К

Квест на виживання. Як лікуються хворі на ковід українці, коли медична система близька до колапсу

Боротьба з коронавірусом в Україні — це персональний квест на виживання, який кожен проходить сам — в міру свого здоров’я, мудрості, фінансових можливостей та особистих зв’язків. Внесок державної системи охорони здоров’я у цю боротьбу, відверто кажучи, не такий, щоб на нього надто розраховувати. Якщо перебіг хвороби не безсимптомний і потребує лікування — лайфхаки вам у руки.

Цей матеріал також можна прослухати у дещо скороченому вигляді:

Найчастіше це виглядає так: платний тест, платна консультація, платна КТ, пошук місця в лікарні. Безкоштовні тестування і комп’ютерна томографія теоретично теж існують — але потрібно чекати до двох тижнів. У листопаді час очікування результатів тестів у деяких містах — до двох тижнів, і цей термін продовжує зростати (ми стежимо за цим ось тут. )

Міністру охорони здоров’я Максиму Степанову вистачило одного дня у ролі «звичайного пацієнта», щоб заявити, що потрібно дати можливість укладати декларації з сімейним лікарем у режимі онлайн. А ще — запропонувати створити базу лікарів, що будуть консультувати в тому-таки онлайн-режимі.

Насправді практика платних дистанційних консультацій хворих на Covid-19 за кілька місяців вже стала звичною і дуже популярною послугою, яку пропонують як великі клініки, так і окремі лікарі, що працюють у державних закладах. Адже з напливом пацієнтів не можуть впоратися навіть найкращі з сімейних лікарів.

Зауважте, ми не радимо, як вирішувати проблеми і лікуватися від коронавірусу, ми лише наводимо приклади, як це роблять різні люди. Щоб дізнатися про них, ми розпитали близько 20 осіб про те, як вони лікувалися та з якими стикалися проблемами. Також додали досвід людей, опублікований в інших медіа, що заслуговують довіри.

Маєте свої ідеї та лайфхаки — пишіть, додамо, якщо це справді працює.

Отже, у вас є симптоми коронавірусної хвороби (температура, кашель, втома, біль у м’язах, утруднене дихання, втрата нюху).

Фото однієї з опитаних - киянки, що має легкий перебіг і лікується вдома, здавши тест у приватній клініці.
Фото однієї з опитаних - киянки, що має легкий перебіг і лікується вдома, здавши тест у приватній клініці.

Що вам радить робити МОЗ 1

Подзвоніть своєму лікареві, з яким укладено декларацію.

Як все може бути насправді

Це перше складне завдання на вашому шляху. Причин може бути багато і різних:

  • ви не уклали декларацію з сімейним лікарем, як і 25% українців;
  • ви уклали декларацію, але ваш лікар:
    • не відповідає на дзвінки;
    • не консультує онлайн і просить прийти на прийом;
    • перебуває на лікарняному;
    • звільнився пів року тому, але ви про це не знали.

Що роблять люди у таких ситуаціях:

  • «написав своїй сімейній лікарці у Вайбер, призначила лікування і коригувала схему через чат, завжди оперативно відповідала»
  • «консультував знайомий, що працює лікарем в іншому місті»
  • «записався на прийом у приватній клініці — черга була на кілька днів, коштувало 650 грн»
  • «ходила на прийом до сімейної лікарки, сиділа в черзі, дистанційно не консультує. Коли я повідомила, що отримала позитивний тест, вона сказала сходити в лабораторію за паперовою копією і принести їй, але я вже не пішла»
  • «ходила щодня до поліклініки на огляд та за призначеннями для себе і чоловіка, в якого пневмонія»
  • «консультувався у лікаря через онлайн-сервіс Doc.ua за 50 грн, гроші надсилав на приватну картку»
  • «сестра працює педіатром, лікувала всю сім’ю, яка захворіла»
  • «мій сімейний лікар не вірить у Covid-19, сказав приходити на прийом, минулого разу на прийомі вимагав зняти маску, то викликала приватного»

МОЗ 2

Опишіть своєму лікарю симптоми, історію подорожей. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, такими, що повернулися з країн із місцевим поширенням вірусу).

Насправді

Не переймайтеся, це нікому не потрібно.

Питання про контакти нині не актуальне, бо заразитися можна навіть після подорожі на кухню від близьких родичів, які, своєю чергою, подорожували маршруткою на роботу.

Тому приготуйтеся до того, що історія ваших контактів сьогодні мало кого цікавить. Система відстеження в Україні не працює.

МОЗ 3

Виконуйте інструкції свого лікаря або оператора контакт-центру, на який ви зателефонували.

Насправді

Щоб виконувати інструкції, треба їх спочатку отримати

  • «лікарка рекомендувала здати ПЛР-тест і зробити КТ — черга на безкоштовний була два тижні, потім стільки ж — щоб отримати результат, то зробив у приватній лабораторії. Разом обійшлося 1850 грн»
  • «записалася на тестування у приватній клініці — ледь додзвонилась. Якщо результат за півтора дні — 1300 грн, за 2,5 — 970 грн. У кількох лабораторіях відмовлялися записувати на певний час, сказали — тільки жива черга»
  • «в аптеках не знайшла вітамін С у великому дозуванні, купувала в інтернет-магазині, де продають харчові добавки»
  • «об’їхав увесь Київ у пошуках призначених антибіотиків і антикоагулянтів, поки не знайшов»
  • «пульсоксиметр раніше купив на Aliexpress за 12 доларів, але доставили за два місяці»
  • «замовила пульсоксиметр на українському сайті — за 550 грн, привезли наступного дня»
  • «хворіємо обоє з чоловіком, пульсоксиметр привезли друзі, які вже перехворіли»
  • «ходив на прийом до сімейної лікарки, вона призначила жарознижувальне, але температура не спадала кілька днів, тому звернувся до платної клініки. Виявилося, що записатися можна тільки через тиждень — все зайнято. Але ми дзвонили туди щодня вранці і ввечері, питали, чи не з’явилися раптом «вікна» у записі – так упіймав вільний час і потрапив на прийом раніше. КТ теж робив у приватній клініці — за два місяці воно подорожчало на 300 грн, з 1200 до 1500, але якщо робити вночі — то значно дешевше — 900 грн»
  • «безкоштовний тест мені таки дістався, коли вже одужував — потрібно було зробити, щоб повернутися на роботу. Сімейна лікарка говорила, що є неофіційне розпорядження, щоб на одного пацієнта не витрачати більше одного тесту. Результатів ще чекаю — будуть за 10 днів»

Врахуйте:

скористатися функцією пульсоксиметра у фітнес-браслеті чи смартфоні — не варіант, бо вони не точні.

А якщо потрібно КТ?

  • «робила у приватному кабінеті, це коштувало 950 грн. Вибрала місце поблизу, щоб не користуватися громадським транспортом. У живій черзі простояла дві години»
  • «заплатила 1000 грн за КТ в Олександрівській лікарні, записалася за кілька днів, платила не в касу»

Як лікують пневмонію вдома?

  • «домовилася про консультацію у Вайбері з інфекціоністкою з лікарні, де лікують хворих на коронавірус. Вона відкоригувала схему, призначену сімейною лікаркою. Це коштувало 1000 грн. Призначені уколи ставила собі сама, крапельниць мені не призначали — все одно нереально знайти людину, що буде робити їх удома пацієнту з коронавірусом»

МОЗ 4

При невідкладних станах — температура вища ніж 38 та не збивається, утруднене дихання — набирайте 103.

Насправді

Якщо людина задихається?

У середині листопада найпоширеніший спосіб вижити у такій ситуації — купити чи позичити кисневий концентратор і користуватися ним вдома. Ці апарати коштують десятки тисяч гривень і стали дефіцитними.

Найдієвішою поки бачиться схема допомоги, організована волонтеркою Лесею Літвіновою з благодійного фонду «Свої»: вона збирає кошти доброчинців, купує кисневі концентратори і дає їх у безкоштовну оренду тим, хто потребує. А потребують дедалі більше.

Якщо все-таки потрібно до лікарні?

  • «за чотири дні обдзвонила купу знайомих, поки знайшла місце в лікарні для батька — у переповненій палаті, але хоч так»
  • «з усіх пацієнтів, які були в палаті на момент, коли я туди заїхав, всі померли — вижив лише я. Загалом при мені не стало шістьох — на той світ вони пішли фактично на моїх очах. Усі були з ковідом».
  • «провів чотири дні у приватній лікарні, вартість — 400 грн за годину»

Висновків не буде, бо у кожного – власний фінал ковідної історії. Сьогодні практично кожен в Україні може розповісти свою історію цієї хвороби, або про те, як хворіли рідні чи близькі: більшість справляється самотужки, без допомоги лікарів. Складний перебіг у сьогоднішній ситуації в Україні означає значні ризики, безліч витрачених нервів, пошук можливостей отримати допомогу, великі витрати і боротьбу за життя.

лікарі медицина аудіотексти моз covid-19 коронавірус

Знак гривні
Знак гривні