Г

Гарячі теми російської дези: Росія святкує 9-те травня, а Україна мститься за Бандеру. Випуск №37

  • Поклонська заполонила український медіапростір, її не тільки критикують.
  • Навіть саботовану, медреформу досі порівнюють з геноцидом.
  • Продовжують писати про втому від карантину, забуваючи, що коронавірус виснажує куди більше.
  • Тимошенко, ОПЗЖ і група Коломойського критикують останні рішення Ради, використовуючи тези московської дезінформації.
  • Більше святкування, менше скорботи до 9-го травня. Помпезна героїзація ролі СРСР у Другій світовій Війні.
  • Паралельно розгортається атака на націоналістів, напади на Стерненка межують з цитатами Фаріон про йогурти.
  • Зустрічайте оновлену інтерактивну візуалізацію тем дезінформації, щоб дивитись, як змінювались теми за останній рік.

Період: 11—17 травня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.  11—17 травня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 11—17 травня 2020 року

В Україні панують “радикал-націоналісти” і ніхто не розуміє “исключительность Дня Победы для россиян”

Цього тижня дезінформатори багато уваги присвятили міфологізації “українських націоналістів” та продовжили розганяти тему святкування 9-го травня. Вони цитували Медведчука, який обіцяв створити “Украинский фронт”, завданням якого буде “защита исторической памяти, защита результатов Победы в Великой Отечественной войне, защита праздника 9 Мая, защита великого подвига наших ветеранов”.

На роль страховища — “радикал-националиста” — вони призначили активіста з Одеси Сергія Стерненка. Клікбейтери назвали його “вбивцею”, що займається “разжиганием межнациональной розни, делением украинцев на правильных и неправильных, блокированием концертов... «крышеванием» наркопритонов в Одессе”. Насправді ж, у 2018-му Стерненка тричі намагалися вбити. Захищаючи своє життя, він смертельно поранив одного з нападників. Дезінформатори виставляють його вбивцею і вимагають увязнення.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, знайшли "підтвердження" того, як Україна стає прикладом “русофобії” для інших держав у регіоні. Вони писали про новий мовний закон в Узбекистані, де “Украина в пояснениях к проекту закона стояла на первом месте”. Про пошуки “русофобії” писали також провідні російські сайти: “В Таджикистане и Узбекистане истребляют следы русской культуры”.

Росія: “в оточенні ворогів”, але все ще здатна “припереть к стенке” США

Сайти-клікбейти та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, намагалися посіяти зневіру та розчарування українською владою: “Создавалось впечатление, что при нынешней власти Украина уже не в силах противостоять не только путинской военной агрессии, но и идеологии”; та західними союзниками: “Запад устал помогать Украине... и готов только использовать население страны как дешевую рабочую силу”. Звучали й прямі погрози: “из состава страны могут выйти Одесса, Херсон, Николаев, Запорожье”.

В той же час, російські сайти, зокрема й орієнтовані на українську тематику, продовжують поширювати російську браваду. Виявляється, Росія “приперла к стенке” США в питанні санкцій проти Ірану. Цікаво, чи здогадуються про це Сполучені Штати? Дісталося трохи уваги також Польщі та Білорусі. Польща “даже сыграла на руку «Газпрому»” тим, що не підписала новий транзитний договір із Росією. Здорова конкуренція й відмова від монополізму справді стали б у пригоді "Газпрому", який із прибуткової компанії перетворився на придаток російської зовнішньої політики.

Окремо згадували питання історичної пам’яті Естонії, Чехії та Польщі. Виглядає так, що Росію оточує суцільний пояс недружніх їй країн, які не можуть пробачити Росії її “могутність” та не хочуть визнавати “исключительность Дня Победы для россиян”. Цією “исключительностью” дезінформатори намагаються обґрунтувати втручання Росії в тему знесення пам’ятника Конєву в Празі. Нагадуємо, що після того, як громада міста ухвалила таке рішення, мер Праги почав отримувати погрози, а чеські ЗМІ повідомили, що росіяни готують замах на нього.

Дезінформатори також виправдовують агресивну політику СРСР, який у змові з нацистською Німеччиною напав на Польщу. Вони писали, що Радянський Союз не воював з Польщею, він просто “вошел на практически бесхозные территории”.

Щодо Білорусі, російські сайти звинуватили її в “желании паразитировать” на Росії. В той же час, вони переконують, що “американцы” хочуть використати її для “возведения так называемого санитарного кордона против России”. Дезінформатори намагаються видати Росію за жертву інтриг Сполучених Штатів.

Гордон і Поклонська, яка хоче «миру» та приїзду до Києва

Минулого тижня усі типи медіа, які ми моніторимо, широко обговорювали інтерв'ю Дмитра Гордона з депутаткою Держдуми РФ і колишньою прокуроркою окупованого Криму Наталією Поклонською.

Частина українських маніпулятивних видань критикувала Гордона, зловживаючи емоційними висловами на кшталт “Гордон предоставляет площадку няш-мяш, прикрывая лысину правом на контраверсию”. Емоційно, але це не російська дезінформація. А проросійські маніпулятивні видання разом із російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, використали це інтерв'ю для легітимізації проросійського дискурсу. Так, наприклад, публікували матеріал для появи клікбейтних заголовків типу «Поклонская готовится получить новую должность и собирается в Киев: "Потому что я люблю Украину"» та сприяли поширенню її цитат в українському медіапросторі. При цьому використовували технологію, коли “близькі” деяким читачам тези (наприклад, “Поклонская призналась, что поддерживает президента Украины Владимира Зеленского, и голосовала бы за него на выборах”) перемішувалися з російськими пропагандистськими меседжами (як, наприклад, «она хочет, чтобы между людьми снова был мир»).

Цитували й коментарі Гордона, в яких він припускав, що «критика его интервью с депутатом Госдумы Натальей Поклонской поступала только от «порохоботов и ботов ФСБ»» та видавав ідеологічно “правильні” для Росії тези – «когда-нибудь (я абсолютно в этом убежден) историю будут изучать не по насквозь лживым учебникам, которые постоянно переписываются в угоду новому режиму, а по беспристрастным или пристрастным суждениям моих собеседников».

Тимошенко критикує земельну реформу, а Дубінський очікує “дефолту восени”

Сайти-клікбейти цього тижня писали про боротьбу партії Батьківщина проти земельного закону. Вони цитували слова Юлії Тимошенко щодо ринку землі: “мы что, вообще здесь с вами — папуасы, у нас на погремушки меняют вообще все, что у нас осталось”. А також писали про те, що Зеленський “потерял монобольшинство” у голосуванні за закон, який забороняє повернення націоналізованих банків попереднім власникам — так званий антиколомойський.

Багато уваги вони також присвятили заявам депутата Дубінського, який “спрогнозировал дефолт осенью” та погрожував тим, що за боргові зобов’язання Україні доведеться “рассчитываться землей”. Нагадаємо, що Міжнародний Валютний Фонд погодився на скорочену програму фінансування для України цього року. Грошей від МВФ вистачить, щоб забезпечити стабільність державних фінансів і розплатитися з боргами в 2020 році.

Українські санкції проти російських компаній: “минимизация общения украинцев с россиянами” і “месть за объективную оценку Степана Бандеры”

Сайти-клікбейти та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, не оминули увагою тему продовження блокування російських соцмереж. Вони публікували оригінальні пояснення цього рішення українського президента: “цель блокировки социальных сетей на Украине минимизация общения украинцев с россиянами, чтобы лишить граждан возможности узнавать информацию такой, какая она есть на самом деле”.

Але це не єдине пояснення. Позбавлені російських соцмереж, українці начебто не зможуть дізнатися про стан “здоровья и душевного равновесия” своїх знайомих з Росії. Більше того, рішення заблокувати російські сайти назвали таким, що “раскалывает страну”, а також є “частью произвола в отношении СМИ в Украине, где журналистская деятельность давно связана с риском”.

Російські сайти звернули увагу на те, що Зеленський розширив санкційний список серед компаній і організацій і додав туди деякі російські академічні установи та музеї. Вони намагаються це обґрунтувати тим, що “это месть за историческую правду, за объективную оценку Степана Бандеры и УПА в истории Второй мировой войны”. Ймовірно, російські музеї та університети опинилися в списку через нелегальну діяльність на території окупованого Криму. У той же час, зі списку зникли деякі особи та компанії.

Також писали:

Захищали міністра Степанова від “соросят

Минулого тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, захищали міністра Степанова від “соросят” — тобто, від людей, які критикували перешкоджання медичній реформі з боку МОЗ та говорили про проблеми з медичними закупівлями. «Так называемые активисты, которых финансирует Запад, их еще называют «соросята», всегда уделяют особое внимание деятельности Министерства здравоохранения. И если министр не из их "орбиты", то все ресурсы активно атакуют как лично министра, так и любую инициативу министерства в целом».

Дискредитували СБУ

Дискредитували роботу кіберфахівців СБУ з викриття тролів, які поширюють різноманітні фейки про епідемію COVID-19. Нібито через це вони «не ловили киберпреступников, обчищающих банковские счета украинцев, или мошенников, вытягивающих из граждан последние копейки. Киберсиловики выслеживали тех, кто распространяет страшилки о коронавирусе».

Критикували Саакашвілі

Писали про «криминальное прошлое Саакашвили», який скоро буде «разрушать Украину». Російські сайти традиційно звинувачували Саакашвілі в «злочинах проти мирного населення» — російських сателітів на окупованій території Грузії. А також перебільшували погіршення стосунків України з Грузією через призначення колишнього грузинського президента.

Виправдовували російське вторгнення “референдумом”

Дезінформатори писали про чергову річницю псевдореферендуму, проведеного в травні 2014 року, який бойовики використовували, щоб легітимізувати російське військове вторгнення до України. Одночасно вони звинувачують українську владу в діях “направленных на уничтожение всего русского и православного”, які нібито призвели до збройного конфлікту.

Висновки

Цього тижня дезінформатори дуже багато уваги присвятили націоналізму, реальному та вигаданому. Продовжуючи тему “націоналізму” в Україні, маніпулятивні сайти писали про “недружні” країни довкола Росії. У список “недружніх” потрапили майже всі сусідні країни — і навіть Чехія. Їх звинувачували в тому, що вони буцімто не визнають визначної ролі Росії в Другій світовій війні. Найбільше звинувачень дісталося традиційним антагоністам — Польщі, Україні та Балтійським країнам. З кінця минулого року до таких все частіше зараховують і Білорусь. Дезінформатори звинувачують її в бажанні “експлуатувати” Росію та в надмірній незалежності зовнішньої політики. Цього разу дісталося навіть Узбекистану — за мовні ініціативи влади.

Приклади Заголовків

Гордон і Поклонська, яка хоче «миру» та приїзду до Києва

Поклонская сенсационно пришла к Гордону на интервью: видео прямого эфира | dialog.ua

Поклонская готовится получить новую должность и собирается в Киев: "Потому что я люблю Украину" | politeka.net

Поклонская неожиданно ответила Гордону, который назвал ее "символом предательства Украины", детали | dialog.ua

Поклонская готова стать послом России в Украине (ВИДЕО) | informator.news

В Україні панують “радикал-националисты” і ніхто не розуміє “исключительность Дня Победы для россиян”

Шарий: Нацкорпус использует детей для провокации | front-novorossii.ru

Медведчук: ОПЗЖ создаст «Украинский фронт», который защитит историческую память страны | hyser.com.ua

Стерненко «крышует» наркопритоны в Одессе | jizn.info

«Не Великая Отечественная, а советско-немецкая»: Азарова шокировал школьный урок истории от Дробовича | ukraina.ru

Узбекские чиновники хотят последовать примеру «языкового законотворчества» Украины | anna-news.info

Чешский эксперт призвал сограждан осознать исключительность Дня Победы для россиян | riafan.ru

Росія: “в оточенні ворогів”, але все ще здатна “припереть к стенке” США

В России назвали "желающие выйти из состава Украины области" | vesti.ua

Киев взят: Зеленский без боя сдал столицу Медведчуку | antikor.com.ua

Безпалько сказал, что станет с Белоруссией, если она будет «капризным мостом» между Россией и Западом | ukraina.ru

Пушков напомнил про угрозу «ядерной зимы» послу США в Польше | riafan.ru

Свергнут и убьют: предсказана трагическая судьба Лукашенко | dni.ru

Тимошенко критикує земельну реформу, а Дубінський очікує на “дефолт осенью”

Эти уроды снова покушаются на землю — Тимошенко | kordon.org.ua

Дым, прослушка и деньги Сороса. Заседание Рады прервалось из-за необычного инцидента | ukraina.ru

Рейтинг не пахнет. Как команда Зе даже на коронавирусе наращивает рейтинг | ukraina.ru

Кандидатом в мэры Киева может стать «слуга Коломойского» нардеп Александр Дубинский | front-novorossii.ru

Українські санкції проти російських компаній: “минимизация общения украинцев с россиянами” і “месть за объективную оценку Степана Бандеры”

"Он еще Томос достанет под конец". Что говорят украинцы о продлении Зеленским запрета российских сайтов | strana.ua

МИД России назвало актом цензуры и произвола блокировку российских сайтов Украиной | strana.ua

Сатановский назвал «аттракционом неслыханной глупости» новые санкции Украины против России | naspravdi.info

«Могут понять, что делить им нечего»: Киев боится, что украинцы начнут дружить с россиянами | nahnews.org

На Украине вспомнили, как Зеленский критиковал запрет российских соцсетей | regnum.ru

Методологія

Ми шукали теми у 11560 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні