Я

Як у 1937-му: росіяни вигадали концтабори в Україні. Моніторинг дезінформації №62

  • Емоційно розписують плани конституційних «хунтят»
  • Дискредитують державу через законодавчий «спам»
  • Звинувачували Україну в будівництві концтаборів
  • Намагалися похоронити живого мера Харкова
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 9–15 листопада 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

«Стара платівка» тижня

Порошенко «готовит госпереворот против Зеленского». Вже вкотре. Ну або дуже довго (ми вже понад рік бачимо це повідомлення). Дезінформатори пишуть, що цього разу все насправжки: «раньше это были во многом пустые разговоры, а теперь после выборов всё стало намного серьёзнее». А ще «о досрочности» парламентських виборів «сегодня не говорит только ленивый». Тобто, неліниві лише в ОПЗЖ?

Заголовок тижня: “Конституционные «хунтята» на арене «зеленого» цирка: смеяться или плакать?

Російські сайти, спрямовані на українську тематику, підвищили емоційність та метафоричність своїх текстів про конституційну кризу в Україні. Підхід до висвітлення кризи залишається незмінним. У результаті народився опис страждань «соросни отечественного разлива» та захоплення силою «разумного прагматизма зрелого политика» Медведчука.

Депутатський піар перетворюється на фейк про «миллиарды гривен на "благодарность" майдановцев»

Російські сайти, орієнтовані на Україну, продовжують поширювати заяви колишнього українського політика-втікача Миколи Азарова про те, як добре він керував економікою й як би боровся з наслідками коронавірусу: «Я так делал (підтримував бізнес пільгами — ТЕКСТИ) в благополучные годы, когда не было проблем с Ковидом». Азаров, ймовірно, підтримував бізнес, але, схоже, лише той, який вело оточення тогочасного президента Януковича. Це добре ілюструють економічні показники України за часів його премʼєрства. В лексиконі журналістів із ділових ЗМІ в часи роботи Миколи Азарова в уряді навіть було слово “азарівщина”, яке означало грубе порушення податківцями законодавства і драконівські штрафи без достатніх причин.

Також російські провідні сайти та ті, що орієнтовані на українську тематику, поширювали повідомлення щодо законопроєкту «Про учасників Революції Гідності та сім'ї Героїв», в якому пропонують надати пільги родинам учасників Майдану. Згідно з обґрунтуванням, потрібно 86 млрд грн, щоб реалізувати плани депутатів. Дезінформатори подають це як свідчення того, що Майдан витягує гроші з країни. Але якщо почитати фінансове обґрунтування законопроєкту, йдеться про пільги не лише для учасників Революції гідності, а й усіх учасників бойових дій (а це більш ніж пів мільйона людей).

Малоймовірно, що такий законопроєкт ухвалять. Для порівняння, 120 млрд грн — це весь бюджет українських Збройних сил. Таких грошей просто немає в державній скарбниці. Найпевніше, депутати подали цей законопроєкт для піару, щоб показати те, як вони піклуються про людей, які захищають Україну. Це приклад «законотворчого спаму», від якого страждає Верховна Рада. В українському інформаційному просторі на такий спам звикли не звертати уваги, але він часто дає дезінформаторам привід дискредитувати Майдан та реформи й Україну загалом.

Дезінформатори нагнітають паніку та істерію і підбурюють громадян до беззмістовного бунту:
«Учитывая неизбежный локдаун и медицинский кризис в связи с короной, стоит ожидать голодных бунтов и погромов».

«Денег нет даже на зарплату силовикам. И если Зеленский думает, что народный гнев обрушится не на него, а на Шмыгаля, Любченко и правительство в целом – то он ошибается. Громить пойдут прежде всего Банковую».

Українці пам'ятають методи «нацистов» і хочуть будувати «концлагеря»?

Ще один приклад того, як російська дезінформація створює паралельну реальність до українських медіа — це закон про інтернування. Цей законопроєкт здебільшого описує, як держава має поводитися з військовополоненими в особливий період (тобто фактично в період мобілізації і військового загострення). Його норми мають узгоджуватися з Женевською конвенцією та міжнародним законодавством. Окрім військовополонених, він описує, як держава може взаємодіяти з інтернованими, тобто громадянами країни-агресора, яких у випадку особливої загрози національній безпеці можуть переселити з місця, де вони живуть.

Дезінформатори подають цей законопроєкт як спосіб «заключать граждан РФ в специальные лагеря без суда и следствия». Хоча про жодні табори в документі не йдеться. Крім того, вони цитують українських проросійських політиків, що підігрівають градус істерії: «украинский народ хранит память о методах нацистов и есть черта беззакония, которую он никогда не позволит перейти».

Для довідки: Женевська конвенція передбачає, що держава може інтернувати громадян країни-агресора у випадку серйозної небезпеки й вимагає забезпечення їхніх прав і потреб у цей період. Про те саме йдеться і в законопроєкті.

Карантин вихідного дня — «саботаж и ухищрения»

Карантин вихідного дня російські сайти лише критикували, забуваючи нагадати про те, що будь-які карантинні заходи рятують життя і що, незважаючи на економічні збитки, ігнорувати поширення епідемії чимдалі ставатиме неможливо (докладніше свою позицію ми розписали тут).

Вкотре рекламували і російську вакцину: «Может она не 100%-я панацея, но уж точно лучше, чем глупости выходного дня». А ми вкотре нагадуємо, що ця вакцина все ще не пройшла всі етапи клінічних досліджень. І що після цього триватиме її виробництво. Отже, коли вона буде доступною (та безпечною) — невідомо. А кількість госпіталізацій та смертей росте вже зараз.

Також писали:

Про харківський “кримінал” від російських мейнстримних сайтів

Україна — країна, де мера міста-мільйонника можуть викрасти і вбити. Принаймні таку ідею намагаються навіяти своїм читачам російські мейнстримні сайти. Бо важко пояснити інакше, чому вони так активно підхопили новину про те, що «Победивший на выборах мэр Харькова загадочно исчез. Возбуждено уголовное дело». При цьому за історією про нібито навмисне вбивство (яка є лише результатом звернення однієї особи до поліції та формального порушення справи на один день) забували нагадати, що Кернес “щез”, коли був транспортований до клініки в Німеччині через тяжкий перебіг коронавірусу. А якщо і згадували, то в кінці додавали абстрактне: «в соцсетях неоднократно появлялись сообщения, что глава города якобы скончался». Проте ігноруючи менш абстрактні спростування від представників міської ради про смерть мера або, наприклад, фото живого Кернеса з Шаріте.

Як дискредитують українську соціологію

Російські сайти поширювали текст, в якому далекий від соціології “експерт” пише: «Электоральная социология, как и история, чаще всего являются той самой наполеоновской “шлюхой в обозе победителей”». Так він описує те, що рейтинг ОПЗЖ не збігається в опитуваннях КМІСу та Центру Разумкова. Щоправда сам текст насичений висновками, які базуються на дуже слабких аргументах. Наприклад, 3,4% різниці між даними центрів у підтримці ОПЗЖ автор називав «уже совсем не “статистическая погрешность”», не беручи до уваги, що слід враховувати похибку даних обох центрів, а не одного лиш КМІСу (КМІС — 2,6%, ЦР — 2,3%). Беручи до уваги похибку двох опитувань, різниця перетворюється на цілком можливу і в межах, які передбачили дослідники.

Цей текст із маніпуляціями задля нищівної критики професійної соціології в Україні мав на меті привести читача до думки, винесеної в заголовок: «Украинская социология доведет до обострения конфликта в Донбассе?», передбачити «обострение противостояния на востоке страны и, возможно, в крымском регионе», «нарастание карантино-репрессивного давления внутри страны» та знищення «”среднего класса” страны».

В іншому ж тексті дані опитування КМІСу підштовхують автора до ще одного несподіваного (принаймні для критичного читача) висновку. Виявляється, що оскільки «57,5% опрошенных считают, что “Украина как страна разваливается, идёт к расколу”. При этом 33% респондентов уверены в противоположном: “страна сшивается, идёт путём объединения”», це «явные признаки шизофрении украинского общества. Напомним, под шизофренией понимают раздвоение сознания – налицо все признаки такого раздвоения у общества в целом». Хоча з такої позиції, напевно, немає “шизофренії” лише в тоталітарних суспільствах, де й опитування громадської думки відсутні. Бо різноманіття думок — явище природне та притаманне всім людським спільнотам. Згадане опитування КМІСу замовили люди, пов’язані з проросійською партією "Опозиційна Платформа — За життя", а саме опитування критикують за неоднозначні формулювання запитань та обмежені варіанти відповідей. У КМІС пояснюють, що питання і відповіді сформували з результатів фокус-груп. Докладніше про цю історію можна прочитати тут.

Слід зауважити, що в Україні справді соціологічну спільноту часто дискредитують сфабриковані рейтинги від псевдосоціологів. Проте є й відомі професійні соціологічні центри, які здійснюють контроль якості своїх даних та працюють відповідно до міжнародних стандартів. Саме їхня діяльність стає об’єктом нападів із боку (про)російських сайтів, бо показує невигідну й обґрунтовану правду. Про те, кому із соціологів можна довіряти, а кому ні — читайте в нашому проєкті.

Висновки

Із найважливіших питань позиція пропагандистів залишається сталою, змінюється лише форма та емоційність викладення. Так, наприклад, ми вже рік читаємо прогнози державного перевороту від Порошенка, з самої появи в Україні коронавірусу й до впровадження карантину вихідного дня будь-які спроби уповільнити поширення вірусу зазнають нищівної критики, а Конституційний Суд залишається в списку героїв-визволителів України від влади «колонізаторів», поступаючись лише Медведчуку та російській вакцині.

Паралельно з цим рупори російської пропаганди хапаються за кожну популярну новину, щоб використати її для просування своїх ідей. Наприклад, цього тижня вони за допомогою аналогії з концтаборами повністю викривили зміст закону про інтернування, надавали забагато значення звичайному депутатському піару через непрохідні і нездійсненні законопроєкти та навіть підхопили фейк про викрадення та смерть Кернеса, оскільки він добре вписується в їхній образ України.

Методологія

Ми шукали теми у 20900 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні