У

У Броварах спалили відрізані частини контрольних талонів, «щоб уникнути порушення виборчого законодавства»

25 жовтня у місті Бровари Київської області на території дільничної виборчої комісії №321219 члени ДВК спалили частини контрольних талонів за вимогою ТВК, “щоб уникнути порушення виборчого законодавства”.

24 вересня 2020 року ЦВК затвердила форму виборчих бюлетенів. У зразку форми бюлетеня видно, що його серійний номер має вказуватися лише на контрольному талоні.

6.png

Зразок бюлетеня для місцевих виборів із постанови ЦВК №295 від 24 вересня 2020 року

Утім, на бюлетенях для голосування за депутатів міської ради та голову Броварської ОТГ серійний номер присутній не лише на контрольному талоні, а й на самому бюлетені. Тобто, виборець у кабінці міг, приміром, сфотографувати свій бюлетень, а перевіряючий міг за його номером визначити, що це саме цей виборець проголосував за певного кандидата або партію.

3.jpg

Невикористані бюлетені

Секретар ДВК №321219 Ольга Вельнер за 15 хвилин до закінчення голосування не знала про те, як виходити із цієї ситуації: "Голова ДВК нам ще нічого не казала з приводу бюлетенів... Не знаю, що будемо робити з ними...".

Тим часом голова ДВК Тетяна Дяченко вивчала документ, який щойно привезли із Броварської міської територіальної виборчої комісії Броварського району:

“У мене немає часу вивчати законодавство. Як я можу не виконати вимогу ТВК?!” – прокоментувала вона постанову керівного виборчого органу і запропонувала спалити вирізані номери бюлетенів на вулиці.

Після офіційного закриття виборчої дільниці Дяченко зачитала постанову ТВК усім присутнім: “Під час виготовлення бюлетенів з виборів міського голови та виборів депутатів Броварської міської ради було допущено технічну помилку, в результаті якої серійний номер бюлетеня надрукували і на бюлетені, і на контрольному талоні.

Це може призвести до порушення таємниці голосування. Тому Броварська міська територіальна виборча комісія зобов'язала дільничні виборчі комісії відрізати кути контрольних талонів, які містять серійний номер бюлетеня, а самі контрольні талони запакувати".

2.jpg

Відрізані шматки контрольних талонів члени ДВК поклали у пластикові склянки, а потім спалили

Відокремлені кути ТВК “зобов’язувала” утилізувати "як тверді побутові відходи" до моменту відкриття виборчих скриньок.

Інші члени ДВК цю ідею підтримали одностайно. Жоден із присутніх, включно зі спостерігачами, не зробив зауваження щодо незаконності таких дій.

Члени ДВК та спостерігачі вийшли у двір школи №3, в якій розташувалася виборча дільниця. Шматочки паперу поклали у файл, а потім підпалили згорток запальничкою. П'ять мобільних телефонів знімали весь процес на відео. Поки горіло багаття, член ДВК Андрій Григорович наважився висловитися: “Це тупе рішення”. Але продовжував контролювати вогонь, щоб папір згорів ущент.

5.png

Так горять рештки виборчих бюлетенів

Усе це відбувалося на очах одного із дванадцяти кандидатів на голову Броварської ОТГ Юрія Маслака, який також перебував на дільниці.

“Технологія полягає у тому, щоб ті, хто витрачає мільйони на вибори, отримали підтвердження, що люди, які продали свій голос, проголосували за "правильного кандидата”, – пояснює він і згадує випадки, коли кандидати платили за голоси, але виборці ставили хрестик за когось іншого. А довести вину конкретної особи було неможливо. – Це допомагає і у випадках, коли чинна влада використовує адміністративний ресурс і тисне на співробітників комунальних підприємств, навчальних закладів під загрозою звільнення”. Це лише одне з можливих пояснень. Доказів того, що це не помилка, а свідомий трюк, ми не маємо.

4.jpg

Кандидат у мери Броварів Юрій Маслак (крайній зліва, ніс над маскою) спілкується із членами ДВК

Юрій Маслак планує звертатися до суду, щоб визнати голосування у місті недійсним і призначити перевироби до Броварської міської ради та на посаду голови Броварської ОТГ.

Водночас поліція вже почала розслідування за фактом порушення таємниці голосування (ч. 2 ст. 159 Кримінального кодексу України).

скадлал Бровари бюлетені вибори-20

Знак гривні
Знак гривні