З

Зеленський особисто розправляється з конкурентами, українці – біоматеріал Пентагону. Моніторинг дезінформації №100

  • На Зеленського, що через офшори втратив підтримку США, чекає доля Саакашвілі.
  • Українці – біологічний матеріал для Пентагону.
  • “Слуги” розправляються з конкурентами (Поляковим і Разумковим).
  • Україна героїзує нацистів та хоче красти російський газ.
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 4 — 10 жовтня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Коли погіршилася епідеміологічна ситуація, російські дезінформатори відродили свій улюблений фейк про біолабораторії та біодосліди на українцях. Минулого тижня на російських сайтах можна було прочитати і про дослідження антитіл в українських військових до хантавірусу (рід вірусів, що переносяться гризунами, але в рідкісних випадках можуть спричинити важкі захворювання у людей – ред.), і що завдяки українським зразкам крові коронавірус «модернізують» для знищення росіян. До цього пропагандисти додавали рефлексію на внутрішньополітичні події, інтерпретуючи смерть Полякова, відставку Разумкова та “репресії” Медведчука як підтвердження диктаторства Зеленського.

Українські солдати – «подопытные кролики»

Цього тижня орієнтовані на українську тематику російські сайти писали, що країни ЄС думають про військово-тренувальну місію в Україні: «Выступают с воинственным кличем, как правило, страны, традиционно выполняющие миссию русофобских крикунов – Литва, Латвия, Эстония, Польша, Румыния и теперь уже Словакия. Их поддерживают Швеция и Финляндия».

І зразу ж поширювали відбірну конспірологію про те, що українських військових будуть використовувати «в качестве подопытных кроликов», називаючи їх «биологическим материалом». Та одразу ж пояснювали, які саме «страшные» досліди мають на увазі: «США и Великобритания проводят эксперименты над 4000 украинскими военнослужащими. Основной целью «UP-8» является определение серопревалентности антител к хантавирусам и вирусу ККГЛ (вірус геморагічної лихоманки Крим-Конго – ред.) среди здоровых украинских граждан». Тобто фактично йдеться про те, що людям роблять аналіз крові, щоб встановити чи не контактували вони із цими патогенами в минулому. Але ми не знайшли жодних підтверджень того, що така програма взагалі існує.

Іншою темою, яку часто порушували, була Білорусь: «в настоящее время “антибелорусская истерия затмила российскую”». Вони поширюють цитати з допису в соцмережах одного з депутатів «Слуги народу» про те, що Білорусь може стати провідником для російської агресії в Україні.

На минулий тиждень припали заходи з меморіалізації трагедії Бабиного Яру. І дезінформатори використали їх як привід просувати історичні наративи щодо України: «И это только в современной Украине возможен демонстративный отказ от расследования фактов осквернения памятников героям Великой Отечественной войны и жертвам Холокоста». 

«Слуги» жорстоко розправляються з політичними конкурентами – боятися всім!

Раптова і, скажемо прямо, дивна смерть депутата Полякова, який активно критикував “слуг”, дала привід створити чимало конспірологічних теорій. Як завжди, дезінформатори нагнітали паніку та намагалися створити інформаційну реальність, в якій Україну от-от поглине хаос.

«Полякова, конечно, замочили. Свои или чужие. Скромно напоминаю свой прогноз о том, что борьба за власть в Украине перешла в стадию политических убийств. Но это пока только цветочки. Ближе к президентским выборам будут ягодки», – писали вони.

До того ж російська дезінформаційна машина прив’язувала особистість Володимира Зеленського до смерті народного депутата. Президента називали «зелёным Борджиа», натякаючи на його роль у можливому отруєнні Полякова, та зображали «политическим каннибалом», що не гребує навіть політичними вбивствами.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Зеленського чекає доля Саакашвілі 

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, називали арештованого в Грузії Міхеїла Саакашвілі «сакральной жертвой». А українські сайти-клікбейти повторювали за ними російські наративи та порівнювали Саакашвілі із Зеленським: «Саакашвили бьют по лбу такие же грабли, которые ожидают Зеленского». 

Ті з них, що активно піарять Медведчука, склали цілий список «гріхів» Зеленського: «И за отключение канала "Киевская Русь"; и за незаконный запрет "112 Украина", ЗИК и NewsOne; и за репрессии против оппозиции во главе с Виктором Медведчуком; и за домашний арест для Медведчука, в отношении виновности которого так и не предъявили никаких доказательств; и за санкции против "Страна.юа"; и за то, что без суда и следствия объявили людей "контрабандистами" и отбирали бизнес». 

Дезінформатори також беруться оцінювати майбутнє колишнього грузинського президента: «руководство США не намерено вмешиваться в ход событий и брать Саакашвили под свою защиту, на что он, очевидно, рассчитывал».

Розслідування про офшори: «Вашингтон топит Зеленского» 

Українські маніпулятивні видання із задоволенням підхопили розслідування про офшори Зеленського, додаючи до деталей дослідження свої розмірковування про те, як зміниться (чи ні) «политрасклад» в Україні, які перспективи у самого Зеленського та чи збільшилися загалом масштаби корупції в Україні за часів його президентства.

А російські сайти до схожих роздумів додавали неприховану радість від зроблених ними ж висновків, що «Вашингтон начинает топить Зеленского», а «Западные хозяева Украины указали президенту-комику его место».

«Любые заявления Зеленского о борьбе с олигархами после этого фильма будут вызывать ту же реакцию, что и его знаменитый номер с роялем».

Коронавірус і біолабораторії 

З погіршенням епідеміологічної ситуації як в Україні, так і в Росії, на російські сайти повертаються тексти, в яких псевдоексперти розмірковують про українські біолабораторії, що розробляють біозброю для Пентагону. Пропагандисти залякують своїх читачів: «эксперты утверждают, что создание новых вирусов, которые будут избирательно поражать отдельные этносы, вполне реально», а отже, є всі шанси, що коронавірус «модернізують» для знищення росіян.

«Все больше специалистов говорят об искусственной природе “модернизации” “поумневшего” коронавируса, поверить в спонтанность которой все труднее. И если работы идут по его “национальной ориентированности”, то Украина, несомненно, является главным полигоном, где “обкатывается” биологическое оружие против нашей страны»

Львів – «нацистская клоака»

Рішення Львівської обласної ради оголосити 2022 роком УПА прогнозовано знайшло відгук серед російських пропагандистів. «Героизация пособников нацистов на Украине продолжается», «во Львове посвятят год гитлеровским прихвостням» – формулювання такого штибу поширювали російські маніпулятивні сайти, що пишуть про Україну, а також деякі російські державні медіа. 

Україна «отбирала» угорський газ 

Дезінформатори намагалися розпалити непорозуміння між Україною та Угорщиною в питаннях транзиту російського газу: «Соглашение между Россией и Венгрией о поставках газа лишит Киев возможности распоряжаться чужими ресурсами». А також знову повторювали російський міф про те, що «Киев мог "отбирать" российский газ у Венгрии» під час транзиту.

Також писали: 

Деталі відставки Разумкова набагато більше цікавили мейнстримні сайти, аніж дезінформаторів. Та у відносно невеликій кількості публікацій на російських сайтах розмірковували, як Зеленський вкотре розправляється з конкурентами, чи пропонували «посадить в кресло спикера Рады обезьяну с гранатой». 

А українські маніпулятивні видання, як завжди, багато уваги приділяли Медведчуку, цитатам про нього в іноземних ЗМІ та піару його колег по партії: «Западные СМИ прозрели: Президент – коррупционер и офшорник, а Медведчук – оппозиционный политик, который борется с диктатурой».

Насміхалися зі слів литовського політика про розпад Росії й шпетили УЄФА за підтримку територіальної цілісності України. 

Висновки

Російські дезінформатори переважну більшість українських внутрішньополітичних подій цього тижня інтерпретували як свідчення посилення диктаторства Зеленського. Вони натякали на його особисту участь у вбивстві Полякова, роздмухували конфлікт президента з Разумковим, натякали на втрату підтримки від західних партнерів після розслідування офшорів Pandora Papers та пророчили йому долю Саакашвілі. А поширення штаму “Дельта” Україною використали як підґрунтя, щоб посіяти паніку та відродити свої фейки про біолабораторії й цілеспрямоване знищення слов’янського (або російського – поки не визначились) етносу злостивими американцями за допомогою біологічної зброї.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 14488 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні