Г

Гарячі теми російської дези: Коронавірус, Сорос, МВФ і зовнішнє управління. Випуск №28

Паніка через коронавірус, карантин та неминуча економічна криза – ці теми в усіх ЗМІ, дезінформатори теж тримають руку на пульсі. І так погані новини вони зміксували зі своїми вічними темами про те, що Україна вже давно перебуває під зовнішнім управлінням, повністю залежить від траншів МВФ, забаганок США та російського рубля. А ще поширювали багато різновидів теорій змови, в яких коронавірус – результат біотероризму якоїсь держави. В їхньому світі "вірні Соросу" депутати “Слуги народу” протидіють миру на Донбасі, на Заході відбувається антиросійська кампанія, а створення “консультативної ради” в Мінську одночасно пов'язують із відмовою від миру та капітуляцією перед Росією.

Період: 9–15 березня 2020 року.

mon-28.png

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.
9—15 березня 2020 року

В Україні паніка через карантин і коронавірус

Коронавірус очікувано продовжує очолювати топ маніпулятивних новин. Продовжують сіяти паніку, виривають із контексту фрази політиків для клікбейтних заголовків (“Все украинские пенсионеры умрут от коронавируса. Минздрав предупредил”), навіть роблять панічні припущення (“Херсонский депутат мог привезти в Херсон коронавирус?”). Все це разом з емоційним “В нашей стране жизнь обыкновенного человека труженика совершенно обесценена, человек возведён в ранг биомассы!”.

Проблеми з комунікацією стосовно карантину з боку влади створюють підґрунтя для поширення маніпуляцій російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику. З одного боку, вони наголошують, що “введение карантина с 12 марта является несистемным и неподготовленным”, з іншого, – поширюють тезу “для карантина объективных оснований не было” або, навпаки, вже запізно (“Уже всем стало ясно, что помешать распространению коронавируса у нас не удастся. Но прямо сейчас вводить карантин ни к чему. Это ничего не даст”). І вкотре з його допомогою критикували медичну реформу (“единственное, что действительно следует сейчас сделать правительству, так это остановить медицинскую реформу, а не объявлять бессмысленный карантин”).

Обмеження масових зібрань та протестів в Україні пояснювали виключно через вигоду для “принятия в это время Верховной радой закона по продаже чернозёмов Западу”. Додаючи до цього всього власні теорiї змови (“Вирусные вспышки это израильский биотерроризм”, а коронавірус є інструментом “для перераспределения активов и финансов из одних рук в другие”).

“Даже мэр Киева Виталий Кличко понял, что что-то происходит не так, и сообщил, что столичные власти «работают на опережение» (в переводе на русский — разжигают панику среди тех людей, которые ею ещё не охвачены)”.

Валюта падає, криза, дефолт

Паніка навколо коронавірусу підсилює дискурс про неминучу економічну кризу в Україні. Українські маніпулятивні видання вкотре цитували Дубінського та його прогнози дефолту, перетворивши це на відверту брехню в заголовках: “У Президента сделали экстренное заявление: «Будет дефолт…»”. ОПЗЖ в найкращих популістичних традиціях одночасно закликає прийняти соціальний пакет підтримки населення та необхідні заходи для протидії економічній кризі. Не забувають і залякувати апокаліптичними прогнозами про падіння гривні – “в лучшем случае нацвалюта девальвирует в текущем году вдвое — до курса около 50 грн за долл, в худшем — до 70-80 грн за долл”. Паралельно закликають, до дій, які можуть шкодити банківській ситемі: “нужно пойти в банк и срочно снять деньги, поменять их на валюту и положить под простынь”.

Як маніпулятори, так і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато писали про причини неотримання траншу від МВФ. Переважно доходили висновку, що це відбудеться “в связи с отставкой правительства подчиненного Джорда Сороса Алексея Гончарука”. (Насправді одна з головних вимог МФВ, незалежно від уряду – ухвалення закону, який унеможливить повернення банку “Приват” його колишнім власникам, серед яких Ігор Коломойський). Серед інших причин називали дії НБУ та навіть фантазували, що “мы очень сильно завязаны на российском рубле” (“именно резкое исчезновение России в качестве большого импортера нашей продукции привело к обнищанию нашего населения”). Насправді експорт у Росію суттєво впав після початку військової агресії, з 15.1 мільярдів доларів США у 2013-му році до 3.7 млрд у 2018-му.

Російські мейнстрімні видання до причин української економічної кризи додавали неминучу дезінтеграцію ЄС, яка призведе до великих проблем для “«евроинтегрированной» Украины”.

Україна – маріонетка США та МВФ

І знов Україна – це лише маріонетка в іграх США та МВФ (і Джорджа Сороса особисто). Так вважають і українські маніпулятивні видання, і російські сайти, орієнтовані на українську тематику. Для підкріплення цієї тези минулого тижня українські маніпулятори поширювали цитату Путіна, що “Власти США хотят держать Украину под внешним управлением, но так, чтобы платила за это Россия”. А російські сайти продовжили фантазувати навколо теми "втручання України" у вибори США та поширювати тезу про кризу відносин із Заходом через зміну уряду.

Давайте пригадаємо, як розвивалась теза про зовнішнє управління Україною з приходом до влади Зеленського до відставки уряду Гончарука, ось ідеальна цитата: “Команду Зеленскому сформировали кураторы из США, как-то поучаствовал и Коломойский, поставив во главе офиса президента своего человека. Команда Трампа была занята внутренними вопросами и в дела Украины в основном не вмешивалась. Формированием властных структур при новом президенте занимались непримиримые противники Трампа, демократы и его враг на экономическом поприще Сорос, контролирующий МВФ. Общими усилиями они расставили на ключевые посты своих ставленников. Государство оказалось в полном подчинении «соросят», работающих не на Украину, а в интересах демократов и Сороса. Одной из главных их задач являлось подготовка введения рынка земли и продажа оставшихся активов Украины в руки стоящих за Соросом международных корпораций

Бунт проти Єрмака: “консультативна рада” і депутатський опір капітуляції

Однією з найяскравіших подій минулого тижня є намір створити “консультативну раду” в Мінську. В складі ради можуть опинитися представники бойовиків. Частина сайтів-клікбейтів переконує, що останні новини з Мінська не мають значення та: “Зеленский готовится к отказу от Минских соглашений”. Вони критикують українських главу МЗС і віце-прем’єра з питань Європейської інтеграції: “Тут надо иметь в виду, что все украинские карьерные дипломаты по умолчанию профнепригодны: их основная квалификация – русофобия” — пише проросійський клікбейтний сайт. Інші сайти-клікбейти, навпаки, однозначно заявляють, що останні домовленості — повна капітуляція перед Росією.

Україну вперто намагаються повернути до обговорення теми російської мови в Україні. Її використали навіть в обговореннях Мінських домовленостей: “Между тем в 2014 году восстание в Донбассе и в Крыму началось после того, как Рада попыталась отменить закон о языках”. У 2014 році Рада скасувала контроверсійний закон часів Януковича — і це відбулося вже після того, як російські військові почали окупацію Криму.

Клікбейтні сайти також писали про депутатів: “которые присягнули на верность Соросу”, які “выступили против последних подвижек по мирному процессу на Донбассе”. Тобто, депутатів Слуги народу, які протестували проти суперечливих домовленостей голови АП Єрмака в Мінську.

Найбільше на тему перемовин з Росією і контрольованими нею бойовиками писали російські сайти, орієнтовані на українську тематику. Вони зосередилися на двох наративах щодо України. Перший: у Зеленського “бунт на кораблі”. Другий: “Путь к миру преграждают радикалы – банды националистов”. Тим часом про окуповані території вони пишуть: “Донецкая Народная Республика развивается ударными темпами, несмотря на постоянное давление со стороны Украины”.

В першому наративі багато новин про сутичку з радником голови РНБО Сергієм Сивохо та про протести депутатів СН, “президенту брошен вызов уже и внутри партии. Как он будет на него отвечать пока что неясно, хотя инцидент с Сивохо свидетельствует о том, что никакой особенной реакции не будет. Нечего ему ответить”. У другому наративі новини про те, що “координаційна рада” в Мінську не має значення, і це лише технічне питання: “Но по этому поводу началась жуткая зрада. Вятрович пишет заявление о госизмене. Трубадуры партии войны пишут гневные посты”.

Провідні російські видання задоволені просуванням у Мінську і не приховують, що сприймають це як “легалізацію бойовиків”: “Отмечается, что в рамках полномочий нового органа будет происходить в том числе и прямой диалог Донбасса с Украиной”. Але все одно сумніваються у намірах Зеленського рухатися далі: “Зеленский повторяет путь своего предшественника Петра Порошенко, который пришел к тому, что тему Донбасса лучше вообще не трогать, а оставить ее в замороженном состоянии”.

Також цього тижня

Націоналісти ніби-то закидали камінням поїзд Львів — Москва (в УЗ кажуть, що таке хуліганство трапляється періодично з різними поїздами). У Києві відбувся марш добровольців, на якому “радикальные барды из рук вон плохо исполняют патриотические гимны” і готують “погромы” в Києві. В реальності відбулась мирна акція ветеранів. В околицях Амстердаму відбулися перші засідання суду над терористами, які збили літак рейсу МН17. Там Росія продовжує відхрещуватись від відповідальності: “суд будет необъективным и использует в качестве доказательств аудио- и видеоматериалы неизвестного происхождения, посты в соцсетях и показания неизвестных свидетелей”. Аргументують свій скептицизм до нідерландського суду російські видання тим, що на Заході відбувається “антиросійська кампанія”. Наостанок, маніпулятори знущаються з Вакарчука через те, що він залишив пост керівника “Голосу і через те саме знущаються над самою партією.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

В Україні паніка через карантин і коронавірус

Главный вопрос - а что власть может предложить украинцам в борьбе с вирусом кроме карантина? | ua24ua.net

Украина продает маски за валюту, людей оставят без средств защиты: детали международного скандала | politeka.net

Коронавирус на Украине: Зеленский и «соросята» провернут очень страшные дела | politnavigator.net

«Чтобы не было проникновения заразы»: Жириновский призвал наглухо закрыть границу с Украиной | ukraina.ru

Валюта падає, криза, дефолт

Курок спущен: НБУ уже не спасет гривну, обменки закрывают двери | ukrainianwall.com

«Пойти в банк и снять деньги»: бизнесмен посоветовал украинцам, что делать со сбережениями | nahnews.org

Украина: экономический кризис на фоне бюджетного и коммунального | naspravdi.info

В счёт погашения долга МВФ: украинскую землю распродают кусочек за кусочком | e-news.su

Коронавирус добьет умирающую экономику Украины | politnavigator.net

Україна – маріонетка США та МВФ

Путин огрызнулся на США из-за Украины, посыпав обвинениями: "Используют деньги РФ для..." | politeka.net

Эксперт: США использовало Украину против РФ | newsmir.info

Запад бьет тревогу: олигархи на Украине вновь рвутся к власти | nk.org.ua

Украина между молотом и наковальней президентских выборов в США | naspravdi.info

Бунт проти Єрмака: “консультативна рада” і опір депутатів капітуляції

У Зеленского не покладая рук ищут мира с агрессором любой ценой, – мнение | kordon.org.ua

В ДНР рассказали о быстроразвивающейся экономике республики в условиях войны и блокады | nahnews.org

Бунт на корабле Зеленского. А будут ли последствия? | ukraina.ru

В России считают, что Украина де-факто начала признавать власти Донбасса | nahnews.org

Зеленский отложил вопрос Донбасса в сторону, повторив путь Порошенко | riafan.ru

Також цього тижня

"Готовьте тупые морды для ответов!": Портнов опубликовал компромат на Вакарчука | u-news.com.ua

Процесс по MH17 вскрыл грязную антироссийскую кампанию СМИ Запада | politnavigator.net

Неизвестные «псевдопатриоты» забросали камнями поезд Львов – Москва | nahnews.org

Украиной правят Слуги, но не народа, а олигархата и нацистов | e-news.su

«Зеленский уже ничего не исправит»: в Киеве признали, что у Украины нет будущего | naspravdi.info

Методологія

Ми шукали теми у 7463 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні