О

Опитування президента заради атомної бомби? Моніторинг дезінформації №59

  • Дезінформатори продовжують плекати мрію про федералізацію України та її розпад на “князівства”
  • Росія нав’язує Україні свою вакцину, ігноруючи потреби власного населення
  • Своїми запитаннями Зеленський нібито встановлює “культ каннабиса” та перетворює українські міста на мішень для російської зброї.
  • Нарощення військової сили України, “продолжение политики «невмешательства» со стороны Москвы чревато окончательной потерей и оккупацией исторических русских территорий
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 19–27 жовтня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Місцеві вибори та привид «федералізму»

Місцеві вибори, що відбулися в неділю, стали головною темою цього тижня. Оскільки остаточних результатів досі немає, ми підозрюємо, що дезінформатори обговорюватимуть їх ще кілька наступних тижнів. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали, що «слуги» повністю програли вибори і «Типичная картина для горсовета такая: на первом месте локальная партия мэра, на втором – ОПЗЖ или Евросолидарность в зависимости от региона».

Вони також агітували за Попова, кандидата в мери Києва від ОПЗЖ. Але писали, що у нього «”плохая биография” для нынешней Украины», адже він народився в Кривому Розі і був мером Горішніх Плавнів (тоді Комсомольська). Тобто дезінформатори звинувачували українців у дискримінації кандидатів за місцем народження, забуваючи нагадати, що Попов був одним із відповідальних за насильство проти протестувальників на Майдані в 2013–2014, а на момент проголошення Україною незалежності працював у КДБ. Саме через це його кандидатура на виборах стала одіозною.

Розмірковували про те, що буде «Если из «слуг» уйдут сорок пять депутатов, ориентирующихся на Игоря Коломойского», і пророкували розпад коаліції та перевибори до ВР. Разом із розпадом коаліції, нібито «центральные власти больше не смогут удержать власть в регионах, что может привести к многовластию на Украине с последующим расколом страны на несколько частей». Для ілюстрації своїх фантазій використовували сюжетну лінію з серіалу «Слуга Народу» про «розпад України на князівства». Зараз після місцевих виборів в Україні остаточно відбулася децентралізація і місцеве самоврядування отримало достатньо грошей та повноважень для вирішення локальних проблем. Про жодний сепаратизм чи федералізацію не йдеться.

Ще одним аргументом на користь «федералізації» України використовували прихильність цій ідеї В’ячеслава Чорновола, відомого дисидента, політика та основного конкурента Кравчука під час виборів президента 1991 року. Чорновіл справді симпатизував ідеї федералізації в кінці 80-х років як кращій противазі жорстко централізованому Радянському Союзу, але змінив свою позицію після попередньої спроби Росії захопити Крим. Детальніше читайте тут.

П'ять запитань Зеленського. «Плебисцит для обдолбанных»

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, не могли оминути своїми оціночними судженнями «опитування» Зеленського. І хоч це так зване опитування справді міститься за межами правового поля, стало об’єктом критики експертної соціологічної спільноти і фактично було маніпулятивним прийомом, російські сайти до внутрішньоукраїнської критики додавали свої тези.

Оцінивши зміст запитань, дезінформатори дійшли висновку, що «Украинская власть впервые за последние годы озаботилась мнением избирателей. Но не по самым главным вопросам для страны». Маючи на увазі відсутність запитань, які, наприклад, «касаются отношений с Россией». Хоча фактично відносин із Росією стосувалося запитання про Будапештський меморандум.

Писали, що зі всіх питань «смысл, похоже, есть только у двух из “великолепной пятерки”». Перше — пов’язане з тим, що «украинский президент продвигает легализацию наркотиков», а «в стране проводятся довольно масштабные мероприятия по навязыванию культа каннабиса». Зокрема, російські маніпулятори писали: «Нищий, злобный, больной, но готовый “под кайфом” воевать с Россией “украинец” — вот будущее, которое уготовано “незалежной” нынешним режимом и его кураторами. Сможет ли осознать народ южнорусских земель, кто действительно проводит политику на его уничтожение? Вопрос. Но продолжение политики “невмешательства” со стороны Москвы чревато окончательной потерей и оккупацией исторических русских территорий».

Але ще важливішим називали запитання про Будапештський меморандум. Виявляється, підтримка населенням цього запитання «развяжет руки действующей власти не только в попытках создать “свою” бомбу (что уже практически невозможно), но и разместить на территории Украины ядерные заряды или носителей ядерных зарядов иных формальных и неформальных членов “ядерного клуба”». Після чого додали: «Что при этом украинские города, в которых разместятся эти базы, станут мишенями для российского оружия, власти Украины явно не волнует».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Росія страждає від коронавірусу більше, ніж Україна, але вперто хоче «поділитися» вакциною

У вже традиційній темі COVID-19 на перший план продовжує виходити вакцина від коронавірусу. Нещодавно Зеленський заявив в інтерв’ю, що йому представили потенційну українську вакцину. Президент не надав детальної інформації, тому важко зробити якісь висновки, але схоже на те, що навіть якщо вакцина існує, вона ще не проходила клінічних випробувань. Очікувано, заява президента швидко стала предметом знущань російських дезінформаторів, які останні кілька тижнів рекламували «російську вакцину», а тепер ще й висміювали потенційні українські розробки: «вакцина скоро будет своя, национальная, наверное, со вкусом борща». Вкотре зазначимо, що оскільки російська «вакцина» теж не пройшла всіх клінічних випробувань, її статус можна назвати таким самим, як і у «вакцини Зеленського».

Окрім критики Зеленського, орієнтовані на українську тематику російські сайти писали, що «Украине закупать российскую вакцину от коронавируса запретили в посольстве США в Киеве».

Головним аргументом, чому Україні потрібна російська «вакцина» стало те, що «ситуация с распространением коронавируса в стране критическая, большинство украинских регионов уже в «красной» зоне». Але якщо перевірити офіційні дані щодо поширення коронавірусу, можна помітити, що в РФ більше випадків коронавірусу (з урахуванням чисельності населення) і більше смертей від нього, ніж в Україні. Якщо в Україні ситуація критична, виходить, що у Росії вже відбувається катастрофа. Дивно, що в такій ситуації РФ вперто пропонує свою вакцину Україні замість того, щоб вакцинувати нею власне населення.

Також писали:

Американський «хлам» для ЗСУ: нові бази українського флоту «провокують» Росію

Російські дезінформатори пишуть, що кораблі, які Україна отримає від США – застарілі і не працюють. А у новітніх ракетних комплексів Javelin закінчується термін придатності. Що ж до планів будувати британські військові катери в Україні, висловилися ще прозаїчніше: «Строить свои заводы на территории колонии и использовать ее ресурсы – вековая практика западных стран, которые предпочитают испражняться на отдаленной территории». В реальності ж, завдяки підтримці США та Великої Британії український флот поповнюється новими військовими кораблями і поступово стає спроможним давати відсіч Росії на морі.

Те, що Україна може оборонятися від зазіхань Росії, звісно, зовсім не подобається тамтешнім дезінформаторам. Вони звинувачують американські військові літаки, які літали територією України, у провокаціях, і лякають базами НАТО на українському морському узбережжі. «НАТО сможет расширить свое пока не слишком значительное присутствие на побережье Украины, бросая таким образом новый вызов России». Це типовий прийом дезінформаторів, вони намагаються виставити Росію в позицію жертви, яку всі провокують, аби перетворити агресію на захист.

Заблокований «борець за правду» Віктор Медведчук

Російські пропагандисти проігнорували скандал навколо книги про Стуса, але підтримали хвилю публікацій українських сайтів-сміттярок про “справжні” причини блокування Youtube-каналу Медведчука. Виявляється, це було зроблено «для того, чтобы украинцы не узнали правду о биолабораториях США и российской вакцине». Хоча фактично блокування його каналу сприяло зменшенню кількості фейків (а ніяк не правди) про лабораторії та вакцину. Також вихвалялись «огромной популярностью у зрителей» каналу Медведчука, апелюючи до кількості підписників. Хоча це радше свідчить про накрутку ботами, аналогічно до його твіттера.

Висновки

Минулого тижня в центрі уваги російських дезінформаторів очікувано були місцеві вибори. Таку важливу політичну подію використали для просування основних дезінформаційних меседжів. Вони так само підтримували проросійські сили та в усьому вбачали знаки наближення федералізації й розпаду України.

Саму ж Росію перетворювали на миролюбну жертву, яка вимушена захищати свої кордони від ядерної зброї сил НАТО, розміщення якої, як виявляється, було основною метою п’яти запитань Зеленського. Все це разом із текстами про наукові досягнення Росії в сфері боротьби проти коронавірусу та великим бажанням забезпечити вакциною українців (навіть всупереч відсутності вакцини для населення самої Росії) мало за мету вкотре довести велич східного сусіда та маріонеткову позицію України в руках «західних кураторів».

Методологія

Ми шукали теми у 25236 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні