Я

Як щезає вода у Криму? Наслідки традиційної російської недбалості

Тексти майже в режимі онлайн відстежують, як “випаровується” вода з кримських водосховищ. Поки що це не апокаліпсис, але, здається, окупаційна влада на шляху до нього. Тому лемент російських пропагандистів лише гучнішатиме.

Останнім часом не минає жодного дня, аби не з’являлася інформація про проблеми з водою в Криму. До того ж, якщо раніше представники місцевої окупаційної адміністрації відмовчувалися щодо цього питання, то тепер активно коментують тему води. І справді, у Криму панує засуха, а ситуація із забезпеченням водою постійно погіршується. Брак води відчувається не лише у північних районах півострова, а й у столиці автономії – Сімферополі. Тут воду подають за графіком, а на вулицях міста встановлено відповідні ємності. Відчувають брак води вже й деякі населені пункти на південному березі Криму. Паралельно погіршується й якість води – місцеві мешканці нарікають, що замість неї з крану тече якась коричнева каламуть.

Тексти навесні цього року підготували матеріал, присвячений кримським водосховищам. Саме вони є тими резервуарами, які забезпечували в останні роки водний дебет-кредит півострова. Як показали досліджені нами супутникові знімки, площа водосховищ скоротилася, причому найбільше тих, які колись живилися водою з Північно-Кримського каналу.

Зараз ми вирішили оновити наші дані та порівняти зі свіжою інформацією на кінець серпня. Як бачимо з інфографіки, зберігається тенденція до зменшення площі водосховищ. Звісно, повного апокаліпсису ще немає, водосховища ще містять залишки води, але її стає дедалі менше. Тенденція очевидна – з кожним роком у Криму меншає води.

2020_09.jpg

Про ці зміни виразно свідчить Сімферопольське водосховище, водами якого живилася столиця автономії і яке зараз зменшилося в рази.

symfer.jpg

Окупаційна адміністрація стверджує, що ніби намагається якимось чином покращити cитуацію. Проте ті кроки, до яких вона вдається, інакше як піаром не назвеш. Російські військові то перекривають одну з кримських річок, залишивши без води низку селищ, а воду по змонтованих трубопроводах починають перекачувати до Сімферополя. То голова окупаційної місцевої адміністрації Сергій Аксьонов заявляє про потребу примусового викупу приватних свердловин у зневоднених регіонах півострова. Цирк на воді, та й годі.

А от реальних кроків зі зменшення витрат води та її економії в окупованому Криму так і не роблять. Паралельно Росія продовжує нарощувати на півострові свій військовий контингент та заохочувати міграцію зі своїх регіонів. Саме тому, вочевидь, тема подачі дніпровської води до Криму не лише не зникне з інформаційного порядку денного, а й гучнішатиме – пропорційно до того, як зникатиме вода у кримських водосховищах.

екологія вода крим

Знак гривні
Знак гривні