"Українські соколи": якими вони були і якими можуть стати

У авіашоу на параді до Дня Незалежності цього року брали участь і льотчики з відродженої пілотажної групи "Українські соколи" - це їхній перший публічний виступ з 2002 року, коли групу асів-винищувавчів було розформовано "у зв'язку з недостатнім фінансуванням".

"Українські соколи" - одна з п`ятьох існуючих у світі пілотажних груп (по дві є у Штатах i в Росії), яка виступає на бойових, а не навчальних літаках (в нашому випадку - винищувачах МіГ-29). Вона існувала з 1992 до 2002 року.

17 квітня минулого року президент Ющенко запропонував Кабміну у тримісячний термін розробити програму із відновлення діяльності пілотажної групи «Українські соколи". Цього разу Тимошенко і Ющенко спрацювалися конструктивно - і 10 січня 2009 року Ющенко підписав указ «Про невідкладні завдання з підвищення обороноздатності України» в якому, зокрема, говориться — «затвердити до кінця 2009 року державну цільову програму створення пілотажної групи «Українські соколи»».

Дебют групи в новому складі відбувся 24 серпня 2009 року під час військового параду на Хрещатику до Дня Незалежності України. Вони ще не літають так, як на цьому відео з першим складом "Соколів", але якщо буде фінансування - будуть і результати.

До речі, про фінансування армії - читайте найближчим часом на ZaUA.org інтерв'ю з представником Генерального Штабу ЗСУ.

відео

Знак гривні
Знак гривні