К

Конституційний Суд протистоїть «іноземним кураторам». Моніторинг дезінформації №61

  • Захищають суддів Конституційного Суду, які поставили під загрозу боротьбу з корупцією
  • Поширюють сумнівні чутки про продаж компанії «Мотор Січ», цього разу Туреччині
  • Звинувачують владу в фальсифікації місцевих виборів
  • Переконують, що в Росії є мирний «діалог» з ісламом
  • Завзято рекламують російську «вакцину» від коронавірусу
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 2–8 листопада 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Конституційна криза: протистояння суддів «зовнішнім кураторам»

Конституційна криза триває, а з нею і поширення десятків текстів-розмірковувань про те, як «Украина ударилась лицом даже не в грязь, а в самое дерьмо». Маніпулятивні сайти цього разу називали Медведчука «один из отцов Конституции» та цитували його виправдання, що, виявляється, «абсолютно никто не выступает против декларирования доходов и расходов чиновников», а ОПЗЖ (які подали звернення про незаконність декларування до Конституційного Суду, коли у багатьох депутатів їхньої фракції є проблеми в деклараціях) просто бажають встановлення справедливості.

Тим часом російські сайти, орієнтовані на українську тематику, звинувачували владу у створенні «так называемого конституционного кризиса», бо вона використовує його «для отвлечения внимания граждан от результатов местных выборов».

Крім того, вони намагалися викликати співчуття до суддів, яким загрожують «праворадикали» («Вдохновленные провокационными речами президента, они готовят нападения на судей») та продовжували підживлювати свою улюблену тезу про зовнішнє управління («Аргумент “так хочет МВФ” в современной Украине — это то же самое, что “так хочет бог”, но в средневековой Европе»). Тому цитували ОПЗЖ, які дійшли висновку, що не лише Медведчук, а й Конституційний Суд стоїть на заваді реалізації “антигуманних планів іноземних кураторів”.

«Зе-власти не терпится выполнить приказ своих иностранных кураторов. Уничтожить судебную систему, которая мешает продать страну и уничтожить социальные права украинцев. Власть мечтает лишить украинских граждан трудовых прав. Ликвидировать субсидии, льготы и упразднить пенсии. Распродать землю и стратегические предприятия. Передать под внешний контроль все структуры власти на всех уровнях и запустить в Украину иностранные военные базы. Конституция и независимый суд — главное препятствие на пути этих замыслов. Поэтому власть хочет с ним расправиться»

Дезінформатори часто звертаються до наративу про «зовнішнє управління», який поширюють, зокрема, російські високопосадовці. Вони пишуть, що владу в Україні «контролюють»: МВФ, американське посольство, Світовий банк, Сорос або абстрактні західні фінансисти. Залежно від поточних цілей, акцент робиться на потрібному «контролері».

Туреччина зазіхає на «Мотор Січ», а Штати мають бачити Росію «союзником»

Крім виборів президента США, багато писали про українсько-турецькі відносини. Маніпулятивні сайти кілька разів згадували маловідомий сайт Times of Middle East, щоб аргументувати твердження, що Україна хоче продати частку в компанії “Мотор Січ” Туреччині: «Доказательством реализации сценария по продаже «Мотор Сич» турецким финансистам является факт переговоров меж Киевом и Анкарой о разработке коллективного компании (СП) по производству беспилотных аппаратов на территории Украины». Водночас вони переконували, що така угода буде невигідною для України, бо обмежить її співпрацю з Китаєм. Нагадаємо, що китайська компанія Skyrizon хотіла придбати 50% акцій «Мотор Січі», одного з найбільших виробників авіадвигунів із Запоріжжя. Цією операцією занепокоїлися американські високопосадовці, які вважають, що такі «інвестиції» можуть бути шкідливими для України і призвести до крадіжки військових технологій. Зараз операція з продажу компанії заблокована СБУ та Антимонопольним комітетом України.

В українському уряді спростували повідомлення про будь-які перемовини щодо купівлі акцій “Мотор Січі” турецькими компаніями. Таким чином Росія намагається дискредитувати ідею військово-промислової співпраці України і Туреччини із виготовлення безпілотників. Нагадаємо, що саме турецькі безпілотники стали ключовим фактором у перемозі Азербайджану у війні за Карабах над Вірменією, яка була озброєна російською технікою. Також Росія не має у своїй армії безпілотників, аналогічних турецьким “байрактарам”, спільне виробництво яких планується в Україні.

Російські сайти найбільше писали про результати виборів президента США та можливі наслідки для Росії: «В геополитических раскладах Россия выглядит скорее как союзник Соединенных Штатов». Вони стверджують, що новообраний президент Сполучених Штатів Джозеф Байден має шукати союзу з Росією через протистояння з Китаєм: «американцы всегда ищут образ врага для развития собственной экономики. Сегодня таковым стал Китай, поэтому РФ временно покинет эту нишу».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Також писали:

Місцеві вибори затягнулися, отже, всюди змова та фальсифікації

Тривалий процес підрахунку голосів та традиційно пов'язані з ним судові позови завжди гальмують оприлюднення результатів місцевих виборів. Це стало приводом для звинувачень влади у фальсифікаціях на свою користь. Найактивніше висувають звинувачення ОПЗЖ, які через свої проросійські медіа та інші сайти-сміттярки транслювали чергові вимоги Рабіновича та Медведчука відправити всіх у відставку (ВР, президента і взагалі «всю действующую власть») та тезу, що «Затягивание подсчета голосов выгодно тем, кто занимается преступной фальсификацией результатов местных выборов». Хоча затримка радше пов’язана з розподіленою відповідальністю за оприлюднення результатів (це не сфера відповідальності ЦВК) та бюрократичними особливостями передачі результатів від дільниць і районних центрів на рівні вище. Докладніше можна прочитати тут.

І знову російська вакцина

Не припиняють рекламувати російську вакцину. Цього разу цитували «Facebook блогера», що «победители местных выборов во главе с “Оппозиционной платформой — За жизнь” Виктора Медведчука должны взять решение вопроса о закупке вакцины от коронавируса в свои руки». Хоча в Україні використовується європейська практика закупівлі вакцин, сертифікованих ВООЗ, оскільки лабораторії ВООЗ є одними з найпотужніших у світі, де проводиться аналіз якості і безпеки вакцин, який часто неможливо провести в національних лабораторіях, зокрема українських. ВООЗ поки що утримується від оцінки російської вакцини проти коронавірусу, оскільки досі не має всіх необхідних даних клінічних випробувань. Проте ці аргументи не заважали російським дезінформаторам називати «”безумием” решение Украины отказаться от российской вакцины», посилаючись на «пакистанское издание».

Теологічна рефлексія про теракти у Франції

Після терактів у Франції на російському сайті, орієнтованому на українську тематику, з'явився текст із наративами про особливості «европейского пути онтологической деградации» (себто атеїзму) та того, як «народы Европы отказали Богу в праве быть их Богом». Саме це, на думку дезінформаторів, є причиною того, що «диалог между верующим мусульманином и неверующим европейцем стал невозможен». Понад те, протиставляють демократичну Європу «справедливій» Росії: «Россия, на сегодня, единственная страна, где Ислам и Православие могут сосуществовать мирно», замовчуючи, наприклад, про радикальний ісламізм у республіках Північного Кавказу або про недемократичне російське законодавство, контроль держави над релігійними організаціями та жорсткі методи придушення будь-якого спротиву (методи, хоч і успішні, проте неприпустимі для демократичної Франції). Натомість і надалі ідеалізують Росію як теократичний рай: «И дай Боже, чтобы Бога в России становилось все больше; чтобы религия и наука, как те параллельные прямые Лобачевского, все больше сходились, и слава Богу к тому уже есть масса оснований (все больше ученых приходят к Богу). И не дай Бог наоборот».

Україна на шляху до «тотального зубожіння»

Прогнози дезінформаторів щодо економіки стабільні: «Украина продолжит скатываться в тотальную бедность». Щоб аргументувати такі заяви, вдалися до езотеричного трактування економіки: «Да, курс доллара будет и дальше держаться на уровне 29 гривен, но платить-то заработную плату людям можно только с произведенного продукта! Если украинская промышленность продолжит сокращаться нынешними темпами, по 3-4% в год, то этот продукт просто физически не будет производиться». У цьому твердженні щонайменше дві помилки, перша — продукт не тотожний промисловій продукції. Велику частину економіки в України (а також Росії, США та інших розвинених країнах) становить сектор послуг. По-друге, низькі показники індексу промислового виробництва спричинені багатьма факторами, наприклад, на початку року на загальні показники впливали глобальні процеси та тепла зима, а в 2020-му — епідемія ковіду.

Висновки

Цього тижня дезінформатори продовжили виправдовувати суддів Конституційного Суду, чиє рішення поставило під загрозу всю антикорупційну систему в Україні. Вони ігнорують конфлікт інтересів як серед депутатів, що подали звернення до КС, так і самих суддів — у багатьох із них були проблеми з деклараціями. Вони звинувачують українську владу у бажанні «лишить украинских граждан трудовых прав. Ликвидировать субсидии, льготы и упразднить пенсии. Распродать землю и стратегические предприятия». А на заваді цьому всьому нібито стоять суди. Тому «влада» прагне з ними «розправитися». Ці звинувачення базуються на перебільшеннях і міфах, які поширюють самі дезінформатори замість аргументованої критики, приводів для якої вдосталь.

Методологія

Ми шукали теми у 17693 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформаціяпрацює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні