20 років "Червоній Руті": перша поява на сцені сестрички Віки!

Рівно 20 років тому у Чернівцях стартувала "Червона Рута" - перший контр-культурний музичний фестиваль, і перше місце у жанрі рок-музики на ньому посіла досі незнана співачка Віка Врадій зі сценічним псевдонімом "Сестричка Віка".

Гляньте і послухайте цей концертний запис. На той час - бомба: від прикиду до слів. Ніна Гаґен вперемішку з Майклом Джексоном і натяком на майбутній спалах етно-музики, стьобні слова, де підколювалися вже не тільки партійні ретрогради та інертні народні маси, але й "діяспорні" діячі.

Звичайно, це важко зараз назвати рок-музикою, однак тодішня аудиторія була вражена в серце.

Віка Врадій була відома і до "Червоної Рути" (вона разом із Міхаілом Боярскім записувала саундтреки до радянських дитячих фільмів), про неї чули і пізніше, коли Врадій поїхала шукати щастя в Нью-Йорк. Однак відомою досі Сестричкою Вікою вона стала саме тоді.

За чутками, на ювілейний фестиваль "Червона Рута" (він щойно розпочався) приїдуть чи не всі провідні кандидати в президенти. От би їм Віка заспівала свою "Ганьбу" - про те, що не можна бути живим мерцем.

Кричу: "Ганьба!", але моє волання
Не долітає до престолу,
Була одна, тепер нас - тисячі,
І стали в коло,
І дивимся одне на одного,
Як молоді телєта.
Він каже: "Ето перші паростки
Національного самосознанія."
Але без него знаю я:

Хто не живе, той не вмирає,
Хто не заснув, той си не просинає,
Хто очі не відкрив, той ніц не баче,
За тобою, Морозенку, вся Вкраїна плаче.

Спогади меломана про першу "Червону Руту" вкупі з античним відео читайте і дивіться у ностальгійній статті Миколи Поліщука "Розцвіла тим цвітом, що треба (20 років фестивалю "Червона Рута")"

відео музика естрада фестиваль буковина ностальгія історія

Знак гривні
Знак гривні