К

Країна розсипеться на друзки. Моніторинг дезінформації №54

  • ОПЗЖ «бореться» за права виборців Сходу та бреше про децентралізацію
  • Зеленський і його партія програють місцеві вибори, а Порошенко набирає ваги в Києві
  • Зеленського лякають відставкою і «переворотом»
  • Лукашенко «бореться» з втручанням Заходу за допомогою втручання Росії
  • Дезінформатори перебільшують дефіцит нового бюджету
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 14–21 вересня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Цитата тижня

«Так, Чехия стала ресурсным хабом, Польша — инкубатором медиаканалов и площадкой для альтернативных органов в изгнании, Литва — «тараном» белорусско-европейских отношений, а Украина — форпостом политических провокаций»

Гидота тижня

«Зеленский сказал «баба да!», и от партии власти за кресло мэра столицы Украины поборется провинциалка Ирина Верещук»

ОПЗЖ «бореться» за права виборців на Сході та вимагає відновити економічні зв’язки з Росією

Цього тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато писали про «Опозиційну платформу – за життя». Вони використовували заяви лідерів цієї партії, щоб просувати свої тези про «федерализацию и феодализацию» України, звинувачували центральну владу в тому, що «Киев всё больше и больше выполняет функции неоколониальной администрации, которая больше обслуживает интересы внешних кураторов, нежели Украины». Який це має стосунок до регіонів? «безденежьем, вызванным скудостью госбюджета и уменьшением дотаций и преференций». В реальності ситуація прямо протилежна. Після початку децентралізації громади отримали на 60% більше грошей і багато нових повноважень для розв'язання місцевих проблем.

Дезінформатори просували тему відмови від місцевих виборів в деяких прифронтових громадах. «ОПЗЖ последовательно борется за возвращение права голоса 500.000 жителей Донбасса, которых насильно лишили возможности выбирать местную власть». Ідея скасовувати місцеві вибори в прифронтових громадах викликає багато запитань, але маніпулятори намагаються представити її так, ніби вона спрямована виключно проти популярної в регіонах партії «Опозиційна Платформа За життя» (ОПЗЖ). Детальніше про ситуацію читайте тут.

Слуга народу готується програти місцеві вибори

Все більше зростає увага до майбутніх місцевих виборів в Україні. Найбільше дезінформатори коментують майбутнє партії Слуга народу і пророчать їй поразку на всіх рівнях. Президента Зеленського вони звинувачують у тому, що він не зміг зламати «цемент» феодалізму тобто, не зміг нав’язати свою владу мерам та місцевим радам в регіонах, які й не належать до президентської вертикалі.

Вони запевняють, що Петро Порошенко намагається «обмежити вплив Кличка Києвом», і тому заявляє про його підтримку на виборах мера. Про самого Порошенка і його дружину, яка очолила список Європейської солідарності (ЄС) в Київраду, дезінформатори пишуть: «задача Семьи – усилить позиции партии «ЕС» и получить политический и финансовый контроль над столицей с ее бюджетом в 5 миллиардов». В Україні означення «Сім’я» міцно пов’язане з оточенням Віктора Януковича й асоціюється з нахабною корупцією і розкраданням бюджетних коштів. До Порошенка його ніколи не застосовували.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали про кулуарний процес напередодні висування Ірини Верещук в мери Києва від партії Слуга народу. «Зеленский сказал «баба - да!» и от партии власти за кресло мэра столицы Украины поборется провинциалка Ирина Верещук».

Щодо інших міст, то особливо часто дезінформатори згадують Харків, де чинний мер Геннадій Кернес хворіє на коронавірус. Оскільки він може вибути з кампанії, вони пропонували «присмотреться к выдвинутой кандидатуре от ОПЗЖ — известному харьковскому предпринимателю и меценату Александру Фельдману». Про захід країни склали майже конспірологічну теорію: «то, что самые суровые карантинные меры задействованы на территории самых оппозиционных к киевским властям областей, вовсе не является случайностью». За офіційними даними, донедавна найбільші спалахи коронавірусу були саме на заході України. І саме їх мали стримувати карантинні обмеження. Це не скасовує того факту, що карантин в Україні працює доволі хаотично та викликає багато незадоволення. Жорсткіший карантин на заході пояснити просто — більше хворіють.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Зеленський: відставка і «переворот»

Майже від самого початку президентства Володимира Зеленського дезінформатори пророкують йому близьку відставку, а то й «переворот». Жодної реальної, чимось підтвердженої змови не існує, але тема подобається маніпуляторам: можливо, так використовуючи страхи Зеленського та підштовхують його до кримінального переслідування Порошенка, проти якого відкрито багато справ. У «підготовці перевороту» звинувачують силовиків: «в госорганах и силовых структурах Украины есть большая группа людей, недовольных действующим главой государства и готовых присоединиться к перевороту». За спинами яких «видніється» фігура Порошенка.

Окрім президента, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато уваги присвятили главі його офісу Андрію Єрмаку. «Ермак испугался кампании “порохоботов”, развязанной по теме “зрады” главы офиса президента в деле “вагнеровцев”». І поширюють нічим не підтверджені чутки з анонімних телеграм каналів, що Єрмак хоче отримати посаду «віцепрезидент», якої не існує в Україні. Ніби-то таким чином Єрмак хоче зберегти собі місце в політиці, коли Зеленського будуть «сносить».

Російські мейнстримні сайти зачепилися за фразу Андрія Богдана в інтерв’ю Гордону «мы его жёстко кинули» щодо російського президента. Вони подали її так, ніби саме українські уряд та президент винні у війні на сході та анексії Криму. А Росія в цьому процесі є лише «миролюбним» спостерігачем, який навіть постраждав від дій України. В реальності все якраз навпаки: саме Росія окупувала українські території, розв’язала війну й продовжує вбивати українських громадян. На Росії та її керівництві лежить відповідальність за все, що відбувається.

Також писали:

Хасиди «заручники коронавірусу» та «карантинні бунти»

Щодо епідемії коронавірусу маніпулятивні сайти писали, що в «лабораториях закончились тест-системы и реагенты для выявления коронавируса». А також «співчували» хасидським паломникам, які застрягли на українсько-білоруському кордоні, через дії білоруського уряду. Окрім цього, вони писали про демонстрації проти посилення карантину в містах західної України.

Білорусь страждає від «демократических бомбардировок»

Дезінформатори розповідали про те, як Білорусь страждає від «фондов по поддержке так называемой демократии», що не дозволяють їй об’єднатися з Росією. А цього об’єднання «прагне» не Росія, а сама Білорусь. Писали про те, що таке «об’єднання» дозволить Білорусі захиститися від «цветных революций» і втручання із Заходу. В реальності Росія захищає не Білорусь, а її авторитарного правителя Лукашенка, який стає все більш залежним від Москви. І захищає його не від зовнішнього втручання, а від власних громадян.

Коронавірусні гроші «в асфальт» і новий бюджет злиднів

Щодо економічної політики та бюджету на 2021, рік маніпулятори пишуть про те, що Україну «очікує друкарський верстат», а пенсії «з’їсть» інфляція. Критикують і «Велике будівництво», яке буціато відбувається коштом фонду боротьби з коронавірусом. Тут є грань між критикою нецільового використання коронавірусного фонду і маніпуляціями про зубожіння. Провідні сайти цитували Медведчука: «Проект бюджета Украины на 2021 год на две трети сформирован за счет заимствований, страна почти перестала зарабатывать, если лишь на 34% способна обеспечить собственные затраты». За офіційними даними, в бюджеті на 2021 рік заплановано дефіцит 26.5%. Уряд покриватиме його, залучаючи кредити. Для України це надто великий дефіцит, і така економічна політика нестабільна. Але це й близько не дві третини бюджету, про які каже Медведчук.

Висновки

Місцеві вибори утверджуються як головна тема для дезінформаторів. Ті заявляють, що влада ініціювала жорсткий карантин на західній Україні як «покарання» за свою низьку підтримку в регіоні. А на сході, де ЦВК скасувала вибори в деяких прифронтових громадах, влада «бореться» з опонентами від ОПЗЖ.

Загальний наратив щодо виборів стосується невідворотної поразки Слуги народу та майбутньої регіональної роздробленості. Щодо регіонів маніпулятори брешуть про те, що внаслідок децентралізації вони обурюються нестачею грошей або повноважень. Після децентралізації, яка почалася в часи Порошенка і суттєво просунулася при Зеленському, громади отримали більшу свободу дій і більші бюджети. Значна частина невдоволення владою стосується неефективної боротьби з коронавірусом, але дезінформатори намагаються подати її так, ніби регіони прагнуть незалежності від держави й уряду.

Методологія

Ми шукали теми у 18744 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні