М

М'які чи відсутні симптоми Covid-19 свідчать, що й імунітет буде короткочасним

Дослідження показало, що у пацієнтів, які переносять коронавірус із м'якими симптомами, немає клітин, відповідальних за довготривалу здатність боротися з вірусом у майбутньому.

Пацієнт із Covid-19 і лікар у Чернвіцях: ілюстративне фото Жанни Бабієвої, Громадське
Пацієнт із Covid-19 і лікар у Чернвіцях: ілюстративне фото Жанни Бабієвої, Громадське

Про це йдеться дослідженні китайських військових науковців, яке цитує South China Morning Post (Гонконг).

Команда дослідників з Інституту імунології військового медичного університету в місті Chongqing виявила, що лише пацієнти, які мали серйозні чи середні симптоми, згодом мали імунні клітини, що борються з вірусом Sars-CoV-2.

80% усіх людей із позитивним тестом мали м'які симптоми чи були асимптоматичними.

Нове дослідження має "закласти підмурок для раціональної розробки ефективних вакцин", заявив доктор Ye Lilin, який очолював команду дослідників.

Стаття, ще не звірена з іншими науковцями, з'явилася на medrxiv.org.

Розроблено вже понад 400 різних вакцин по всьому світу – вони генерують різні рівні імунної відповіді.

Однак залишається відкритим питання, чи матиме щеплення довготривалий результат.

З'являється дедалі більше свідчень того, що деякі пацієнти швидко втрачають антитіла.

У військовому дослідженні використовували зразки крові 60 пацієнтів із різними ступенями тяжкості хвороби та на різних її стадіях – їх порівнювали з вісьмома здоровими волонтерами, які не мали контактів із вірусом.

Різниця між різними пацієнтами виявилася "разючою": асимптоматичні пацієнти й люди з м'якими симптомами не змогли виробити довготривалі клітини Memory B, спрямовані проти коронавірусу. Вони повинні розпізнавати вірус і виробляти антитіла.

Втім, у легких пацієнтів виявлено збільшення кількості "клітин-убивць" типу Т – вони спрямовані проти вторгнення вірусу загалом, але не мають пам'яті конкретно на Sars-CoV-2.

Дослідники підозрюють, що вони є залишками попередніх типів коронавірусу, результатом яких є симптоми, подібні на звичайний грип.

Натомість, пацієнти, які тяжко боролись із коронавірусом – дехто на межі виживання – здобули велику кількість клітин типу В, тож вони краще здатні впоратись із майбутньою атакою саме цього коронавірусу.

Водночас, дуже хворі пацієнти практично не виробляли клітин Т. Причина цього явища незрозуміла.

У кожному з випадків імунна відповідь є неповною – для ефективного відбиття вірусної атаки клітини В та Т зазвичай мають працювати разом, доповнюючи дію одні одних.

Для майбутньої вакцини від Sars-CoV-2 потрібно, щоб вона генерувала обидва типи імунної відповіді. Інакше людина може захворіти повторно.

Це свідчення, якщо воно істинне, ще раз показує хибність надій деяких країн на початку пандемії на "колективний імунітет".

Перші випадки повторного інфікування показують, що вдруге часом хворіють гірше.

медицина коронавірус наука Китай

Знак гривні
Знак гривні