Г

Гібридна війна в часи коронавірусу. Хто, як і навіщо керує нашим сприйняттям

Україна живе у стані гібридної війни з Росією, яка великою мірою ведеться на інформаційному полі. Як виникають фейки, яку мету переслідують пропагандисти, як змінювалась ситуація впродовж останнього року і чи реально протистояти маніпуляторам, обговорили 10 червня під час LIVE-дискусії фахівці у сфері протидії дезінформації.

Про ігри з правдою, вплив на емоції та удар по західним цінностям

Володимир Єрмоленко, директор з аналітики Інтерньюз-Україна та головний редактор UkraineWorld.org

Про “коронавірусні фейки” та прийоми дезінформаторів


Альона Романюк, головна редакторка фейсбук-кампанії «По той бік новин» (ІРРП)

- Фейкові екперти – лікарі, науковці, які коментують якісь дослідження (молодий лікар з РФ Юра Клімов радить затримувати дихання на 10 секунд, щоб перевірити, чи хвора людина на коронавірус). Сюди ж додамо приписування реальним людям слів, які вони не говорили.

- Підміна понять. Наприклад, коли фотографії з російських лікарень видавалися за українські реалії.

- Маніпуляції цифрами та даними, виривання їх з контексту задля досягнення власної мети.

- Вміло поєднані напівправдиві або перекручені факти.

За тематикою Романюк розділяє пандемічні фейки на декілька груп. Одна з них про те, що коронавірус створений штучно і походить із Китаю. Цей фейк поширили саме російські журналісти ще в січні. З часом він видозмінювався, і вже два місяці потому називалися різні країни, в лабораторіях яких буцімто з’явився вірус. Ще одна група стосується ліків і лікування. Всі, мабуть, пам’ятають про «цілющі», лимони, часник або імбир. Нагадаємо також, що після розповсюдження фейку про їхню дивовижну користь у боротьбі з коронавірусом, ціни на ці продукти в українських магазинах злетіли в рази.

Хто продукує фейки? Альона Романюк вважає, що єдиного джерела немає. Є фейки, які породжуються із джерела «одна баба сказала, баба бабі сказала». Є люди, які умисно хочуть хайпанути, наростити собі експертність, залучити підписників. Є як спонтанні фейки, які виникають через нерозуміння, спотворення, так і цілеспрямовані кампанії. В Росії було помічене поширення фейків навіть на державному рівні, незавуальовано.

Про психологію та інструменти російської пропаганди


Аля Шандра, головна редакторка Euromaidan Press

Про річні тренди в наративах, що просуває Росія в Україні

Керівниця проекту «Свіжа деза з Росії» (Texty.org.ua) Надія Романенко, спираючись на моніторинг та дослідження, вважає, що наративи лише трохи модифікувалися під впливом епідемії коронавірусу.

Що ж робити?


Розповідати свої історії , якісно комунікувати

Усі фахівці єдині в думці, що самим розвінчанням фейків силами громадськості і волонтерів гібридну війну виграти неможливо. Якою ж «зброєю» ми можемо підсилитися?

Дивіться дискусію повністю тут

дезінформація війна

Знак гривні
Знак гривні