З

Зелені горобці. П'ятьох людей, які мають стосунок до проросійських сил, Зеленський поставив у силові відомства

Звичайно, не можна стверджувати, поки не побачиш на власні очі, що існує якийсь окремий план по просуванню у силові структури людей, що засвітилися в співпраці з проросійськими силами. Але варто знати: лобіювати своїх агентів у силовий блок іншої держави, а потім її захопити — давня стратегія Росії

Далеко і ходити не треба: за часів Януковича у керівництві Міноборони, СБУ й "Укроборонпрому" ошивалися російські громадяни. Сталін використовував цей прийом для того, аби контролювати республіканську Іспанію під час громадянської війни. Радянські агенти там розперезалися настільки, що організовували свої неофіційні тюрми і катівні, до яких потрапляли навіть члени уряду союзної країни. Поглинення Чехословаччини в 1945-48 роках теж відбулося з використанням цієї стратегії. Деталі читайте у нашій статті.

Але повернемося до нинішньої України.

Державне бюро розслідувань

ДБР створювали за аналогом із американським ФБР, воно має розслідувати злочини, вчинені й іншими правоохоронцями. Зокрема, займається «справами Майдану».

20 січня тодішня т.в.о. голови ДБР Ірина Венедіктова заявила, що за результатами конкурсу підписала накази про призначення заступників директора ДБР. Так Олександр Бабіков став першим заступником голови ДБР. Проблема лише в тому, що до свого призначення на цю посаду він виступав захисником експрезидента Віктора Януковича в суді. Згідно з інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції, Бабіков не лише працював в адвокатському об'єднанні Aver Lex, що захищало експрезидента Віктора Януковича, але й сам здійснював у суді захист колишнього президента.

Сам Бабіков подібні дії заперечує і стверджує, що не представляв інтереси колишнього президента Віктора Януковича в судах як адвокат.

«Слідство.Інфо» дослідило аудіозаписи з судових засідань у справах Януковича за участю Бабікова. Журналісти стверджують: на них зафіксовано, як нинішній посадовець ДБР активно захищає експрезидента. Його втечу з країни він виправдовує тим, що життю Януковича загрожує небезпека. Можна почути, як Бабіков стверджує, нібито на Януковича та його охоронця скоїли напад. Адвокати навіть ініціювали кримінальне провадження проти “слідчих Майдану”, які відмовилися визнавати Януковича потерпілим.

Генеральна прокуратура

Бачимо, якийсь дивний симбіоз прокуратури утворився зі скандально відомим чиновником часів Януковича Андрієм Портновим. Якого Миротворець називає російським агентом, ґрунтуючи це на зламі пошти чиновника з адміністрації Путіна. І дивний збіг — за заявами Портнова прокуратура Венедіктової відкриває низку справ щодо Петра Порошенка.

Нещодавно прокуратуру вирішили "підсилити" свіжими кадрами.

Так, новим заступником генерального прокурора став Максим Якубовський, людина не нова в прокуратурі. З цим органом пов’язане все професійне життя Максима, де він досягав неабияких успіхів. Зокрема, з 2014 року він працював заступником головного військового прокурора, з 2015 року – очолив військову прокуратуру Південного регіону України. Проте, як стверджують у профільному виданні PROSUD, був у його біографії й досвід роботи в більш «цікавих» структурах. Так, з 2011 по 2013 рр. Якубовський працював експертом Центру правових ініціатив «Правова держава», який пов’язаний із одіозним політиком та кумом Володимира Путіна – Віктором Медведчуком. Як зазначають у PROSUD, саме дворічною роботою в центрі Медведчука прокурор Якубовський пояснює походження своїх статків.

РНБО

Рада національної безпеки та оборони на сьогодні є стратегічним безпековим органом країни. Тож і там мала з’явитися людина з досить довгим та «екзотичним», як для нашого часу, послужним списком.

Руслан Демченко наразі призначений Зеленським на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони, та головою комітету з питань розвідки при Президентові України. Він досвідчений чиновник, що займав різноманітні посади при президентах Вікторі Ющенку та Вікторі Януковичу, а також був радником президента Петра Порошенка (однак тоді він не був держслужбовцем, тому що був люстрованим).

Проте, саме на його діяльності за часів Віктора Януковича хочеться зупинитися докладніше.

Деякі українські медіа називали Руслана Демченка, який перед самою Революцією гідності займав посаду першого заступника Міністра закордонних справ України, «сірим кардиналом» цього міністерства. Як би там не було, а Демченко справді брав надзвичайно активну участь у роботі свого відомства.

Так, він активно захищав Харківські угоди. Коли в червні 2013 року Верховна Рада відхилила законопроект про денонсацію угоди між Україною і Росією з питань перебування ЧФ РФ на території України, Демченко прокоментував це так: "Денонсація цих угод неможлива з правової точки зору, тут навіть говорити нема про що. Ми не можемо це зробити в односторонньому порядку».

Як випливає з журналістських розслідувань, саме Демченко мав самий прямий стосунок до переговорів з Росією на передодні Революції Гідності. Як зазначають журналісти «Схем», Руслан Демченко входив до складу урядової делегації на чолі з прем’єром Азаровим, яка відбула до Росії в листопаді 2013 року. Саме внаслідок цих перемовин, що відбулися у Санкт-Петербурзі 19 – 20 листопада, український Кабмін ухвалив рішення, що викликало спротив українців і вилилось у Революцію гідності.

Як стверджує «Європейська правда», Демченко брав участь в історичному засіданні Кабінету міністрів 21 листопада 2013 року. Саме того дня Кабмін Миколи Азарова несподівано ухвалив рішення про відмову від підписання Угоди про асоціацію.

Проте щодо Демченка є й інша точка зору: за часів Януковича він до останнього працював над угодою про Асоціацію з ЄС і забезпечив усі деталі, аби Янукович таки захотів підписати угоду у Вільнюсі.

З іншої сторони, за інформацією від журналіста Юрія Бутусова, люстрований Демченко є прихильником виконання "мінських угод" на умовах Росії, та повного припинення вогню на фронті. У серпні він надавав інформацію Зеленському про те, що обстріли на фронті провокують ... українські війська. Наразі Демченко, якого Бутусов вважає прямим російським агентом, став найближчим до Зеленського радником з питань нацбезпеки та оборони, з доступом до найбільш секретної інформації з цих питань.

Офіс президента

Тут маємо найбільш одіозне призначення Володимира Зеленського. Йдеться про Олега Татарова, який працює заступником керівника Офісу президента. Якщо Бабіков займався захистом Януковича в суді, то Олег Татаров став медійним обличчям репресій Януковича. Саме йому доручили озвучувати меседжі режиму в той час, коли на вулицях Києва вже лилася кров. 18 лютого, коли кількість жертв від протистояння на вулицях столиці йшла на десятки, Татаров продовжує погрожувати протестувальникам кримінальною відповідальністю.

a1c19f0a5a6e887d.jpg

Олег Татаров (зліва) та нині розшукуваний СБУ ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Фото Суспільного

Після Революції Гідності Олега Татарова люстрували та звільнили з органів МВС. Він працював адвокатом, також він послідовно захищає різні одіозні фігури з проросійського табору.

Зокрема, Татаров виступив адвокатом нардепа Вадима Новинського, якому інкримінували сприяння Віктору Януковичу в 2013 році у здійсненні перевороту в Українській православній церкві (Московського патріархату). Після засідання регламентного комітету Верховної Ради, на якому розглядалося питання про зняття недоторканості з Новинського, тодішній генпрокурор Юрій Луценко назвав адвоката Олега Татарова «с*кою неправославною і мєнтовською».

Татаров був адвокатом Портнова у відкритій ДБР справі за заявою прокурора Олександра Божка, який стверджував про погрози з боку Портнова. За матеріалами слідства, Божку начебто погрожував не лише Портнов, але й його адвокат Татаров.

Не міг Татаров пройти і повз події 2 травня 2014 року в Одесі. І тут знову поряд із ним світиться прізвище Андрія Портнова. «Моя команда і команда відомого юриста Андрія Портнова представляємо потерпілих у даному кримінальному проваджені», — прокоментує Татаров одному з телеканалів. Потерпілі — це російські бойовики, які стріляли в беззбройних українських активістів, які вийшли на вулиці, аби не допустити захоплення міста Росією.

Укроборонпром?

Ще одна «нова» або давно забута стара креатура – Сергій Тихонов. На момент написання статті ще завідувач відділу безпеки та оборонно-промислового комплексу Офісу президента. Проте 9 вересня стало відомо, що прем'єр Денис Шмигаль провів співбесіду з Сергієм Тихоновим та передав подання на його призначення гендиректором "Укроборонпрому" в Офіс президента. Нагадаємо, Айварас Абромавичус написав заяву про звільнення з посади голови "Укроборонпрому». А рік тому говорили про майбутній відкритий конкурс на цю посаду. Тепер про конкурс забули.

Путівку в депутатське і політичне життя йому дала така екзотична й безсумнівно проросійська політична сила, як «Прогресивна соціалістична партія України» Наталії Вітренко. З “нашею Наташею” він зайшов до Верховної Ради 3 скликання. Саме тоді його партія проводила гучні вуличні акції. Наприклад, мітинги 16 липня 2001 року під гаслом «За Союз України, Білорусі та Росії» відбулися в 107 містах України; 9 вересня 2002 року Вітренко організувала потужну антиамериканську демонстрацію в Києві під гаслами: «Ні — третій світовій війні», «Ні Україні в НАТО», — про це можна прочитати навіть у Вікіпедії.

Партія Наталії Вітренко свого часу була найбільш радикальним антизахідним політичним рухом в країні.

Для чого президенту Зеленському потрібна така кількість одіозних та відверто проросійських постатей — залишається загадкою. Хоча як робочу можна розглядати версію про те, що подібні фігури просуваються його оточенням. Яке, в свою чергу, активно комунікує з проросійськими силами чи навіть із російськими спецслужбами. Хоча не можна також виключати вірогідності, що того самого хоче і сам президент. Або він настільки далекий від реальності, що не уявляє, що відбувається навколо, і де він перебуває. Відкриємо секрет Полішинеля: якщо Росія таки вибудує свою приховану силову вертикаль в Україні, то першою її жертвою стане сам Зеленський, а потім і ми з вами.

влада росія загроза зеленський

Знак гривні
Знак гривні