З

Зекономили пів мільйона. Історія про ОСББ, де змогли домовитись і вигідно модернізувати систему опалення

Зібратися разом і домовитися – з цього починається участь у держпрограмі, яка частково відшкодовує витрати на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках і діє в Україні вже два роки.


90% голів ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирного будинку) на цьому етапі здаються – такі враження в однієї з очільниць ОСББ, якій вдалося довести проєкт до кінця.


Ті, хто долучається, можуть за пів ціни (а іноді й за 20-30% вартості) модернізувати стару систему опалення, замінити балкони та вікна, провести роботи з теплоізоляції та облаштування зовнішніх стін.


Загалом станом на червень в Україні реалізовано 713 таких проєктів (загалом у країні діє близько 33 тисяч ОСББ).


Багато хто не вірить, що, вклавши свої гроші, отримає компенсацію, що його власність не заберуть банки в рахунок боргу по кредиту.


Що отримали ті, хто взяв участь у такій програмі – про це ми розпитали в очільників та членів одеських ОСББ.

Програма для ОСББ діє з серпня 2019 року.

Вона дає змогу

  • зменшити рахунки за комунальні послуги
  • поліпшити зовнішній вигляд будівлі
  • підвищити комфорт та умови проживання
  • поліпшити технічний стан будівлі
  • зменшити викиди СО2

Програма передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності:

  • пакет А «Легкий» – 40% вартості будівельних робіт
  • пакет Б «Комплексний» – 50% вартості будівельних робіт.

Також компенсують об’єднанню 70% витрат на підготовку документів – енергоаудит, проєкт, експертизу тощо.

Також у багатьох містах діє міська цільова програма «Енергодім», згідно з якою в Одесі, наприклад, місто надає ОСББ безповоротну фінансову допомогу:

  • по пакету «А» – 10%, але не більше ніж 300,0 тис. грн на дім
  • по пакету «Б» – 10%, але не більш як 1,5 млн грн на дім.

Пояснювали кожному, повторюючи по 50 разів

Одеське ОСББ «Говорова 5» одне з перших взяло участь у цій програмі й вже завершило роботи.

– Майже 90% голів ОСББ відмовляються від участі через те, що не можуть домовитися зі співвласниками, – каже голова цього ОСББ Надія Марчук. – На переконання і пояснення потрібно витратити чимало зусиль.

Голова ОСББ «Говорова 5» Надія Марчук
Голова ОСББ «Говорова 5» Надія Марчук

Найкращий спосіб переконати – ходити по квартирах

На збори ходять не всі співвласники, спілкування у сусідських Viber-чатах не завжди буває продуктивним, тому членам правління ОСББ довелося ходити по квартирах та розповідати про переваги участі в програмі.

– Це було влітку, – згадує голова об'єднання, – вечорами, з 18-ї до 21-ї, ми приходили до кожного під’їзду і напевно по 50 разів одне і те ж розповідали: хтось зупинявся, повертаючись з роботи, слухав, підписував, хтось просто проходив повз. Паралельно розсилали всім програму Фонду енергоефективності на електронну пошту. Так, підпис за підписом, і назбирали, – каже Надія Марчук.

У своїх роз'ясненнях правління апелювало до позитивних результатів участі об'єднання в програмі теплих кредитів, а це було вже двічі.

Будинок на вул. Говорова побудований у 2003 році, має 156 квартир та 4 під'їзди, в якому живуть 175 співвласників
Будинок на вул. Говорова побудований у 2003 році, має 156 квартир та 4 під'їзди, в якому живуть 175 співвласників

– Люди вже знали, що таке взяти кредит на утримання будинку. Ми завдяки цій програмі теплих кредитів провели гідроізоляцію системи опалення, встановили індивідуальний тепловий пункт. З кредитом розрахувались, на опаленні економили, – каже пані Надія.

Тож більшість співвласників погодилась на участь у новій програмі. Завдяки їй в одному з будинків об'єднання замінили загальнобудинкові котли та обладнання в даховій котельні, встановили сучасну диспетчерську службу та пожежну сигналізацію, утеплили трубопроводи тепла та гарячої води, а також замінили вікна у під'їздах.

– У будинку по вулиці Говорова, 3-а, (належить до цього ж ОСББ) була незбалансована система теплопостачання, в результаті газові котли працювали неефективно. Енергоаудит показав, що втрати газу у цій котельні становили понад 30%, – розповідає інженер ОСББ Василь Павлішин і з гордістю показує мені нову дахову котельню – повністю автоматизовану:

– Я можу через свій мобільний з будь-якої точки контролювати роботу системи.

Старі котли в опалювальний сезон працювали на повну потужність, неефективно витрачали газ, нові ж – на 50% ефективніші
Старі котли в опалювальний сезон працювали на повну потужність, неефективно витрачали газ, нові ж – на 50% ефективніші

– Раніше в нас було 13 котлів. З них шість працювало на повну потужність і ще сім було в резерві. Тобто, набрали потрібну температуру – вимкнулися, охололи – ввімкнулись, а в нових плавна подача газу, що дозволяє дотримуватись заданої температури.

Пан Василь розповідає, що нова система має погодне регулювання. Якщо на вулиці тепло, температура обігріву нижча, якщо холодно – вища
Пан Василь розповідає, що нова система має погодне регулювання. Якщо на вулиці тепло, температура обігріву нижча, якщо холодно – вища

За словами Надії Марчук, економія у минулому опалювальному сезоні становила 491,4 тис. грн у порівнянні з позаминулим (2019–2020 роки):

– Якщо в місті тариф на опалення був 35-45 грн/м2, то у нас взимку в найхолодніший місяць близько 15 грн/м2 на місяць, а в інші – 8–10 грн/м2, – каже голова ОСББ.

У середньому, за її словами, економія на одну квартиру становила 3180 грн за сезон.

Проєкт реновації будинку обійшовся у близько 2,9 млн грн.
З них 900 тис. грн – це були власні заощадження об'єднання, а 2 млн вони взяли кредит. Після проведення робіт за програмою «Енергодім» їм компенсували 1,7 млн ​​грн гранту. Відсоток по кредиту сплачувало місто.

– Нам залишилось сплатити лише тіло кредиту. Сподіваюсь, що до кінця року з банком розрахуємось. Якби ж не брали участь у програмі, то за ці роботи людям довелося б заплатити по 35–30 тис. грн, а сьогодні трикімнатна квартира сплатила за участь у програмі близько 6 тис. грн, а однокімнатна – 2,5 тис. грн.

«Вийшов з квартири, а далі – не моє»

ОСББ «Затишок» саме в процесі реалізації програми. З головою об’єднання Олександром Семенцем ми зустрілись у дворі будинку. Їхня десятиповерхівка не така вже й стара – років 15–17, але на стінах, ближче до даху, видніються сіро-зелені плями. Вікна – хоч і пластикові, однак, за словами Олександра, не дуже захищають від холоду та вітру, особливо на верхніх поверхах.

За кошти програми буде утеплено зовнішні стіни та цоколь, теплоізольовано та облаштовано горище і дах
За кошти програми буде утеплено зовнішні стіни та цоколь, теплоізольовано та облаштовано горище і дах

Про програму «Енергодім» голова дізнався восени 2019 року. Ідея здалась йому вигідною: завдяки програмі ОСББ можна було б утеплити зовнішні стіни та цоколь, теплоізолювати та облаштувати горища та дах, утеплити підвал, замінити вікна та двері у під’їздах. А це означає – краще зберегти будинок і заощадити на опаленні.

– Хоча переваги виглядали очевидними, домовитись зі співвласниками було важко, доводилось довго переконувати, роз'яснювати, – каже пан Олександр. – Іноді мене прямо на вулиці «ловили» і просили розповісти, що то за програма. Людей лякали кредити, дехто казав, що банки заберуть квартири в рахунок боргу.

Для участі потрібна була згода двох третин співвласників будинку. У нас їх 60, отже, треба було щонайменше 40 голосів.

І в цьому ОСББ найефективнішим шляхом збору потрібних підписів виявився обхід квартир із поясненнями та спробами переконати.

– Люди як – вони ж шукають вигоду. Наприклад, просили назвати точну цифру внеску з квартири. А як її назвеш? Спочатку треба як мінімум енергоаудит провести, а на це теж потрібна згода співвласників, – каже Семенець.

Дехто, за словами голови, казав, що в нього стіни утеплені, вікна замінені, то йому це не потрібно.

– Люди зашорені: от вийшов з квартири, а далі – не моє. І змінити цей стереотип дуже складно. І ставляться до спільного майна відповідно: відремонтувала, наприклад, міська влада ліфт за бюджетні кошти, але мешканці його не бережуть, бо це ніби “нічиє”, – згадує один зі співвласників цього ОСББ Андрій Семиков.

Андрій Семиков та Олександр Семенець. Саме пан Андрій розповів про старт програми «Енергодім» і як активний співвласник роз’яснював сусідам вигоди програми
Андрій Семиков та Олександр Семенець. Саме пан Андрій розповів про старт програми «Енергодім» і як активний співвласник роз’яснював сусідам вигоди програми

– Ми приблизно порахували, якщо зробити все, що ми хочемо по пакету Б, то вдвічі скоротимо витрати на газ, – каже голова ОСББ. – Вартість нашого проєкту – 10 млн грн. Але ми були серед перших 500 учасників програми, яким Фонд покриває 70% відсотків будівельних робіт + 10% від міської влади. Тобто наша доля становить лише 20%.

До того ж Фонд дозволяє поділити роботи на кілька етапів. Наприклад, перший етап ОСББ робить власним коштом, потім Фонд повертає витрачене. З цих грошей можна повернути взятий кредит чи вкласти їх у наступний етап, щоб крок за кроком виконати програму.

– Отак переконували людей і досягли розуміння, хоча й не серед усіх співвласників, але зібрали достатньо підписів, дійшли згоди, долучилися, сподіваюся, виконаємо.

Вкладати у своє – це близько, тому зрозуміло

ОСББ «Петрівське, 28» – звичайна п’ятиповерхівка радянських часів: хтось утеплив стіни своєї квартири, хтось відремонтував балкон та вставив пластикові вікна, але більшість – ще з часів, коли будинок здали в експлуатацію. Тут теж щойно долучилися до програми енергоефективності

– Ми вже два роки думаємо, як відремонтувати дах. З’ясували, що ремонт нам вийде не менше ніж 1 млн. Але для нашого об'єднання то великі кошти. Тому робили його частково, але, звісно, це не вихід, – каже голова ОСББ Юлія Долготер.

Пані Юлія розповідає, що поки переконували співвласників взяти участь у програмі теплих кредитів для ремонту даху, дія її закінчилась
Пані Юлія розповідає, що поки переконували співвласників взяти участь у програмі теплих кредитів для ремонту даху, дія її закінчилась

– Більшість людей не цікавить те, що за дверима квартири. Протікає дах? То біль верхнього поверху. А мешканцям інших треба було запропонувати вигідне для них.

Вивчивши програму «Енергодім», ми знайшли в ній мотиватор для співвласників: можливість замінити вікна. У багатьох квартирах вони в поганому стані, і не всі співвласники можуть самі їх відремонтувати. Тому правління вирішило включити до переліку робіт і їхню заміну – це спрацювало.

– Дуже багато людей погодилися саме завдяки цьому рішенню, оскільки це зрозуміло.

Однак і тут членам правління довелося ходити по квартирах і в кожній пояснювати, навіщо це потрібно і в чому вигода.

Утім, точно порахувати, яка буде економія після модернізації, за її словами, важко, позаяк з 1 червня підняли тариф на опалення, який платіж буде в листопаді – невідомо.

– Взагалі, в нас ще попереду збори щодо погодження проєкту. І легкими вони точно не будуть, – каже голова об'єднання. На етапі енергоаудиту вартість проєкту зросла з 5,8 до 12 млн грн, треба буде дискутувати про це з проєктантами й узгоджувати фінальну суму з членами ОСББ. Якщо на цьому етапі люди відмовляться від участі, ОСББ не отримає відшкодування. Такі умови.

Лампочки – світлодіодні чи розжарювання?

По Одеській області Держфонд енергоефективності прийняв 29 заявок. З них два проєкти завершено. Але ж тільки в Одесі 820 об'єднань співвласників, а по області ще більше. То чому інші навіть заявки не подали?

– Дехто взагалі про програму не знає, – каже регіональний представник Державного фонду енергоефективності України в Одеській області Віктор Мостовий, – дехто боїться, дехто не розуміє, як це працює, а дехто не може переконати інших.

Він каже, що на зборах люди часто питають, нащо це робити.

– Кожного разу я наводжу приклад із лампочкою. Чому багато людей замінили лампи розжарювання на світлодіодні, адже останні коштують немало? Люди відповідають, що окупається це за місяць-другий, а потім за світло платять менше. Так і з програмою: раз вкластись, але потім заощаджувати на квартплаті.

Що стосується кредитів, то експерт каже, що вони не обов'язкові – можна брати, а можна й ні. Фонд не вимагає кредитування для участі в програм. Він зазначає, що ОСББ самостійно визначає джерела фінансування:

Також правління або збори співвласників можуть самостійно без залучення системи "Прозорро" обрати підрядну організацію, яка виконуватиме роботи з модернізації.

За даними Фонду енергоефективності на червень 2021 року:

– Переваги програми – безперечні, як ще можна за пів ціни замінити систему опалення чи поставити нові сучасні котли? – каже пан Віктор. – Ця програма розрахована на те, що двигуном модернізації є лише співвласники об'єднання. Вони мають і платити, і контролювати. А це передусім відповідальність, відповідальність кожного, і саме це багатьох зупиняє.

transition_lg_v2.gif

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

модернізація енергозбереження осбб економія Енергоефективність опалення тарифи

Знак гривні
Знак гривні