К

Київ проти Міносвіти. Підсумкова атестація та ЗНО-2020: скасувати не можна залишити

Навчальний рік 2020 року в школах має завершитися до 1 липня. Це означає, що до того часу вже мають відбутися і ДПА у форматі ЗНО (Державна підсумкова атестація) і ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання). Ті учні, які планують цьогоріч вступати до вишів, будуть складати ЗНО. А от ті, хто не планує вступати, досі не знають, чи відбудеться ДПА, чи його таки скасують у зв’язку з вірусною загрозою для учнів та педагогів.

Міністерство освіти вперто не хоче скасовувати ДПА, хоча цього вимагають, схоже, всі задіяні сторони — громадськість, педагоги, навіть Громадська Рада при МОН. А освітній омбудсмен Сергій Горбачов днями офіційно звернувся до МОН із вимогою негайно скликати позачергове засідання Колегії МОН, аби нарешті вирішити це питання.

Хронологія пристрастей навколо ДПА-ЗНО 2020:

На початку квітня було зареєстровано електронну петицію від громадян «Про скасування ДПА для учнів 11 класу» в інтернет-представництві Президента України. Нагадаємо, що ДПА для учнів 4-9 класів на той момент вже було скасоване наказом МОН у зв’язку з пандемією і загрозою для учнів та педагогів.

28-го квітня 2020 року Асоціація керівників шкіл міста Києва надіслала звернення до в.о. міністра освіти і науки Любомири Мандзій з тією ж вимогою: в умовах карантину скасувати проведення державної підсумкової атестації для випускників, які не планують вступати до закладів вищої освіти. Автори звернення пишуть, що ситуація, яка склалася на сьогодні в країні, є законною підставою для звільнення випускників 11-х класів від ДПА. На думку авторів, таке рішення знизить напругу серед випускників, їхніх батьків та педагогів. А також зменшить навантаження на місцеві бюджети щодо витрат на «карантинні» заходи (а кількість пунктів тестування цього року може втричі збільшитися, враховуючи санітарні обмеження). Лист підписаний головою Асоціації керівників шкіл міста Києва Тетяною Федуновою. Звернення було активно підтримане освітянами.

На початку червня Громадська Рада при МОН України звернулася до МОН з проханням звільнити випускників 11-х класів від проходження ДПА і видати у червні місяці дітям свідоцтва про повну загальну середню освіту, а для тих, хто планує вступати до закладів вищої освіти, безумовно, провести ЗНО. Про це 1-го червня на своїй сторінці написав голова Громадської Ради Микита Андрєєв і опублікував текст звернення. «З оприлюднених МОН документів можна зробити висновок, що єдиним засобом безпеки учасників ЗНО/ДПА будуть маски, в яких випускники перебуватимуть багато годин. Однак відстань між учасниками тестування буде значно меншою, ніж це відповідає нормам безпеки, і кількість учасників буде 15 в одній аудиторії, а не 10, як це рекомендується медиками», — пишуть автори звернення.

3-го червня Департамент освіти і науки КМДА прийняв наказ №102 «Про звільнення в 2019/2020 навчальному році від проходження державної підсумкової атестації». Рішення КМДА — скасувати ДПА для учнів, які не планують вступ, та дати можливість відтермінувати ЗНО для тих випускників, які будуть вступати до вишів, але не цьогоріч.

Міністерство, яке ігнорувало всі попередні звернення, цього разу відреагувало, заявивши 5-го червня, що наказ Департаменту освіти і науки КМДА є нечинним і не підлягає виконанню. Бо відповідний наказ має бути узгоджений у Міністерстві Юстиції.

На обурені коментарі педагогів, учнів та батьків під своїм дописом у Фейсбуці про «нечинність» наказу МОН не реагує ніяк.

Тим часом столичні педагоги на своїх сторінках та в своїх спільнотах висловлюють недовіру МОН та поширюють дописи із хештегами

#Безпечне_ЗНО
#Подвійні_стандарти_МОН

Вони пишуть:

«Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», центральні органи виконавчої влади затверджують зміст, форму і порядок проведення атестації.

В Україні діє принцип верховенства права та принцип рівності.

Зазначаючи про те, що наказ Департаменту освіти і науки не підлягає виконанню, МОН грубо порушує зазначені принципи. Фактично МОН поділило дітей на дві категорії. Учнів 4 та 9 класів у зв'язку із надзвичайною ситуацією, яка склалася в Україні, з метою захисту їх здоров'я, звільнили від проходження ДПА, а учнів 11 класів — НІ. А ці діти живуть не в Україні, їх здоров'ю нічого не загрожує, надзвичайна ситуація на них не розповсюджується?! У даному випадку з боку МОН ми маємо ПОДВІЙНИЙ підхід до вирішення аналогічних ситуацій.

Позиція — НЕДОВІРА МОН!!!!!

Захистимо дітей від смертельної загрози та бездіяльності МОН!».

Директор однієї зі столичних шкіл на своїй сторінці пише, що педагогам та керівництву шкіл із приватних джерел стало відомо, що МОН вже дає вказівку Мін'юсту не давати реєстрацію наказу про скасування ДПА у 11-х класах. «Боротьба триває», — пише директорка школи. — Міністерство юстиції, свій іспит зараз проходите Ви. Подумайте про дітей, вчителів, родини всіх учасників ДПА-ЗНО....Чекаємо....».

9-го червня ініціативу скасувати ДПА у форматі ЗНО задля безпеки учнів та педагогів підтримав освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук, закликав МОН припинити вдавати, що нічого не відбувається, та зібрати позачергове засідання Колегії МОН, почути позицію Міністерства та київського Департаменту освіти і науки й ухвалити разом рішення в інтересах випускників та педагогів. І додав копію свого офіційного листа до Любомири Мандзій.

Чому ж МОН так вперто стоїть на своєму?

Припущення перше: Міністерство справді боїться зіпсувати статистику. Що менше учнів прийде здавати ЗНО, то гіршою вона буде. Іншими словами — свіжі результати ЗНО будуть програвати минулорічним.

Припущення друге: На додаткові санітарні заходи під час проведення ДПА-ЗНО вже виділено гроші з бюджету. Скасування ДПА потягне за собою неможливість освоїти всі виділені кошти. Навіть якщо йдеться не про корупційні схеми, а про повернення грошей в бюджет чи переспрямування їх на інші статті витрат, то це зайвий клопіт.

Припущення третє: Міністерство не хоче приймати рішення і брати на себе відповідальність і грає в мовчанку, не отримавши ніякої вказівки «згори» щодо скасування ДПА. Після наказу КМДА ситуація змінилася. Мовчазне Міністерство раптом пожвавилося і проявило активність. Але, замість підтримати рішення Києва і прийняти аналогічне рішення для всієї України, МОН почало «топити» рішення КМДА. Можливо, тут вже включилася і політична складова, і вказівка «згори» надійшла. «Війна наказів» — так назвав це протистояння Сергій Горбачов. Чим вона завершиться, поки що невідомо.

Висловившись з приводу наказу КМДА, Міністерство знову замовкло. Дати Текстам офіційний коментар — відмовилося. В неофіційній розмові представник МОН сказав нам, що обов'язкове ДПА цього року вони не скасовують через прагнення зберегти прозорі та рівні правила вступу. Тобто, чим більше людей склали ЗНО гірше за тебе, тим твоя оцінка вища. Гірших в умовах скасування ДПА буде набагато менше. Наскільки таке твердження відповідає дійсності, ми попросили прокоментувати Сергія Горбачова. А також запитали у нього, скільки грошей виділено з бюджету на додаткові санітарні заходи під час складання ДПА-ЗНО.

«Шкала "прохідного балу" може бути уточнена з моделюванням балів тих учасників, які не беруть участь у ЗНО цього року. Цей бал завжди визначався не автоматично, а після обговорення та затвердження комісією. Побоювання щодо Києва легко нівелюються рішенням МОН звільнити від ДПА випускників по всій країні. Щодо бюджетних коштів, не можу компетентно стверджувати, бо точна сума мені невідома. Я чув оцінки від 100 до 110 мільйонів гривень».

зно дпа освіта

Знак гривні
Знак гривні