С

Самопроголошена перемога у Женеві, заперечення проти України в НАТО та звинувачення у мілітаризмі. Моніторинг дезінформації №84

  • Маніпуляції довкола зустрічі російського та американського президентів
  • Розмірковування про те, чому Україні не потрібне НАТО і/або чому її туди не візьмуть
  • Спроби пояснити дивну поведінку керівника окупантів у Криму
  • Нові уявні «утиски» російськомовних в Україні
  • Намагання показати Україну агресором
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 14—20 червня 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

У дезінфомоніторинг повертається коронавірус. Причина — зростання захворюваності на Covid-19 у Росії та, як наслідок, «Крымским курортам грозит катастрофа из-за пандемии». При цьому російські мейнстримні сайти продовжують відстежувати кількість побічних реакцій від вакцин в Україні.

Потроху розгортається в новинах конфлікт Шарія з іншими проросійськими діячами та політиками. Спочатку — з Портновим, тепер ще й з Лукаш. Дезінформатори переконують, що Росія «перемогла» у перемовинах з американським президентом, і нагадують, що вона не «страна-бензоколонка». А спроби України отримати гарантії й перелік конкретних кроків для вступу в НАТО називають фантазіями.

«Великая держава» Росія: маніпуляції довкола зустрічі у Женеві

Цього тижня нарешті відбулася «довгоочікувана» зустріч американського президента з його російським колегою у Женеві. Дезінформатори чекали на неї декілька тижнів. Їхні «прогнози» зводилися до того, що «слабкий» Байден «не зможе» протистояти Путіну та здасть інтереси України. І от нарешті переговори відбулися, публіці невідомо про якісь масштабні результати або домовленості. Сторони погодилися повернути послів та провели окремі пресконференції. Але в паралельному світі дезінформації розквітли «інтерпретації» того, що відбулося.

Насамперед російські провідні сайти та орієнтовані на Україну інтернет-ресурси поширювали російську позицію, яка на кожну критику РФ шукає зустрічні звинувачення щодо США: «бесконечные войны на Ближнем Востоке, которые привели к колоссальным человеческим и материальным жертвам, организация госпереворота на Украине, финансирование российской внесистемной оппозиции, информационные войны, попытки сорвать строительство «Северного потока – 2», лавины неоправданных и незаконных санкций». Вони також натякали, що результати виборів президента США не надійні, бо «половина страны не верит в их справедливость».

Дезінформатори звинувачували Байдена в «усиления своего геополитического влияния в Евразийском регион» через Україну. Згадували, що він «символ одряхления самой Америки», та писали, що американський президент не захотів провести спільну пресконференцію з Путіним, бо злякався його. А саму пресконференцію Байдена описували так: «Байдену задавали вопросы только свои СМИ, облизывали как Леонида Брежнева, только по согласованному списку».

Щодо України російські сайти писали: «Байден, судя по всему, не намерен дальше портить и без того непростые отношения с Россией из-за Украины». І використовували відверті маніпуляції, змінюючи зміст заяв до протилежних. Наприклад, вони написали, що «Байден неожиданно согласился с тем, что вообще-то Украина саботирует давно принятый путь разрешения Донбасского вопроса». І зразу ж процитували слова Байдена, де немає нічого подібного: «Мы согласились, что нужно усилить дипломатию по вопросу Минских соглашений».

Наостанок дезінформатори написали, що Росія «великая держава, а не страдающая комплексом неполноценности бензоколонка», а керує нею «сильный политик Владимир Путин».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Страна головорезов: во что Зеленский превратил Украину»

Українські сайти-клікбейти продовжують розганяти конспірологію та емоції навколо законопроєктів Зеленського. Цього разу, наприклад, писали ніби «вся эта трагикомедия с олигархизаций направлена только на одного человека, которого Зеленский боится животным страхом. Это Порошенко». Та просто розмірковували, як Зеленський «видимо решил, что он гибрид Тарзана и Маугли».

А російські мейнстримні сайти та орієнтовані на українську тематику ресурси смакували цитату Зеленського про те, що за відсутності підтримки Заходу Україна буде змушена стати країною з найпотужнішою армією в Європі. Цю цитату російські сайти перетворили на підтвердження своєї тези про те, що саме Україна є агресором, а не Росія: «Русские люди, действительно, не хотят войны, а вот некоторые украинские “люди” хотят — хотят силой навязать свой порядок Донбассу». А ще фраза Зеленського стала приводом просто вкотре дискредитувати ЗСУ:

«Впрочем, Украина и сейчас не может прокормить собственные Вооружённые силы».

НАТО — «морковка» для України

Одним із провідних наративів у темі міжнародних відносин є перспективи України в НАТО. Цього тижня дезінформатори продовжують просувати свої звичні тези про те, що «НАТО давно уже не просто не готовы друг друга защищать, многие готовы воевать с соседями». Справді, останнім часом посилилася напруга між Туреччиною і Грецією, але це не означає, що між ними виникне конфлік і тим більше не значить, що Північноатлантичний альянс перестав бути дієвим інструментом.

Дезінформатори також розмірковують, що План щодо членства в НАТО (ПДЧ): «подтолкнёт Киев и Тбилиси к более провокационной политике в отношении России», адже вони «перестанут боятся российской военной мощи». Нагадаємо, що з часів Другої світової війни жодна країна не нападала на СРСР і Росію. Натомість РФ веде війни на чужій території з початку 1990-х років.

Також російські сайти, орієнтовані на українську тематику, звично звинуватили Україну в «корупції», що заважає інтеграції в НАТО: «ни специалисты НАТО, внедряющие в Украине «этические основы», ни американские кураторы украинских реформ не в состоянии противодействовать укорененной привычке украинцев вытаскивать деньги из государственного бюджета, присваивать госсобственность, организовывать рейдерские захваты, «пилить», «откатывать», совершать все те действия, которые и являются элементами коррупционного процесса».

Хто намагався наздогнати моторку Сєрґєя Аксьонова?

Дезінформатори заплутались у поясненнях до дивного відео, що з’явилося минулого тижня під час повені у Керчі. «Глава Крыма» оглядав затоплене місто, пересуваючись на човні, а троє міцних чоловіків у спеціальному спорядженні супроводжували його вплав. Ватажок окупантів похвалив їх та назвав рятувальниками: «Молодцы МЧС, кроль был хороший, двигались уверенно». Але згодом пресслужба кримського «міністерства» заперечила слова Аксьонова. «Это вообще были гражданские люди, которые приняли для себя в этой критической ситуации такое не совсем понятное решение. Они надели на себя эти костюмы и ничего умнее не придумали, чем плыть за лодкой Аксёнова», заявили представники окупаційної структури.

Пропагандистам знову припікає від української мови

Російські державні медіа активно просували тему утисків російської мови в Україні. «Украинизация напоминает изощрённые пытки. Такое впечатление, что ты в аду», саме таке відчуття викликає перегляд україномовних серіалів за версією російського інформаційного агентства Regnum. «Украинизация загнала украинский язык на дно», «Украина вступает в «элитный клуб вымиратов», «Защита украинского языка разрывает Украину на мелкие куски», ось як пропагандисти описують наслідки переходу бізнесу на українську мову обслуговування.

«Гитлерюгенд» в Україні

Дезінформатори вже багато років розвивають наратив про те, що владу в Україні захопили «неонацисты». Як приклади вони наводять марш на честь дивізії СС «Галичина» (ми писали про нього тут), який засудили всі політичні сили. Або літні табори, які організовують ультраправі організації. Як і в будь-якій країні, в Україні є праворадикали. Але вони не визначають політичний мейнстрим, у них немає представництва в парламенті чи будь-якої суттєвої підтримки в суспільстві. Але російська пропаганда старанно вдає, що вони є основною політичною силою в країні.

Також писали:

Українські сайти-помийки продовжують ідеалізувати Медведчука, писати про його заявку в Європейський суд з прав людини, цитувати Шарія та знаходити дедалі оригінальніші шляхи донести свою позицію до некритичних читачів («власти явно мешают умные люди»).

У питанні газу дезінформатори обговорювали дивну пропозицію псевдоекспертів про те, що Україна може стати «акціонером» "Північного потоку-2", і компенсацію за шкоду, яку він спровокує. Вони також назвали «полным бредом» пропозицію глави Нафтогазу вимагати в європейському арбітражі право на постачання газу з Середньої Азії через територію Росії.

Висновки

Цього тижня дезінформатори багато перекручували політиків. Слова Зеленського про те, що без НАТО Україні доведеться збудувати чи не найбільшу армію в Європі, вони використали як підтвердження «агресії» України. Хоча саме Україна потерпає від агресії Росії з її другою найбільшою армією у світі. І без надійних союзників Україні доводиться витрачати безпрецедентну кількість ресурсів на оборону. А загальну фразу Джозефа Байдена в Женеві про підтримку Мінських домовленостей російські сайти представили як «звинувачення» України. Хоча саме Росія, напряму або через своїх маріонеток, блокує будь-які мирні ініціативи.

Нікуди не зникла також тема НАТО в Україні, що так лякає Путіна. Минулого разу ми писали, що американські ракети спокійно зможуть долетіти до Москви і з країн Балтії, але їх немає ні там, ні в Україні. Але дезінформатори продовжують використовувати аргумент про ракети проти зближення України й Північноатлантичного альянсу. Одночасно вони намагаються переконати, що українці не підтримують НАТО, а сам Альянс вже не може нікого захистити. Не втомлюємось нагадувати, що Росія напала або втрутилися в конфлікти у майже всіх постсоціалістичних країнах, окрім тих, які є членами НАТО.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 19290 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні