Ц

Це Порошенко вирубав ліси і спричинив повені — гарячі теми російської дези. Випуск №43

  • Дезінформатори залякували жорстоким карантином і роздмухували протистояння між центром та місцевою владою.
  • Цитували та перекручували на свій лад слова Саакашвілі.
  • Повторювали тези російської пропаганди від Медведчука.
  • Пропонували проросійській опозиції силою захиститись від націоналістів.
  • Нагнітали емоції довкола повеней у Карпатах, шукали винних.
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації.

Період: 22—28 червня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Шановні читачі, ми цінуємо вашу увагу до моніторингів та хотіли б зробити їх кращими.
Будь ласка, пройдіть коротке опитування.

Істерика тижня

«Саакашвили: украинского государства не существует»

Це цитата із поста Саакашвілі в фейсбуці про погану українську бюрократію. Втім дезінформатори побачили там інший головний меседж.

Карантин і епідемія: "люди поверили в сказки о том, что коронавируса не существует"

Маніпулятори, вражені новим антирекордом захворюваності, залякували: «Отлавливать и штрафовать будут массово, и все из-за того, что большинство людей поверили в сказки о масонах и о том, что коронавируса не существует». Хоча самі ж маніпулятори ці «казки» і просувають: у попередніх випусках ми фіксували заяви, що карантин — недоцільний, а коронавірус — нестрашний.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжують загравати з місцевою владою, готуючи плідне підґрунтя для тез про федералізацію: «центральная власть фактически умыла руки, переложив львиную долю ответственности за развитие ситуации с COVID-19 на местные власти (которые и прежде во многом боролись с эпидемией своими силами, привлекая бизнесменов)».

Медведчук до Дня Конституції видав перелік тем російської пропаганди

Медведчук скористався Днем Конституції, щоб перелічити всі основні російські тези, які він вже давно старанно просуває. Серед них: теза про зовнішнє управління, про владу, що належить “распоясавшимся национал-радикалам и «бродячим активистам»”, про тарифний геноцид і тотальне зубожіння, про (вигадану в Росії) політику «насильственной украинизации», бажання «превратить украинцев в бесправных рабов» та знищення системи охорони здоров’я із Супрун у головній ролі.

Саакашвілі піариться по-чорному

Тим часом Саакашвілі підгодовує російських дезінформаторів ідеальним контентом. «Саакашвили рассказал о превосходстве России над Украиной» та «Саакашвили рассказал, как Россия побеждает Украину» – ось під такими заголовками вийшли статті завдяки його цитаті про те, як «Россия сильно опережает Украину в вопросах дерегуляции, налоговой системе и развитии бизнеса». Іншу його цитату перетворили на “Михаил Саакашвили сообщил, что государства Украина нет, вместо него существует лишь куча чиновников, а качество жизни людей определяется «чипом в ухе»”.

Навіть самі дезінформатори вбачали в цьому відверту провокацію та писали, що Саакашвілі «решил подразнить украинское общество и в очередной раз столкнуть украинцев лбами».

Від себе додамо, що дезінформація може піти і від нейтральних, на перший погляд, слів. Проте Саакашвілі сказав не нейтрально. Голова виконкому Ради реформ при Зеленському відповідає (на нашу думку) на рівні з дезінформаторами за публікації під заголовками «Саакашвили рассказал о преимуществах России над Украиной», «Саакашвили: Украина утратила справедливость» чи «Саакашвили: украинского государства не существует».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

В Карпатах повені, а постраждалі — самі винні

Навіть пишучи про природну катастрофу на Західній Україні, українські маніпулятори примудрялись згадати «псевдопатріотів»: повінь – результат «варварской вырубки лесов, которые осуществляли члены режима Порошенко под пристальным вниманием самого Петра Порошенко».

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, не тільки не висловлювали співчуття постраждалим від повені, але й описували як «наказаны жители Карпат за вырубку лесов». Та додавали: «Жители западной Украины знают, как жить киевлянам, харьковчанам, дончанам, но не знают, как остановить вырубку Карпат и как следствие наводнения».

Також писали:

Деокупація Криму — це "план порабощения" від Зеленського

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, насміхалися зі слів заступника голови МЗС України про те, що Росія винна Україні гроші за перебування флоту в Криму: «от Украины ничего не будет исходить, кроме протянутой руки». Вони цитували російських політиків, які, схоже, самі себе намагалися переконати, що «Крым навсегда потерян Украиной».

В Україні потрібно створювати "дружини" проти націоналістів

Маніпулятори продовжують героїзувати Анатолія Шарія: «на членов партии которого неонацисты на Украине начали настоящую охоту». Нагадаємо, що сутички між Азовом та партією Шарія почалися після того, як активісти партії побили двох азовців в метро в Києві. Дезінформатори часто згадують Азов (Нацкорпус) як типових «страшних націоналістів», при цьому проросійські ЗМІ можуть і позитивно згадувати Білецького (приклад). В результаті дезінформатори можуть представити шаріївців жертвами націоналістів і закликати до силових рішень. Схожу ідею вже намагаються реалізувати в регіонах, під проводом РПЦ в Україні.

ЄС розпадається, на США чекає "Майдан", а Росії від санкцій тільки краще

Російські сайти намагаються обґрунтувати, чому Німеччина повинна виступити проти американських санкцій щодо Північного Потоку-2. Санкції вони називають: «грубым вмешательством американцев в сферу германского и европейского суверенитета». А Росія міцніє і будує під санкціями «автаркію», тобто, державу із закритою економікою, яка сама виробляє і споживає всі товари та нічого не купує за кордоном. Найвідоміший приклад автаркії зараз, хоч все одно не остаточно закритий, — це Північна Корея.

Висновки

Цього тижня дезінформатори результати власної роботи представляли як вроджену тупість українців. Вони писали, що люди в Україні повірили “казочкам”, що коронавірусу не існує, і через це людей будуть “«Отлавливать и штрафовать”. Ще раз нагадаємо: самі ж дезінформатори кілька місяців поспіль поширювали інформацію про “штучне” походження коронавірусу або про те, що його не існує.

Також вони нав'язували міф про відповідальність місцевих жителів і “псевдопатріотів” за повені в Західній Україні. Вони свідомо маніпулювали і зводили причини повені до вирубок лісів. Ми вже писали, що вирубки — далеко не головна причина стихійного лиха. Але маніпуляторам зручно використовувати вирубки, щоб розколювати людей на різні табори та нацьковувати їх одне на одного.

Іншою помітною темою було збільшення вуличної активності проросійських партій. Депутат партії ОПЗЖ пропонував створювати “дружини” проти націоналістів. А в Мелітополі РПЦ в Україні створила “казацкий” патруль. Саме неформальні озброєні групи були в авангарді російської агресії в Криму та на Сході України.

Методологія

Ми шукали теми у 8622 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні