П

Переговори в Женеві, форма української збірної та «червоні лінії» Путіна. Моніторинг дезінформації №83

  • Хвалили міжнародні успіхи Путіна
  • Обурювались українській футбольній формі з Кримом та гаслом «Слава Україні — Героям Слава!»
  • Описували (уявні) утиски росіян в Україні законопроєктом про корінні народи
  • Називали українських військових головорізами
  • Рахували, скільки летітимуть ракети з України до Москви
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 7—13 червня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

У центрі уваги дезінформаторів минулого тижня опинилися футбольна форма української збірної та поняття «корінного народу», яке нібито має включати й росіян. Усі події продовжували описувати як приклади ігнорування «нацистською українською владою» волевиявлення чи то кримчан, чи то російського населення України. Вони також цитували «червоні лінії» Путіна, котрий боїться «ракет НАТО» в Україні, яких немає ні в Україні, ні в країнах Східної Європи, що зараз є частиною НАТО.

Байден «намерен опозориться», у Путіна ростуть «политические очки»

Цього тижня дезінформатори очікували на переговори між Джозефом Байденом та Володимиром Путіним. Вони писали, що «Байден твёрдо намерен опозориться из-за России» і закидали американському президенту «деменцію». Також вони писали, що західні експерти по Росії тривожаться щодо зустрічі, оскільки «В каждой подобной встрече они видят экзистенциональную угрозу для себя и приходят в ужас от страшного слова "перезагрузка"». Нагадаємо, що кожна спроба США «перезавантажити» відносин з Росією в останні десятиліття закінчувалася тим, що Росія порушувала міжнародні зобов’язання та права людини й нападала на сусідні держави. Неважко здогадатися, що експерти, яких згадували дезінформатори — критичні до Росії та звертають увагу на її злочини.

Іншим помітним наративом було «Украина в этой ситуации может остаться без всякой поддержки США». Аргументували відсутність підтримки України рішенням американського уряду щодо «Північного потоку-2» (відмова від санкцій). Дезінформатори насміхалися з прохання Зеленського про зустріч з Байденом і намагалися зобразити його як ще один приклад відсутності підтримки: «Владимир Зеленский пытается напроситься в гости к коллеге Джо Байдену, политические очки российского президента Владимира Путина растут». У реальності Байден запросив Зеленського на зустріч у Білий дім у кінці червня 2021-го, що навряд чи могло б статися з Путіним.

Теза про те, що Україна залишається без підтримки США, звучить уже сьомий рік війни, але підтримка Вашингтона лише зростає.

Футбольна форма «с неправильной картой Украины и нацистскими лозунгами»

Однією з найяскравіших подій минулого тижня став конфлікт через форму української збірної з футболу, на якій зображені обриси України разом із Кримом та гасло «Слава Україні — Героям Слава!», що вже давно не дає спокою дезінформаторам, які вбачають у ньому свідчення на користь перемоги нацизму в Україні.

Російські сайти, що пишуть про Україну, цитували всіх російських депутатів та політичних діячів, що вирішили висловитись із цього приводу. Вони лякали УЄФА, що Польща може захотіти забрати собі Львів, радили «вспомнить о контурах Российской Империи и “не открывать ящик Пандоры”», описували, як «Украина пренебрегает волеизъявлением жителей Крыма». Після чого намагалися радіти частковій «перемозі» через рішення УЄФА приховати фразу «Героям слава!» Як пояснювали самі дезінформатори, через «определённый политический смысл, связанный с восхвалением националистов-бандеровев».

«Они что, думали, что в УЕФА дураки сидят и не знают, что это за лозунг?»

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Опытные боевики-головорезы» приходять на допомогу українській армії

Минулого тижня російська пропаганда активно поширювала фейкове дослідження морально-психологічного стану українських військових. Ця інформація з’являлась у російських маніпулятивних медіа, що пишуть на українську тематику, в деяких російських державних виданнях, а також дезінформаційних телеграм-каналах. Ба більше, дезінформаційні медіа повідомляють, що в ЗСУ «зреет бунт», адже в Міноборони начебто нічим платити солдатам. За словами пропагандистів, ступінь деградації української армії (якщо вірити їхнім словам, він триває вже сім років) досяг таких глибин, що ЗСУ змушені поповнювати свої ряди «иностранными наёмниками-психопатами». Як завжди, дезінформатори суперечать самі собі: грошей платити військовим немає – але на найманців чомусь знаходяться.

Вигадані «ракети НАТО» в Україні лякають Путіна

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали про перспективи України в НАТО. Головною тезою для них стали слова про час підльоту ракет з України до Москви. Насправді ракети прилетять до Москви за такий самий час з країн Балтії – членів НАТО. В реальності у Східній Європі немає американських ракет, які могли б уразити Росію. Але навіть якби вони тут були, це не дає жодного права РФ нападати чи погрожувати іншим незалежним державам.

Іншим напрямом для дезінформаторів були тези про «неефективність» або «непотрібність НАТО»: «НАТО — это организация, которая не смогла выиграть войну даже с “Талибаном”». Якраз перед НАТО афганців не зміг перемогти Радянський Союз. Водночас Росія не напала на жодну країну, яка є членом НАТО, але вчинила напад на Грузію, Молдову, Україну. Дезінформатори також закидають, що проти вступу України до Альянсу виступлять європейські держави, щоб «у них не возникло формального обязательства охранять нашу независимость и территориальную целостность».

Окупанти відсвяткували День Росії

В окупованому Донецьку на честь Дня Росії презентували пісню «Забери нас домой, Родина». «Не бросай нас, великая, славная! Как Христа нас ведут на распятие. Нас бомбят, потому что мы – русские!» – співається в ній. Окрім цього, російські маніпулятивні медіа, сфокусовані на Україні, також поширювали тезу про те, що слід пришвидшувати видачу російських паспортів на окупованих територіях. «…Нужно немедленно всем желающим раздать паспорта РФ с вертолёта» – коментують вони.

Гудков біжить «в кусты, в малороссийские»

Не оминули увагою і новину про приїзд в Україну російського опозиціонера Дмитра Гудкова (який в 2014 році не підтримав голосування за приєднання Криму до Росії). Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, висміювали те, як він «удрал на Украину», пояснювали втечу небажанням платити борги за оренду приміщення (а не загрозою ув'язнення) та іронічно пророкували ледве не миттєве набуття українського громадянства.

«Все козыри на руках, а он в бега… Да и либеральные СМИ так истосковались по новому либеральному “фюреру”, что неизбежно пиарили бы Гудкова “за просто так”. А он в кусты, в малороссийские»

Законопроєкти Зеленського. «На Украине русским нет места»

Особливий сплеск обурення дезінформаторів викликав законопроєкт про корінні народи, який законодавчо закріплює, що корінними народами в Україні є кримські татари, караїми та кримчаки. Поняття корінного народу, серед іншого, передбачає відсутність етнічно спорідненого державного утворення, але дезінформатори цього не згадали. Натомість вони поширювали тотальну зраду через нібито чергові утиски росіян в Україні.

Свої тексти російські сайти супроводжували маніпулятивними цитатами Путіна про невідповідність міжнародному гуманітарному праву, посиланнями до ідей нацистської Німеччини та що «смешно и глупо называть русских некоренным народом Украины».

Також писали:

Продовжують розмірковувати про економічний занепад України, що «вся кредитно-денежная политика НБУ строится в интересах иностранных финансовых агентов» та всоте прогнозують, тепер на осінь, «невиданный по масштабам кризис, глубину которого можно сопоставить только с началом 90-х».

Промедведчуківські сайти скористалися кількома публікаціями в іноземних медіа, щоб писати, що «мировое сообщество осуждает давление президента Зеленского на оппозицию». Насамперед йдеться про блог на американському сайті The National Interest автора, що періодично пише матеріали з позицій російських наративів щодо української політики. Сайти, прихильні до Шарія, несподівано заявили про переслідування не лише з боку української влади, а й «юриста Андрея Портнова».

Писали про те, що «Північний потік-2» побудували тому, що українська «власть не может грамотно выстраивать политику по сохранению транзита», а Німеччина натомість діє прагматично і в своїх інтересах.

Окремою темою були «плівки Медведчука». Дезінформатори писали в телеграмі про те, що Порошенко має «отчитаться перед обществом» про «контакти з Росією». І називали Порошенка «Петьман – обычный трус».

Висновки

У період моніторингу дезінформатори продовжували обговорювати майбутню зустріч між російським та американським президентами, таким чином готуючи сприятливий ґрунт для неї і для заяв після саміту (день, в який відбулася зустріч, потрапить у наступний моніторинг). Вони пророчили, що Байден «опозирится» та захоплювались «успіхами» Путіна на міжнародній арені. Україну звично критикували за близькі відносини зі США та лякали її тим, що партнер її «кине».

Суміжною темою була інтеграція України до НАТО. Схоже, що Росія сильно стривожена такими перспективами і перед зустріччю з Байденом активізувала свою стару пісню. Вступ України до Альянсу називали «червоною лінією» і пояснювали втручання Росії в українську політику тим, що з України американські ракети швидше долетять до Москви.

Іншою темою, яка привернула багато уваги, була нова українська форма для Євро-2021. Дезінформатори цитували російських депутатів, лякали «планами Польщі на Львів» та звинувачували Україну в нацизмі.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 19629 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні