К

Комунальні тарифи, наслідки «Північного потоку-2» та російські нападки на Україну. Моніторинг дезінформації №89

  • Писали про «космічне» зростання тарифів
  • Глузували над спробами України протистояти «Північному потоку-2»
  • Писали, що Україну будуть «примушувати до миру»
  • Продовжують обговорювати статтю Путіна та відкрито закликати приєднати Україну до «Большой России»
  • Використовують скаргу Росії в ЄСПЛ, щоб нагадати про основні пропагандистські тези
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 19 — 25 липня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Цього тижня дезінформатори згадали про комунальні тарифи. Зростання останніх – чутлива тема для України, вони зруйнували рейтинг багатьох політичних сил та політиків. Тому тарифи зручно використовувати, щоб просувати проросійські тези. Іншою провідною темою був «Північний потік-2». Дезінформатори намагалися переконати, що Україна винна у тому, що газопровід добудували, і закликали «прийти за стол переговоров не с амбициями, а с деловыми предложениями».

Дезінформатори також підхопили новину про скаргу Росії на Україну в Європейський суд з прав людини. Фактично Росія у своєму позові звинуватила Україну у власних злочинах: у знищенні цивільного літака MH17, обстрілах, переслідуванні політичних опонентів. Малоймовірно, що Росії вдасться довести суду свою правоту, але вона використовує сам факт позову для дискредитації України.

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Цього місяця псевдоексперти писали про відставку колишнього глави МВС Арсена Авакова. Вони також висловлювали думку, що ексміністр може стати кандидатом у мери Харкова. Іншою темою, яку коментували псевдоексперти, стали домовленості США і Німеччини щодо «Північного потоку-2». Серед іншого вони писали, що США «передовіряє» Україну Німеччині. Чимало реакцій викликала стаття Путіна, а також коментарі до неї від Віктора Медведчука. Чимало людей з бази раніше публікували статті, де піарили цього проросійського політика.

Зубожіння та «космическое повышение тарифов»

Наближається осінь, а це означає, що дезінформатори дедалі частіше звертатимуться до теми комунальних тарифів. Цього тижня на сайтах-помийках з’явилися безпідставні «пророцтва» про те, що тариф на електроенергію «может вырасти до 3-4 гривен, и это не предел». Вони звинувачують у підвищенні тарифів «бардак» у владі та пишуть «что осень-зима будет богата новыми "тарифными майданами"». У нас недавно вийшов великий матеріал про ринок електроенергії в Україні та його проблеми, читайте, щоб розібратися.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, пишуть про «вымирание» українців. Україна є частиною регіону, де в останні десятиліття зменшується кількість населення. Ми писали про це тут. Дезінформатори ж покладають усю відповідальність за демографію на «постмайданую действительность». І врешті натякають на конспірологічне пояснення проблеми зменшення населення: «аграрная страна, участь которой Украине уготована западными партнёрами, не в состоянии прокормить и обеспечить работой более 20 миллионов граждан».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Газпром посадить Україну на «жёсткую диету»

Дезінформатори використовують компроміс США та Німеччини щодо газопроводу «Північний потік-2» як привід для насмішок над Україною: «Так что понятны метания и стенания всех представителей украинской власти – до них, наконец-то, дошло, что они натворили за годы своей «независимости»». Інша теза, яку вони використовують для маніпуляцій: «если весь смысл существования Украины — это конфронтация с Россией, то если Европа и Россия договорятся, тогда “государство Украина становится ненужным”. И на примере «Северного потока-2» мы видим, что его слова подтверждаются, потому что Европа и Россия не только прекрасно договариваются, но и реализуют масштабные совместные проекты». Україна ніколи не прагнула до конфронтацій з Росією і всіляко їх уникала. Це саме Росія окупувала частину територій України у 2014 році та розв’язала війну з нею.

Дезінформатори також прокоментували зобов’язання, які взяла на себе Німеччина в межах компромісу зі США щодо «Північного потоку-2». Вони пропонують Україні відмовитися від бажання отримати реальні компенсації та гарантії безпеки в обмін на добудову газопроводу, а натомість: «прийти за стол переговоров не с амбициями, а с деловыми предложениями». Якими саме мають бути пропозиції від української сторони, автори не уточнили.

«Шпрехенфюрер» Кремінь не дає спокою російській пропаганді

Минулого тижня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зафіксував порушення мовного законодавства, що відбулися під час ефірів кількох телеканалів. У відповідь російські медіа, що пишуть про Україну, охрестили державного службовця «мовным шпрехенфюрером» та намагалися всіляко поглузувати з його посади.

Російські державні медіа також не змогли оминути звернення Кременя до спортсменів-олімпійців, в якому посадовець закликав учасників олімпіади в Токіо не цуратися державної мови. Слова Кременя перекрутили та проінтерпретували як пряму заборону на використання російської мови.

«Олимпийской сборной Украины запретили говорить в Токио на русском языке».

Стаття Путіна. Продовження

«Всем нам нужно понять, что не существует государства Украина, как не существует и независимых государств Литвы, Молдовы, – всё это – оккупированные территории нашего Отечества. Суверенными они смогут стать только в составе Большой России».

Як ми і очікували, стаття Путіна продовжує давати дезінформаторам привід відтворювати тези «русского мира». Вони продовжують реагувати на критику та спростування тез статті, розмірковувати, що «русофобия разрушительна для Украины» (нічого не кажучи про свою українофобію), закликати «к активным действиям по воссоединению Отечества, потому что воссоединение нашего многонационального народа – неизбежно» та просто описувати українців як рогату худобу, що потребує селекції: «огромный пласт недавно вырусившихся украинцев, которые уже дали потомство, родившееся и выросшее в независимой нерусской и антирусской Украине».

Особливу увагу приділили Світлані Крюковій з видання strana.ua та її допису в фейсбуці, «в котором она не просто раскритиковала послание Путина к украинцам, а и употребила при этом ряд постмайданных клише о “победобесии”». Припускали, що це проплачена «провокация ОП, чтобы отвлечь внимание от статьи Путина», цитували реакції з соціальних мереж («Добро пожаловать, Света, в АД») та просто усіма силами дискредитували видання, яке зазвичай поширює тези російської пропаганди: «крюковская часть этой “адекватной Украины”, давно уже изъедена шашелем бандеровщины и только зарабатывает на “представительстве интересов Юго-Востока” (на деле предательстве)».

«Итак, русские на Украине и так составляют с русскими в России один народ и их ни в чём не надо убеждать, по мере возможности они массово переезжают в Россию, а кто остаётся отдаёт себе отчёт, что только ликвидация украинского государства избавит его потомков от ассимиляции и превращения в патентованных украинцев (вроде Крюковой)»

Німеччина «нагибает» Київ

Українські маніпулятивні ЗМІ жваво обговорювали заклики МЗС Німеччини щодо імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство. Часто це подавалось як «зрада», «пакт Байдена-Меркель» або ж як те, що «Германия «нагибает» Киев». Деякі політичні коментатори навіть лякали українців широкомасштабною війною в разі невиконання цих вимог: «… военное обострение с Россией так или иначе будет. Дело в том, что украинскому президенту становится всё труднее лавировать между Сциллой и Харибдой». Не обійшлось і без конспірологічних теорій. Президенту Зеленському пророчили дострокову відставку та/або усунення з посади.

«Запад уже устал от Зеленского, он всех утомил до чертиков и с ним уже никто не желает иметь дело»

«… резкое принуждение Зеленского к имплементации формулы Штайнмайера - это прозрачный намек на крайнюю желательность досрочного ухода»

Росія «наябедничала» в ЄСПЛ — «Украину будут принуждать к миру»

Росія звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з міждержавною скаргою на Україну та звинуваченнями в обстрілі Донбасу, катастрофі МН17, блокуванні водопостачання Криму і переслідуванні інакодумців. Таким чином фактично використавши позов до ЄСПЛ як привід для відтворення всіх основних пропагандистських тез в усіх російських медіа.

І дійсно: російські сайти, орієнтовані на українську тематику, моментально підхопили інфопривід, відверто йому зрадівши («Свершилось»), але при цьому не полишаючи тон старшого брата: «Обстановка на Украине не оставила России иного выбора». Вони називали цю скаргу «начало полноценного принуждения Украины к миру» та не забували випереджати критику з українського боку («можно не сомневаться, что на Украине эту жалобу России в ЕСПЧ попытаются перевести в издевательский юмор»), часто використовуючи мову ненависті проти себе ж: «Украина, конечно, будет угорать над ватой и глумиться на ток-шоу надо Рашкой и русней».

Також писали

Писали різні спекуляції про те, що Україна може зблизитися з Китаєм на противагу Заходу. А також назвали жителів України, Молдови та Грузії «неблагодарными народами».

Скаржилися, що у Львові демонтують пам’ятник солдатам Червоної армії та розмірковували про «нацизм» в Україні.

Допомагали Медведчуку розносити пропагандистські тези Росії зі статті Володимира Путіна.

Висновки

Цього тижня дезінформатори писали про зростання комунальних тарифів та зменшення населення України. Демографічна криза – це популярна тема для дезінформаторів, але варто пам’ятати, що українська ситуація типова для нашого регіону. Не менш серйозною є ця проблема в самій Росії.

Багато уваги цього тижня присвячено міжнародним подіям. Дезінформатори випустили чимало матеріалів про скаргу Росії на Україну в ЄСПЛ. Нагадаємо, що сам факт скарги нічого не означає, а Росії доведеться доводити свої звинувачення (і це буде непросто). Згадували також заклики Німеччини до імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство.

У газовій сфері дезінформатори продовжують пророкувати Україні колапс після 2024 року, коли закінчиться договір про транзит газу з Росії на Захід. У проблемах з транзитом російські сайти звинувачують Україну, що не захотіла будувати «ділові» відносини з Росією. Нагадаємо, чим закінчувалися всі попередні спроби ділових взаємин з Росією у газовій сфері.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16935 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні