Як літають у космос (відео з ракети в реальному часі)

Кілька годин тому було здійснено другий успішний запуск у приватній космонавтиці. Каліфорнійська компанія SpaceX вивела на орбіту малазійський супутник. Мета SpaceX - удесятеро знизити вартість орбітальних польотів.

До цього у компанії був ряд дорогих і невдалих запусків. Перед успішним проривом на орбіту SpaceX угробила два супутники (один з Малайзії, інший - НАСА). Під час невдалого запуску було також втрачено прах актора Джеймса Дугана, героя серіалу "Зоряний шлях".

Сьогодні ж ракета Falcon 1 виробництва SpaceX, запущена з атолу Кваджилінг у Тихому океані, вивела на орбіту супутник RazakSAT, на якому встановлена камера з високим розширенням - її буде використано для розвідки природних копалин.

Очевидно, там була й інша камера - яка записала весь перебіг польоту на орбіту (близько восьми хвилин). Дуже цікаво: після перших спалахів вогню на старті (2-га хвилина відео) зелений острів унизу стрімко віддаляється, потім хмари, відділяється перша ступінь ракети-носія, раптом унизу з'являється маленька наша Земля, згори злітають частини обтікача...

Запуск супутників - вигідний бізнес, і SpaceX уже заявила про свою прибутковість. Компанія заснована у 2002 році Ілоном Маском - одним із засновників системи платежів PayPal і фірми з виробництва автомобілів на електродвигунах Tesla.

Цікаво, що віце-президентом SpaceX є Роб Пекнем, який колись працював із українським "Морським стартом".

Цього року SpaceX спробує вивести на орбіту свою більшу ракету - Falcon 9 - яку компанія хоче запропонувати в якості вантажівки для Міжнародної космічної станції замість шатлів.

Wired

відео

Знак гривні
Знак гривні