Ч

Чекаємо глибшої коронакризи. Моніторинг дезінформації №45

  • Поширювали паніку через можливе військове вторгнення
  • Пояснювали, що Мінські домовленості потрібні для «федералізації» України
  • Звинувачували Порошенка у плануванні терактів у Криму
  • Порівнювали економічні наслідки коронавірусу з Голодомором
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації

Період: 6–12 липня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Свято тижня

День рибалки. До привітань долучились Олег Ляшко та ватажок терористів на Луганщині. Привітання останнього вийшло під заголовком «Глава ЛНР едва ли не впервые показал человеческую слабость (ФОТО)». Ми, тим часом, закинули вудки й наловили дези.

Брехня тижня

«Россия миролюбивая страна и к войне, захвату каких-либо территорий россияне не готовятся».

Можливе військове зіткнення України з Росією

Маніпулятори продовжували нагнітати паніку через імовірне вторгнення російської армії на південь України. Багато цитували російських держслужбовців, які виправдовували Росію, яка, виявляється, «миролюбивая страна и к войне, захвату каких-либо территорий россияне не готовятся», та висміювали українську армію — «у Украины есть какая-то армия, она проводит парады». Хоча Кримські угруповання РФ на сьогодні не переважають кількісно українські сили в регіоні та за швидкої реакції місцевих українських військових можна запобігти негативному сценарію.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж глузували, що українці вірять у можливість вторгнення: «психиатрическое обследование на Украине неплохо бы сделать обязательным, причем, не только для высшего военного командования». Перетворюють Росію на жертву, бо «украинские власти продвигают воинственную риторику в отношении братского государства». Одночасно й наголошували на військових потужностях: «Россия не боится украинского москитного флота». Та навіть звинувачували українську армію в потенційній військовій агресії: «в Киеве активно готовят военный сценарий решения так называемой проблемы Донбасса».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Реінтеграція окупованого Донбасу — окупанти не можуть визначити напрямок

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цього тижня багато обговорювали ідею формально приєднати окуповані території до Росії. «Присоединение при формально действующих минских соглашениях повесит на Россию клеймо агрессора и могильщика этих соглашений». За «благородними» закликами зберегти Мінські домовленості ховається політична формула, яку Росія нав’язує Україні: «переформатировать украинское государство (с помощью тех самых минских соглашений) в федерацию или даже конфедерацию с нейтральным статусом».

Нагадаємо, що частина території на сході України окупована російськими військами та найманцями. Росія використовує їх для тиску на Україну за допомогою загострень на фронті. За «федералізацією» і «нейтральним статусом» ховається ідея зробити Україну залежною від Росії політично та економічно.

Тема окупації активізувалась і через пожежі на Луганщині. Про них переважно писали провідні українські видання. Сайти окупантів теж не оминули тему пожеж. Вони використали її як привід для звинувачень української влади не тільки в неефективності, а й у перешкоджанні боротьбі зі стихією.

Порошенко: «злой и закомплексованный», планував «теракты» в Криму

Дезінформатори обговорювали фрагменти нібито розмов Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом щодо діяльності військової розвідки. Це стало підставою звинувачувати колишнього президента України у тому, що він «использовал отдельных представителей ВСУ для участия в диверсиях и террористических актах против граждан Украины, проживающих в Крыму».

Аудіозапис опублікував народний депутат Андрій Деркач. В минулому він був членом фракції Партії Регіонів і групи Воля Народу. Також він активний прихильник Російської Православної Церкви в Україні. У біографії на особистому сайті вказує, що навчався в Академії ФСБ в Москві.

Щодо іншого аудіо, де, як стверджує Деркач, записана розмова Порошенка з Путіним, дезінформатори писали дивні образи на адресу Порошенка: “его в детстве пацаны чморили”. І переконували, що колишній президент планував «зарабатывать деньги» на реінтеграції окупованих територій, але злякався «националистов» і став “президентом войны”.

Також писали:

Коронавірус призведе до нового (гіршого) Голодомору

Російські дезінформатори розмірковували про наслідки коронавірусної економічної кризи та міркували про гіпотетичний голод в Україні. Порівнювали з 1933 роком, зазначаючи, що «если тогда с голодом таки справились за несколько месяцев, то современные украинские политики не решат вопрос и за пять лет. Ведь кроме как продавать облигации и брать кредиты они ничего не умеют!».

Нагадаємо, що Голодомор 1932-33 років (ніякі не кілька місяців) відбувся через колективізацію Сталіна: «закон про п’ять колосків», який передбачав розстріл або 10 років з конфіскацією за розкрадання колгоспного майна. Геноцид, а саме так характеризує Голодомор українське законодавство, доповнили «натуральні штрафи» — право влади забрати всю їжу з дому, та заборона переїзду — по суті, кріпацтво. При цьому запаси зерна в країні були. Голодомор мав на меті придушити опір селян і загнати людей в колгоспи. Колективізація, певно, викликала протести, адже полягала в тому, що люди з якогось дива мали віддати свою землю, техніку й худобу в колгосп, і працювати не на себе, а на той самий колгосп за мізерну компенсацію. Дізнайтесь більше зі сторінки або візиту в Музей Голодомору, прочитайте роман «Жовтий князь», запитайте у бабусь та дідусів, які ще можуть це пам’ятати.

Економіка після відставки Смолія

У минулому випуску ми детально описали маніпуляції та дезінформацію навколо відставки голови НБУ. Основні тренди не змінились: «боргова яма» МВФ, змова Смолія з Гонтарєвою і колишньою владою, близький дефолт, долар по 30 грн. тощо. Цього тижня масла у вогонь підлив фейк на тему заяви Гонтарєвої, що ніби-то МВФ краще не надавати новий транш кредиту через порушення Україною умов співпраці з фондом.

Насправді екс-голова Нацбанку сказала в інтерв’ю, що МВФ має призупинити співпрацю, поки президент не призначить незалежного голову НБУ, а також що є ризик призначення ангажованого голови й фонд має чинити тиск заради збереження реформ. СБУ після інтерв’ю Гонтарєвої заявила, що «вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері, та негативно вплинути на ситуацію в країні».

«The IMF must suspend payments to Ukraine if the country’s government does not appoint an independent central bank governor, Gontareva tells Central Banking».

«She [Гонтарєва — Тексти] says that without decisive IMF action, Ukraine’s president Volodymyr Zelensky will probably appoint a central bank governor who would give in to Kolomoisky’s campaign».

«To defend the reforms we made, the IMF should announce that it is not making any further payments to Ukraine unless Zelensky appoints a governor who will safeguard reforms».

Шарій заступається за Медведчука

Українські маніпулятивні видання продемонстрували, що не тільки Медведчук розкручує Шарія, але й Шарій заступається за Медведчука. На сайті sharij.net у відповідь на заяву Зеленського про російське фінансування лідера ОПЗЖ цитували прес-секретаря Путіна, що «Российская Федерация не финансирует Медведчука». Так, ніби це можна вважати ґрунтовним спростуванням чи аргументом.

Мінські переговори

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато писали про майбутнє Мінських домовленостей. Вони звинувачували Україну в спробах «размыть временные рамки урегулирования конфликта». І одночасно заявляли, що не Україна, а США є стороною конфлікту, яка ухвалює рішення. Що ж до України, то її, на думку маніпуляторів, конфлікт задовольняє: “Перманентная война с Россией, на которой самим можно не воевать, — это лучшее, что может быть”. Самим окупованим територіям пророкували долю Придністров’я — заморожений конфлікт.

Висновки

Цього тижня дезінформатори транслювали російські погрози та брязкання зброєю, а також висміювали українську армію. Вони намагалися переконати, що українське суспільство і владу охопила параноя, і що це насправді Україна планує військову кампанію на півдні. Також дезінформатори звинувачували попереднього президента України та військове керівництво в намірах вчиняти теракти на території окупованого Криму.

Дезінформатори обговорювали й перспективи Мінських домовленостей. Тут усе традиційно. Україну вони звинувачували в затягуванні переговорів. І, не криючись, пояснювали, що головна мета домовленостей — не відновлення територіальної цілісності України, а перетворення її на федерацію. Обов’язкова умова такого перетворення — «нейтральність» і відмова України від прямої співпраці з країнами Заходу.

Методологія

Ми шукали теми у 7510 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні