентичними заголовками: «Новое дело Медведчука: отвлечение внимания от офшорных скандалов или шантаж Кремля?»

Висновки

Останнім часом російські пропагандисти відчутно посилили свої тези про розчарування західних партнерів (особливо США) в Україні. Аргументують цю тезу всіма зручними поточними подіями: дослідження офшорів Зеленського, візит Нуланд до Росії або низький рівень вакцинації від коронавірусу. Дезінформатори навіть примудряються поєднувати тезу про розчарування Заходу зі, здавалося б, протилежним твердженням: «США бросают миллиарды долларов для войны Украины против Донбасса и России». Це допомагає досягти ще однієї мети – зобразити Росію як найсильнішу державу регіону, для послаблення та знищення якої США та інші країни абстрактного Заходу використовують «вассала» Україну.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16018 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні