Г

Гарячі теми російської дези: пропозиція «м'якої» федералізації. Випуск №40

  • Увагу до Авакова називали результатом інтриг “соросят”, додаючи, що “в усьому винні ветерани” і “неправильна” реформа поліції.
  • В очікування місцевих виборів російські дезінформатори роблять ставки на регіональні сили, які після перемоги нібито сприятимуть “м’якій федералізації”.
  • Про призначення Ткаченка писали, постійно згадуючи його “хозяина” Коломойського, та вкотре підкреслювали залежність президента від олігархів.
  • Писали, що плани з деокупації Донбасу “никогда не будут реализованы”, а щодо Криму приписували Україні агресивні наміри.
  • Обурювались, що на мінських перемовинах будуть присутні переселенці з окупованих територій.
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації.

Період: 1–7 червня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 1—7 червня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 1—7 червня 2020 року

В очікуванні місцевих виборів: жадібність “слуг” і м’яка федералізація

Тема місцевих виборів минулого тижня очікувано супроводжувалась великою кількістю джинси та чорного піару. При цьому, самі ж маніпулятивні видання, вигороджуючи своїх кандидатів в мери Києва, писали: “В борьбе за кресло киевского мэра пошли в ход грязные технологии”.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, критикували та висміювали відсутність розгалуженого регіонального представництва правлячої партії: “Проблем в «Слуге Народа» столько, что некому было создать в областях партийные ячейки. О какой коммуникации с обществом можно говорить, если нет представительств партии в регионах страны?”. Звинувачували, що “дело не только в отсутствии грамотных партийных строителей, но и в жадности «слуг»”, і що “в офисе президента банально решили сэкономить на финансировании местных выборов”.

“Партийные функционеры заняты проталкиванием необходимых законопроектов в ВР и постоянными интригами во фракции, а работу никто не проводил”.

Російські дезінформатори критикували політику децентралізації, оскільки “местное самоуправление давно является вотчиной региональных олигархов”. Одночасно просували тезу, що ситуація в країні покращиться, якщо до влади прийдуть регіональні сили – “это может помочь регионам защищаться от негативных веяний со стороны центральной власти”. І вкотре додавали тезу про федералізацію, пропонуючи ковтнути її “м’якою” — “возможен вариант мягкой федерализации, которая могла бы помочь Украине в сохранении внутреннего спокойствия”. Щоправда, не пояснюючи, що саме мають на увазі під “м’якою” федералізацією та що таке цей “внутрішній спокій”.

Новий міністр культури і кадрове диво, яке не сталось

Не оминули увагою минулого тижня кадрові зміни в Кабміні – призначення міністра культури та віце-прем’єрки з євроінтеграції. І якщо про Ольгу Стефанишину, крім її зв’язків з Порошенком, майже нічого не писали, то Ткаченко став головним героєм багатьох заголовків. Його призначення міністром культури називали “пародією”, підкреслювали зв’язок з Коломойським (“Куда скажет ему его хозяин, туда он и пойдет”), робили висновок, що “не может человек, который последние 10 лет прислуживал одному олигарху и не является самодостаточной фигурой, управлять какими-то процессами”, а єдиною гарною новиною називали те, що відтепер Ткаченко “уже не сможет пробивать дно и участвовать в выборах киевского мэра”. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, Ткаченка характеризували як “гендиректора канала «плюсы» — нашего местного украинского «Радио тысячи холмов», верного холопа Коломойского, вора Одесской киностудии и просто хорошего парня”. Велика частина критики не є фейком чи навіть ґрунтується на заявах проукраїнських персон, але в контексті (про)російських сайтів — це маніпуляції, адже такі наративи спрямовані на дискредитацію уряду як інституції нашої держави.

Нові призначення в українських маніпулятивних виданнях спровокували тему “кадрового чуда”, якого за президентства Зеленського “так и не случилось”. А скарги президента на “кадровый голод” називали наслідком провалу программы LIFT (презентована Зеленським наприкiнцi травня платформа для залучення до влади професіоналів із різних галузей) та того, що “Жалуясь на кадровый голод в правительстве, глава государства позволяет выдвиженцам олигархов и своему ближайшему окружению де-факто руководить государством, распределяя сферы влияния, а значит, и финансовые потоки”.

Обещания Зеленского навсегда покончить с влиянием финансово-промышленных групп на власть в итоге так и остались всего лишь обещаниями”.

Аваков “опытный и сильный руководитель”, а Зеленський “ничего не решает”

Вже другий тиждень поспіль з’являються матеріали про можливу відставку Арсена Авакова через серію скандалів з поліціянтами. Маніпулятори на різних сайтах зосередилися на двох основних тезах: “у всьому винні ветерани” і “неправильна” реформа поліції. Сайти-клікбейти звинувачують тогочасний уряд у тому, що “сделав картинку реформирования на фоне патрульной полиции, были уничтожены действительно важные подразделения правоохранительных органов”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більше акцентують увагу на наслідках війни на Сході України: “в стране гражданская война и невероятное количество всяческих отморозков принимает в ней участие, то рано или поздно эти отморозки вернутся домой и будут делать то, что они делали с населением Донбасса”.

Більшість критики дістається “націоналістам”, яким “покровительствует” Аваков, та “недореформі” яка начебто вимила зі складу поліції “профессионалов”. Важливо помітити, що саме такі неатестовані “професіоналичасто стають фігурантами справ про жорстокість поліції. Натомість про президента Володимира Зеленського російські сайти написали: “Зеленский ... не несёт ответственности за весь этот бардак просто потому, что сам он ничего не решает”.

Самого Авакова маніпулятори показують радше як мудрого “сірого кардинала”, без якого не можна прийняти жодного рішення. “Важно для власти, чтобы в руководстве органами внутренних дел был опытный и сильный руководитель (Аваков — Тексти)”. Підвищену увагу до Авакова вони пояснюють інтригами “соросят” та представників антикорупційних організацій: “речь идёт о грызне между «местными» и «госдеповскими», причём кто из них хуже — попробуй пойми”.

Україна — це “Антироссия”

Ще однією важливою темою цього тижня стало геополітичне протистояння України та Росії. Ключовими наративами тут є реінтеграція окупованих територій та можливість подальшої економічної співпраці з Росією.

Щодо реінтеграції окупованих районів на Сході України, сайти-клікбейти поширили слова колишнього радника голови РНБО Сергія Сивохо: “Естественно, есть большой процент тех, кто хочет вернуться в Украину, но не хочет возвращаться в Украину, которую пытался создать Порошенко, где постоянно гнобление было Донбасса”.

В питаннях співпраці з Росією вони просувають тему залежності України від російського ринку: “сотрудничество с Россией и СНГ — это единственный вариант, подходящий Украине, для Европы же Украина является просто «сырьевым придатком»”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, пишуть, що плани з деокупації “никогда не будут реализованы”. При цьому вони стверджують, що в України є агресивні наміри щодо Криму: “Киев постоянно об этом говорит, чтобы вбить в головы молодых украинских граждан, что Крым якобы можно отвоевать у России”.

Одночасно російські сайти намагаються посіяти недовіру до ЄС та США. Наприклад, консультантів з ЄС, які займаються темами децентралізації та ефективного врядування, вони називають “аферистами”. Щодо них маніпулятори пропонують нехитрий прогноз: “Побывав на Украине, они внедряются в украинские коррупционные схемы, которые являются подпиткой для многих международных аферистов. Это все обычная афера, такая же, как сам по себе Евросоюз”.

Вже кілька тижнів підряд дезінформатори просувають тема “ЄС грабує Україну”. Хоча вони все одно не можуть пояснити, як розвинені країни Західної Європи можуть “наживатися” коштом України.

Наостанок, вони пишуть про Україну “под управлением Соединенных Штатов” та висловлюють надію на те, що “в конце концов информационная блокада, которая сейчас установлена на Украине, даст трещину, и тогда граждане страны узнают обо всех преступлениях, совершенных властями”.

Такі тези спрямовані на людей, які знаходяться у полі впливу російських медіа. Проте за дуже частого повторення і просочування український інфопростір частина з цих суджень злітає з вуст політиків та посадовців — та досягає цілі.

Зеленський піариться на будівництві і призначив "клоунів" у Мінськ

Щодо Зеленського і його оточення, сайти-клікбейти багато писали про викриття депутата Гео Лероса. Депутат раніше опублікував записи розмов брата голови Офісу Президента Андрія Єрмака, де останній пропонує сприяти призначенню на посаду за гроші.

Маніпуляторів дивує високий рівень довіри до Зеленського. Вони пишуть, що президент свідомо переносить відповідальність за провали на прем’єра та інших посадовців, щоб захистити свій рейтинг: “Это в глазах украинцев имитация того, что якобы Зеленский ни при чем к происходящему в стране”.

Клікбейтери звернули увагу й на плани розгорнути “велике будівництво” інфраструктури в країні. На їхню думку, це спосіб привернути симпатії виборців до партії Слуга народу на місцевих виборах: “глава государства начал откровенно приписывать себе чужие заслуги ради пиара и повышения собственного рейтинга”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато обурювались тим, що з ініціативи української сторони на мінських перемовинах будуть присутні переселенці з окупованих територій. Звинувачували вони у цьому самого Зеленського: “Владимир Зеленский назначил на ответственные посты «клоунов», которые занимаются имитацией переговорного процесса”.

Провідні російські сайти називають політику Зеленського “ущербной, бездарной и неэффективной”. А самого президента звинувачують у тому, що він “окружает себя людьми, связанными с бывшим украинским президентом Петром Порошенко и американским финансистом Джорджем Соросом”.

Також писали:

“Вся эта ваша мировая антиэпидемиологическая теория на практике оказалась туфтой”

Російські дезінформатори продовжують нагнітати паніку навколо коронавірусу та заганяти читачів в логічні пастки: “Лекарство таки оказалось хуже болезни. Собственно, два вопроса: если карантинные меры не помогают и не были так необходимы, то кто понесёт ответственность за ущерб экономике? А если они помогали и были необходимы, чтобы сохранять жизни людей, то кто понесёт ответственность за жизни тех, кто умрёт из-за снятия карантина? Ответ на оба вопроса: никто”. Нагадаємо, соціальна дистанція, маски й антисептики необхідні. Послаблення карантину вже призводить до більшої кількості хворих.

Кінець епохи бідності

Маніпулятивні сайти пишуть про заяви депутатів Ради щодо співпраці України з МВФ: “Президент Зеленский обязан обнародовать условия, которые поставил перед страной Международный валютный фонд, и назвать имена уполномоченных, которые будут вести переговоры о заимствованиях”. А також потішаються з новини про те, що відео бійок в Раді потрапило в рекламу одного з європейських театрів.

Зникла вода Криму

Російські депутати пропонують “забути” про Дніпровську воду для Криму: “Северо-Крымский канал, который ранее поставлял днепровскую воду с Украины в Крым, выполнил историческую миссию, но теперь полуостров должен сам решить вопрос водоснабжения”. А дезінформатори цитують слова Поклонської, що рішення перекрити Північно-Кримський канал вплине на: “состоянии экосистемы как нижнего Днепра, так и Крыма”. І взагалі, кажуть, що українська влада “проводит человеконенавистническую политику”.

“Американський майдан”

Дезінформатори пишуть, що через “ситуацию с погромами на почве расизма” Сполучені Штати “потеряли право делать кому-либо замечания на тему прав человека”. Та звинувачують американську поліцію в “самосуді”. Це один із давніх наративів проросійських маніпуляторів: “міжнародного права” та “прав людини” ніхто не дотримується, тому Росія на своїй території має право робити все, що заманеться.

Висновки

Дезінформатори хотіли скористатися скандалами довкола глави МВС Арсена Авакова, щоб дискредитувати українських ветеранів. Вони називали їх “отморозками” та намагалися перекласти на них відповідальність за насильство поліціянтів. Також вони побивалися про “недореформу” поліції. Але головною проблемою реформи для них було не те, що в лавах правоохоронців залишилися старі корумповані кадри, а зовсім навпаки — втрата цінних “професіоналів”. Тобто, працівників поліції, що не пройшли атестацію і не повернулися на службу.

Маніпулятивні сайти багато писали про “кадровий голод”, через який Зеленський приводить до влади “выдвиженцев олигархов”. Загалом багато критики стосувалося останніх рішень президента. Його звинувачували в тому, що глава держави прикривається від критики прем’єр-міністром. Та намагається піаритися на інфраструктурних проектах перед місцевими виборами. Але особливу ненависть з боку дезінформаторів викликало рішення Офісу Президента включити представників переселенців у Мінські перемовини. Переселенців назвали “клоунами”, що займатимуться “имитацией переговорного процесса”.

У внутрішній політиці дезінформатори нападають на реформу децентралізації. Вони пишуть, що місцева влада “является вотчиной региональных олигархов”, і натомість намагаються просунути своє уявлення про “федералізацією”.

Приклади Заголовків

В очікуванні місцевих виборів: жадібність “слуг” і м’яка федералізація

Зеленский в виде компенсации за «Приватбанк» отдал "на откуп" Коломойскому город Днепр, - Александр Кочетков | ua24ua.net

Самый лучший город на Земле превращается в унылое г"вн" | ua24ua.net

У «Слуг народа» дефицит активистов в регионах. Партия власти оказалась жадной до денег | front-novorossii.ru

«Партизация Украины»: партия Зеленского переиначивает местные выборы | dnr-lnr.info

Новий міністр культури і кадрове диво, яке не сталось

Зеленский позволяет выдвиженцам олигархов и своему окружению руководить государством — Deutsche Welle | antikor.com.ua

"Назначение Ткаченко министром - это пародия" | ua24ua.net

Убогое дитя “кадрового голода” | ukrrudprom.com

Менеджер Коломойского, побратим Бородянского. Чем знаменит нардеп Ткаченко, который идет в министры культуры | nk.org.ua

По заветам Геббельса. Кто и зачем возглавит министерство культуры Украины | ukraina.ru

Медийщика Коломойского назначат на культурный фронт, человека Порошенко – на евроинтеграцию | front-novorossii.ru

Аваков “опытный и сильный руководитель”, а Зеленський “ничего не решает”

Аваков депутатам: "Не вам меня учить, как надо Родину любить" | pravda.rv.ua

Почему Украина превращается в Сомали? | lifedon.com.ua

«Украина вооружается». Неменский рассказал, почему Аваков останется главой МВД | ukraina.ru

Как Аваков родину "любит". Глава МВД Украины согласен, что плохо, но не то, чтобы совсем | ukraina.ru

В партии Зеленского призвали «людей с яйцами» отправить в отставку Авакова | lenta.ru

Україна — це “Антироссия”

Наталья Королевская убеждена, что Украине без России не восстановиться | begemot.media

Чаплыга выявил схему, как иностранцы скупают внутренний долг Украины за бесценок | nahnews.org

Нежелание Украины вступать в прямые переговоры с Донбассом – показатель независимости ЛНР и ДНР | miaistok.su

Время говорить о рынках? В России и Украине вспомнили о взаимной торговле | front-novorossii.ru

«Уздечка США ослабла». Олейник увидел шанс для победы здравых сил на Украине | front-novorossii.ru

Зеленський піариться на будівництві й призначив "клоунів" у Мінськ

Украинцы продолжают считать Зеленского хорошим царем, которого обманывают плохие бояре — политолог | kordon.org.ua

От дорог до душевых кабинок. Как Зеленский превращает Украину в стройплощадку имени себя | skelet-info.org

Зеленский предупредил нацию о начале борьбы с хамоном | front-novorossii.ru

В ДНР поняли, для чего мудрый украинский народ избрал президентом «скомороха» | novorossiy.info

Извращённый пиар: Зеленский и Порошенко ведут согласованную игру? | rusvesna.su

Методологія

Ми шукали теми у 11673 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні