В

Вакцина.ru: щеплення пропагандою

Усі наявні в Кремля медійні та пропагандистські рупори синхронно поширюють дві тези про російську вакцину Sputnik V. Перша – Росія є високотехнологічною державою, яка найшвидше в світі створила вакцину від коронавірусу, зареєструвала її і розпочала масову імунізацію. Друга – Росія готова надати свою вакцину всім країнам – від Ізраїлю та Бразилії до Сербії й Венесуели. Втім, в українському контексті додається ще й третя теза: Росія прагне врятувати молодшого брата, надавши і вакцину, і технології для її виготовлення, але погана українська влада не хоче приймати допомогу.

Просування вакцини від коронавірусу Sputnik V стало топ-справою для російських високопосадовців на чолі з Путіним, який назвав цей препарат найкращим у світі. Зрозуміло, що на всіх нижчих щаблях російської влади робили те ж саме з особливим старанням. І те ж саме в повній синхронізації з ними робили ЗМІ – в тому числі й проросійські медіа в Україні.

Телевакцинація

Якщо простежити, як у російських і особливо у російськоорієнтованих українських (телеканали NewsOne, 112 Україна, ZIK, сайт Strana.ua тощо) медіа висвітлювалася тема вакцини Sputnik V для України, то постає така картина. На східному кордоні вже стоять залізничні цистерни з чудодійною російською вакциною, здатною врятувати братній український народ від коронавірусної епідемії. А поруч з ними – колони автомобілів з обладнанням для виробництва цієї вакцини в Харкові на фармкомпанії «Біолік», про що домовився особисто лідер «Опозиційної платформи – за життя» Віктор Медведчук. Це безсумнівний доказ того, що Росія Україні не ворог – бо якби вона була ворогом, то хіба б стала надавати таку незамінну і безцінну допомогу?

Але некомпетентна, корумпована і налаштована проти Росії українська влада вирішила відмовитися від цього порятунку. Хай краще українці вимирають від вакцинного геноциду, аніж дозволити їм щепитися препаратом, зробленим у проклятій Росії, та ще й з огидною для будь-якого українського націоналіста назвою «Спутнік». Ну а Захід, зрозуміло, своїми вакцинами ділитися не спішить, та й грошей на них у зубожілої України не вистачить, як писав проросійський сайт «Страна» з ретрансляцією на головному пропагандистському рупорі Раша Тудей.

STC-L-CARTOON-0815_75859190.webp

Інтенсивність, з якою українському інформаційному простору нав’язували цей наратив, вражає. З темою вакцини у грудні-лютому не могли конкурувати навіть такі вічні для проросійської пропаганди питання, як подорожчання в Україні комунальних послуг та обмеження функціонування російської мови. І схоже, що телевакцинація глядачів зупинилася лише після того, як трійка каналів Медведчука припинила ефірне мовлення після запроваджених РНБО та президентом Зеленським санкцій.

Кремлівський препарат

Пропагандистська сутність вакцини Sputnik V очевидна. Але чи існує цей препарат насправді? Так, існує. Але є але – і не одне, а багато.

Спочатку про технологію створення вакцини Sputnik V. Вона належить до так званих «векторних». В її основі знаходиться генетично модифікований вірус, який може заражати людину, але не спричиняє важких захворювань і в модифікованому вигляді не розмножується в клітині. У Sputnik V використовують аденовірус людини (у «дикому» вигляді він спричиняє гострі респіраторні інфекції) з вбудованим фрагментом геному коронавірусу (конкретно – тим самим «шпичаком», яким вірус чіпляється за поверхню клітини). Проникаючи у клітину, вектор спричиняє імунну реакцію. Розробник, центр імені Гамалії, стверджує, що в другій дозі щеплення використовується інший штам аденовіруса, ніж у першій, – і це нібито посилює імунну реакцію.

Перевага Sputnik V порівняно з найсучаснішими вакцинами Pfizer/Biontech та Moderna, створеними по технології так званої «матричної РНК», полягає в тому, що вона не вимагає зберігання при особливо низьких температурах. Достатньо -18 за Цельсієм – а це типові вимоги для багатьох існуючих вакцин від інших захворювань. Втім, сама технологія не є чимось ексклюзивним: у світі за такою методикою розробляються десятки вакцин проти Ковід-19. Зокрема, в уже дозволеному до щеплення препараті AstraZeneca теж застосовують вектор аденовіруса, але не людини, а шимпанзе – він безпечніший.

get-webp(1).webp

Тобто, вакцина Sputnik V дійсно існує, хоча нічого сенсаційного в цьому нема. А як у неї з ефективністю? Як тільки були оприлюднені офіційні результати клінічних випробувань вакцин Pfizer/Biontech та Moderna, де ефективність становила понад 90%, російські ЗМІ з посиланням на медичних чиновників тут же заявили – а Sputnik V ще кращий! У нього ефективність прямує до ста відсотків!

Втім, авторитетні західні фахівці-медики поставили ці заяви під сумнів. Їхні застереження зводилися до таких основних пунктів.

Але потім сталася подія, яка, здавалося б, помножила на нуль всі сумніви щодо ефективності російської вакцини. В авторитетному медичному журналі Lancet була опублікована стаття з результатами того самого найважливішого третього етапу випробувань, виконаного російськими медиками. Її дані переконливо свідчать – ефективність Sputnik V становить 91,6%, вона не знижується у людей віком понад 60 років, і щеплення є ефективними й проти нових виявлених мутацій Ковід-19.

Ця новина одразу ж активно поширилася в ЗМІ – і не лише російських, але й авторитетних західних. Російська вакцина Sputnik V – фаворит у боротьбі з пандемією, країни світу вже стають у чергу за цим видатним препаратом, це найбільше наукове досягнення Росії з часів СРСР – написав на сайті агенції Bloomberg старший репортер Генрі Маєр, який спеціалізується на висвітлюванні російських питань. І цей сповнений дифірамбів текст теж миттєво був розтягнутий на цитати рупорами російської пропаганди – от дивіться, Захід сам визнав, яка в нас прекрасна і передова вакцина.

Втім, минуло лише кілька днів, і все ті ж авторитетні західні фахівці-медики, прочитавши статтю росіян, розкритикували її в пух і прах. Перелік критичних зауважень опублікував Der Spiegel. Так, вихідні дані по вакцині досі приховуються, цифри з кількістю учасників тестувань не збігаються, частина їх фігурує в проміжних звітах, але зникає з остаточних, не описані смертельні випадки серед осіб, які отримали щеплення, і т.д і т.п.

У детальній і жорстко прописаній методології випробування вакцин подібні помилки неприпустимі – більше того, вони явно свідчать про те, що Sputnik V використовувати не можна. Уявімо собі шеф-кухаря, який розповідає про унікальний смак своїх страв і хоче всіх ними пригостити, але при цьому точно відомо, що він має звичку не мити руки після відвідувань туалету. Дійсно, на смакових якостях його їжі ця обставина, може, й не позначається, але навряд чи хтось захоче цю їжу їсти.

Потьомкінська вакцинація

Хронологія щеплень Sputnik V у Росії – ще одне переконливе свідчення того, що це перш за все пропаганда. Якщо вірити заявам російської влади, її застосовують для вакцинації росіян вже понад півроку. Так, сайт sputnikvaccine.com, спеціально створений для пропагування вакцини, стверджує: її зареєстрували 11 серпня 2020, першою в світі. І після цього почалися щеплення населення в Росії. Як заявив президент Путін, одна з його дочок отримала щеплення «Спутніком». А директор центру Гамалії Гінцбург додав, що тоді ж, у серпні, почнеться вакцинація представників груп ризику.

map_covid.JPG

У Росії стверджують, що вакцинація "Супутником" триває півроку, "масова вакцинація" – понад два місяці. На карті з даними про перебіг епідемії цього не видно

Але дивна річ: 11 серпня 2020 року, у день, коли про Sputnik V заявив Путін, в Росії виявили 4945 нових випадків захворювань на коронавірус, і зафіксували 130 смертей від Covid-19. А 22 лютого 2021 року, через півроку після початку кампанії з вакцинації, захворіло 12 604 росіян і 337 померло. Так, протягом кількох місяців у Росії помітний спад нових інфікувань – але він ще помітніший в Україні, де вакцинації не відбувалося взагалі.

Як таке може бути? А дуже просто: російська влада і російська пропаганда застосували перевірений принцип «новин майбутнього часу». Про успіх, прорив чи досягнення, як має колись відбутися, заявляють як про доконаний факт. Це було з супертанком «Армата», новітньою ракетою «Ангара», сколковськими нанотехнологіями, трамваєм «Уралвагонзаводу» та іншими розпіареними досягненнями Росії, які в дійсності ніколи не існували або ж виготовлялися суто напоказ – як будувалися напоказ сумнозвісні потьомкінські селища.

Так було і зі Sputnik V. Про початок кампанії з вакцинації оголошували кілька разів. У вересні. У жовтні. У листопаді. 4 грудня. 18 січня – тоді Путін наказав перейти від «масштабної» вакцинації до «масової». Все це нагадує мантри брежнєвських часів про перехід від просто соціалізму до соціалізму розвиненого – окрім як на сторінках виступів комуністичних вождів, цей розвинений соціалізм ніде не існував.

А насправді ж даних про реальні темпи вакцинації немає: у 15 суб’єктах федерації, в тому числі у Москві, їх взагалі не оприлюднюють. Видання РБК збирало цифри вручну – і нарахувало близько 3 мільйонів росіян, які отримали хоча б одну дозу щеплення. Втім, навіть у найбільш «передових» регіонах кількість вакцинованого населення не перевищує 2,5%.

Попри це, Росія щедро роздає (точніше, заявляє, що роздає) Sputnik V усім – а точніше, союзним до Росії державам третього світу. Загальна кількість замовлень на препарат, за даними російських ЗМІ, перевищила два мільярди доз. Втім, якщо предметно подивитися на розпіарені поставки Sputnik V до Бразилії, Угорщини, Аргентини чи Сербії, то помітна все та ж маніпуляція з «новинами майбутнього часу»: озвучуються гігантські цифри, але в реальності мова йде про скромні обсяги постачання.

Прямо і неполіткоректно цю маніпуляцію охарактеризувала президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. Мовляв, Росія роздає усім мільйони й мільйони доз вакцини – а от темпи вакцинації власного населення є вкрай низькими. І тут явно щось не стикується.

Не сперечатися, а вакцинуватися

Таким чином, нема сумніву, що Sputnik V – це не медичний препарат, а центральний компонент інформаційної спецоперації, яку здійснює Росія. Одне з її завдань – дискредитація української влади, яка «через русофобію відмовляється рятувати народ».

Тож як владі слід протидіяти цій атаці? Які контртези застосовувати? Що Sputnik V – неперевірений препарат з недоведеною ефективністю та безпечністю? Що в Росії нема потужностей для масового виробництва вакцини, що темпи вакцинації самих росіян мінімальні, а динаміка заражень і смертності в рази вища порівняно з «довакцинним» періодом? Чи що країна, яка себе поважає, ніколи не візьме ліки у ворога, який окупував Крим і вбиває українців на Донбасі?

Всі ці відповіді можливі, але найкращими були б асиметричні дії. Не полемізувати на теми вакцинації з кремлівською пропагандою, а замість цього терміново розпочати масові щеплення перевіреним західним (або хоча б перевіреним китайським) препаратом. І тоді інформаційна спецоперація «Вакцинація» перестане існувати. Як вона перестала існувати в Ізраїлі, де ще недавно Росія розповідала про міфічну закупівлю мільйонів доз Sputnik V. А зараз третина ізраїльтян вже отримала дві дози щеплення вакциною Pfizer, і пропаганда російської вакцини припинилася. Втім, слід зазначити, Росія все ж змусила ізраїльтян купити Sputnik V. Правда, не для себе. Як написало видання Нью-Йорк Таймс, у середині лютого режим Башара Асада передав Ізраїлю жінку, затриману нібито за нелегальний перехід сирійського кордону. Але для здійснення обміну була ще одна умова: Тель-Авів зобов’язався закупити у Росії неназвану кількість доз Sputnik V для передачі сирійській стороні. Виглядає так, що для того, щоб нормальна країна стала купувати російську вакцину, потрібно спочатку взяти в цій країні заручників.

пропаганда росія вакцинація вакцина

Знак гривні
Знак гривні