У

Україні пророчать «абеткову війну», а Зеленського звинувачують у ненависті до росіян. Моніторинг дезінформації №97

  • Псевдоексперти пророчили Зеленському протести
  • Лякали українців «зубожінням» та продажем Укрзалізниці
  • Лютували через суб’єктність України
  • Писали, що Зеленський «ненавидит русских»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 13 — 19 вересня 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Найбільше матеріалів псевдоекспертів стосувалися президента Зеленського та партії «Опозиційна платформа — За життя». Вони багато розмірковували про «протести» в Україні. Ми вже багато разів писали про те, що восени в дезінформаторів традиційно на думці «тарифні майдани», які, одначе, ніколи не відбуваються. Іншим наративом про Зеленського було його «протистоянні» з главою Верховної Ради Дмитром Разумковим та, зрідка, з київським мером Віталієм Кличком. Щодо Медведчука, то псевдоексперти (які часто відкрито його піарять) пишуть про те, що він обов’язково виграє усі суди, і допомагають йому поширювати російські наративи. Також псевдоексперти писали про міжнародні події: добудову «Північного потоку» та візит Зеленського до Байдена.

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори звинувачували Україну в тому, що вона «клянчит подачки у Запада», а також погрожували їй військовою катастрофою. Дивовижною рисою риторики дезінформаторів є те, що вони водночас постійно запевняють у мирності Росії та погрожують зброєю практично всім сусіднім країнам. Також ми помітили, що російські сайти, орієнтовані на Україну, дедалі різкіше критикують Зеленського. Фактично зараз його образ не відрізняється від того, який був у Порошенка на третьому році президенства. Окремої уваги дезінформаторів заслужили російські військові навчання в Білорусі. Новини про навчання експлуатують образ «фортеці в облозі», тобто Росії, яку з усіх боків уточують агресивні вороги. В реальності в Росії одна з найбільших армій світу, і вона постійно провокує сусідні країни та «махає зброєю».

Українське тотальне зубожіння

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжують поширювати тексти, в яких сіють зневіру в завтрашній день серед пенсіонерів: «Граждан Украины снова предупредили – пенсий не будет». А ще цитують псевдоексперта, який «предрек украинцам “физиологическое выживание”», розганяють чутки, що «”Укрзализницю” сознательно уничтожают и банкротят, чтобы потом продать её за долги некоему инвестору» та дискредитують державний бюджет на 2022 рік, називаючи його «бюджетом физиологического выживания».

А українські маніпулятивні видання використовують тему економічних проблем, щоб під клікбейтними заголовками пропіарити окремі політичні сили, часто паралельно з цим поширивши тези російської дези: «Зеленский оказался полной копией Порошенко, и только Тимошенко может реально помочь украинцам - политолог»

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

РФ залякує «замухрышку» Україну війною

Минулого тижня російська пропаганда активно обговорювала висловлювання президента Зеленського про ймовірність повномасштабного російського вторгнення. У відповідь російські високопосадовці розродилися цілою серією заяв, в яких висміювали президента та вище військове керівництво України, а також продовжували просувати наратив про «один народ». До того ж дезінформатори вирішили підкріпити заяви російського керівництва різноманітною «військовою аналітикою» від маргінальних «експертів», основна мета якої посіяти зневіру серед населення та створити ілюзію покинутості України на міжнародній арені:

«Никто не думает, что сопротивление украинской армии россиянам привело бы к какому-то позитивному результату», — уверены эксперты американского института».

««Армия Украины будет разгромлена без войны и танков», заявил в эфире Ukrlife TV известный украинский политолог Михаил Погребинский».

Російська пропаганда лютує, коли Україна проявляє суб’єктність

Інтерв’ю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби виданню The Independent викликало неабияке пожвавлення в російських дезінформаційних медіа. Під час інтерв’ю Кулеба висловив думку, що Україні потрібно навчитися бути гнучкою воєнною державою на кшталт Ізраїлю. «Обставини не залишають вибору. Армія, дипломатія і український народ – ось все, що в нас є для того, щоб вижити», – сказав міністр. Вочевидь, слова Кулеби сильно дошкулили російському керівництву, адже російська пропаганда вкотре зійшла на пси, намагаючись висміяти суб’єктність нашої держави на міжнародній арені. Так, міністр закордонних справ РФ Сєрґєй Лавров заявив, що Україні потрібно менше «клянчить» у США та ЄС. «Это у них привычка — клянчить что-то у Запада. Вот, мол, дайте денег, пустите нас в НАТО, ЕС. Вот клянчат и клянчат», — сказав він. «Украина потеряла независимость и возможность самостоятельно определять свою внешнюю политику», висловився інший посадовець російського МЗС.

«Убийство кириллицы» та «Украина на пороге “азбучной войны”»

Минулого тижня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна має перейти з кирилиці на латиницю. І хоч йдеться лише про особисту думку, озвучену в інтерв’ю, це не завадило російським дезінформаторам (а за ними й українським сайтам-сміттяркам) розмірковувати, як «у Зе хотят похоронить кириллицу», сіяти особистими образами в бік самого Данілова («Человек с лицом неандертальца») та просто переплітати критику латиниці з тезами «русского мира»: «Азбука структурно более совершенный алфавит, чем абецадло» або «Азбука несравненно практичнее и удобнее абецадла».

Мовне питання. Як Зеленський «начал ненавидеть русских»

Російські дезінформатори продовжують просувати тезу про мовну проблему в Україні. Цього разу вони підкріплювали її роздумами Іллі Киви про те, «когда Зеленский начал ненавидеть русских», та пов’язували мовні питання з тезами про зовнішнє управління: «Под разговоры об украинском патриотизме идёт бойкая торговля страной и живым товаром для нужд состоятельных иностранцев».

Також писали:

Українські сайти-сміттярки продовжують джинсувати для Медведчука, називати його «ключ к решению всех проблем Зеленского» та масово поширювати новину про згадки Медведчука в будь-яких (навіть нікому невідомих) закордонних медіа. А також розганяють будь-які українські внутрішньополітичні скандали, поширюючи абсурдні цитати Арестовича або емоційно розповідаючи, як Гео Лерос воює з Офісом президента.

Дезінформатори звинувачують українських військових в обстрілах окупованих територій і водночас у небажанні воювати. Зеленському ж приписують «оголтело-истерическую милитаристскую риторику» щодо Росії через його слова про можливість війни з Росією. Президента України дезінформатори називають «главой неоколониальной администрации»

Розмірковують про те, що навчання «Запад-2021» спрямовані на захист Росії та Білорусі від «експансії» західних сусідів. Нагадаємо, що Балтійські країни та Польща в рази менші за Росію й не можуть створити для неї суттєвої загрози.

Висновки

Цього тижня дезінформатори здебільшого продовжили риторику останніх тижнів. Вони агресивно атакують президента Зеленського, малюючи йому образ «націоналіста-мілітариста», пророкують протести та «холодну зиму» через аномальне зростання ціни на газ в Європі (і зловживання Росією впливом на ринок). Ми вже писали про те, що в Україні є запас міцності, щоб пройти опалювальний сезон без особливих проблем.

Іншою темою, до якої часто звертають дезінформатори, є суб’єктність України на міжнародній арені. Їх відверто дратує те, що Україна веде переговори, шукає союзників та укріплюється, тоді як Росія перебуває в ізоляції. Тому вони поширюють заяви російських посадовців про те, що Україна «клянчит» щось у НАТО чи колективного «Запада».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 15901 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні