И

«Индийская бодяга». Російська деза переконує не вакцинуватися. Моніторинг дезінформації №70

  • Стерненко — конкурент Порошенка, який відвертає увагу від провалу вакцинації
  • Висміювали індійську вакцину та називали українців «подопытные крысы»
  • МВФ вимагає підвищити ціну на комуналку й здійснює іншу «антисоціальну» політику
  • Зеленський «диктатор», але «марионетка»
  • Українці будуть «дарить цветы» російській армії
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 22—28 лютого 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового?

Російські дезінформатори відкрито раділи будь-якій інформації про відмову від вакцини серед лікарів та закликали ігнорувати вакцинацію. Намагалися роздути сумніви у якості виробленої в Індії вакцини, хоча її затвердили й закуповують країни Заходу (Канада, Велика Британія). Ось характерна цитата: «”подопытные крысы” массово бегут с корабля: никто не хочет быть объектом для испытаний». Також писали, що Стерненко – це альтернативний Порошенку лідер буцімто нечисленного проукраїнського виборця.

Цитата тижня

«МВФ – это ломбард для хронического алкоголика, для которого единственный способ добыть деньги на бутылку – заложить бытовую технику из дома, или заложить что-то краденое. В страну, которая работает с МВФ, приходят не инвесторы, а финансовые спекулянты».

Фейк тижня — смерть у ЗСУ від вакцини

Ані тижня без фейку про ВСУ та вакцину проти коронавірусу. Цього разу на одному з російських мейнстримних сайтів писали: «Двое бойцов вооруженных сил Украины (ВСУ), которые участвовали в так называемой «операции объединенных сил» в Донбассе, скончались после вакцинации от COVID-19. Об этом, как передает «ЛуганскИнформЦентр», сообщил 27 февраля офицер пресс-службы управления Народной милиции (НМ) Луганской Народной Республики (ЛНР)». Загибель після вакцинації — відвертий фейк, а от те, що впродовж лютого на Донбасі загинуло 11 військових — трагічна реальність безперервної війни з Росією не тільки на інформаційному фронті.

Вирок Стерненку: «возмездие наступило»

Висвітлення реакції на вирок Стерненку маніпулятивними медіа мало за мету максимально поляризувати читачів. Вони цитували як позитивні, так і негативні емоційні реакції користувачів соціальних мереж або, наприклад, поширювали інтерв’ю нібито шкільної вчительки Стерненка під заголовками «"Негодяй, наркоман, убийца". Школьная учительница Стерненко рассказала о прошлом радикала». До цього додавали конспірологічні розмірковування щодо підозріло швидко організованої акції протесту, абстрактні тези, що вирок став приводом для націоналістів, щоб «прогревать моторы», та що сам Стерненко «еще не причина будущего Майдана, это повод для него».

Основним лейтмотивом російських сайтів, які писали про вирок Стерненку, була демонстрація відсутності згуртованості серед проукраїнських сил: «Вечером под офисом Зеленского стали собираться возмущённые патриоты, «соросята» и даже полные негодования «порохоботы». Хотя их там быть не должно, поскольку Стерненко представляет собой конкурирующую «контору». Между «Евросолидарностью» и «сороснёй» идёт бескомпромиссная борьба за упоротый электорат. Его мало, всего 17—18 процентов, поэтому может быть только один лидер. Или Порошенко, или Стерненко с “сороснёй”».

Крім цього, російські сайти створювали штучне протистояння між Порошенком і Стерненком. Писали, що останнього «раскручивают в медиа специально, чтобы сделать из него альтернативу бывшему президенту». Ну або щоб відвернути увагу населення від проблем із початком масової вакцинації та закупівлі індійської вакцини.

У протестах на підтримку Стерненка, на думку російських сайтів, що пишуть про Україну, брали участь виключно «радикалы». Підготовку до акцій описували під емоційним заголовком «Безлюдные улицы и полицейские оцепления: Киев готовится к беспорядкам радикалов (ФОТО)». Та і самого Стерненка змальовували максимально емоційно: «Он типа вашего Навального, только гораздо круче. Прекрасный послужной список для настоящего лидера нации: вымогательство, похищение депутата местного совета, пытки с помощью пассатижей, выстрелы из неустановленного оружия над головой, убийство человека ножом».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Вакцинація від COVID-19 в Україні: «индийская бодяга» та «ковидное гетто»

Те, як українські маніпулятивні видання писали про закупівлю вакцини COVISHIELD, можна описати одним з їхніх заголовків: «Индийскую вакцину от Covid-19 продолжают высмеивать в Сети». Супроводжували свої тексти фразами типу «китайцев в схематозе заменили на индусов» та розмірковуванням про масштабні корупційні схеми в МОЗ (у цьому відомство підозрюють і справжні ЗМІ). Тиражували популістично-фантастичні заяви Тимошенко: «Если бы наша команда имела возможность управлять ситуацией, мы бы разработали отечественную вакцину и бесплатные тесты».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також йшли шляхом висміювання та дискредитації вакцини, виробленої в Індії: «Украина, которая заявляла, что она «це – Европа», оказалась на уровне черного континента». Хоча зазначимо, що вакцину COVISHIELD надають не лише країнам третього світу. Серед її замовників можна знайти також уряд Великої Британії та Канаду, які схвалили та замовили обидві версії вакцини AstraZeneca – британського та індійського виробництва.

Значно більше уваги російські сайти звертали на провал комунікації щодо старту вакцинації та значної кількості відмов від вакцинації серед лікарів — «”подопытные крысы” массово бегут с корабля: никто не хочет быть объектом для испытаний». Нагнітали, фантазуючи як «из-за нежелания украинцев вакцинироваться Covieshield врачи займутся подделкой документов», а своїх «ручних» експертів використовували заради цитат із закликами ігнорувати вакцинацію «до тех пор, пока публично индийскую прививку не сделают всем чиновникам ОП, всем депутатам Рады и членам их семей».

Російські сайти, слідом за анонімними телеграм-каналами, поширювали «інсайдерську інформацію» про те, як Офіс президента пропонує «1000 долларов за прививку индийским препаратом» для лідерів думок, або як Зеленський «отдал приказ принудительно вакцинировать учителей и врачей “говном индусским за бюджетные деньги”». Крім того, в Телеграмі багато розмірковували про те, що українське «высокопоставленное руководство не будет прививаться индийской бодягой. Часть элиты уже кольнулось подпольным Pfizer и Спутником».

Нагадаємо, що в Україні почалася кампанія з вакцинації і всі громадяни можуть записатися на чергу для отримання вакцини через портал «Дія». Вакцину вони отримуватимуть залежно від їхнього статусу (група ризику та робота) і наявності вільної вакцини. Щодо бажання вакцинуватися то, згідно з опитуваннями, понад 60% українців відповіли, що вони хочуть зробити вакцину від коронавірусу. Рівень підтримки вакцинації в Україні вищий, ніж в Росії, і приблизно відповідає рівню США та Британії.

МВФ «просуває» підвищення комуналки

Сайти-клікбейтери порівнювали Україну з алкозалежним, що здає останнє майно в ломбард заради випивки. У ролі «ломбарду» описували Міжнародний валютний фонд (МВФ). Вони також скептично відгукувалися про «план Б» президента Зеленського на випадок, якщо МВФ не погодиться надати Україні кредит: «В устах Зеленского очередная сентенция о "плане Б", отсылает к такой же смысловой конструкции в отношении урегулирования ситуации на Донбассе …То есть ни по Донбассу, ни по ситуации с МВФ, альтернативного плана у власти, на самом деле, нет». А також приписували МВФ «антисоціальні» вимоги, яких у Фонду ніколи не було: «Требование повышения стоимости коммунальных услуг тоже логично, если смотреть на ситуацию глазами МВФ, Фонд же не позиционирует себя как благотворительная организация»

З минулого тижня продовжилися маніпуляції про «реальну» ціну українського газу з використанням тез із інтерв'ю в.о. мінстра енергетики Вітренка: «И в своем интервью подтвердил тот факт, что реальная стоимость украинского газа в разы меньше искусственно завышенных тарифов», объясняет он». Ми писали про це докладніше у минулому моніторингу. Якщо коротко, дезінформатори перекрутили слова Юрія Вітренка про те, буцімто споживачеві потрібно платити за «український» газ дорожче, ніж він коштує насправді.

Клікбейтери (разом із орієнтованими на Україну російськими сайтами) критикували законопроєкт про державну службу, що розширює повноваження виконувача обов’язків міністра: «Кадровый кризис, отсутствие компетентных управленцев у Зе-команды, из-за которых приходится ломать через колено парламент, это опасный прецедент, который нарушает баланс в системе власти»

Не обійшлося без цитат спікерів проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ). Вони вимагали «повысить финансирование здравоохранения до уровня» 5% валового внутрішнього продукту (ВВП). Насправді Україна вже давно витрачає на медицину значно більше за 5%. Однією з проблем медичної системи є неефективне використання коштів. Саме для розв'язання цієї проблеми і відбувається медреформа, яку так послідовно критикують дезінформатори.

«Диктатор Зе» — маріонетка в чужих руках

Російські сайти, орієнтовані на Україну, формують довгий список претензій до президента Зеленського: «закрывает рот (эфир) телеканалам, атакует с помощью СБУ неугодных политиков и их жён, дающет отмашку открывать огонь по ДНР и ЛНР». Водночас вони заперечують суб’єктність політика і вказують на послів західних країн за «його спиною».

Сайти-клікбейти, як-от «k-stenke.com», звинувачують його в «гордині», що переважує «заботы о собственном народе». Вони стверджують, що закривши підконтрольні Медведчуку проросійські канали, він не отримає підтримку «ура-патриотов». А закриті пропагандистські медіа могли б «підтримати» президента в «трудную минуту». Та в реальності вони над ним постійно знущалися, як і з української держави загалом.

Також писали:

Санкції для Медведчука і справа про держзраду для Шарія

Те, що багато українських сайтів-клікбейтів залишаються вірними Медведчуку та його сім’ї, свідчить хоча б існування новини під заголовком: «”Оксаночка, Бог с нами! Все святые земли русской молите Бога о нас”: в комментариях под обращением Марченко более 2 тыс. украинцев рассыпались в лестных отзывах, поддерживая ее». Це реакція «журналістів» на повідомлення Оксани Марченко про вступ в ОПЗЖ на одному з лайно-ЗМІ. Російські мейнстримні медіа теж додавали пестливих слів до своїх заголовків: «Жену Медведчука считают Жанной д’Арк, противостоящей “бесноватому королю”» і разом з російськими сайтами, що пишуть про Україну, тиражували транскрипт інтерв’ю Медведчука телеканалу «Россия-1» у програмі «60 минут».

Так само детально російські сайти цитували нецензурну реакцію Шарія на оголошення його в розшук (особливо ту частину, де блогер називає Україну «черной дырой», а Зеленського — «карликом недоразвитым»). А сайт ukraina.ru (відомий як один із рупорів російської пропаганди) навіть докладно розписав астрологічний аналіз особистості Шарія, перемежовуючи слова на кшталт «сожжённый Меркурий» з ідеологічно правильними інтерпретаціями: «Ему помогает Марс в соединении с Плутоном. Он блестящий, лёгкий, точный в определениях журналист. Смотреть его видео — одно удовольствие. Коротко, ёмко, хлёстко. Все, кто интересуется происходящим на Украине, конечно же, знают Анатолия Шария»

«Осада» Криму Україною

Описуючи ситуацію в Криму, дезінформатори багато цитували депутата німецького парламенту від ультраправої «Альтернатива для Німеччини» Вальдемара Гердта, якого підозрюють у зв'язках із Росією: «Прекращение подачи пресной воды на территорию — это какие-то средневековые методы осады». А Україну порівнювали з нацистською Німеччиною. Вказаний депутат багато разів демонстрував лояльність до Росії та поширював її наративи. Він зустрічався з Медведчуком в Берліні, відвідував окупований Крим, хвалив Північний потік-2.

Не забули також згадати Зеленського з дружиною, в яких є нерухомість в Криму: «Жена г-на Зеленского до сих пор является владельцем имущества на территории республики Крым, задолженности по коммунальным платежам нет, значит, оккупантам в кавычках он все платит активно, спокойно».

Українці будуть «соревноваться в том, кто быстрее подарит цветы» російській армії

Сайти-клікбейти писали про уявну «партію війни», яку «потрібно» прибрати від влади. Повторювали маячню про «зовнішнє управління» Європи, через яке: «За семь лет Украина из в целом благополучного государства превратилась в одну из беднейших европейских стран». Насправді за ці сім років навіть рівень освітленості країни збільшився.

Орієнтовані на українську тематику російські сайти лякали російською армією, якій: «Украина даже не будет сопротивляться, а Львов и Днепропетровск станут соревноваться в том, кто быстрее подарит ей цветы». А також вкотре винувати Україну в небажанні виконувати Мінські домовленості: «Киев рискует потерять ДНР и ЛНР, если не прекратит геополитические авантюры и не начнет исполнять Минские соглашения». Тим часом бойовики фактично заявили, що не дотримуватимуться припинення вогню, що прямо порушує Мінські угоди.

Традиційно без змін

Дезінформатори описували «незадоволення» через дію окремих норм закону про мову і прокоментували 150-річчя Лесі Українки звинуваченням її сім’ї в антисемітизмі. Писали, що закриття ресурсів, які поширюють російську дезінформацію це перехід до «диктаторских законов». Висвітлюючи міжнародний рівень, стверджували, що США «тисне» на Європу та «проявляє агресію» до Росії. Про Північний потік-2 писали, що його добудують, і звинувачували Україну в протидії проєкту.

Висновки

Образи «алкозалежної» України та МВФ-«ломбарду», лікарів-«піддослідних пацюків» та «індійської бодяги», Оксани «Жанни д’Арк» Марченко та «недорозвиненого карлика Зеленського» поширюються у числених текстах, і цитати з подібними висловлюваннями швидко та ефективно закарбовуються в пам’яті тих, кому це впало у вічі.

Паралельно з намаганням знизити довіру до влади відбувається поширення ідей, які можуть призвести до багатьох смертей. На зброю перетворюються заклики ігнорувати вакцинацію індійською «бодягою», посилені фейками про смерть після щеплення серед військових.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 21077 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні