С

Страхи та дезінформація в дії: чому українці не хочуть вакцинуватися проти COVID-19

Згідно з результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи", 56% українців, опитаних у серпні, не мають наміру робити щеплення від коронавірусу і вважають, що можна захиститися, миючи руки та дотримуючись дистанції.

За допомогою платформи для моніторингу ЗМІ та соціальних мереж SemanticForce ми дослідили причини відмови вакцинуватися, які від свого імені висловлювали користувачі українського сегмента мережі за період 1 червня — 31 серпня 2021 року. До вибірки увійшло 602 повідомлення.

Працюють ботоферми

Оскільки в Україні працюють ботоферми задля посилення антивакцинаторських настроїв, ми проаналізували авторів повідомлень на автентичність. Так, більш ніж половина мали ознаки неавтентичності. У цьому плані наш підхід був доволі жорстким: наприклад, якщо історію активності користувача не можна проаналізувати, або якщо профіль закритий та не має на основному зображенні обличчя, то таких ми зараховували до потенційно неавтентичних.

У 113 повідомленнях потенційно автентичних користувачів та 112 — потенційно неавтентичних користувачів не було вказано причини відмови. В інших 377 повідомленнях ми виокремили 514 причин відмови від вакцинації.

У групах неавтентичних та автентичних користувачів лідирують та посідають останні місця переважно однакові причини. Все ж, якщо дивитися загалом, то повідомлення від потенційно неавтентичних користувачів більш категоричні та агресивні, іноді вони поширюють давно спростовані фейки. Ця група користувачів частіше апелює до неефективності вакцин, тоді як потенційно автентичні користувачі частіше занепокоєні протипоказаннями до вакцинації.

идите на хYй! Не хочу колоть непонятную жидкость! Зачем? 1.5 года прошло! Жив, здоров и все в округе тоже живы здоровы! Колите тех, кто в масках ходит и спит!

Не вакцинируюсь. Точка. Фиг с поездками, походами в магазин, обеспечением а-ля бесплатным в больницах и прочее. Не верю ни этой стране, ни всем.

Это безпредел. Я не хочу и не буду делать прививку. Пусть испытывают эту вакцину на себе, а не на простых людях. Мы не подопытные кролики. А справки выдавать это их работа.

Не буду вакцинуватися ! У вакцині повинні бути частки вірусу щоб наш організм створив антітіла для борьби але проблема в тому що цих часток даного вірусу не має !! Вони в нього засунули (MРНК ) це матрична рибонукиїнова кислота напряму впливає на структуру ДНК.

Нижче розберемо мотивацію потенційно реальних людей

Побічні ефекти

Так, цих авторів найбільше непокоять побічні ефекти. Деякі не хочуть переживати тимчасове погіршення самопочуття та високу температуру, хоча це нормальна та очікувана реакція на щеплення. Інші апелюють до дуже рідкісних побічних випадків, наприклад, тромбозів, і хочуть гарантії, що це ускладнення не спіткає їх. Треті бояться смерті, називають вакцину евтаназією. Інші апелюють до начебто наукових матеріалів про те, що вакцина підходить не всім, та кажуть, що щеплення — рулетка.

У меня так ковид начинался. Жуть, всю первую ночь, когда заболела, каждая косточка крутила и знобило. От многих слышала, что симптомы ковида после прививки проявляются, только в более слабой форме и недолго. Зато у вас будут антитела. Это очень хорошо А я вот не хочу прививаться пока, это же как повторно заболеть ненадолго, а я до сих пор помню, как хреновенько мне было. Читала исследования, что второй раз тяжелее организм переносит ковид. Соответственно и прививку тяжее может перенести.

"я вхожу в эти 2%"...такая блин дывная...поболела голова, пошмыгала носом с ощущением запахов и всё- так я перенесла короновирус! и если бы не тяжёлое течение болезни у мужа, который собственно его и принёс в дом, я бы и знать не знала что у меня Ковид был. По поводу вакцинации, лично я не хочу вакцинироваться - мой организм справился на отлично! Штамы короны обгоняют количество вакцин, зачем мне вливать в себя всякую дрянь, от которой и тромбы могут образоваться и сердце воспалиться...Надеюсь переждать эту вакханалию и если не заставят насильно, как то при пересечении границы, и не собираюсь ничего себе колоть.

мені 71 рік і в школі нам прививку на руці робили проти туберкульозу і це все, Слава Богу . Звичайно, був грип, простуди і пару операцій....але ніколи не вакцинуюсь укольчиком (немає значення НАЗВА,) яка не пройшла випробування на тваринах і зразу на людях😢хто знає що буде через рік, два, п'ять... Якщо уже стільки смертей... Просипайтесь Ви розумні....!!!

я как раз ничего не боюсь)🤣🤣🤣🤣потому херню не собираюсь колоть себе, и семье.У меня хватило мозгов, прочитать состав и происхождение эвтаназии. Остальным желаю удачи!

Багато наукових статей є про те, що дана вакцина підходить та безпечна далеко не для всіх! А хто ж обстежує піддослідних? Всіх бажаючих колять. Я й новини дивлюсь вкрай рідко. Звикла вірити власному досвіду, інтуїції та інтелекту. В даний час всі 3 підказують мені того не робити! Також вважаю, що кожна людина має право вирішувати за себе! Тільки за себе! Нікого не агітую проти. Просто пишу, чому не вакцинуюсь сама. А час покаже.

прививка это блин рулетка. не буду прививаться!

Начебто неперевіреність вакцин

Друга за популярністю причина — неперевіреність вакцини. У контексті швидкої розробки вакцин та їхнього затвердження для використання в умовах надзвичайної ситуації автори стежать за "першопрохідцями", щоб зробити свій вибір. На рішення часто впливає досвід знайомих, і саме він може бути вирішальним. І у цій категорії є два основні табори.

Перші не хочуть бути піддослідними кроликами та досить негативно налаштовані до вакцинації, хоча вони не є категоричними антивакцинаторами. Другі обрали вичікувальну позицію.

Не кролики

Я просто не вакцинуюсь, а там їм вирішувати звільняти мене чи ні!) Я не піддослідний кролик!)

Серьозно!!!!!!! А як же моє конституційне право не бути піддослідним кролоком????? Я не хочу вакцинуватися і моє право прописано Конституцією, але уряд моє право нехтує! Так може цей муділа спочатку подумає проце!

ну колись-колись... отписки конечно не будет, правильного много по нормальным темам в бизнесе. но это на канале зря. канал всё таки не про это. и дело не в протесте, как по мне, а я не хочу колоть невесть что. для примера, если мне надо будет в Африку, то я конечно сделаю необходимые прививки от смертельных заболеваний. Но то, что сейчас пытаются вколоть - спасибо, нет.

Варто почекати

Не вакцинируюсь. Решил подождать. Очень много противоречивой информации. Зачем спешить?

Не вакцинируюсь., пока. Нет доверия к этим сырым вакцинам, да и статистика противоречива. Надеюсь на иммунитет. В дальнейшем, планирую вакцинироваться. Жду результат испытаний Нововак, как вакцины от всех штаммов. Кто собирается в поездки, тем без вариантов придётся прививаться.

Протипоказання

Третя за популярністю причина відмови серед потенційно автентичних користувачів — протипоказання. Автори бояться за своє здоров'я через ослаблений організм унаслідок хронічних хвороб або, наприклад, вагітності. Утім, вони не завжди є протипоказанням до вакцинації. Імовірно, висновки щодо протипоказань роблять самостійно, не консультуючись із лікарем.

З протипоказаннями до вакцинації від COVID-19 можна ознайомитися на сайті МОЗ.

А как можно наперед.знать,что вакцинированные прям помрут от 1 до 3 лет?))

Я тоже не вакцинируюсь,есть личные причины, но непротив,чтоб муж и дочь вакцинировались(пока не хотят,но может надумаются)

У меня больное сердце и я не буду прививаться у меня маленькие дети.

Полтава. Складають списки хто вакцинований, хто ні, хто тільки збирається. Я не хочу вакцинуватися (алергік і кашель з півроку не можу вилікувати), так мені завуч сказала брати довідку у сімейного лікаря про тимчасову відмову за показаннями. Схожу поговорю з лікарем, якщо ні - не знаю, сама писати заяву не буду, хай ще спробують звільнити …

да, отказалась, ведь, это мое личное решение какого доктора выбирать - по закону могу в любой момент поменять врача, если меня что-то смущает. И я не хочу подвергать себя рискам заражения, так как врачи могут быть носителями, даже если нет никаких признаков ковид, ведь, они постоянно в плотном контакте с пациентами и в группе риска #1 . Моя семья вся провакцинировалась пока я в положении, чтоб не принести ничего домой. Дело выбора каждой/го/. Но я за вакцину. И пока в положении сама не вакцинируюсь, так как сама беременность скажем так не простая.

Недовіра до уряду

Четверта за популярністю причина — недовіра до уряду, яка переноситься на політику влади щодо вакцинації. Особливо автори стурбовані відсутністю компенсацій і відповідальності у разі настання негативних наслідків від вакцинації.

Утім, компенсація, пов’язана зі шкодою внаслідок вакцинації проти коронавірусу, є. Якщо вакцину отримали в рамках ініціативи COVAX, то виплати ідуть від ВООЗ. Якщо не в межах COVAX, то компенсацію виплачує уряд України.

Не буду вакцинироваться. Я не верю в благие намерения власти. Не добром она руководствуется.

Особисто я не вакцинуюсь по одній причині а саме недовіри не стільки як до вакцини, а до нашого МОЗ і влади, їм начхати на народ вони будуть лікуватись за кордоном, а вот мені доведеться тут і не дуже охотно помирати через вакцину

И всё равно не буду вакцинироваться закупленным нашей властью шмурдяком. Ну не верю я нашей воровской власти

Ну зачем вы так? Я вот, например, очень хочу, чтобы вакцинация оказалась эффективной, безопасной, остановила пандемию и вернула мир в обычное русло. Тем более, что мои родные и близкие в большинстве своём привиты, поэтому я не хочу, чтобы они заболели или же у них всплыли какие-то долгоиграющие побочки вакцинации.

А то, что я слепо не доверяю медицине - исключительно заслуга нашей медицины, точнее продажной, коррумпированной и некомпетентной части медицины, с которой мне довелось иметь дело и не раз.

Мой страх - это мой страх. Не хочу - не вакцинируюсь. Но готова вакцинироваться тут же, как только мои страхи рассеятся )

Козли, яке вони мають право розпоряджатись нашим здоров'ям,я наприклад не вакцинуюсь бо не довіряю,а ще у мене в організмі велике запалення через ревматизм, хто візьме на себе відповідальність якщо після вакцинації будуть побічні ефекти?

Самітники та байдужі

Також група авторів стверджує, що не має потреби вакцинуватися. Серед аргументів — усамітнене життя або звичайна байдужість. Усе ж деякі автори не категоричні й не відкидають можливості вакцинуватися, якщо будуть змушені через введення обмежень.

Коли посилаються на неефективність вакцин, кажуть про те, що вакцина повністю не захищає від мутацій та загалом від хвороби. Часто наводять приклади знайомих, які захворіли після вакцинації.

Так я не буду прививаться И в лес мне бежать не надо, я в нём живу как минимум полгода Тебя, степняка, конешно пугает это слово из трёх букв, как сопливую гимназистку слово ХУЙ А между тем один только воздух соснового леса в жаркий июльский день лечит всякую дыхательную хворь.

Евгений Олегович, дорогой, не обращайте внимание на идиотов. У меня была учитель математики, которая говорила, что если из 30 учеников в классе 3 ее поняли, то она свою задачу выполнила. Вы сейчас не столько врач, а больше учитель, а нерадивые ученики были, есть и будут всегда. Я не буду вакцинироваться по одной простой причине: мы ведем крайне замкнутый образ жизни, я выбираюсь в наш райцентр раз в месяц в середине дня, когда автобус ходит почти пустой, в магазинах людей мало, поэтому заразиться чем либо, не только коронавирусом, у меня мало шансов. Но если бы я работала, ездила каждый день транспортом в Харьков, сидела целый день в офисе, то я бы не только сама бы вакцинировалась, но и обоих мужиков бы своих заставила, не взирая на все их мнения. И если я все-таки доживу до момента, когда у меня появятся внуки, я буду очень надеяться на Вашу помощь в выборе вакцин от детских болезней. Терпения Вам и здоровья, дорогой доктор.

Я не буду вакцинироваться мне пох. Пусть хоть увольняют

це ж прийдеться щопівроку щепитися, ви в курсі? А також - ви в курсі, що вірус мутує і старі вакцини на нові штами не діють!

А ви в курсі, що після щеплення, наприклад, від кору, може бути такий кір, що ледве вижив, і вже тільки тоді, після Реальної хвороби, формується пожиттєвий імунітет! А ви в курсі, що багато не щеплених проти кору - взагалі ніколи на кір не хворіли, навіть коли половина школи та всі брати-сестри, які були щеплені, масово хворіли?!

Людина має свій власний імунітет, а вакцини - це не 100%-ний захист, як і маска. Маска - взагалі до одного місця, але її вимагають носити! Так і щодо вакцини... Час покаже...

Не мала жодного щеплення, прожила майже півсотку. Не збираюся щепитися

це повино бути не примусово, і кожний вирішить ,як далі бути. Я наприклад не хочу вакцинуватися, це мій вибір,і його повині поважати. Я знаю людей які після вакцини, перехворіли на ковід , і знаю хто після вакцини на кладовищі.

Я все одно не збираюся вакцинуватися,тим паче нема жодної гарантії що я не захворію,а навіть якби і була я все одно не збирався б

Утім, по-перше, такий хід думок припускається логічної помилки анекдотичної хиби — це коли використовують особистий досвід та переоцінюють ймовірність настання події, замість того, щоб використати репрезентативні дані. А по-друге, жодна вакцина від COVID-19 не претендує на стовідсоткову ефективність від інфікування. Основне — захистити від госпіталізації, серйозного перебігу та смерті. І саме у цих категоріях вакцини показують високу ефективність.

Ті, що вже перехворіли, та прихильники конкретної вакцини

Наявність імунітету до коронавірусу — ще одна причина. Автори пишуть, що вже перехворіли, до того ж легко, тому не бачать сенсу вакцинуватися. Інші посилаються на результати серологічного тестування і кажуть, що в них високий рівень антитіл.

Утім, легке протікання COVID-19 раніше не є гарантією того, що перебіг хвороби буде легким при наступному зараженні. Одужання від COVID-19 не створює такого надійного захисту, як вакцинація. А імунна відповідь після одужання від COVID-19 та вакцинації — більш потужна, ніж лише після одужання або лише після вакцинації.

Щодо тестів на антитіла, то вони не показують рівень імунного захисту людини. У GAVI наголошують, що позитивний результат на антитіла не завжди гарантує захист людини, а негативний — не означає, що вони незахищені.

Іноді не довіряють конкретній вакцині. Хтось не довіряє китайському та індійському виробникам та надає перевагу мРНК вакцині. Хтось є прихильником традиційних інактивованих вакцин та відкидає варіант вакцинуватися мРНК вакциною через її нібито вплив на структуру ДНК (хоча це неправда). Для інших важливим був фактор міжнародного визнання вакцини — це стосується вакцин Covieshield та CoronaVac для в’їзду в ЄС, оскільки не всі країни їх приймають.

я ничего не писала о чипах. Я и от грипа не прививаюсь так как бесполезно. Респираторньіе вирусьі всегда мутируют. Вьі сторонник прививок, ну и ладно. Дайте ссьілку на видео на тему сроков. Я пропустила его. Мои родньіе и близкие все переболели в легкой форме. И тема ковида стала не интересна. А вот зачем прививать переболевших непонятно.

не вакцинируюсь, так как: 1. Есть антитела, 2. Побочки от вакцинации смущают

Я маю антитіла і не збираюсь колоти в себе нічого!

Мы всей семьей сделали, у меня очень высокие, я пока не прививаюсь, у мужа низкие были, сделал первую дозу пфайзер, у старшей тоже низкие, собирается делать, и мои родители вообще без антител, мама тоже сделала первую дозу пфайзера.

Положа руку на сердце, я не вакцинируюсь, пока. Не верю в американско-европейскую. Ну и пусть время покажет кто прав (я имею ввиду производителя). Но вакцинироваться, рано или поздно, придётся всем.

яке відношення китайська вакцина має до подорежей? Особисто я хочу вакцинуватись і хочу подорожувати. Тому і не вакцинуюсь китайською, а чекаю таку, яку визнають в ЄС.

не вакцинуюсь ковішилдом... не бачу сенсу, бо стати повністю невиїзним - така собі перспектива...

Однією з декларованих причин відмови є нав’язування вакцинації. Так, бачимо два ефекти добровільно-"обов'язкової" вакцинації. Група осіб, які не є ні прихильниками, ні опонентами вакцинації, за умови "вимоги" вакцинації для продовження професійної діяльності або виїзду за кордон схильні робити щеплення. Водночас неформальна вимога вакцинування викликає злість в опонентів вакцинації та радикалізує цю групу.

Категоричних антивакцинаторів у вибірці виявилося небагато. Часто ці автори посилаються на свій позитивний досвід життя без вакцин — знову-таки логічна помилка анекдотичної хиби. Також вони апелюють до тези “це моє право”, не усвідомлюючи, що при поширенні хвороби погіршується якість життя і вакцинованих, наприклад, через обмеження, втрачені можливості або хворобу, від якої вакциновані не застраховані. Понад те, при поширенні вірусу можуть розвинутися мутації, проти яких захист вакцини може слабшати.

Як бачимо, не всі автори є категоричними у небажанні вакцинуватися. Для сприяння вакцинації цієї групи важлива прозорість, зрозумілість та своєчасність комунікації щодо щеплення. Влада та громадянське суспільство мають бути “голоснішими” за поширювачів дезінформації та працювати над розвитком довіри між інститутом держави й громадянами. Водночас вакцина не повинна стати ультиматумом: вакцина або робота, вакцина або подорож, вакцина або вхід до ресторану. Це може не лише знеохотити людей, а й підштовхнути їх до незаконних дій типу підробки COVID-сертифікатів. Безперечно, переконати всіх неможливо. Ключова аудиторія комунікації — ті, хто вагається.

Координатори ботоферм добре розуміють страхи українців

Схожість структури причин відмови між потенційно автентичними та потенційно неавтентичними акаунтами залишає низку запитань: чи то ботоферми використовують популярні настрої в суспільстві, чи то ботоферми формують ці настрої? Найімовірніше, одночасно відбуваються обидва процеси. Схоже, що координатори ботоферм також розуміють основні причини відмови від вакцинації й тому в більшості посилюють саме ці наративи. Для того, щоб не потрапляти на гачок маніпуляторів, найкраще стежити за повідомленнями МОЗ та критично ставитися до інформації, яку отримуєте з соціальних мереж.

суспільство дезінформація вакцинація вакцини коронавірус соцмережі антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні