З

ЗНО хочуть скасувати. Хаос в управлінні державою почав нищити систему вступу до вишів

Схоже на те, що ректори-корупціонери вирішили скористатися хаосом на Банковій вкупі з епідемією — і добитися повного скасування Зовнішнього незалежного оцінювання та повернення до старих схем зарахування студентів за хабарі. За останній тиждень загальний хаос в державі докотився до системи вступу абітурієнтів до вишів. В цій історії є три складові. Перша — протистояння між Києвом і Міносвіти щодо здачі ДПА (а це частина ЗНО) випускниками, які не планують цьогоріч вступати до вишів. Друга складова — несподіване скасування пробного ЗНО, воно оплачується батьками. Третя — розмови про повне скасування ЗНО цього року.

Розберемо в хронологічному порядку те, як наростала куля хаосу, пов'язана зі вступною кампанією.

ДПА в Києві. Хаос

Кілька днів тому МОН не дозволило Києву реалізувати наказ Департаменту освіти КМДА про звільнення від ДПА тих столичних випускників, які не планують вступати до ВНЗ. Міносвіти назвало наказ нечинним, бо він не був узгоджений із Міністерством юстиції.

У п’ятницю 12-го червня всі освітяни і випускники цілий день чекали рішення позачергового засідання Колегії МОН, де, як всім здавалося, мали досягти консенсусу й ухвалити якесь рішення. Так, наприклад, авторка цього матеріалу сподівалася, що здоровий глузд переможе, і для випускників, які не планують вступ до ВНЗ, скасують ДПА у форматі ЗНО — і водночас ті, хто планують вступати, будуть здавати ЗНО (деталі читайте у нашій статті Київ проти Міносвіти. Підсумкова атестація та ЗНО-2020: скасувати не можна залишити).

Засідала Колегія довго, а вирішила... нічого. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці член Колегії МОН Микита Андрєєв. Він написав «Шкода, але складається враження, що Міністерство не хоче брати на себе відповідальність. Не знаю чому, можливо, чекають нового міністра. Мушу констатувати, що Міністерство пропонувало проект рішення на кшталт "звернутися до Головного санітарного лікаря щодо його позиції", "вивчити питання щодо правових підстав для звільнення від ДПА" тощо. Це не державницька позиція, це "абищо".

В результаті МОН обмежився заявою про нечинність наказу про ДПА від КМДА. Але заява — це лише заява, тож виходить, для Києва ДПА начебто і не буде. Але чи переховуватиме потім МОН коефіцієнт, необхідний для вступу, з урахуванням того, що частини слабших результатів цього року немає — невідомо. Хаос.

Пробне ЗНО. Хаос наростає

Перше пробне ЗНО (переказ) мало відбутися вже сьогодні – 15-го червня. У п’ятницю 12-го червня тишком-нишком Кабмін вніс зміни до своєї попередньої постанови, прибравши у тексті про ЗНО слово “пробному”. Таким чином уряд скасував пробне ЗНО. І це тоді, коли і школи, і випускники вже повністю підготувалися, учасники заплатили гроші, а офіційні структури їх витратили на підготову.

У суботу зранку інформацію про це на брифінгу підтвердив міністр МОЗ Максим Степанов.

Це стало повною несподіванкою для всіх причетних — навіть для МОН та Центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), який відповідає за проведення ЗНО в Україні.

В це важко повірити, але керівництво Центру про рішення Уряду дізналося з соцмереж — про це написала заступниця директора Тетяна Вакуленко.

Ще в травні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що ЗНО відбудеться, якщо епідеміологічна ситуація дозволить його проводити.

Але ріст захворюваності після послаблення карантину був прогнозованим, та, зрештою, послаблення почали вводити, не дочекавшись спаду і не організувавши ефективної системи виявлення та ізоляції потенційних хворих. Де логіка? Чому раптом потрібно скасовувати пробні ЗНО в останній робочий день перед його проведенням?

Зрештою, оголосили про тестове ЗНО онлайн.

Повне скасування ЗНО. Хаос знищує

Тим часом у мережі почала з’являтися тривожна інформація про можливість повного скасування ЗНО (щоправда, переважно з посиланнями на “надійні анонімні джерела”), і розпочався флешмоб #РукиГетьВідЗНО.

Скасування ЗНО відкине процес вступу до ВНЗ до старих корупційних схем. Це створить нерівні умови і позбавить талановиту, але незаможну молодь можливості отримати вищу освіту.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав: “Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі. Інформація надійшла від людей, яких я давно знаю і яким довіряю, хоча поки що не підтверджена офіційно».

Під «високими владними структурами» мається на увазі, вочевидь, Уряд чи Офіс Президента. Про те, що вказівки про скасування ЗНО йдуть з Банкової, свідчить і випадок із заступницею голови фракції Слуга народу Євгенією Кравчук. Спочатку вона написала допис, в якому стала на захист ЗНО: «Скасування основної сесії ЗНО є неприпустимим», — написала Кравчук. А потім затерла цю частину свого допису, однак вона збереглася в історії змін.

Сьогодні, в понеділок 15 червня, вже й головний лікар Ляшко говорить про повне скасування ЗНО, якщо епідеміологічна ситуація буде поганою (а якою ще вона може бути?). Але рівень поширення захворювання — різний в різних частинах країни. Скажімо, на Полтавщині — мінімальна кількість нових хворих. Уряд має урядувати, а не лише забороняти і скасовувати. ЗНО потрібно адаптувати до нових умов.

Найбільш імовірно, що зрада зі скасуванням ЗНО, на яку навіть за Януковича не наважилися, є не частиною підступного плану влади, а просто ознакою страшної некомпетентності й хаосу, який панує у тих самих «високих владних структурах».

Постійні кадрові ротації, заміна міністрів або узагалі їх відсутність, тимчасові «виконувачі обов’язків”, які тільки й чекають, коли їх «підуть» з посади і не хочуть брати на себе жодної відповідальності. А до всього цього додамо наявність персон, які, залишаючись у тіні, хотіли б скористатися моментом і відмотати вступну реформу назад.

Хто ці люди? Співзасновниця громадських організацій "Батьківський контроль" і "Смарт освіта" Іванна Коберник у своєму дописі згадує «ректорське лоббі», яке прагне скасування ЗНО.

І нехай повне скасування ЗНО — поки що на рівні анонімних розмов та чуток, реальна загроза існує. Скасування пробного ЗНО — це своєрідна спроба перевірити, чи так можна, чи суспільство дозволить. Якщо дозволить, якщо ми дозволимо – злочинний задум стане реальністю!

Та не варто виключати й версію, що це свідомий крок у плані демонтажу української державності, адже відбір талановитих дітей і запобігання корупції при вищій освіті — це важливий елемент життєздатності держави. Зрештою, не має значення — план це чи це бездарність. Головне, маємо результат — і він вкрай небезпечний для країни.

абзац зно пандемія освіта корупція

Знак гривні
Знак гривні