Г

Гарячі теми російської дези: атака на Порошенка, захист Степанова і звинувачення ветеранів АТО у стрілянині в Броварах. Випуск №39

  • Поліцейське насильство і стрілянина в Броварах були інтерпретовані не як провал реформи поліції, а російські сайти звели пояснення до Майдану.
  • Гра м'язами ДБР в музеї Гончара та український Форбс активізували мантру “в усьому винен Порошенко”.
  • На допомогу “соросятам” поспішають “супрунята”. Їх, разом з фармацевтичним лобі, звинувачують у спробах звільнити голову МОЗ.
  • Питання газу знову на порядку денному: Росія бореться за “Північний потік-2” й проти постачання скрапленого газу.
  • Вкотре просили дати українську воду в окупований Крим.
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації.

Період: 25—31 травня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.  25—31 травня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 25—31 травня 2020 року

Порошенко: ігри з ДБР та колекція картин країни-агресора

Події в музеї Гончара, де Порошенко відкрив виставку своєї приватної колекції картин (його звинувачують у їх незаконному ввезенні до України), а ДБР туди ломилося і заблокувало на деякий час вхід до музею, дезінформатори відіграли по повній. Українські маніпулятивні видання розвивали гіпотези, що ці події – результат дій політтехнологів Порошенка, чия задача була “«плюнуть в ГБР» и вынудить их действовать”. При цьому згадували в цьому контексті повернення Порошенка до списку мільярдерів згідно з публікацією журналу Forbes-Україна, який вийшов після довгої перерви: "Петра Порошенко нужно привлекать к ответственности не за картины, его следует спросить, почему он разбогател чуть ли не на миллиард в 2016-2019 гг.". Тим самим повторювали тези російських мейнстрімних видань, які писали, що “Порошенко на редкость удачно сходил во власть”.

Також українські маніпулятори фантазували, що присутність в колекції Порошенка робіт російських художників “говорит о том, что экс-президент абсолютно "русский человек””, а його “лозунги "армія та віра" – просто очередной набор ничего незначащих слов” (ця теза давно просувається в патріотичних спільнотах). Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж поширювали цю тезу, додаючи до неї емоційності: “Даже «порохоботы» заволновались: какого х*** [лайку видалено Текстами] в коллекции пятого президента художники, которые неправильно отвечали на вопрос «чей Крым?» и по чистому недоразумению не занесены в список «Миротворца»?”.

Медведчук коментує все, про що говорить Росія

Медведчук продовжує коментувати все на світі, а підконтрольні йому медіа кожну цитату тиражують в десятках публікацій (часто з ідентичним текстом). І хоч зазвичай ми намагаємось оминати опис піару ОПЗЖ в їхніх ЗМІ, цього разу покажемо, як Медведчук сприяє поширенню та легітимізації проросійських меседжів, та в скількох темах впродовж одного тижня він вставляє свої 5 копійок.

Вы знаете, я не хочу сгущать краски”, – каже Медведчук в черговому інтерв’ю, і робить це в кожному реченні. Загалом зміст більшості його коментарів можна описати його же фразою: “Ничего хорошего ожидать сегодня при сложившейся в настоящее время ситуации не приходится”. Він сприяє популяризації проросійського мему “Вашингтонский обком” та поширює дискурс про зовнішнє управління Україною, маніпулює стосовно наглядової ради Нафтогазу (“происходит, чтобы отдать управление компанией США”) та згадує, що “продавать домашних животных за долги – это дикость и цинизм” (цю тему взяли з публікації в цілком пристойному ЗМІ проте, що через систему продажів конфіскованого майна продаються свійські твварини).

Навіть кажучи про напад на офіс ОПЗЖ (нещодавно його агресивно пікетували представники крайньоправої організації “Азов”, дії яких особливо активно висвітлюються каналами самого Медведчука), співрозмовник піднімає тезу про зовнішнє управління – бо “национал-радикалы” діяли за вказівкою влади, “а власть действует по указке внешних факторов, находящихся за границей – для того, чтобы отомстить партии и за празднование 9 мая, и за позицию по закону о земле, и за бактериологические лаборатории, и за отношения, которые мы отстаиваем – торгово-экономические отношения с РФ, и – самое главное – за мир на Донбассе”.

Насильство з боку поліції — "винні ветерани", а не Аваков

Минулого тижня маніпулятори присвятили багато уваги скандалам щодо бездіяльності поліції та поліцейського насильства. Вони писали про катування і зґвалтування у відділку в Кагарлику і про масову стрілянину в Броварах.

Щодо стрілянини в Броварах, сайти-клікбейти намагалися провести паралелі з реакцією влади на проросійських бойовиків на Сході України: “будет антитеррористическая операция в Киевской области?”. Учасників стрілянини поліція затримала, організаторів розшукують.

Російські сайти, як мейнстрімні так і ті, що орієнтовані на українську тематику, звинуватили ветеранів війни з Росією: “в криминальных инцидентах практически всегда фигурируют бывшие участники АТО на Донбассе”.

Органы полиции, напичканные патриотами с майдана и ветеранами АТО, активистами и волонтёрами-мародёрами, убивают, насилуют, калечат сограждан и случайно, и целенаправленно.” Насправді інформації про причетність когось із ветеранів до подій у Броварах ні офіційно, ні в мейнстрімових українських медіа.

США проти “Північного потоку-2”, а китайці “заздрять” росіянам

Маніпулятивні сайти значну увагу зосередили на Сполучених Штатах і газовому питанні. Вони переконували, США бояться збільшення “впливу” Росії в Європі через можливий старт “Північного потоку-2”. Американські санкції щодо російського газопроводу називали “недобросовестной конкуренцией”.

Нещодавно ми вже писали, що дезінформатори почали активніше згадувати Польщу відтоді, як вона відмовилася підписувати новий транзитний договір із Газпромом і почала будувати трубу для постачання газу з Данії. Цього тижня вони продовжили цей наратив, а також критикували плани України імпортувати американський скраплений газ. Імпортувати його планують саме через територію Польщі: “Поставки сжиженного газа в Украину обойдутся в разы дороже, чем закупки в Европе или в России”. Дезінформатори традиційно намагаються дискредитувати будь-які спроби відмовитися від російського газу або зменшити залежність від нього.

Вони також спекулювали європейськими регуляціями у сфері постачання газу і писали про те, що “Північний потік” вивели з під дії газової директиви ЄС. Насправді “потоків” є два, ними керують дві різні компанії й фізично це дві різних труби. Перший почав працювати у 2011 році, задовго до поточної газової директиви ЄС (документу, який обмежує монополію постачальника газу на трубу — Тексти). Саме його нещодавно “звільнили” від дії цієї директиви на 20 років.

Другий “потік” Росія тільки намагається добудувати для того, щоб відмовитись від українського транзиту. Американські санкції зупинили будівництво цього газопроводу, а газова директива ЄС обмежуватиме його роботу, якщо його все-таки добудують. Німецький регулятор відмовився робити винятки для “Північного потоку-2”.

Але дезінформатори користуються плутаниною між двома “потоками”, щоб виставити Німеччину зацикленою на власних інтересах і союзною з Росією: “Верх взяла экономическая целесообразность и стремление Германии сохранить лидирующие позиции в Евросоюзе за счет возможности иметь у себя хаб, контролирующий газовые поставки во многие страны ЕС”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, в цей час просто захлиналися образами “могутності” російської держави й армії. Цього разу вони порівнювали її не з Україною чи США, а з власним кумиром — Китаєм. Порівнюючи Китай із Росією вони пишуть “Пекин никогда бы не решился на силовой сценарий возврата своей территории”. Під “возвратом” вони мають на увазі незаконну анексію української території.

Да, рано или поздно и Гонконг, и Тайвань будут поглощены материковым Китаем, но это совсем другой сценарий поглощения, более похожий на медленное удушение китайского удава, нежели на российский вариант дзюдо с пропуском удара и последующим поглощением энергии противника с финальным приёмом на удержание.

“Захист” Степанова від “соросят” і “восстановление промышленного потенциала Украины” за допомогою Росії

Сайти-клікбейти намагалися перенести увагу з корупційних скандалів довкола особи міністра охорони здоров’я Степанова на “соросят” і “супрунят”, які начебто хочуть його звільнити за “попытку поставить медреформу Супрун на стоп”. Вимоги відставки Степанова вони пояснюють корисливими мотивами “соросят” та “фармобаронів”: “Все хотят контролировать госзакупки, а Степанов, как человек коммерческий, и сам не против это делать. В этом реальная причина битвы за Минздрав, а медреформа — это уже второй вопрос”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, знущалися з перейменування Ради реформ, яке ініціював Саакашвілі. “На очереди переименование «бедности» в «достаток», «голодных» планируют переименовать в «сытых», а «провалы» в «победы»”. Вони звинувачують установу в показушності й нездатності призвести до реальних перетворень.

Щодо інвестиційної привабливості України вони пишуть: “в Европейском союзе поняли, что для использования Украины в своих корыстных целях в неё надо вложить немало денег, к чему Брюссель в настоящий момент не готов”. Вони зразу пропонують вихід для України — шукати інвестицій в Росії. Дезінформатори пишуть, що Україні потрібне “повернення промислового потенціалу” через “возвращение рынков России и стран СНГ”.

Варто нагадати, що до 2014 року Росія була головним торговельним партнером України, особливо значною була її роль в промисловості. В результаті Росія спочатку використала свій вплив, щоб тиснути на позицію України під час перемовин щодо Асоціації з ЄС. А пізніше намагалася підірвати українську економіку численними торговими обмеженнями на початку збройного конфлікту на Сході України.

Також писали

«Примус до миру»

Певна кількість матеріалів на російських сайтах зводилась до погроз територіальній цілісності України та агресивних закликів до миру на умовах окупантів. Ці публікації об’єднані одним підходом: взяти правду і перевернути її догори дриґом. В результаті цієї маніпуляції виходить, що лише силові дії та погрози можуть «допомогти» українцям наблизити мир, а Росія перетворюється на жертву.

На українських сайтах такі меседжі поширюють разом із коментарями російських політиків та пропагандистів, часто з негативною підводкою, але все одно поширюють. Наприклад, видання «Гордон» із невідомою метою нейтрально цитує Пушкова, одного з ключових кремлівських спікерів щодо України. Натомість на російських сайтах «захист Росії» та «примус до миру» стабільно присутні у великій частині матеріалів про Україну.

Захищали священиків-антикарантинників

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, обурюються відкриттю кримінальних справ проти священиків, які порушили режим карантину та проводили масові богослужіння на Пасху: “Государственная «укро-машина» сминает всяческие попытки православной церкви отстоять своё право общения с верующими”. Вбачають в цьому ознаки “реального фашистского режима”.

Прогнозували федералізацію

Продовжують фантазувати, що “Украина может потерять ещё несколько областей” та нагнітали емоції, протиставляючи місцеву владу державі – “Мэры начали сейчас политику на федерализацию”. А разом із абсурдними прогнозами федералізації відволікають від російських паспортів у жителів Донбасу: “первыми кандидатами на отделение от Украины выглядят Закарпатье и Буковина, где значительная часть местного населения имеет венгерские и чешские паспорта”. І навіть вбачали можливість, що “жители Черниговкой области выкупят свою землю и проголосуют за вхождение в состав Белоруссии

Вкотре намагались повернути воду в Крим

Про необхідність припинити “водную блокаду” Криму пишуть небагато, але постійно. Цього разу відреагували на рекомендації колишнього посла США в Україні “не возобновлять водоснабжение Крыма”. Назвали це “кощунством” та продовжили роздмухувати тези про зовнішнє управління: “Американцы всё удивляются, почему же их не любят во всем мире. Да всё просто: не надо совать свой длинный звездно-полосатый нос в дела других независимых государств”.

Висновки

У дезінформаторів триває марафон міжнародних відносин. За минулі тижні вони писали про Польщу, Білорусь, США та країни Балтики. Особливо в фокусі газові теми і новини про будівництво “Північного потоку-2”. У маніпулятивних матеріалах санкції проти російського газопроводу називають “нечесною конкуренцією”, а всі спроби названих країн зменшити залежність від російського газу – марними.

Іншим важливим наративом цього тижня було поліцейське насильство. Дезінформатори намагалися звинуватити у ньому не корумповану силову систему, що мало змінилася з 2014-го року, а ветеранів українських збройних сил, які нібито її наповнили.

Приклади Заголовків

Порошенко: ігри з ДБР та колекція картин «страны-агрессора»

Легитимный. Сага о шоумене Порошенко | sharij.net

Украинцам раскрыли глаза на коллекцию Порошенко: "Абсолютно русский человек" | politeka.net

Порошенко нужно спросить, почему он разбогател в годы своего президентства, – Дмитрий Спивак | zik.ua

Срочно! Порошенко задумал что-то страшное. Ярош объявил всеобщую мобилизацию | proua.com.ua

«Порошенко хочет показать мальчику с зелеными соплями, что он выше системы» — адвокат Гожый | naspravdi.info

Медведчук коментує все на світі

Вашингтонский обком в действии: Байден мог снять или назначить правительство в Украине, – Медведчук | zik.ua

Медведчук: Если власть не изменит ситуацию в Украине - это будет тяжелейшим ударом для страны | mignews.com.ua

Медведчук: Киеву необходимо вести прямой диалог с Донецком и Луганском | lifedon.com.ua

Eurasianet: Медведчук сыграет ключевую роль в примирении на Донбассе | hyser.com.ua

Журналист: Высокий интерес американских СМИ к нападению на офис Медведчука имеет свои причины | from-ua.com

Россия должна требовать инспекций биолабораторий США у своих границ | e-news.pro

Медведчук: на Украине эпоха бедности превращается в эпоху нищеты | novorossiy.info

Насильство з боку поліції — "винні ветерани", а не Аваков

Садисты в полиции: дело не только в Авакове | glavcom.life

Пять пуль для Питера. Как два балканских наркоклана при помощи атошников устроили разборки в Киеве | nk.org.ua

Перемога: украинская полиция наконец сравнилась с американской | ukraina.ru

Изнасиловали прямо в полиции. В Украине звучит долгое эхо АТО | rusdnepr.ru

Молчанов объяснил, почему Аваков натравил своих «ручных» нацистов на Зеленского | pravdanews.info

США "воюють" з "Північним потоком-2", а китайці "заздрять" росіянам

Гонконг не Крым, Китай не Россия | e-news.su

США эпохи «украинского глобализма». Ростислав Ищенко | e-news.su

Призрак Януковича | e-news.su

«Кинжал в сердце Европы»: США готовят вторжение в Калининградскую область | naspravdi.info

В России нашли плюсы от санкций США против «Северного потока-2» | lenta.ru

Виправдання Степанова і "восстановление промышленного потенциала Украины" за допомогою Росії

Месть "супрунят" под прикрытием "соросят". Кто и почему хочет отправить в отставку главу Минздрава Степанова | ua24ua.net

«Мотор Сич»: как отрыв от России обернулся потерей технологий | nk.org.ua

Азаров назвал команду Зеленского самым безответственным руководством страны | front-novorossii.ru

Сотрудник украинской АЭС: Американские «топливные брикеты» быстро ржавеют и могут привести к катастрофе | pravdanews.info

Депутат Рады: Промышленность Украины не восстановится без России | novorosinform.org

Методологія

Ми шукали теми у 10497 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні