В

Виправдання Лукашенка, атаки на українську армію та нова хвиля критики ринку землі. Моніторинг дезінформації №81

  • Старт ринку землі провокує дезінформаторів на тексти про розпродаж українських чорноземів
  • Зеленського взяли в полон українські націоналісти
  • Білоруський журналіст Роман Протасевич — «нацист»
  • Зеленський відвертає увагу від своїх невдач «національним спротивом»
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 24—30 травня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Дезінформатори приділили чимало уваги Лукашенку та його рішенню зупинити літак, що пролітав над територією Білорусі, та арештувати одного з пасажирів — опозиційного журналіста Романа Протасевича. Їхня риторика звелася до спроб дискредитувати журналіста та звинуватити західні країни в лицемірстві, бо нібито вони робили те саме (спойлер: це не так).

Коронавірус чи не вперше за весь час пандемії випав як окрема тема з нашого моніторингу. Залишилися лише тексти зі статистикою захворюваності — в Україні, окремо в Криму чи "Л/ДНР". І тільки російські мейнстримні сайти до новин з сухою статистичною інформацією додавали більш емоційно забарвлене: «На Украине выявили более 1,4 тыс. осложнений после вакцинации от COVID-19», при цьому продовжуючи вдавати, що у російської вакцини побічних ефектів немає.

Також чимало писали про Збройні сили України. Дезінформатори всіляко намагалися переконати, що українська армія небоєздатна та корумпована. А «національний спротив», який пропонував Зеленський, — «фікція».

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Цього місяця псевдоексперти опрацювали кілька тем. Вони згадували про марш на честь дивізії СС «Галичина» (ми писали про нього тут) і використовували його як привід звинуватити Україну в нацизмі. Але найбільше уваги присвятили протистоянню з Росією на міжнародній арені. Розмірковували про те, що доказом ролі Росії на міжнародній арені є «приглашение» на кліматичний саміт і запланована зустріч із президентом США. Писали, що «Захід» вимагає від Зеленського відставки Андрія Єрмака і не надає реальної підтримки. Також псевдоексперти насміхалися з «боротьби» Зеленського з олігархами й закидали, що він «имитирует борьбу в собственных целях».

Протасевич «нацист», а «Запад» теж садить літаки

Дезінформатори намагалися виправдати Лукашенка за допомогою легімітизації такої практики, посилаючись на попередні прецеденти: план України затримати «вагнерівців» (цього не відбулося, і достеменно невідомо, чи були такі плани), затримку білоруського літака з Арменом Мартиросяном (літак вилетів із Києва, а не пролітав Україну транзитом, і затриманого майже відразу відпустили), відмову пропускати літак експрезидента Болівії Ево Моралеса (це був не пасажирський літак, і його не примушували сідати, а лише не пропустили через свою територію кілька країн). І навіть посилалися на випадок, коли літак із Литви в Британію супроводжували винищувачі (літак у будь-якому разі приземлявся в Британії).

Російські медіа пропонували «„обменять“ журналиста Романа Протасевича на журналиста Джулиана Ассанжа». Можливо, російська влада цей варіант розглядає цілком серйозно. Водночас атакували також самого Протасевича, закидали йому, що журналіст «влез в готовый проект (опозиційний телеграм-канал NEXTA, — Тексти) получить финансирование и потом заявлять, что сам всего добился». Йому намагалися закидати участь у війні на Сході України, називали «экстремистом и нацистом», а також «провокатором», що організовує вуличні мітинги. Комічно, що з погляду російських пропагандистів, організація мітингів — це одне з найсерйозніших звинувачень, які можна висунути людині.

Іншою важливою складовою цієї теми є реакція на санкції проти Білорусі. Дезінформатори пишуть, що «Белоруссия — настоящий подарок для России. Белорусская экономика находится в рабочем состоянии, её население очень лояльно, а нынешние санкции западных стран против Минска подталкивают президента Александра Лукашенко только к одному пути». А санкції України проти Білорусі «шкодять населенню».

Російські сайти пишуть, що українцям через санкції щодо Білорусі «придется заплатить втридорога за то, чтобы навестить родственников и друзей в странах Прибалтики». В реальності дальність польоту майже не зміниться, оскільки Білорусь легко можна оминути через територію Польщі. А рішення російської влади не пропускати літаки, що облітають Білорусь, у телеграм-каналах пояснюють турботою про «безопасность российских граждан, которым не стоит летать над Украиной и Прибалтикой». Нагадаємо, що разом із Протасевичем білоруська влада затримала громадянку Росії Софію Сапегу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Депутатські скандали та виключення з фракції «страстного лукашиста» Шевченка

Українські сайти-клікбейти разом із російськими інтернет-ресурсами, орієнтованими на українську тематику, обговорювали виключення Євгена Шевченка з фракції "Слуги народу". Наводили його цитати про «соросят» при владі, що він «будет бороться с украинскими националистами, создав силовой блок из бывших бойцов “Беркута”», або що взагалі це він «сам давно хотел покинуть эту политическую силу».

А анонімні телеграм-канали додавали ще більше емоцій та конспірології під виглядом "інсайдів": «Шевченко для Зеленского должен был играть такую же роль, как Медведчук играл для Порошенко. Связной. Но Женя не справился слишком увлёкся сосанием конфет, сделанных по спецзаказу для президентской администрации».

Ринок землі: «родина не продаётся», або «как забрать землю у украинских папуасов»

Підписаний Зеленським ключовий законопроєкт для відкриття ринку землі очікувано актуалізував хвилю маніпуляцій навколо «распродажи украинских черноземов». Українські маніпулятивні видання через критику реформи піарили ОПЗЖ та "Батьківщину". Представники ОПЗЖ емоційно розмірковували, що це «циничная распродажа последнего стратегического ресурса в интересах аграрных олигархов и транснациональных корпораций». Тоді як "Батьківщина" просувала «земельный референдум Юлии Тимошенко», який «архиважен в условиях надвигающейся катастрофы».

Усе це супроводжувалося маніпулятивними узагальненнями («украинцы требуют референдума против распродажи черноземов», хоча в тексті йдеться про вимоги однієї партії), екзотичними метафорами («забрать землю у украинских папуасов») і використанням слів «дерибан», «распродажа» та «иностранцы» ледве не в кожній публікації. Через свою метафоричність ці тексти часом ставали схожими на шкільні твори — в них замість того, щоб досліджувати потенційно слабкі місця законопроєкту, ніби намагалися викликати співчуття до «нашей уникальной своей плодородностью земли».

А російські сайти, транслюючи ті самі цитати ОПЗЖ та Тимошенко, додавали ще абсурдної конспірології. Як-от, що «украинских крестьян выдавят из страны, заменив африканскими гастарбайтерами», і все це призведе до «столкновения интересов» та («учитывая консерватизм и ксенофобию украинского села») конфліктів на расовому ґрунті.

Росія чекає «хотелок» від Байдена

Тема міжнародних відносин майже виключно зайнята очікуванням переговорів Байдена з Путіним та тим, як вони вплинуть на долю "Північного потоку-2". Орієнтовані на українську тематику російські сайти пишуть, що рішення обмежити санкції проти трубопроводу: «не является чем-то постоянным, раз и навсегда принятым решением». І очікують на зустрічі з Байденом оголошення списку «хотелок» Заходу. Загалом вони скептично оцінюють можливість серйозних домовленостей між Байденом і Путіним. Натомість звинувачують США у бажанні нав’язати Євросоюзу закупівлю американського газу.

«Чтобы сделать Европу сговорчивее и снизить привлекательность российского предложения, США на протяжении полутора десятилетий активно дестабилизировали ситуацию на Украине»

Іншою помітною темою була «Антиросиия». Цей термін дезінформатори підхопили з одного з виступів Путіна: «В России на протяжении 25 лет независимости Украины не обращали на это внимание, снисходительно посмеиваясь над «хохлами» с их салом и воровством газа». Вони стверджують, що гроші, які «Захід витрачає» на Україну, окупляться за рахунок «розграбування» Росії.

Національний спротив «с бухты-барахты»

Цього тижня дезінформатори поновили спроби дискредитувати боєздатність ЗСУ. Звинувачують українську армію в масовому «употребление алкоголя и наркотиков» на передовій, а також у корупції: «Постоянные коррупционные скандалы, тотальное воровство, банальное «отмывание» денег и, как следствие, – нищая деморализованная армия, в рядах которой каждый зарабатывает, как может». Нагадаємо, що вже багато років найбільше жителі України довіряють саме армії, і від неї найбільше залежить здатність країни опиратися російській агресії.

Іншою темою, про яку писали на російських сайтах, є «національний спротив», який недавно запропонував у своєму законопроєкті Володимир Зеленський. Дезінформатори пишуть, що «президент Украины предлагает создать всенародное сопротивление "с бухты-барахты", при этом непонятно, кому и чем нужно сопротивляться». Насправді «національний спротив» — це розвиток ідеї територіальної оборони, яка розвивається від моменту російської агресії в Криму.

Окрім ЗСУ, дезінформатори коментували смерть колишнього керівника Служби зовнішньої розвідки Віктора Гвоздя. Вони безкомпромісно пишуть, що «это убийсто, поскольку случайность в данной истории была слишком маловероятной». І висувають різні конспірологічні пояснення щодо ролі західних спецслужб і можливого інсценування смерті.

Провідні російські сайти пишуть, що спільні українські навчання з партнерами і присутність кораблів НАТО в Чорному морі — це «прощупывание» Росії. А також відверто маніпулюють тим, що Україна нібито витрачає на оборону більше, ніж Росія. Насправді в РФ один з найвищих рівнів видатків на армію, і він завжди був вищим, ніж в Україні.

Зеленський — «мальчик на побегушках» в полоні у націоналістів

Дезінформатори активно обговорювали пресконференцію Зеленського. Особливо дісталося локації: «Пейзажи на заднем плане площадки, недоделанный самолет без крыльев и украинская чудо-машина „Мрия“ без двигателей прекрасно иллюстрируют всю политику Зеленского». Сам Зеленський в їхніх текстах поставав як хлопчик, який «давно взят в плен националистическими группировками», «не учится на своих ошибках» та повністю під контролем у зовнішніх кураторів: «Зеленскому кто-то приказал что-то сделать, и он, как мальчик на побегушках козырнул, и побежал выполнять». Не обійшлося навіть без цілковито абстрактних і беззмістовних психологічних портретів: «Зеленский может забыть о том, что его статус временный, что он выполнят функции президента, а не „сущностно“ президент, что он представляет государство, а не является государством».

Російська мова в Україні. «Бандеризация, украинизация и борщезация»

Тексти про утиски російськомовних в Україні не припиняються. Українські маніпулятивні видання разом із російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, обговорювали, як Олег Скрипка розкритикував російськомовних українських артистів («Олег Скрипка отказал русскоязычным в праве быть украинцами»), розмірковували про «бандеризацию» та «борщезацию» України та цитували МЗС РФ, яке «назвало ситуацию с национализмом в Украине позором для Европы»

Крим: мрії про воду та «крымчане второго сорта»

Щодо Криму дезінформатори традиційно жалілися на невизнання окупації півострова більшістю країн світу і звинувачували ЄС у тому, що він «считает крымчан людьми второго сорта из-за их выбора в пользу воссоединения Крыма с Россией». Також пропагандисти хвалилися темпами будівництва на півострові й описували об’єкти, які хочуть побудувати: «театр оперы и балета, музейный комплекс, выставочный комплекс на мысе Хрустальный с благоустройством вокруг, с новыми пешеходными и велосипедными дорожками, с набережными». Водночас вони так і не змогли пояснити, де братимуть питну воду для півострова, і обійшлися розмитими коментарарями про «строительство новых водозаборов, поиск пресной воды под Азовским морем и опреснение». Нагадаємо, що жодних проблем із водою у півострова не було, до того як його окупувала та почала мілітаризувати Росія.

Також писали

Медведчук продовжує бути жертвою політичних репресій. Дезінформатори додають до його образу мученика, що він «политик закаленный», а тому зуміє протистояти тиску. Пишуть, ніби «в Украине не руководство, а мафия, бандиты», та чомусь Медведчука з цією характеристикою не ототожнюють. У темі "Північного потоку-2" продовжують нагнітати зневіру та розчарування: «”Украину развели” — Киев превращается в газовый тупик». Також лякають, що санції проти Білорусі призведуть до зростання вартості комунальних послуг в Україні.

Висновки

Цього тижня найбільше уваги зосередилося довкола міжнародних відносин. Дві основні теми — це реакція на незаконне перехоплення пасажирського літака в Білорусі і підготовка до майбутньої зустрічі Путіна з Байденом. Щодо Білорусі дезінформатори вибрали звичну стратегію: переконувати, що «Захід» ще гірший і вже садив літаки, щоб когось заарештувати (приклади, які ми знайшли, стосуються інших ситуацій), та таврувати заарештованого журналіста на борту «нацистом».

Про зустріч з Байденом російські пропагандисти відгукувалися стримано. Писали, що очікують від американського президента «хотєлок» для Росії щодо України, Білорусі та інших напрямів. Прикметно, що вже кілька тижнів дезінформатори пишуть у цьому контексті про Україну як «Антироссию», на яку «Захід» витрачає гроші, щоб «розграбувати» Росію.

У внутрішню політику повернулася тема ринку землі, і це також спричинило вибух інтересу до теми з боку дезінформаторів. Відповіли вони звично, поширюючи конспірологію і маячню в стилі таких тверджень: «украинских крестьян выдавят из страны, заменив африканскими гастарбайтерами».

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 19793 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні