Ф

Фальшиві соціологи. З'являються фейкові опитування, в яких Пальчевський наздоганяє Кличка. 7 причин їм не вірити

Кожного року 31 грудня... Кожного разу напередодні виборів в Україні виникає низка фейкових псевдосоціологічних «контор», які малюють рейтинги потрібним кандидатам. Сьогодні ми поговоримо про Центр суспільного розвитку «Інтер-акція».

Регулярно оновлюючи нашу базу псевдосоціологів та прихованих піарників, ми помітили на сайтах-сміттярках інформацію про неймовірно високі рейтинги Андрія Пальчевського як кандидата в мери Києва (мають відбутися 25 жовтня 2020 року). Це в його клініці «Євролаб» Зеленський перед виборами здавав аналізи. Щоправда, згодом їхні офіційні шляхи розійшлися. Пальчевський має бурхливу біографію, головним чином зав'язану на Росії. Він виступав у шоу на російських каналах, де, зокрема, говорив, що настав час «починати знаходити спільну мову», вів свої програми на українському телебаченні та радіо, часто з'являється в політичних шоу на каналах 112 Україна, NewsOne та НАШ. В радянський час закінчив Військовий інститут Міністерства оборони СРСР, працював перекладачем у Лаосі, згодом відкрив бізнес у Росії. У 2010 році отримав українське громадянство.

Ми проаналізували, що повідомляла компанія «Інтер-акція» про рейтинг Андрія Пальчевського – і в нас виникли обґрунтовані підозри, що опитування цієї компанії робляться саме під нього.

Розберемо, що саме викликало наші підозри в повідомленнях «Інтер-акції».

1) Серед представників «Інтер-акції» немає жодного професійного соціолога. Як справедливо зазначає директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто, у своїх публікаціях «Інтер-акція» навіть не вказує метод опитування, що в соціологічній спільноті вважається серйозним порушенням професійних стандартів.

2) Офіційний сайт компанії повідомляє, що організація «має 15 років досвіду громадської діяльності й працює з 2003 року». Хоча за даними державного реєстру організація під такою назвою дійсно заснована 22.08.2003, до вересня 2019 року вона ніколи не оприлюднювала соціологічних опитувань. Однак після цього дані з рейтингами по Києву почали публікуватися кожні два місяці: 14.11.2019, 13.01.2020, 13.03.2020 і 20.05.2020. Якщо ж нанести на графік їхні дані й порівняти з даними авторитетних служб, стає зрозуміла мета цих «опитувань»: створити враження, що Пальчевський от-от наздожене (а то й пережене) нинішнього міського голову Віталія Кличка.

Опитування-хронологія.jpg

3) Серед тих, хто оприлюднює опитування «Інтер-акції», — політичний консультант Микола Спірідонов.

Лагутов і Спірідонов.jpeg

Результати презентують директор Центру суспільного розвитку «Інтер-акція», кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов (праворуч) і політичний консультант Микола Спірідонов.

Однак Спірідонов уже був помічений у коментуванні сумнівних рейтингів. Так, під час минулих виборів міського голови Києва у жовтні 2015 року він піарив лідера партії «Рух за реформи» Сергія Думчева і навіть припускав його вихід до другого туру. Однак за даними ЦВК Думчев посів лише 8-е місце, набравши 3,9%. Спірідонов також завищував рейтинг Загіда Краснова на проміжних виборах до Верховної Ради у 2016 році. Про діяльність Спірідонова можна почитати на його сторінці в нашій базі псевдосоціологів та політичних коментаторів.

4) Те, як поширювалися дані, також дає підстави говорити про замовність цих рейтингів.

Головними ретрансляторами сумнівних даних були інтернет-помийки з так званого холдингу «Знай медіа»: politeka.net (37 новин!), znaj.ua (22), hyser.com.ua (16) та ukrainianwall.com (15). Так, після виходу чергового «опитування» «Політека.нет» могла писати про нього кожного дня протягом тижня, навіть у вихідні.

Хто поширював опитування Інтер-акції.png

Нагадаємо, що у вересні минулого року Facebook видалив на своєму майданчику щонайменше п'ять «знаївських» сторінок — за те, що ті використовували фейкові акаунти для керування групами та сторінками.

Відеоролики на основі опитувань «Інтер-акції», крім офіційної Youtube-сторінки znaj.ua, поширили також три подібних за контентом Youtube-канали «Что будет завтра?», «Канал президента» та «Так и живем». Усі ці канали були створені з місячним інтервалом протягом серпня-жовтня 2019 року і регулярно постять маніпулятивні новини з клікбейтними заголовками.

youtube-inter-akciya.png

Ну і вишенька на торті: коментарі під цими відео просто кишать явно проплаченими відгуками за Пальчевського.

5) У січні 2018 року член правління ГО «Центр суспільного розвитку „Інтер-акція“» Валерій Фісун презентував журналістську антипремію «Унітаз року», що її нібито започаткувала «Інтер-акція» . Однією з лауреаток премії 2017 року (разом із Вячеславом Піховшеком) стала координаторка руху «Чесно» Ірина Федорів. Остання є відомою активісткою і довгий час активно критикує Володимира Карплюка (який на той момент був мером Ірпеня) та його політичну силу «Нові обличчя» за корупцію в Ірпінському регіоні та смт Коцюбинське. Карплюк також запам'ятався тим, що задекларував 67 (!!!) квартир загальною площею 4353 кв. м. Антипремія «Інтер-акції» не вийшла ні в наступному році, ні пізніше.

Фісун-Унітаз-року.png

Член правління «Інтер-акції» Валерій Фісун оприлюднює результати антипремії «Унітаз року — 2017». Однак у наступні роки лауреатів уже чомусь не визначали.

6) Попри те, що «Інтер-акція» формально існує аж із 2003 року, сторінка організації на Facebook була створена лише 17 листопада 2017 року, при цьому станом на 30.05.2020 має лише 248 уподобань, що є досить дивним для активної організації.

Facebook-сторінка-Інтер-акції-кінець-травня2020.png

7) Пальчевський не вперше хоче завищити свої шанси.

У жовтні 2019 року інша відома фейкова організація, BURI (так званий «The Belgium-Ukraine Research Institute» — їх ми детально розібрали тут), теж запускала опитування, за якими Пальчевський був нібито на другому місці (при цьому КМІС тоді давав йому лише третє місце, після Кличка і Ткаченка). Різниця між рейтингами Кличка і Пальчевського у BURI була не 24 процентні пункти, як в опитуванні КМІС, а всього 17,3. Ці фейкові опитування тоді так само активно поширювали ті ж politeka.net, znaj.ua та інші.

Більше про фальшивих соціологів читайте у нашій базі "Продавці рейтингів"

кличко пальчевський псевдоексперти фейки псевдосоціологи дезінформація

Знак гривні
Знак гривні