Д

Держпереворот чи федералізація? Моніторинг дезінформації №53

  • Інспекція з представниками окупантів та її скасування спровокували хвилі фейків на окупованих територіях
  • Продовжуються маніпуляції щодо постачання води в окупований Крим
  • Зеленський став настільки схожий на попередника, що йому приписують підготовку «держперевороту»
  • Але й Зеленському готують «путч», тому дезінформатори стають на бік Єрмака після інтерв’ю Богдана
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 7–14 вересня 2020 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Герої тижня

«Двісті бойовиків» з України, які «здатні паралізувати всю Білорусь». Такі новини з посиланням на Радбез Білорусі смакували дезінформаційні видання, хоча тема була висвітлена і на провідних сайтах. Двома сотнями бойовиків вважають ніби-то ще двохсот “вагнерівців”, яких не затримали в липні.

Прогноз тижня

«Катастрофа будет, если победит Байден, потому что к власти придут отмороженные социалисты, которые ввергнут страну в пучину социал-популизма и быстро добьют страну».

Інспекція в Шумах: фейки про небажання миру й обстріли

Цього тижня маніпулятивні сайти вкотре намагалися переконати, що у війни на Сході України є якісь ідеологічні причини, окрім невизнання Росією української незалежності: «Для руководства Украины никаких линий и границ не существует, о чем свидетельствуют террористические атаки на мирных жителей Донбасса, запрет русского языка, георгиевских лент, российской и советской символики, праздников, традиций, культуры». Існує величезна кількість доказів, що бойові дії на Сході України ініціювала, контролює та підтримує Росія, а бойовики повністю підконтрольні російським військовим. Щоб дізнатися більше, читайте цей звіт.

Але головна тема тижня – це очікувана «інспекція» однієї з позицій Збройних сил України (ЗСУ) біля Горлівки. Її ініціювали після того, як один із формальних «керівників» бойовиків публічно погрожував обстріляти цю позицію всупереч недавньому режиму припинення вогню. Як пізніше повідомив один із українських перемовників у Мінську, на «інспекцію» погодилися під тиском помічника Путіна на зустрічі Тристоронньої контактної групи (ТКГ). Але в останній момент «інспекцію» скасовували, посилаючись на нові неконструктивні вимоги Росії й обстріли з боку бойовиків (ми припускаємо, що ще й через хвилю осуду цієї ініціативи з боку українців).

Дезінформатори використали ці коливання сповна: «Украина сорвала совместную инспекцию в районе поселка Шумы». І стверджують, що формальною причиною для скасування «інспекції» стало те, що українська сторона вимагала у бойовиків «предоставить результаты отрицательного теста на коронавирус, российский или украинский паспорт, а также удалить с шевронов и удостоверений аббревиатуру “ДНР”».

Ідея самої інспекції з’явилась через дезінформацію ватажка бойовиків Пушиліна, буцімто ЗСУ проводили «незаконные инженерные работы» на позиції біля Горлівки. Моніторинг ОБСЄ їх не зафіксував, окопи на тих позиціях викопали ще до домовленостей про припинення вогню. В будь-якому випадку, бойовики зреагували на «уявні» інженерні роботи цілком реальними погрозами обстрілів, а згодом і їх втіленням. Тобто, прямо порушили Мінські домовленості й умови перемир’я, якими вони аргументувати бажання провести інспекцію, а згодом здіймали нові хвилі фейків щодо її скасування. Більше, терористи самі риють окопи під час перемир'я.

Наостанок дезінформатори прокоментували: «С мифическими "красными линиями" на Украине как тряслись при Порошенко, так и продолжают трястись при Зеленском». Таким чином вони тільки підтверджують, що влада в Україні не може ігнорувати точку зору суспільства, яке однозначно проти будь-яких поступок агресору.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Російська дезінформація перекручує повідомлення ООН

Маніпулятивні сайти хвалили Путина за те, що він «хозяйничает в Крыму», а Зеленського натомість звинувачували, що він «таскается и заявляет, что “Мы скоро вернем Крым”», але нічого не робить для деокупації. Вони пропонують: «Давайте уже признаем, что мы так глупо, так нелепо и так позорно потеряли Крым». Таким чином намагаються примирити громадську думку з окупацією Криму. А якщо це вдасться, почнуть просувати «нормалізацію» стосунків з Росією, відновлення постачання води в Крим, зняття блокади з країни-агресора та припинення міжнародного тиску.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розвивають тему постачання води. Вони цитують слова чиновниці ООН щодо прав людини: «Киев обязан обеспечить сохранность экономических, социальных и культурных прав на территории полуострова». Заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова пише, що вона звернулася за роз’ясненням до Управління Верховного комісара ООН і отримала пояснення, що ж говорили в організації: «медіа отримали буквально таку відповідь: Російська Федерація як окупаційна влада несе головну відповідальність за забезпечення доступу до води».

Дезінформатори перекрутили слова чиновників ООН і приписали їм те, чого вони не казали. Дефіцит води в Криму – цілковито російська проблема і російська відповідальність. Його б не виникло, якби російські військові не анексували Крим. І зараз вода їм потрібна в першу чергу для того, щоб утримувати величезний військовий контингент (читайте про це детальніше у нашій статті).

Історія з подачею води в Крим — типова маніпуляція свідомістю українців. «Там же наші люди!», – а отже, й відповідає за них Україна? Міжнародне право чітко вказує, що це не так. Четверта женевська конвенція (ст. 55, 56, скорочено): окупаційна влада має в межах своїх можливостей забезпечити доступ по продовольства, ліків, освіти, засобів для громадського здоров’я та гігієни. Росіяни звинувачують Україну у тому, що вона не виконує свої «обов’язки» з постачання води на Кримський півострів, проте це саме їхні першочергові обов’язки як окупантів.

Богдан проти Єрмака, чергові викриття корупції в Офісі Президента

Дезінформатори з російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, заступалися за Андрія Єрмака, якого попередній голова Офісу Президента звинувачував у домовленостях із Росією та корупції: «цель “вброса” Богдана – дискредитировать “главного переговорщика” Зеленского по “Донбасскому кейсу”». І для Порошенка вигоду побачили у внутрішніх скандалах керівної партії та Офісу Президента: «так как позволяет перед местными выборами переключить внимание с многочисленных уголовных дел против себя любимого на предательство и некомпетентность Зеленского».

«Команда Порошенко создает все необходимые условия для свержения Зеленского». Нагадаємо, що дезінформатори половину 2019 року писали про «путч», який ніби-то збирається зробити Порошенко (іноді з Аваковим); а до того були «плани» держпереворотів, аби не віддавати Зеленському владу, а ще до того « плани скасувати президентські вибори… Минув рік, нічого не відбулося. Володимир Зеленський « законно обраний президент, отримав посаду в умовах демократичної передачі влади, жодних спроб перевороту не було.

Місцеві вибори

Порошенко через низький рейтинг зривав президентські вибори, а Зеленський зриває місцеві — це якщо вірити заявам депутатів ОПЗЖ. «Слугам» пророкують гучну поразку, значна частина цих заяв іде з проросійської опозиції, яка бачить себе переможцями на півдні та сході України. Сайти з орбіти Медведчука та сайт Шарія писали й про нових кандидатів у мери Києва — дует «Братці-кролики», відомий за російськими гумористичними телепрограмами 90-х та 00-х.

Дезінформатори звинувачували соціологічну групу «Рейтинг» у завищенні популярності Зеленського та Слуги народу (одна з небагатьох служб, які заслуговують на довіру). «Перед группой было поставлено две задачи: показать стабилизацию рейтинга партии Зеленского «Слуга народа» в пределах 30-35 процентов и зафиксировать значительный отрыв «слуг» от ближайших преследователей». Останнє опитування Рейтингу дає «Слузі Народу» 25% голосів серед виборців, що визначилися і прийдуть на голосування.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, синхронно пишуть про методички для «майдана-3» на випадок поразки «слуг». У їхніх матеріалах вибори фігурують переважно в загальнонаціональному масштабі. Окремо згадують Київ та Одесу з негативними оцінками мерів. Не забувають і про «федералізацію»: ніби-то після місцевих виборів країною будуть управляти «регіональні уряди».

Також писали:

В Білорусі протестують «200 радикалів з України»

Тему Білорусі дезінформатори змальовували в уже звичних тонах. Наголошують, що влада Лукашенка тримається на підтримці з боку Росії, та продовжують писати нісенітниці про «две сотни боевиков» з України, кожен з яких: «способен спровоцировать беспорядки в отдельном от других месте, и белорусских сил охраны правопорядка может не хватить для защиты всей республики одновременно». Тим часом на мітинги проти самопроголошеного президента Лукашенка виходять сотні тисяч людей по всій країні.

Отруєння Навального — підступ, щоб зупинити Північний потік-2

У сфері міжнародних новин дезінформатори багато писали про отруєння російського опозиціонера Навального. Нагадаємо, минулого тижня він вийшов з коми і згадав усе, що з ним відбулося. Вони звинувачували Німеччину в тому, що вона «отказалась предоставить российской стороне дополнительные сведения об обследовании Навального». Також традиційно знайшли слід США: «Возможно, что это сделал противник газопровода в Германию» — незважаючи на те, що у Штатів «Новічка» немає.

«Головні» проблеми української економіки: «тарифний геноцид» та високі зарплати на держпідприємствах

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, нападали на чинне керівництво Укроборонпрому, яке традиційно звинувачували в зависоких зарплатах: «Содержание же менеджмента “Укроборонпрома”, в котором у главы 11 заместителей, является воистину “золотым”». Маніпулятивні сайти багато разів піднімали тему зарплат в державних компаніях і дуже часто нею маніпулюють. Однак єдиний спосіб залучити фахових і незалежних від олігархів управлінців у державні компанії — це платити їм конкурентну зарплату.

Російські сайти дотримувались теми «тарифного геноциду». Вони написали, що МВФ змусить українців платити пеню та відбере останнє за борги за комуналку.

Висновки

Російська дезінформація поступово виробляє стабільний підхід до трактування місцевих виборів. На думку дезінформаторів, по-перше, провал Зеленського є неминучим, як і його майбутні спроби «захопити владу»; по-друге, відбудеться перемога «опозиції», якої так боїться влада; і, по-третє, буде здійснений поділ України на регіональні феоди через децентралізацію.

Темою тижня стала планована інспекція позицій української армії спільно з представниками бойовиків через їх же необґрунтовані заяви. Важко уявити, який вибір гірший: таки провести ту інспекцію — чи ініціювати й скасувати. Російські сайти та сайти з окупованих територій перетворили скасування через обстріли бойовиків та нові, нахабніші, вимоги Росії на чергове «небажання миру» від України й доказ на користь своїх попередніх звинувачень, додавши традиційні фейки про порушення перемир’я Україною. Будь-яка неузгоджена чи непослідовна позиція відкриває можливості для дезінформаторів. Помилкові рішення, певно, ліпше скасовувати, але ще краще їх не ухвалювати взагалі.

Методологія

Ми шукали теми у 18368 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні